Federata e Mjekëve bashkon 3000 mjekë në 3 kongrese në Tiranë-Shkup-Prishtinë

E diel, 25 Shkurt, 2024
E diel, 25 Shkurt, 2024

Federata e Mjekëve bashkon 3000 mjekë në 3 kongrese në Tiranë-Shkup-Prishtinë

Edhe pse  Qershori është muaji që paralajmëron vapë, Federata e Mjekëve Shqiptarë në Evropë sikur po i vihet në garë stinës së verës me aktivitetet e saja në vendet shqipfolëse se cila do ia kaloj shoqes. Vera me rrezet e  diellit,  e federata me rreze dije që këtë verë organizoi tri kongrese shkencore të akredituara përkatësisht: 3-4 qershor në Tiranë, 23 Qershor në Shkup dhe me 24-25 në Prishtinë. Që te marrim një informacion më të plotë rreth këtyre aktiviteteve madhore e lutëm për një intervistë kryetaren e Federatës së Mjekëve Shqiptarë në Evropë zonjën Dr. Aurora Dollenberg që për lexuesit shqiptarë të shpalosë gjithë aktivitetin që kjo federatë zhvilloi gjatë muajt Qershor.

Zonja kryetare me lejoni t’ju përgëzoj për këtë aktivitet të jashtëzakonshëm dhe me shumë interes për vendet shqipfolëse ku ju keni planifikuar ti mbani gjatë qershorit në tri kryeqytetet ku banojnë shqiptarët.

Faleminderit për kohën që keni nda për të pasqyruar aktivitetin e federatës tonë dhe këtë intervistë nëse pajtohesh do e nisi me atë legjendën e prindit kur i ftonte fëmijët të jenë gjithmonë bashkë në çdo punë e veprim. Të ndarë nuk kishin rezultate po të bashkuar rezultatet nuk mungonin asnjëherë .Këtë ua ilustroi me  shtatë thuprat. Një nga një thyheshin pa asnjë problem ,por kur i bëri bashkë të shtatat nuk arriti ti thëntë askush. Edhe ne si federatë aktivitetin e nisëm me pakë njerëz qysh para 16 vitesh si student të Fakultetit të Mjekësisë ,për të vazhduar aktivitetin edhe tani në Federatë dhe  tani që na kaploi  pandemia  na bëri bashkë shumë mjekë nga shumë vende evropiane, punëtor shkencorë të fushave të mjekësisë dhe e bashkuam dijen dhe vullnetin që t’ju dalim në ndihmë me këshillat dhe përvojat tona të marra në vendet evropjane dhe ato ti bartim tek pacientet shqiptarë kuptohet në bashkëpunim me Institucionet e shteteve shqipfolëse nëpërmjet  organizimit të Konferencave shkencore dhe pikërisht me 3 dhe 4 Qershor 2022 ne zhvilluam një Konferencë tejet të suksesshme  dy ditore në Tiranë, ndërsa me 23 Qershor ishim në Shkup, e Prishtinën e lamë për në fund 24 dhe 25 Qershor për t’ia vënë qershinë mbi tortë aktivitetit tonë si falënderim për nismën e aktivitetit tonë në vitin 2018.

Sa jeni e kënaqur me numrin e pjesëmarrësve në të tria këto kongrese. Keni bërë një analizë të numrit të pjesëmarrësve ,suksesit po pse jo edhe ndonjë pengese që ju ka dalë rrugës.

Po. Patjetër që kemi bërë një analizë të aktivitetit tonë dhe numri i pjesëmarrësve na ka dhënë një motivim për punë të vazhdueshme në organizime të këtilla profesionale që neve si federatë na obligon të jemi pranë atyre që kanë nevojë për këshillat dhe arritjet shkencore në fushën e mjekësisë që në këto konferenca u prezantuan nga emra të njohur të mjekësisë shqiptare po edhe nëpërmjet të anëtarëve të federatës tonë nga shumë qytete evropiane ku ata punojnë. Në tersi sipas shërbimit tonë administrativë të cilin e drejton sekretari i përgjithshëm Gjergji Pashaj na rezulton se në  Kongreset tona  kanë marrë pjesë më se 3000 bluza të bardha.

Në Shqipëri në Kongresin që u mbajt me 3 dhe 4 qershor në Hotel Internacional Tirana ishin 900 pjesëmarrës. Në Shkup konferenca u mbajt vetëm një ditë me 23 qershor në Hotel Aleksandër  Pallace ishin më se 650 mjekë dhe studentë të Fakultetit të mjekësisë dhe punëtor ndihmës mjekësor, ndërsa me  24 dita e parë e Kongresit u mbajt në Swis  Daimond  Hotel dhe dita e dytë në Kolegjin AAB me një pjesëmarrje  të përgjithshme prej 1300 mantel bardhëve. Kur jemi këtu me lejoni të theksoj se në të tria këto vende kemi vënë edhe celulat e federatës duke zgjedhë edhe drejtuesit e degëve të cilët kanë shprehë gatishmërinë ti japin krahë aktivitetit tonë edhe në të tria këto vende shqipfolëse. Me këtë rast dua të përgëzoj kryetaren e degës për Tiranën zonjën Dr. Esmeralda  Babamusta nga radhët e mjekëve dhe kryetaren e kryesisë së studentëve zonjën Sarah  Ibërshimi si dhe  kryetaren e degës në Prishtinë nga radhët e mjekëve Dr. Edita Sadriu ndërsa nga studentët mjekun e ardhshëm Erdi  Rexha.  Me një falënderim të veçantë do i falënderoj edhe kryesinë e sapo zgjedhur të degës së federatës në Shkup  Dr. Genc Selmanin dhe studenten Arta Gashi për angazhim në Federatën e Mjekëve Shqiptarë në Evropë.. Në të tria vendet kontributi  i tyre ishte i shkëlqyeshëm. I falënderoj nga zemra të gjithë, ngase  gjithçka ishte në baza vullnetare.

Zonja kryetare përmendet një numër të madh të pjesëmarrësve në Kongrese, mund të na tregoni se cili është faktori kryesor për një pjesëmarrje kaq të madhe. Organizimi i mirë, jehona e punës tuaj  apo edhe emrat e ligjëruesve që punimet e tyre do i prezantojnë në kongres nga të dyja palët, nga ligjëruesit vendorë dhe ata nga vendet e ndryshme evropiane.

 

Të themi të drejtën prapa nesh si federatë nuk qëndron asnjë medium informativ që do na bënte ndonjë pasqyrim të aktivitetit tonë, me përjashtim të Revistës Drini që i përcjell aktivitetet tona. Fuqia jonë kryesore e një pjesëmarrje kaq të madhe qëndron në dëshirën e madhe të djemve dhe vajzave shqiptare që kanë mërguar në vende të ndryshme të Evropës për të dhënë kontributin e tyre në fusha të ndryshme të mjekësisë si ekspert dhe në një formë t’ju falënderohen profesorëve të tyre nga të cilët kanë marrë njohuritë e para në fushën e mjekësisë e që numri i profesorëve në kongres nuk ishte i vogël .Po mbi të gjitha qëllimi i kongresit ishte këmbimi i eksperiencave tek gjeneratat nga ekspertët vendorë dhe ata ndërkombëtar nga radhët e mjekëve shqiptarë të edukuar jashtë Shqipërisë. Përfituesit kryesorë ishin studentët e mjekësisë të cilët për nga numri dhe interesimi ishin të shumtë.

 

A mund të na veçoni ndonjë nga emrat e  ligjëruesit që vërtet kanë lënë gjurmë tek pjesëmarrësit me arritjet e tyre në lëmit e tyre dhe me studimet dhe hulumtimet e bëra në vendet prej nga vinë ata.

