SHBA / Një klinikë shëndetësore vetëm për komunitetin shqiptar

E diel, 23 Qershor, 2024
E diel, 23 Qershor, 2024

SHBA / Një klinikë shëndetësore vetëm për komunitetin shqiptar

Qendra Mjekësore “Jacobi” në New York pas konstatimit se sëmundjet e zemrës janë një nga shkaktarët kryesor të vdekjeve në komunitetin shqiptar, ka vendosur që të hapë një Klinikë Kardiovaskulare (AAC) vetëm për shqiptarët në Bronx.

“Jacobi” ka njoftuar se në muajin shtator do të hapë ACC-në, e cila do të ofrojë kujdes shëndetësor për popullsinë shqiptare në zonat e Norwood, Belmont dhe Pelham Parkway të Bronksit.

Sipas një studimi të vitit 2019, sëmundjet kronike të zemrës përbënin 29.4% të totalit të vdekjeve në Shqipëri.

E për të drejtuar një klinikë të tillë kaq specifike sigurisht që duhej një mjek që është pjesë e komunitetit shqiptar dhe e njeh mirë at. Ajo është Dr. Eleonora Gashi-Baraliu, aktualisht drejtoreshë e Shërbimeve Konsultative Kardiovaskulare dhe Njësisë për Kujdesin Intensiv Kardiovaskular në Jacobi. Gashi-Baraliu, është pjesë e Jacobi që nga viti 2018 dhe për shkak të origjinës së saj e kupton rëndësinë e klinikës për komunitetin e saj.

Mjekja në një intervistë për “Bronx Times” tha se  shumë shqiptarë hanë shumë mish të kuq, pinë cigare dhe shpesh e neglizhojnë vizitat e rregullta te mjeku.

“Si një emigrante që u trajnova në Manhatan për kardiologji të përgjithshme dhe intervenuese, syri im ishte gjithmonë drejt komunitetit shqiptar në Bronx,” tha ajo. “Sigurisht, përfundova në Jacobi, ku gjej gëzim të jashtëzakonshëm duke ardhur në punë çdo ditë, ndërsa punoj dhe i shërbej një komuniteti shumëkombësh.

“Personalisht, për mua është e natyrshme që të vazhdoj të zgjerohem dhe të ofroj shërbime për komunitetin shqiptar në ACC, duke ruajtur përgjegjësitë dhe kujdesin tim për të gjithë pacientët që vijnë nga dyert tona të hapura në Jacob

Aktualisht, shumë anëtarë të komunitetit shqiptar në Bronx shkojnë në Klinikën familjare “Illyria” në Qendrën Mjekësore Jacobi.

Kur njerëzit nga Kosova u larguan nga vendi në vitin 1999 për shkak të luftës dhe u vendosën në Bronx, ata iu bashkuan një popullsie shqiptare tashmë në rritje. Në një përpjekje për t’i akomoduar ata, veçanërisht ata që nuk flasin anglisht, Dr. Alan Ross i Qendrës Mjekësore Jacobi filloi praktikën lokale.

Duke u mbështetur në suksesin e Illyria-s, Gashi-Baraliu shpreson që banorët shqiptarë të vijnë në ACC për t’u kujdesur për nevojat e tyre kardiovaskulare. Ajo tha se shumë shqiptarë shpesh justifikohen për t’u vizituar te mjeku, por shpreson se kjo do të ndihmojë në ndryshimin e të menduarit të tyre.

Kur erdhi kjo mundësi, thashë se është një mundësi për të bërë diçka”, tha Gashi-Baraliu.

ACC synon që t’i edukojë njerëzit se si të kujdesen për shëndetin e tyre kardiovaskular dhe do të ofrojë konsultime kardiovaskulare, ekokardiograme, monitorim holter, teste stresi me ushtrime rutine, teste stresi bërthamor, eko stresi, angiografi koronare CT, MRI kardiake, angiograme diagnostike dhe ndërhyrje koronare perkutane.

