Personalitet në Diasporë/ Ndue Paluca, mësuesi i Zarës i lindur në Gjakovë.

E premte, 9 Dhjetor, 2022
E premte, 9 Dhjetor, 2022

Personalitet në Diasporë/ Ndue Paluca, mësuesi i Zarës i lindur në Gjakovë.

Anton (Ndue) Paluca, mësues dhe publicist lindi në Gjakovë në vitin1881 dhe vdiq, më 30 nëntor 1958 në Buffalo të SHBA.
Mësimet e para i kreu në Prizren, ndërsa shkollën normale e përfundoi në Klagenfurt të Austrisë. Në shoqërinë kulturore “Dija” të studentëve shqiptarë në Austri, Paluca qe në kryesinë e saj. Pas mbarimit të normales (1906) kthehet në Prizren dhe një vit më vonë caktohet mësues në koloninë arbëreshe të Borgo Erizzës (Zara).
Në vitin 1912 transferohet në Shkup, ku kryen edhe detyrën si përkthyes i konsullatës austro-hungareze.
Më 1914 Ndue Paluca shkon në Vjenë për të kryer studimet e larta. Më pas kthehet në Shkodër si administrator dhe shoqërues i studentëve që shkonin në Austri nga administrata shqiptare në Shkodër.
Me këto cilësi në 1916 merr pjesë në Komisine Letrare Shqipe në Shkodër që ishte një këshill i formuar nga intelektualët më në zë të kohës mbi çështjen e gjuhes shqipe. Në këtë elitë merrnin pjesë edhe shumë albanologë të huaj.
Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 
Anton (Ndue) Paluca, mësues dhe publicist lindi në Gjakovë në vitin1881 dhe vdiq, më 30 nëntor 1958 në Buffalo të SHBA.
Mësimet e para i kreu në Prizren, ndërsa shkollën normale e përfundoi në Klagenfurt të Austrisë. Në shoqërinë kulturore “Dija” të studentëve shqiptarë në Austri, Paluca qe në kryesinë e saj. Pas mbarimit të normales (1906) kthehet në Prizren dhe një vit më vonë caktohet mësues në koloninë arbëreshe të Borgo Erizzës (Zara).
Në vitin 1912 transferohet në Shkup, ku kryen edhe detyrën si përkthyes i konsullatës austro-hungareze.
Më 1914 Ndue Paluca shkon në Vjenë për të kryer studimet e larta. Më pas kthehet në Shkodër si administrator dhe shoqërues i studentëve që shkonin në Austri nga administrata shqiptare në Shkodër.
Me këto cilësi në 1916 merr pjesë në Komisine Letrare Shqipe në Shkodër që ishte një këshill i formuar nga intelektualët më në zë të kohës mbi çështjen e gjuhes shqipe. Në këtë elitë merrnin pjesë edhe shumë albanologë të huaj.
Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.