 

Unë ndihem krenare të flasë në emër të gjithë atyre mjekëve specialistë që dijen dhe vullnetin e kanë bashkuar në federatë që në  Tiranë, Shkup dhe Prishtinë mjekësia shqiptare u përfaqësua nga drejtuesit më të lartë dhe ekspertët më të mirë që ka mjekësia shqiptare brenda dhe jashtë vendit. Me këtë rast për lexuesit tuaj do përmendi emrat e të gjithë atyre që vërtet me punën e tyre na bëjnë krenar ku do që punojnë dhe veprojnë në Shqipëri apo Evropë. Zaten populli nuk e thotë kot atë fjalën popullore” Guri më rënd peshon në atdhe, por asnjëherë nuk e humb peshën kudo që ta vendosësh.” Përfitoj nga rasti në këtë intervistë të dhënë për ju zoti Mamaj  të falënderoj për kontributin e dhënë dhe për prezantim me  dinjitet arritjet shkencore mjekët:

 

Znj. Ogerta Manastirliu- Ministre e shendetesise Shqipëri, Prof. Rifat Latifi- Ministër i shendetesise Kosovë, Dr. Bekim Sali Ministër i shendetesise Maqedoni e Veriut Prof. Dr.Mira Rakacolli-Zv.Ministre e shendetesise Shqipëri, Dr. Fatmire Kollcaku- Kryetare e Komisionit Parlamentar për Shëndetësi, Punë dhe Mirëqenie sociale Kosovë, Dr. Skënder Brataj – Drejtor i Urgjencës Kombëtare Mjekësore Shqipëri, Prof.   Assc. Ilir Alimehmeti – Zv. Dekan i Fakultetit të Mjekësisë Tiranë, Dr. Shk Fatos Olldashi – Shef i shërbimit të neurokirurgjisë QSUT, Dr. Denis Gjika – Drejtor i ASCKSHSH dhe Mr.Sc.Dr. Bujar Gjikolli – Drejtor Klinika e radiologjis QKUK – SHSKUK

 

Iniciativa juaj si federatë që të organizoni Konferenca të tilla në vendet shqipfolëse po përkrahet shumë nga institucionet e vendeve ku po organizohen konferencat. A mund të na përmendni emrat e personaliteteve të cilët i janë përgjigjur ftesës tuaj.

Ndoshta do jetë mirë ta nisë përgjigjen time me një proverb popullor që thotë: ”Duaje mëmë e duaje at , por më tepër duaje atdhenë” . Kjo na obligon të gjithëve që atdheut kudo që jemi e shkollohemi t” mos ia kthejmë shpinë. Ne këtu u bëmë mjek por për fat tonin nuk arritëm të gjejmë vende pune. Po kjo nuk do të thotë që mos të kontribuojmë për vendin me dijen që e marrim në vende të huaja. Ne mjekët jemi si bletët. E mbledhim nektarin kudo po në fund e sjellim në koshere. Me këtë rast dua të falënderoj institucionet e të tria vendeve për përkrahjen morale që na ofruan e për atë materiale nuk dua të flasë. Ajo çka dua të them se pa një bashkim forcash nuk mund të ecim përpara në asnjë fushë. Ne po ofrojmë dijen dhe eksperiencën tonë atdheut e ata zemërgjerësinë për të na dëgjuar dhe këmbim përvojash. Me këtë rast dua të falënderoj Qendrën kombëtare te Urgjencës mjekësore (QKUM) drejtuar nga Dr. Skënder Brataj, për bashkëpunimin e ngushte ne realizimin e kongresit te Tiranës. Këtë bashkëpunim të federatës  me institucionet shqiptare e dëshmon edhe prezenca e Zonjës .Orgeta Manasteriu, Ministre e Shëndetësisë ,  Zv. Ministren e shëndetësisë  Zonjën Mira Rakacolli , Rektorin e  Universitetit të Mjekësisë Dr. Arben Gjata,  Dr. Skënder Brataj , drejtor i Qendrës Kombëtare të Urgjencës mjekësore, Dr. Albana Fico ,drejtuese e Qendrës Spitalore Universitare “Nënë Tereza “ Tiranë, Dr. Denis Gjika Drejtor i Qendrës Kombëtare të akreditimit (ASCKSHSH) . Me  të njëjtën mikpritje institucionale na priten edhe në Shkup ,me çrrastë Konferenca u përshëndet nga Dr. Bekim Sali– Ministër i Shëndetësisë, Drejtori i Spitalit të Tetovës Dr. Amir  Elezi , Zv. Kryetare e Bordit për Evoluim-Agjencia për cilësi në arsimin e lartë , Dr. Jetmire Alimani -Jakupi dhe Zv. drejtor i Spitalit të Kumanovës Dr. Ylber Isufi.  Edhe në Kosovë Kongresi u mirëprit dhe u përshëndet nga Ministri i Shëndetësisë Prof. Dr. Rifat  Latifi dhe Dr. Pleurat Sejdiu, Kryetar i Odës së Mjekëve të Kosovës, Uliks Emra ish ambasaror i Kosovës në Norvegji. Ministri Latifi në fjalën e tij përshëndetëse shprehu gatishmërinë për bashkëpunim dhe falënderoj federatën për punën e mirë dhe iniciativën e marrë  që  të ofroj dijen dhe përvojën e fituar jashtë atdheut dhe në forma si kjo të kontribuohet me dije për atdheun duke e ndihmuar mjekësin e vendeve të origjinës. Ministri Latifi foli ne vetën e parë dhe dha shembullin konkret me rastin e kthimit nga Amerika për të dhënë  kontribut në atdhe. Secili që dëshiron e ka përkrahjen time  sa herë që dëshiron të kontribuoj për atdhe. Unë erdha,ejani edhe ju porositi Prof. Latifi.  Një falënderim të veçantë dua ta bëjë tha  Zonja Dollenberg  për ndihmën e ofruar edhe Kolegjin AAB dhe Dr.Bujar Gjigolli dhe Dr. Astrit Kuqi për bashkëpunim dhe ofrimin e sallës për punimet e ditës së dytë të konferencës në këtë Kolegj.

 

Zonja Kryetare ju përmendet shumë mjekë që punimet e tyre i prezantuan në tri kongreset. A mund të na përmendni disa  nga emrat e mjekëve shqiptarë mërgimtarë që me përvojat e tyre po kontribuojnë në mjekësinë shqiptare.

Me plotë dëshirë dhe mburrje. Qe nga dita e parë e deri me sot në aktivitetin e federatës janë angazhuar emra të njohur të shkencës së mjekësisë në të katër anët e botës . Me punën e tyte ata kanë nderuar vetë kombin dhe vendet e origjinës. Por këtë nder dhe respekt ia shtonë punës së tyre edhe angazhimi vullnetar na bënë edhe ma krenar dhe të bashkuar për ta ndihmuar mjekësinë po pse jo edhe lëmit tjera me profesione tjera.  Dua ta citoj doktoreshën Edona Sopaj Specialiste e Radiologjisë gjatë pauzës përderisa pinim kafe me tha : Doktoreshë Aurora ju lumtë për këtë organizim. Po më duket se ju mjekët e diasporës kini marrë rolin e rilindëseve që dikur e kishin në ngritjes e  vetëdijes kombëtare në mërgim tek bashkëkombësve të tyre. Ju si mjekë keni marr një rrol të rëndësishëm për ta ndihmuar mjekësin shqiptare. Ju përgëzoj për punën që po bëni. Me këtë nostalgji që ma rrëfeu  dr. Edona  e ndiej për obligim dhe krenari ti falënderoj ca emra  me shumë vlerë për kombin dhe federatën tonë.

Prof. Dr. Kita Sallabanda që jeton dhe punon në Spanjë

Dr. Skender Brataj -Keshilli internacional AMFE, i cili me ekipin e tij prezantuan ne kurset e dhenies se ndihmes se shpejt BSL/ASL, Prof. Dr. Vedat  Eljezi dega në Francë që punimi i tij në Tiranë i shpalli luftë përdorimit pa vend të antibiotikëve për shërimin e Covid 19.