Shumica e pacientëve do të jenë të referuar nga Klinika Illyria, por do të ketë edhe gojarisht. Klinika Illyria thotë se 20-30 pacientë në javë kanë nevojë për shërbime kardiologjike.

Sipas doktoreshës, qendra do të jetë e rëndësishme sepse lejon që pacientët të kenë komoditetin kulturor dhe eliminon komunikimin si një pengesë për pabarazinë e kujdesit shëndetësor, lejon pacientët të bëhen më proaktivë në kujdesin e tyre dhe të vijnë vetë te mjeku. ”

Gashi-Baraliu është e bindur se banorët shqiptarë do të vijnë në klinikë pasi tashmë kërkojnë ndihmë në klinikat e përgjithshme të kardiologjisë në spital.

“Shumë prindër nuk duan të vijnë pasi mendojnë se po i rëndojnë fëmijët e tyre që të largohen nga puna për të ardhur në zyrën e mjekut, në këtë mënyrë nëse kanë dikë që mund të komunikojë në gjuhën e tyre amtare – ata do të jenë më të gatshëm të marrin pjesë në problemet e tyre shëndetësore”, tha ajo. “Përpiqem të ndryshoj një person në të njëjtën kohë. Çështja është që të zhvillohen gjithashtu sesione edukative për komunitetin për të theksuar zakonet e jetesës më të shëndetshme dhe potencialisht për të ndryshuar rrjedhën e barrës së sëmundjes.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Qendra Mjekësore “Jacobi” në New York pas konstatimit se sëmundjet e zemrës janë një nga shkaktarët kryesor të vdekjeve në komunitetin shqiptar, ka vendosur që të hapë një Klinikë Kardiovaskulare (AAC) vetëm për shqiptarët në Bronx.

“Jacobi” ka njoftuar se në muajin shtator do të hapë ACC-në, e cila do të ofrojë kujdes shëndetësor për popullsinë shqiptare në zonat e Norwood, Belmont dhe Pelham Parkway të Bronksit.

Sipas një studimi të vitit 2019, sëmundjet kronike të zemrës përbënin 29.4% të totalit të vdekjeve në Shqipëri.

E për të drejtuar një klinikë të tillë kaq specifike sigurisht që duhej një mjek që është pjesë e komunitetit shqiptar dhe e njeh mirë at. Ajo është Dr. Eleonora Gashi-Baraliu, aktualisht drejtoreshë e Shërbimeve Konsultative Kardiovaskulare dhe Njësisë për Kujdesin Intensiv Kardiovaskular në Jacobi. Gashi-Baraliu, është pjesë e Jacobi që nga viti 2018 dhe për shkak të origjinës së saj e kupton rëndësinë e klinikës për komunitetin e saj.

Mjekja në një intervistë për “Bronx Times” tha se  shumë shqiptarë hanë shumë mish të kuq, pinë cigare dhe shpesh e neglizhojnë vizitat e rregullta te mjeku.

“Si një emigrante që u trajnova në Manhatan për kardiologji të përgjithshme dhe intervenuese, syri im ishte gjithmonë drejt komunitetit shqiptar në Bronx,” tha ajo. “Sigurisht, përfundova në Jacobi, ku gjej gëzim të jashtëzakonshëm duke ardhur në punë çdo ditë, ndërsa punoj dhe i shërbej një komuniteti shumëkombësh.

“Personalisht, për mua është e natyrshme që të vazhdoj të zgjerohem dhe të ofroj shërbime për komunitetin shqiptar në ACC, duke ruajtur përgjegjësitë dhe kujdesin tim për të gjithë pacientët që vijnë nga dyert tona të hapura në Jacob

Aktualisht, shumë anëtarë të komunitetit shqiptar në Bronx shkojnë në Klinikën familjare “Illyria” në Qendrën Mjekësore Jacobi.