Dr. Gazmend Berisha-Bord Internacional AMFE, drejtor eksekutiv, Dr. Genc Kelmendi-kryetar AMFE-Gjermani jugore, Znj.Bernarda Radoncic-Kryetare AMFE-Danimark, Prof.ass.Dr. Afrim Shabani-Oftalmolog , Dr. Adela Perola – Mjeke Hematologe QSUT Tiranë , Dr. Fadil Brovina-Specialist I Mjekësisë Interne-Onkologji, Nenkryetar AMFE-Gjermani Jugore, Prof.Dr. Lumnie Kqiku, Dr. Adrian Fandi, Prof.  Dr. Vedat Eljezi , Dr.    Negjyp Sopa – Gjinekolog/ Specialist i Infertilitetit, Nenkryetar AMFE-Danimark, Dr.   Eda Harizi – Neurologe / Shefe e shërbimit të Neurologjisë (Durrës), Dr.   Naser Ahmeti Specialist i Mjeksisë Interne, (Hamburg), Dr.   Drita Bujari Specialiste e Neonatologjis, Pediatre, Dr.   Ëngjëllushe Hasani – Kardiologe, Dr.   Viola Fera Mjeke ligjore, Dr.   Alisa Dudumi, Prof. Dr. Bajram Hysa – Profesor-Universiteti i Mjekësisë Tiranë, Prof. Gani Bajraktari Profesor në Universitetin e Prishtinës

Dr. Blerim Berisha,miek i fushës së telemedicinës., Dr. Isuf Bajrami-drejtor I Urgjences kombatare Kosove dhe shumë koleg të tjerë.

 

I kthehem edhe një herë një pyetje që po më bënë kureshtar se si arrini dhe nga e merrni gjithë këtë energji për një aktivitet kësisoj. Keni edhe dikë që është afër jush apo krejt këtë e bëni në mënyrë vithanike.

 

Një njeri që vetëm për vete mendon, është si një pemë që fryt s’lëshon. Te ne aktivitetin e bëjmë bashkërisht dhe për këtë  rrënjët i kem shpërndarë kudo në vende të ndryshme evropiane dhe vendet shqipfolëse. Dhe pema jonë është kthyer në frytdhënës me plotë bereqet. Fryt i aktiviteteve tona janë numri i madh i  kongreseve të organizuara dhe ky i Prishtinës shënon të XV me radhë. Unë jam e lumtur që me mua aktivitet në të mirë të shëndetit të njerëzimit e bëjnë edhe shumë mjek si unë.  Në fillim të vitit  emëruam bordin internacional  në përbërje:Dr. Gazmend Berisha-drejtor ekzekutiv, Dr. Fatjona Lubonja-  Kërkuese shkencore. Znj. Bernarda Radoncic-biotech oficer, ndërsa bordi  ndërkombëtar i federatës përbehet   nga emra të njohur te  mjekësisë Evropiane:  Prof. Kita Sallabada, Dr. Skënder Brataj, Prof. Vedat Eljezi dhe Prof. Fadil Çitaku, te cilët  mbështesin  realizimin e aktiviteteve vullnetare internacionale në të mirë të njerëzimit.

Zonja Kryetare Ju përveç ndihmës që keni ofruar me këshilla të herëpashershme gjatë periudhës së pandemisë me të gjithë mjekë që janë anëtarë të federatës në mjete të informimit dhe në Televizionet kombëtare ju aktivitetin e keni zgjerua herë pas here edhe në ndihmë personave me nevojë të  veçanta.

Humanizmi nuk ka kufi. Ne si shqiptarë jemi rritur dhe motivuar për vepra humane nga humanistja jonë  Nëna Terezë. Madje ne si mjek pas studimeve marrim së bashku me diplomën edhe betimin e Hipokritit i cili na përcjellë deri në fund të jetës. Në këtë fushë mundohemi ta ndihmojmë çdo njeri që ka nevojën tonë dhe të shoqërisë pa marr parasysh besimin dhe ngjyrën. Po humanizmit ton si federatë i bashkohen edhe emra të njohur  të shkencës dhe artit. Në këtë drejtim dua të falënderoj pianisten me renome ndërkombëtare zonjën Lule Elezi e cila që nga fillimi i aktivitetit tonë në Prishtinë e deri me sot me ekzekutimet e saja në piano  është munduar ti zbusë dhimbjet e shumë familjarëve që humbën më të dashurit  e tyre në vendet e punës nga  covid 19. Këtu duhet përshëndet dhe falënderua edhe tenorin e njohur shqiptar Prof. Kastriot Tusha për pjesëmarrje në  Kongresin e mbajtur në Tiranë.  Një falënderim në fushën humanitare shkon për piktorin dhe poetin Dan  Gashi që jeton dhe vepron në Baden Baden  të Gjermanisë i cili në themelimin e Degës së federatës në Stuttgart në mbrëmjen gala dhuroi dy piktura në vlerë prej 1200 euro të cilave iu shtuan edhe shuma tjetër e tubuar nga mjekë dhe shoqata dhe humanistë të tjerë të cilat arritën vlerën 4200 euro të cilat kryetari i degës së Stuttgartit Dr. Genc Kelmendi ia dorëzoi Asociacionit Nacional të Autizmit  që përfaqësohej nga  drejtoresha ekzekutive zonja  Jeta  Deva. Ky veprim u shoqërua me emocione dhe duartrokitje.  Mendoj që ky aktivitet shënoi edhe kulmin e organizimit tonë për këtë gjysmë vjetor me të cilin do shkojmë në pushim për tu bërë gati për Kongresin e ardhshëm në Londër.

Intervistoi  Z.Hajriz Mamaj

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Edhe pse  Qershori është muaji që paralajmëron vapë, Federata e Mjekëve Shqiptarë në Evropë sikur po i vihet në garë stinës së verës me aktivitetet e saja në vendet shqipfolëse se cila do ia kaloj shoqes. Vera me rrezet e  diellit,  e federata me rreze dije që këtë verë organizoi tri kongrese shkencore të akredituara përkatësisht: 3-4 qershor në Tiranë, 23 Qershor në Shkup dhe me 24-25 në Prishtinë. Që te marrim një informacion më të plotë rreth këtyre aktiviteteve madhore e lutëm për një intervistë kryetaren e Federatës së Mjekëve Shqiptarë në Evropë zonjën Dr. Aurora Dollenberg që për lexuesit shqiptarë të shpalosë gjithë aktivitetin që kjo federatë zhvilloi gjatë muajt Qershor.

Zonja kryetare me lejoni t’ju përgëzoj për këtë aktivitet të jashtëzakonshëm dhe me shumë interes për vendet shqipfolëse ku ju keni planifikuar ti mbani gjatë qershorit në tri kryeqytetet ku banojnë shqiptarët.

Faleminderit për kohën që keni nda për të pasqyruar aktivitetin e federatës tonë dhe këtë intervistë nëse pajtohesh do e nisi me atë legjendën e prindit kur i ftonte fëmijët të jenë gjithmonë bashkë në çdo punë e veprim. Të ndarë nuk kishin rezultate po të bashkuar rezultatet nuk mungonin asnjëherë .Këtë ua ilustroi me  shtatë thuprat. Një nga një thyheshin pa asnjë problem ,por kur i bëri bashkë të shtatat nuk arriti ti thëntë askush. Edhe ne si federatë aktivitetin e nisëm me pakë njerëz qysh para 16 vitesh si student të Fakultetit të Mjekësisë ,për të vazhduar aktivitetin edhe tani në Federatë dhe  tani që na kaploi  pandemia  na bëri bashkë shumë mjekë nga shumë vende evropiane, punëtor shkencorë të fushave të mjekësisë dhe e bashkuam dijen dhe vullnetin që t’ju dalim në ndihmë me këshillat dhe përvojat tona të marra në vendet evropjane dhe ato ti bartim tek pacientet shqiptarë kuptohet në bashkëpunim me Institucionet e shteteve shqipfolëse nëpërmjet  organizimit të Konferencave shkencore dhe pikërisht me 3 dhe 4 Qershor 2022 ne zhvilluam një Konferencë tejet të suksesshme  dy ditore në Tiranë, ndërsa me 23 Qershor ishim në Shkup, e Prishtinën e lamë për në fund 24 dhe 25 Qershor për t’ia vënë qershinë mbi tortë aktivitetit tonë si falënderim për nismën e aktivitetit tonë në vitin 2018.