Kur njerëzit nga Kosova u larguan nga vendi në vitin 1999 për shkak të luftës dhe u vendosën në Bronx, ata iu bashkuan një popullsie shqiptare tashmë në rritje. Në një përpjekje për t’i akomoduar ata, veçanërisht ata që nuk flasin anglisht, Dr. Alan Ross i Qendrës Mjekësore Jacobi filloi praktikën lokale.

Duke u mbështetur në suksesin e Illyria-s, Gashi-Baraliu shpreson që banorët shqiptarë të vijnë në ACC për t’u kujdesur për nevojat e tyre kardiovaskulare. Ajo tha se shumë shqiptarë shpesh justifikohen për t’u vizituar te mjeku, por shpreson se kjo do të ndihmojë në ndryshimin e të menduarit të tyre.

Kur erdhi kjo mundësi, thashë se është një mundësi për të bërë diçka”, tha Gashi-Baraliu.

ACC synon që t’i edukojë njerëzit se si të kujdesen për shëndetin e tyre kardiovaskular dhe do të ofrojë konsultime kardiovaskulare, ekokardiograme, monitorim holter, teste stresi me ushtrime rutine, teste stresi bërthamor, eko stresi, angiografi koronare CT, MRI kardiake, angiograme diagnostike dhe ndërhyrje koronare perkutane.

Shumica e pacientëve do të jenë të referuar nga Klinika Illyria, por do të ketë edhe gojarisht. Klinika Illyria thotë se 20-30 pacientë në javë kanë nevojë për shërbime kardiologjike.

Sipas doktoreshës, qendra do të jetë e rëndësishme sepse lejon që pacientët të kenë komoditetin kulturor dhe eliminon komunikimin si një pengesë për pabarazinë e kujdesit shëndetësor, lejon pacientët të bëhen më proaktivë në kujdesin e tyre dhe të vijnë vetë te mjeku. ”

Gashi-Baraliu është e bindur se banorët shqiptarë do të vijnë në klinikë pasi tashmë kërkojnë ndihmë në klinikat e përgjithshme të kardiologjisë në spital.

“Shumë prindër nuk duan të vijnë pasi mendojnë se po i rëndojnë fëmijët e tyre që të largohen nga puna për të ardhur në zyrën e mjekut, në këtë mënyrë nëse kanë dikë që mund të komunikojë në gjuhën e tyre amtare – ata do të jenë më të gatshëm të marrin pjesë në problemet e tyre shëndetësore”, tha ajo. “Përpiqem të ndryshoj një person në të njëjtën kohë. Çështja është që të zhvillohen gjithashtu sesione edukative për komunitetin për të theksuar zakonet e jetesës më të shëndetshme dhe potencialisht për të ndryshuar rrjedhën e barrës së sëmundjes.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Qendra Mjekësore “Jacobi” në New York pas konstatimit se sëmundjet e zemrës janë një nga shkaktarët kryesor të vdekjeve në komunitetin shqiptar, ka vendosur që të hapë një Klinikë Kardiovaskulare (AAC) vetëm për shqiptarët në Bronx.

“Jacobi” ka njoftuar se në muajin shtator do të hapë ACC-në, e cila do të ofrojë kujdes shëndetësor për popullsinë shqiptare në zonat e Norwood, Belmont dhe Pelham Parkway të Bronksit.

Sipas një studimi të vitit 2019, sëmundjet kronike të zemrës përbënin 29.4% të totalit të vdekjeve në Shqipëri.

E për të drejtuar një klinikë të tillë kaq specifike sigurisht që duhej një mjek që është pjesë e komunitetit shqiptar dhe e njeh mirë at. Ajo është Dr. Eleonora Gashi-Baraliu, aktualisht drejtoreshë e Shërbimeve Konsultative Kardiovaskulare dhe Njësisë për Kujdesin Intensiv Kardiovaskular në Jacobi. Gashi-Baraliu, është pjesë e Jacobi që nga viti 2018 dhe për shkak të origjinës së saj e kupton rëndësinë e klinikës për komunitetin e saj.