Sa jeni e kënaqur me numrin e pjesëmarrësve në të tria këto kongrese. Keni bërë një analizë të numrit të pjesëmarrësve ,suksesit po pse jo edhe ndonjë pengese që ju ka dalë rrugës.

Po. Patjetër që kemi bërë një analizë të aktivitetit tonë dhe numri i pjesëmarrësve na ka dhënë një motivim për punë të vazhdueshme në organizime të këtilla profesionale që neve si federatë na obligon të jemi pranë atyre që kanë nevojë për këshillat dhe arritjet shkencore në fushën e mjekësisë që në këto konferenca u prezantuan nga emra të njohur të mjekësisë shqiptare po edhe nëpërmjet të anëtarëve të federatës tonë nga shumë qytete evropiane ku ata punojnë. Në tersi sipas shërbimit tonë administrativë të cilin e drejton sekretari i përgjithshëm Gjergji Pashaj na rezulton se në  Kongreset tona  kanë marrë pjesë më se 3000 bluza të bardha.

Në Shqipëri në Kongresin që u mbajt me 3 dhe 4 qershor në Hotel Internacional Tirana ishin 900 pjesëmarrës. Në Shkup konferenca u mbajt vetëm një ditë me 23 qershor në Hotel Aleksandër  Pallace ishin më se 650 mjekë dhe studentë të Fakultetit të mjekësisë dhe punëtor ndihmës mjekësor, ndërsa me  24 dita e parë e Kongresit u mbajt në Swis  Daimond  Hotel dhe dita e dytë në Kolegjin AAB me një pjesëmarrje  të përgjithshme prej 1300 mantel bardhëve. Kur jemi këtu me lejoni të theksoj se në të tria këto vende kemi vënë edhe celulat e federatës duke zgjedhë edhe drejtuesit e degëve të cilët kanë shprehë gatishmërinë ti japin krahë aktivitetit tonë edhe në të tria këto vende shqipfolëse. Me këtë rast dua të përgëzoj kryetaren e degës për Tiranën zonjën Dr. Esmeralda  Babamusta nga radhët e mjekëve dhe kryetaren e kryesisë së studentëve zonjën Sarah  Ibërshimi si dhe  kryetaren e degës në Prishtinë nga radhët e mjekëve Dr. Edita Sadriu ndërsa nga studentët mjekun e ardhshëm Erdi  Rexha.  Me një falënderim të veçantë do i falënderoj edhe kryesinë e sapo zgjedhur të degës së federatës në Shkup  Dr. Genc Selmanin dhe studenten Arta Gashi për angazhim në Federatën e Mjekëve Shqiptarë në Evropë.. Në të tria vendet kontributi  i tyre ishte i shkëlqyeshëm. I falënderoj nga zemra të gjithë, ngase  gjithçka ishte në baza vullnetare.

Zonja kryetare përmendet një numër të madh të pjesëmarrësve në Kongrese, mund të na tregoni se cili është faktori kryesor për një pjesëmarrje kaq të madhe. Organizimi i mirë, jehona e punës tuaj  apo edhe emrat e ligjëruesve që punimet e tyre do i prezantojnë në kongres nga të dyja palët, nga ligjëruesit vendorë dhe ata nga vendet e ndryshme evropiane.

 

Të themi të drejtën prapa nesh si federatë nuk qëndron asnjë medium informativ që do na bënte ndonjë pasqyrim të aktivitetit tonë, me përjashtim të Revistës Drini që i përcjell aktivitetet tona. Fuqia jonë kryesore e një pjesëmarrje kaq të madhe qëndron në dëshirën e madhe të djemve dhe vajzave shqiptare që kanë mërguar në vende të ndryshme të Evropës për të dhënë kontributin e tyre në fusha të ndryshme të mjekësisë si ekspert dhe në një formë t’ju falënderohen profesorëve të tyre nga të cilët kanë marrë njohuritë e para në fushën e mjekësisë e që numri i profesorëve në kongres nuk ishte i vogël .Po mbi të gjitha qëllimi i kongresit ishte këmbimi i eksperiencave tek gjeneratat nga ekspertët vendorë dhe ata ndërkombëtar nga radhët e mjekëve shqiptarë të edukuar jashtë Shqipërisë. Përfituesit kryesorë ishin studentët e mjekësisë të cilët për nga numri dhe interesimi ishin të shumtë.

 

A mund të na veçoni ndonjë nga emrat e  ligjëruesit që vërtet kanë lënë gjurmë tek pjesëmarrësit me arritjet e tyre në lëmit e tyre dhe me studimet dhe hulumtimet e bëra në vendet prej nga vinë ata.

 

Unë ndihem krenare të flasë në emër të gjithë atyre mjekëve specialistë që dijen dhe vullnetin e kanë bashkuar në federatë që në  Tiranë, Shkup dhe Prishtinë mjekësia shqiptare u përfaqësua nga drejtuesit më të lartë dhe ekspertët më të mirë që ka mjekësia shqiptare brenda dhe jashtë vendit. Me këtë rast për lexuesit tuaj do përmendi emrat e të gjithë atyre që vërtet me punën e tyre na bëjnë krenar ku do që punojnë dhe veprojnë në Shqipëri apo Evropë. Zaten populli nuk e thotë kot atë fjalën popullore” Guri më rënd peshon në atdhe, por asnjëherë nuk e humb peshën kudo që ta vendosësh.” Përfitoj nga rasti në këtë intervistë të dhënë për ju zoti Mamaj  të falënderoj për kontributin e dhënë dhe për prezantim me  dinjitet arritjet shkencore mjekët:

 

Znj. Ogerta Manastirliu- Ministre e shendetesise Shqipëri, Prof. Rifat Latifi- Ministër i shendetesise Kosovë, Dr. Bekim Sali Ministër i shendetesise Maqedoni e Veriut Prof. Dr.Mira Rakacolli-Zv.Ministre e shendetesise Shqipëri, Dr. Fatmire Kollcaku- Kryetare e Komisionit Parlamentar për Shëndetësi, Punë dhe Mirëqenie sociale Kosovë, Dr. Skënder Brataj – Drejtor i Urgjencës Kombëtare Mjekësore Shqipëri, Prof.   Assc. Ilir Alimehmeti – Zv. Dekan i Fakultetit të Mjekësisë Tiranë, Dr. Shk Fatos Olldashi – Shef i shërbimit të neurokirurgjisë QSUT, Dr. Denis Gjika – Drejtor i ASCKSHSH dhe Mr.Sc.Dr. Bujar Gjikolli – Drejtor Klinika e radiologjis QKUK – SHSKUK

 

Iniciativa juaj si federatë që të organizoni Konferenca të tilla në vendet shqipfolëse po përkrahet shumë nga institucionet e vendeve ku po organizohen konferencat. A mund të na përmendni emrat e personaliteteve të cilët i janë përgjigjur ftesës tuaj.

Ndoshta do jetë mirë ta nisë përgjigjen time me një proverb popullor që thotë: ”Duaje mëmë e duaje at , por më tepër duaje atdhenë” . Kjo na obligon të gjithëve që atdheut kudo që jemi e shkollohemi t” mos ia kthejmë shpinë. Ne këtu u bëmë mjek por për fat tonin nuk arritëm të gjejmë vende pune. Po kjo nuk do të thotë që mos të kontribuojmë për vendin me dijen që e marrim në vende të huaja. Ne mjekët jemi si bletët. E mbledhim nektarin kudo po në fund e sjellim në koshere. Me këtë rast dua të falënderoj institucionet e të tria vendeve për përkrahjen morale që na ofruan e për atë materiale nuk dua të flasë. Ajo çka dua të them se pa një bashkim forcash nuk mund të ecim përpara në asnjë fushë. Ne po ofrojmë dijen dhe eksperiencën tonë atdheut e ata zemërgjerësinë për të na dëgjuar dhe këmbim përvojash. Me këtë rast dua të falënderoj Qendrën kombëtare te Urgjencës mjekësore (QKUM) drejtuar nga Dr. Skënder Brataj, për bashkëpunimin e ngushte ne realizimin e kongresit te Tiranës. Këtë bashkëpunim të federatës  me institucionet shqiptare e dëshmon edhe prezenca e Zonjës .Orgeta Manasteriu, Ministre e Shëndetësisë ,  Zv. Ministren e shëndetësisë  Zonjën Mira Rakacolli , Rektorin e  Universitetit të Mjekësisë Dr. Arben Gjata,  Dr. Skënder Brataj , drejtor i Qendrës Kombëtare të Urgjencës mjekësore, Dr. Albana Fico ,drejtuese e Qendrës Spitalore Universitare “Nënë Tereza “ Tiranë, Dr. Denis Gjika Drejtor i Qendrës Kombëtare të akreditimit (ASCKSHSH) . Me  të njëjtën mikpritje institucionale na priten edhe në Shkup ,me çrrastë Konferenca u përshëndet nga Dr. Bekim Sali– Ministër i Shëndetësisë, Drejtori i Spitalit të Tetovës Dr. Amir  Elezi , Zv. Kryetare e Bordit për Evoluim-Agjencia për cilësi në arsimin e lartë , Dr. Jetmire Alimani -Jakupi dhe Zv. drejtor i Spitalit të Kumanovës Dr. Ylber Isufi.  Edhe në Kosovë Kongresi u mirëprit dhe u përshëndet nga Ministri i Shëndetësisë Prof. Dr. Rifat  Latifi dhe Dr. Pleurat Sejdiu, Kryetar i Odës së Mjekëve të Kosovës, Uliks Emra ish ambasaror i Kosovës në Norvegji. Ministri Latifi në fjalën e tij përshëndetëse shprehu gatishmërinë për bashkëpunim dhe falënderoj federatën për punën e mirë dhe iniciativën e marrë  që  të ofroj dijen dhe përvojën e fituar jashtë atdheut dhe në forma si kjo të kontribuohet me dije për atdheun duke e ndihmuar mjekësin e vendeve të origjinës. Ministri Latifi foli ne vetën e parë dhe dha shembullin konkret me rastin e kthimit nga Amerika për të dhënë  kontribut në atdhe. Secili që dëshiron e ka përkrahjen time  sa herë që dëshiron të kontribuoj për atdhe. Unë erdha,ejani edhe ju porositi Prof. Latifi.  Një falënderim të veçantë dua ta bëjë tha  Zonja Dollenberg  për ndihmën e ofruar edhe Kolegjin AAB dhe Dr.Bujar Gjigolli dhe Dr. Astrit Kuqi për bashkëpunim dhe ofrimin e sallës për punimet e ditës së dytë të konferencës në këtë Kolegj.

 

Zonja Kryetare ju përmendet shumë mjekë që punimet e tyre i prezantuan në tri kongreset. A mund të na përmendni disa  nga emrat e mjekëve shqiptarë mërgimtarë që me përvojat e tyre po kontribuojnë në mjekësinë shqiptare.

Me plotë dëshirë dhe mburrje. Qe nga dita e parë e deri me sot në aktivitetin e federatës janë angazhuar emra të njohur të shkencës së mjekësisë në të katër anët e botës . Me punën e tyte ata kanë nderuar vetë kombin dhe vendet e origjinës. Por këtë nder dhe respekt ia shtonë punës së tyre edhe angazhimi vullnetar na bënë edhe ma krenar dhe të bashkuar për ta ndihmuar mjekësinë po pse jo edhe lëmit tjera me profesione tjera.  Dua ta citoj doktoreshën Edona Sopaj Specialiste e Radiologjisë gjatë pauzës përderisa pinim kafe me tha : Doktoreshë Aurora ju lumtë për këtë organizim. Po më duket se ju mjekët e diasporës kini marrë rolin e rilindëseve që dikur e kishin në ngritjes e  vetëdijes kombëtare në mërgim tek bashkëkombësve të tyre. Ju si mjekë keni marr një rrol të rëndësishëm për ta ndihmuar mjekësin shqiptare. Ju përgëzoj për punën që po bëni. Me këtë nostalgji që ma rrëfeu  dr. Edona  e ndiej për obligim dhe krenari ti falënderoj ca emra  me shumë vlerë për kombin dhe federatën tonë.

Prof. Dr. Kita Sallabanda që jeton dhe punon në Spanjë

Dr. Skender Brataj -Keshilli internacional AMFE, i cili me ekipin e tij prezantuan ne kurset e dhenies se ndihmes se shpejt BSL/ASL, Prof. Dr. Vedat  Eljezi dega në Francë që punimi i tij në Tiranë i shpalli luftë përdorimit pa vend të antibiotikëve për shërimin e Covid 19.

Dr. Gazmend Berisha-Bord Internacional AMFE, drejtor eksekutiv, Dr. Genc Kelmendi-kryetar AMFE-Gjermani jugore, Znj.Bernarda Radoncic-Kryetare AMFE-Danimark, Prof.ass.Dr. Afrim Shabani-Oftalmolog , Dr. Adela Perola – Mjeke Hematologe QSUT Tiranë , Dr. Fadil Brovina-Specialist I Mjekësisë Interne-Onkologji, Nenkryetar AMFE-Gjermani Jugore, Prof.Dr. Lumnie Kqiku, Dr. Adrian Fandi, Prof.  Dr. Vedat Eljezi , Dr.    Negjyp Sopa – Gjinekolog/ Specialist i Infertilitetit, Nenkryetar AMFE-Danimark, Dr.   Eda Harizi – Neurologe / Shefe e shërbimit të Neurologjisë (Durrës), Dr.   Naser Ahmeti Specialist i Mjeksisë Interne, (Hamburg), Dr.   Drita Bujari Specialiste e Neonatologjis, Pediatre, Dr.   Ëngjëllushe Hasani – Kardiologe, Dr.   Viola Fera Mjeke ligjore, Dr.   Alisa Dudumi, Prof. Dr. Bajram Hysa – Profesor-Universiteti i Mjekësisë Tiranë, Prof. Gani Bajraktari Profesor në Universitetin e Prishtinës

Dr. Blerim Berisha,miek i fushës së telemedicinës., Dr. Isuf Bajrami-drejtor I Urgjences kombatare Kosove dhe shumë koleg të tjerë.

 

I kthehem edhe një herë një pyetje që po më bënë kureshtar se si arrini dhe nga e merrni gjithë këtë energji për një aktivitet kësisoj. Keni edhe dikë që është afër jush apo krejt këtë e bëni në mënyrë vithanike.

 

Një njeri që vetëm për vete mendon, është si një pemë që fryt s’lëshon. Te ne aktivitetin e bëjmë bashkërisht dhe për këtë  rrënjët i kem shpërndarë kudo në vende të ndryshme evropiane dhe vendet shqipfolëse. Dhe pema jonë është kthyer në frytdhënës me plotë bereqet. Fryt i aktiviteteve tona janë numri i madh i  kongreseve të organizuara dhe ky i Prishtinës shënon të XV me radhë. Unë jam e lumtur që me mua aktivitet në të mirë të shëndetit të njerëzimit e bëjnë edhe shumë mjek si unë.  Në fillim të vitit  emëruam bordin internacional  në përbërje:Dr. Gazmend Berisha-drejtor ekzekutiv, Dr. Fatjona Lubonja-  Kërkuese shkencore. Znj. Bernarda Radoncic-biotech oficer, ndërsa bordi  ndërkombëtar i federatës përbehet   nga emra të njohur te  mjekësisë Evropiane:  Prof. Kita Sallabada, Dr. Skënder Brataj, Prof. Vedat Eljezi dhe Prof. Fadil Çitaku, te cilët  mbështesin  realizimin e aktiviteteve vullnetare internacionale në të mirë të njerëzimit.