Mjekja në një intervistë për “Bronx Times” tha se  shumë shqiptarë hanë shumë mish të kuq, pinë cigare dhe shpesh e neglizhojnë vizitat e rregullta te mjeku.

“Si një emigrante që u trajnova në Manhatan për kardiologji të përgjithshme dhe intervenuese, syri im ishte gjithmonë drejt komunitetit shqiptar në Bronx,” tha ajo. “Sigurisht, përfundova në Jacobi, ku gjej gëzim të jashtëzakonshëm duke ardhur në punë çdo ditë, ndërsa punoj dhe i shërbej një komuniteti shumëkombësh.

“Personalisht, për mua është e natyrshme që të vazhdoj të zgjerohem dhe të ofroj shërbime për komunitetin shqiptar në ACC, duke ruajtur përgjegjësitë dhe kujdesin tim për të gjithë pacientët që vijnë nga dyert tona të hapura në Jacob

Aktualisht, shumë anëtarë të komunitetit shqiptar në Bronx shkojnë në Klinikën familjare “Illyria” në Qendrën Mjekësore Jacobi.

Kur njerëzit nga Kosova u larguan nga vendi në vitin 1999 për shkak të luftës dhe u vendosën në Bronx, ata iu bashkuan një popullsie shqiptare tashmë në rritje. Në një përpjekje për t’i akomoduar ata, veçanërisht ata që nuk flasin anglisht, Dr. Alan Ross i Qendrës Mjekësore Jacobi filloi praktikën lokale.

Duke u mbështetur në suksesin e Illyria-s, Gashi-Baraliu shpreson që banorët shqiptarë të vijnë në ACC për t’u kujdesur për nevojat e tyre kardiovaskulare. Ajo tha se shumë shqiptarë shpesh justifikohen për t’u vizituar te mjeku, por shpreson se kjo do të ndihmojë në ndryshimin e të menduarit të tyre.

Kur erdhi kjo mundësi, thashë se është një mundësi për të bërë diçka”, tha Gashi-Baraliu.

ACC synon që t’i edukojë njerëzit se si të kujdesen për shëndetin e tyre kardiovaskular dhe do të ofrojë konsultime kardiovaskulare, ekokardiograme, monitorim holter, teste stresi me ushtrime rutine, teste stresi bërthamor, eko stresi, angiografi koronare CT, MRI kardiake, angiograme diagnostike dhe ndërhyrje koronare perkutane.

Shumica e pacientëve do të jenë të referuar nga Klinika Illyria, por do të ketë edhe gojarisht. Klinika Illyria thotë se 20-30 pacientë në javë kanë nevojë për shërbime kardiologjike.

Sipas doktoreshës, qendra do të jetë e rëndësishme sepse lejon që pacientët të kenë komoditetin kulturor dhe eliminon komunikimin si një pengesë për pabarazinë e kujdesit shëndetësor, lejon pacientët të bëhen më proaktivë në kujdesin e tyre dhe të vijnë vetë te mjeku. ”

Gashi-Baraliu është e bindur se banorët shqiptarë do të vijnë në klinikë pasi tashmë kërkojnë ndihmë në klinikat e përgjithshme të kardiologjisë në spital.

“Shumë prindër nuk duan të vijnë pasi mendojnë se po i rëndojnë fëmijët e tyre që të largohen nga puna për të ardhur në zyrën e mjekut, në këtë mënyrë nëse kanë dikë që mund të komunikojë në gjuhën e tyre amtare – ata do të jenë më të gatshëm të marrin pjesë në problemet e tyre shëndetësore”, tha ajo. “Përpiqem të ndryshoj një person në të njëjtën kohë. Çështja është që të zhvillohen gjithashtu sesione edukative për komunitetin për të theksuar zakonet e jetesës më të shëndetshme dhe potencialisht për të ndryshuar rrjedhën e barrës së sëmundjes.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.