Zonja Kryetare Ju përveç ndihmës që keni ofruar me këshilla të herëpashershme gjatë periudhës së pandemisë me të gjithë mjekë që janë anëtarë të federatës në mjete të informimit dhe në Televizionet kombëtare ju aktivitetin e keni zgjerua herë pas here edhe në ndihmë personave me nevojë të  veçanta.

Humanizmi nuk ka kufi. Ne si shqiptarë jemi rritur dhe motivuar për vepra humane nga humanistja jonë  Nëna Terezë. Madje ne si mjek pas studimeve marrim së bashku me diplomën edhe betimin e Hipokritit i cili na përcjellë deri në fund të jetës. Në këtë fushë mundohemi ta ndihmojmë çdo njeri që ka nevojën tonë dhe të shoqërisë pa marr parasysh besimin dhe ngjyrën. Po humanizmit ton si federatë i bashkohen edhe emra të njohur  të shkencës dhe artit. Në këtë drejtim dua të falënderoj pianisten me renome ndërkombëtare zonjën Lule Elezi e cila që nga fillimi i aktivitetit tonë në Prishtinë e deri me sot me ekzekutimet e saja në piano  është munduar ti zbusë dhimbjet e shumë familjarëve që humbën më të dashurit  e tyre në vendet e punës nga  covid 19. Këtu duhet përshëndet dhe falënderua edhe tenorin e njohur shqiptar Prof. Kastriot Tusha për pjesëmarrje në  Kongresin e mbajtur në Tiranë.  Një falënderim në fushën humanitare shkon për piktorin dhe poetin Dan  Gashi që jeton dhe vepron në Baden Baden  të Gjermanisë i cili në themelimin e Degës së federatës në Stuttgart në mbrëmjen gala dhuroi dy piktura në vlerë prej 1200 euro të cilave iu shtuan edhe shuma tjetër e tubuar nga mjekë dhe shoqata dhe humanistë të tjerë të cilat arritën vlerën 4200 euro të cilat kryetari i degës së Stuttgartit Dr. Genc Kelmendi ia dorëzoi Asociacionit Nacional të Autizmit  që përfaqësohej nga  drejtoresha ekzekutive zonja  Jeta  Deva. Ky veprim u shoqërua me emocione dhe duartrokitje.  Mendoj që ky aktivitet shënoi edhe kulmin e organizimit tonë për këtë gjysmë vjetor me të cilin do shkojmë në pushim për tu bërë gati për Kongresin e ardhshëm në Londër.

Intervistoi  Z.Hajriz Mamaj

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Edhe pse  Qershori është muaji që paralajmëron vapë, Federata e Mjekëve Shqiptarë në Evropë sikur po i vihet në garë stinës së verës me aktivitetet e saja në vendet shqipfolëse se cila do ia kaloj shoqes. Vera me rrezet e  diellit,  e federata me rreze dije që këtë verë organizoi tri kongrese shkencore të akredituara përkatësisht: 3-4 qershor në Tiranë, 23 Qershor në Shkup dhe me 24-25 në Prishtinë. Që te marrim një informacion më të plotë rreth këtyre aktiviteteve madhore e lutëm për një intervistë kryetaren e Federatës së Mjekëve Shqiptarë në Evropë zonjën Dr. Aurora Dollenberg që për lexuesit shqiptarë të shpalosë gjithë aktivitetin që kjo federatë zhvilloi gjatë muajt Qershor.

Zonja kryetare me lejoni t’ju përgëzoj për këtë aktivitet të jashtëzakonshëm dhe me shumë interes për vendet shqipfolëse ku ju keni planifikuar ti mbani gjatë qershorit në tri kryeqytetet ku banojnë shqiptarët.

Faleminderit për kohën që keni nda për të pasqyruar aktivitetin e federatës tonë dhe këtë intervistë nëse pajtohesh do e nisi me atë legjendën e prindit kur i ftonte fëmijët të jenë gjithmonë bashkë në çdo punë e veprim. Të ndarë nuk kishin rezultate po të bashkuar rezultatet nuk mungonin asnjëherë .Këtë ua ilustroi me  shtatë thuprat. Një nga një thyheshin pa asnjë problem ,por kur i bëri bashkë të shtatat nuk arriti ti thëntë askush. Edhe ne si federatë aktivitetin e nisëm me pakë njerëz qysh para 16 vitesh si student të Fakultetit të Mjekësisë ,për të vazhduar aktivitetin edhe tani në Federatë dhe  tani që na kaploi  pandemia  na bëri bashkë shumë mjekë nga shumë vende evropiane, punëtor shkencorë të fushave të mjekësisë dhe e bashkuam dijen dhe vullnetin që t’ju dalim në ndihmë me këshillat dhe përvojat tona të marra në vendet evropjane dhe ato ti bartim tek pacientet shqiptarë kuptohet në bashkëpunim me Institucionet e shteteve shqipfolëse nëpërmjet  organizimit të Konferencave shkencore dhe pikërisht me 3 dhe 4 Qershor 2022 ne zhvilluam një Konferencë tejet të suksesshme  dy ditore në Tiranë, ndërsa me 23 Qershor ishim në Shkup, e Prishtinën e lamë për në fund 24 dhe 25 Qershor për t’ia vënë qershinë mbi tortë aktivitetit tonë si falënderim për nismën e aktivitetit tonë në vitin 2018.

Sa jeni e kënaqur me numrin e pjesëmarrësve në të tria këto kongrese. Keni bërë një analizë të numrit të pjesëmarrësve ,suksesit po pse jo edhe ndonjë pengese që ju ka dalë rrugës.

Po. Patjetër që kemi bërë një analizë të aktivitetit tonë dhe numri i pjesëmarrësve na ka dhënë një motivim për punë të vazhdueshme në organizime të këtilla profesionale që neve si federatë na obligon të jemi pranë atyre që kanë nevojë për këshillat dhe arritjet shkencore në fushën e mjekësisë që në këto konferenca u prezantuan nga emra të njohur të mjekësisë shqiptare po edhe nëpërmjet të anëtarëve të federatës tonë nga shumë qytete evropiane ku ata punojnë. Në tersi sipas shërbimit tonë administrativë të cilin e drejton sekretari i përgjithshëm Gjergji Pashaj na rezulton se në  Kongreset tona  kanë marrë pjesë më se 3000 bluza të bardha.

Në Shqipëri në Kongresin që u mbajt me 3 dhe 4 qershor në Hotel Internacional Tirana ishin 900 pjesëmarrës. Në Shkup konferenca u mbajt vetëm një ditë me 23 qershor në Hotel Aleksandër  Pallace ishin më se 650 mjekë dhe studentë të Fakultetit të mjekësisë dhe punëtor ndihmës mjekësor, ndërsa me  24 dita e parë e Kongresit u mbajt në Swis  Daimond  Hotel dhe dita e dytë në Kolegjin AAB me një pjesëmarrje  të përgjithshme prej 1300 mantel bardhëve. Kur jemi këtu me lejoni të theksoj se në të tria këto vende kemi vënë edhe celulat e federatës duke zgjedhë edhe drejtuesit e degëve të cilët kanë shprehë gatishmërinë ti japin krahë aktivitetit tonë edhe në të tria këto vende shqipfolëse. Me këtë rast dua të përgëzoj kryetaren e degës për Tiranën zonjën Dr. Esmeralda  Babamusta nga radhët e mjekëve dhe kryetaren e kryesisë së studentëve zonjën Sarah  Ibërshimi si dhe  kryetaren e degës në Prishtinë nga radhët e mjekëve Dr. Edita Sadriu ndërsa nga studentët mjekun e ardhshëm Erdi  Rexha.  Me një falënderim të veçantë do i falënderoj edhe kryesinë e sapo zgjedhur të degës së federatës në Shkup  Dr. Genc Selmanin dhe studenten Arta Gashi për angazhim në Federatën e Mjekëve Shqiptarë në Evropë.. Në të tria vendet kontributi  i tyre ishte i shkëlqyeshëm. I falënderoj nga zemra të gjithë, ngase  gjithçka ishte në baza vullnetare.

Zonja kryetare përmendet një numër të madh të pjesëmarrësve në Kongrese, mund të na tregoni se cili është faktori kryesor për një pjesëmarrje kaq të madhe. Organizimi i mirë, jehona e punës tuaj  apo edhe emrat e ligjëruesve që punimet e tyre do i prezantojnë në kongres nga të dyja palët, nga ligjëruesit vendorë dhe ata nga vendet e ndryshme evropiane.

 

Të themi të drejtën prapa nesh si federatë nuk qëndron asnjë medium informativ që do na bënte ndonjë pasqyrim të aktivitetit tonë, me përjashtim të Revistës Drini që i përcjell aktivitetet tona. Fuqia jonë kryesore e një pjesëmarrje kaq të madhe qëndron në dëshirën e madhe të djemve dhe vajzave shqiptare që kanë mërguar në vende të ndryshme të Evropës për të dhënë kontributin e tyre në fusha të ndryshme të mjekësisë si ekspert dhe në një formë t’ju falënderohen profesorëve të tyre nga të cilët kanë marrë njohuritë e para në fushën e mjekësisë e që numri i profesorëve në kongres nuk ishte i vogël .Po mbi të gjitha qëllimi i kongresit ishte këmbimi i eksperiencave tek gjeneratat nga ekspertët vendorë dhe ata ndërkombëtar nga radhët e mjekëve shqiptarë të edukuar jashtë Shqipërisë. Përfituesit kryesorë ishin studentët e mjekësisë të cilët për nga numri dhe interesimi ishin të shumtë.

 

A mund të na veçoni ndonjë nga emrat e  ligjëruesit që vërtet kanë lënë gjurmë tek pjesëmarrësit me arritjet e tyre në lëmit e tyre dhe me studimet dhe hulumtimet e bëra në vendet prej nga vinë ata.

 

Unë ndihem krenare të flasë në emër të gjithë atyre mjekëve specialistë që dijen dhe vullnetin e kanë bashkuar në federatë që në  Tiranë, Shkup dhe Prishtinë mjekësia shqiptare u përfaqësua nga drejtuesit më të lartë dhe ekspertët më të mirë që ka mjekësia shqiptare brenda dhe jashtë vendit. Me këtë rast për lexuesit tuaj do përmendi emrat e të gjithë atyre që vërtet me punën e tyre na bëjnë krenar ku do që punojnë dhe veprojnë në Shqipëri apo Evropë. Zaten populli nuk e thotë kot atë fjalën popullore” Guri më rënd peshon në atdhe, por asnjëherë nuk e humb peshën kudo që ta vendosësh.” Përfitoj nga rasti në këtë intervistë të dhënë për ju zoti Mamaj  të falënderoj për kontributin e dhënë dhe për prezantim me  dinjitet arritjet shkencore mjekët:

 

Znj. Ogerta Manastirliu- Ministre e shendetesise Shqipëri, Prof. Rifat Latifi- Ministër i shendetesise Kosovë, Dr. Bekim Sali Ministër i shendetesise Maqedoni e Veriut Prof. Dr.Mira Rakacolli-Zv.Ministre e shendetesise Shqipëri, Dr. Fatmire Kollcaku- Kryetare e Komisionit Parlamentar për Shëndetësi, Punë dhe Mirëqenie sociale Kosovë, Dr. Skënder Brataj – Drejtor i Urgjencës Kombëtare Mjekësore Shqipëri, Prof.   Assc. Ilir Alimehmeti – Zv. Dekan i Fakultetit të Mjekësisë Tiranë, Dr. Shk Fatos Olldashi – Shef i shërbimit të neurokirurgjisë QSUT, Dr. Denis Gjika – Drejtor i ASCKSHSH dhe Mr.Sc.Dr. Bujar Gjikolli – Drejtor Klinika e radiologjis QKUK – SHSKUK

 

Iniciativa juaj si federatë që të organizoni Konferenca të tilla në vendet shqipfolëse po përkrahet shumë nga institucionet e vendeve ku po organizohen konferencat. A mund të na përmendni emrat e personaliteteve të cilët i janë përgjigjur ftesës tuaj.

Ndoshta do jetë mirë ta nisë përgjigjen time me një proverb popullor që thotë: ”Duaje mëmë e duaje at , por më tepër duaje atdhenë” . Kjo na obligon të gjithëve që atdheut kudo që jemi e shkollohemi t” mos ia kthejmë shpinë. Ne këtu u bëmë mjek por për fat tonin nuk arritëm të gjejmë vende pune. Po kjo nuk do të thotë që mos të kontribuojmë për vendin me dijen që e marrim në vende të huaja. Ne mjekët jemi si bletët. E mbledhim nektarin kudo po në fund e sjellim në koshere. Me këtë rast dua të falënderoj institucionet e të tria vendeve për përkrahjen morale që na ofruan e për atë materiale nuk dua të flasë. Ajo çka dua të them se pa një bashkim forcash nuk mund të ecim përpara në asnjë fushë. Ne po ofrojmë dijen dhe eksperiencën tonë atdheut e ata zemërgjerësinë për të na dëgjuar dhe këmbim përvojash. Me këtë rast dua të falënderoj Qendrën kombëtare te Urgjencës mjekësore (QKUM) drejtuar nga Dr. Skënder Brataj, për bashkëpunimin e ngushte ne realizimin e kongresit te Tiranës. Këtë bashkëpunim të federatës  me institucionet shqiptare e dëshmon edhe prezenca e Zonjës .Orgeta Manasteriu, Ministre e Shëndetësisë ,  Zv. Ministren e shëndetësisë  Zonjën Mira Rakacolli , Rektorin e  Universitetit të Mjekësisë Dr. Arben Gjata,  Dr. Skënder Brataj , drejtor i Qendrës Kombëtare të Urgjencës mjekësore, Dr. Albana Fico ,drejtuese e Qendrës Spitalore Universitare “Nënë Tereza “ Tiranë, Dr. Denis Gjika Drejtor i Qendrës Kombëtare të akreditimit (ASCKSHSH) . Me  të njëjtën mikpritje institucionale na priten edhe në Shkup ,me çrrastë Konferenca u përshëndet nga Dr. Bekim Sali– Ministër i Shëndetësisë, Drejtori i Spitalit të Tetovës Dr. Amir  Elezi , Zv. Kryetare e Bordit për Evoluim-Agjencia për cilësi në arsimin e lartë , Dr. Jetmire Alimani -Jakupi dhe Zv. drejtor i Spitalit të Kumanovës Dr. Ylber Isufi.  Edhe në Kosovë Kongresi u mirëprit dhe u përshëndet nga Ministri i Shëndetësisë Prof. Dr. Rifat  Latifi dhe Dr. Pleurat Sejdiu, Kryetar i Odës së Mjekëve të Kosovës, Uliks Emra ish ambasaror i Kosovës në Norvegji. Ministri Latifi në fjalën e tij përshëndetëse shprehu gatishmërinë për bashkëpunim dhe falënderoj federatën për punën e mirë dhe iniciativën e marrë  që  të ofroj dijen dhe përvojën e fituar jashtë atdheut dhe në forma si kjo të kontribuohet me dije për atdheun duke e ndihmuar mjekësin e vendeve të origjinës. Ministri Latifi foli ne vetën e parë dhe dha shembullin konkret me rastin e kthimit nga Amerika për të dhënë  kontribut në atdhe. Secili që dëshiron e ka përkrahjen time  sa herë që dëshiron të kontribuoj për atdhe. Unë erdha,ejani edhe ju porositi Prof. Latifi.  Një falënderim të veçantë dua ta bëjë tha  Zonja Dollenberg  për ndihmën e ofruar edhe Kolegjin AAB dhe Dr.Bujar Gjigolli dhe Dr. Astrit Kuqi për bashkëpunim dhe ofrimin e sallës për punimet e ditës së dytë të konferencës në këtë Kolegj.

 

Zonja Kryetare ju përmendet shumë mjekë që punimet e tyre i prezantuan në tri kongreset. A mund të na përmendni disa  nga emrat e mjekëve shqiptarë mërgimtarë që me përvojat e tyre po kontribuojnë në mjekësinë shqiptare.

Me plotë dëshirë dhe mburrje. Qe nga dita e parë e deri me sot në aktivitetin e federatës janë angazhuar emra të njohur të shkencës së mjekësisë në të katër anët e botës . Me punën e tyte ata kanë nderuar vetë kombin dhe vendet e origjinës. Por këtë nder dhe respekt ia shtonë punës së tyre edhe angazhimi vullnetar na bënë edhe ma krenar dhe të bashkuar për ta ndihmuar mjekësinë po pse jo edhe lëmit tjera me profesione tjera.  Dua ta citoj doktoreshën Edona Sopaj Specialiste e Radiologjisë gjatë pauzës përderisa pinim kafe me tha : Doktoreshë Aurora ju lumtë për këtë organizim. Po më duket se ju mjekët e diasporës kini marrë rolin e rilindëseve që dikur e kishin në ngritjes e  vetëdijes kombëtare në mërgim tek bashkëkombësve të tyre. Ju si mjekë keni marr një rrol të rëndësishëm për ta ndihmuar mjekësin shqiptare. Ju përgëzoj për punën që po bëni. Me këtë nostalgji që ma rrëfeu  dr. Edona  e ndiej për obligim dhe krenari ti falënderoj ca emra  me shumë vlerë për kombin dhe federatën tonë.

Prof. Dr. Kita Sallabanda që jeton dhe punon në Spanjë

Dr. Skender Brataj -Keshilli internacional AMFE, i cili me ekipin e tij prezantuan ne kurset e dhenies se ndihmes se shpejt BSL/ASL, Prof. Dr. Vedat  Eljezi dega në Francë që punimi i tij në Tiranë i shpalli luftë përdorimit pa vend të antibiotikëve për shërimin e Covid 19.

Dr. Gazmend Berisha-Bord Internacional AMFE, drejtor eksekutiv, Dr. Genc Kelmendi-kryetar AMFE-Gjermani jugore, Znj.Bernarda Radoncic-Kryetare AMFE-Danimark, Prof.ass.Dr. Afrim Shabani-Oftalmolog , Dr. Adela Perola – Mjeke Hematologe QSUT Tiranë , Dr. Fadil Brovina-Specialist I Mjekësisë Interne-Onkologji, Nenkryetar AMFE-Gjermani Jugore, Prof.Dr. Lumnie Kqiku, Dr. Adrian Fandi, Prof.  Dr. Vedat Eljezi , Dr.    Negjyp Sopa – Gjinekolog/ Specialist i Infertilitetit, Nenkryetar AMFE-Danimark, Dr.   Eda Harizi – Neurologe / Shefe e shërbimit të Neurologjisë (Durrës), Dr.   Naser Ahmeti Specialist i Mjeksisë Interne, (Hamburg), Dr.   Drita Bujari Specialiste e Neonatologjis, Pediatre, Dr.   Ëngjëllushe Hasani – Kardiologe, Dr.   Viola Fera Mjeke ligjore, Dr.   Alisa Dudumi, Prof. Dr. Bajram Hysa – Profesor-Universiteti i Mjekësisë Tiranë, Prof. Gani Bajraktari Profesor në Universitetin e Prishtinës

Dr. Blerim Berisha,miek i fushës së telemedicinës., Dr. Isuf Bajrami-drejtor I Urgjences kombatare Kosove dhe shumë koleg të tjerë.

 

I kthehem edhe një herë një pyetje që po më bënë kureshtar se si arrini dhe nga e merrni gjithë këtë energji për një aktivitet kësisoj. Keni edhe dikë që është afër jush apo krejt këtë e bëni në mënyrë vithanike.

 

Një njeri që vetëm për vete mendon, është si një pemë që fryt s’lëshon. Te ne aktivitetin e bëjmë bashkërisht dhe për këtë  rrënjët i kem shpërndarë kudo në vende të ndryshme evropiane dhe vendet shqipfolëse. Dhe pema jonë është kthyer në frytdhënës me plotë bereqet. Fryt i aktiviteteve tona janë numri i madh i  kongreseve të organizuara dhe ky i Prishtinës shënon të XV me radhë. Unë jam e lumtur që me mua aktivitet në të mirë të shëndetit të njerëzimit e bëjnë edhe shumë mjek si unë.  Në fillim të vitit  emëruam bordin internacional  në përbërje:Dr. Gazmend Berisha-drejtor ekzekutiv, Dr. Fatjona Lubonja-  Kërkuese shkencore. Znj. Bernarda Radoncic-biotech oficer, ndërsa bordi  ndërkombëtar i federatës përbehet   nga emra të njohur te  mjekësisë Evropiane:  Prof. Kita Sallabada, Dr. Skënder Brataj, Prof. Vedat Eljezi dhe Prof. Fadil Çitaku, te cilët  mbështesin  realizimin e aktiviteteve vullnetare internacionale në të mirë të njerëzimit.

Zonja Kryetare Ju përveç ndihmës që keni ofruar me këshilla të herëpashershme gjatë periudhës së pandemisë me të gjithë mjekë që janë anëtarë të federatës në mjete të informimit dhe në Televizionet kombëtare ju aktivitetin e keni zgjerua herë pas here edhe në ndihmë personave me nevojë të  veçanta.

Humanizmi nuk ka kufi. Ne si shqiptarë jemi rritur dhe motivuar për vepra humane nga humanistja jonë  Nëna Terezë. Madje ne si mjek pas studimeve marrim së bashku me diplomën edhe betimin e Hipokritit i cili na përcjellë deri në fund të jetës. Në këtë fushë mundohemi ta ndihmojmë çdo njeri që ka nevojën tonë dhe të shoqërisë pa marr parasysh besimin dhe ngjyrën. Po humanizmit ton si federatë i bashkohen edhe emra të njohur  të shkencës dhe artit. Në këtë drejtim dua të falënderoj pianisten me renome ndërkombëtare zonjën Lule Elezi e cila që nga fillimi i aktivitetit tonë në Prishtinë e deri me sot me ekzekutimet e saja në piano  është munduar ti zbusë dhimbjet e shumë familjarëve që humbën më të dashurit  e tyre në vendet e punës nga  covid 19. Këtu duhet përshëndet dhe falënderua edhe tenorin e njohur shqiptar Prof. Kastriot Tusha për pjesëmarrje në  Kongresin e mbajtur në Tiranë.  Një falënderim në fushën humanitare shkon për piktorin dhe poetin Dan  Gashi që jeton dhe vepron në Baden Baden  të Gjermanisë i cili në themelimin e Degës së federatës në Stuttgart në mbrëmjen gala dhuroi dy piktura në vlerë prej 1200 euro të cilave iu shtuan edhe shuma tjetër e tubuar nga mjekë dhe shoqata dhe humanistë të tjerë të cilat arritën vlerën 4200 euro të cilat kryetari i degës së Stuttgartit Dr. Genc Kelmendi ia dorëzoi Asociacionit Nacional të Autizmit  që përfaqësohej nga  drejtoresha ekzekutive zonja  Jeta  Deva. Ky veprim u shoqërua me emocione dhe duartrokitje.  Mendoj që ky aktivitet shënoi edhe kulmin e organizimit tonë për këtë gjysmë vjetor me të cilin do shkojmë në pushim për tu bërë gati për Kongresin e ardhshëm në Londër.

Intervistoi  Z.Hajriz Mamaj

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.