“Karl May” i Jeton Nezirajt ngjitet në skenën Gjermane

E shtunë, 1 Prill, 2023
E shtunë, 1 Prill, 2023

“Karl May” i Jeton Nezirajt ngjitet në skenën Gjermane

Autori Karl May mund të ketë përjetuar disa aventura, por ai nuk i dinte vendndodhjet e tregimeve të tij të njohura nga përvoja e tij dhe ai vështirë se ka hasur në kulturat e shumta në të cilat lëvizin personazhet e tij kryesore.

Kjo nuk i prishi imagjinatën, përkundrazi. Ai pikturoi stereotipet e popujve të largët, që përhumbnin mendjet perëndimore në kohën e tij, në përmasa të mëdha dhe nuk la jashtë asnjë klishe. Gjenerata të tëra fëmijësh u formuan nga pikëpamja e tij kolonialiste për amerikanët vendas, arabët apo sllavët.

Autori kosovar Jeton Neziraj e bëri Karl Mayn temën e dramës së tij Kthimi i Karl May-it, e cila mund të shihet si një pjesë jashtë programit më 9 maj dhe 10 maj, në orën 19:30. në Schauspielhaus.

Kur u ngarkua të kontribuonte në Festivalin Postperëndimor të Berliner Volksbühne dhe të reflektonte mbi marrëdhëniet midis evropianëve perëndimorë dhe lindorë, ai kujtoi veprën letrare të Karl May. Kara Ben Nemsi, i cili ndër të tjera kalon me kalë nëpër Kurdistanin e egër në veprën e Majit, në shfaqjen e tij të re bën rrugën për në Gjermani. Ai takohet me Slavoj Žižek dhe Peter Handke, nëntokën nacionalsocialiste dhe figura të tjera të shquara. Evropa e sotme mbështetet në vlerat e saj kulturore dhe civilizuese dhe në demokracinë e saj, e cila është shpallur e shenjtë. Heroi arab dhe shokët e tij, megjithatë, gjejnë një Evropë tjetër, një Evropë që ende gëzon stereotipe, të rrënjosura thellë në strukturat e mendimit racist.

Produksioni është bashkëprodhim me Teatrin Kombëtar të Kosovës, Prishtinë dhe Volksbühne Berlin, dhe organizohet në partneritet me UraCult.

Biletat për mbrëmjen 70-minutëshe të teatrit në shqip me titra gjermanë kushtojnë 15 € (8 € të reduktuara) dhe tashmë janë të disponueshme në qendrën e klientëve (Platz der Alten Synagoge), në 0231/50 27 222 dhe në web.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Autori Karl May mund të ketë përjetuar disa aventura, por ai nuk i dinte vendndodhjet e tregimeve të tij të njohura nga përvoja e tij dhe ai vështirë se ka hasur në kulturat e shumta në të cilat lëvizin personazhet e tij kryesore.

Kjo nuk i prishi imagjinatën, përkundrazi. Ai pikturoi stereotipet e popujve të largët, që përhumbnin mendjet perëndimore në kohën e tij, në përmasa të mëdha dhe nuk la jashtë asnjë klishe. Gjenerata të tëra fëmijësh u formuan nga pikëpamja e tij kolonialiste për amerikanët vendas, arabët apo sllavët.

Autori kosovar Jeton Neziraj e bëri Karl Mayn temën e dramës së tij Kthimi i Karl May-it, e cila mund të shihet si një pjesë jashtë programit më 9 maj dhe 10 maj, në orën 19:30. në Schauspielhaus.

Kur u ngarkua të kontribuonte në Festivalin Postperëndimor të Berliner Volksbühne dhe të reflektonte mbi marrëdhëniet midis evropianëve perëndimorë dhe lindorë, ai kujtoi veprën letrare të Karl May. Kara Ben Nemsi, i cili ndër të tjera kalon me kalë nëpër Kurdistanin e egër në veprën e Majit, në shfaqjen e tij të re bën rrugën për në Gjermani. Ai takohet me Slavoj Žižek dhe Peter Handke, nëntokën nacionalsocialiste dhe figura të tjera të shquara. Evropa e sotme mbështetet në vlerat e saj kulturore dhe civilizuese dhe në demokracinë e saj, e cila është shpallur e shenjtë. Heroi arab dhe shokët e tij, megjithatë, gjejnë një Evropë tjetër, një Evropë që ende gëzon stereotipe, të rrënjosura thellë në strukturat e mendimit racist.

Produksioni është bashkëprodhim me Teatrin Kombëtar të Kosovës, Prishtinë dhe Volksbühne Berlin, dhe organizohet në partneritet me UraCult.

Biletat për mbrëmjen 70-minutëshe të teatrit në shqip me titra gjermanë kushtojnë 15 € (8 € të reduktuara) dhe tashmë janë të disponueshme në qendrën e klientëve (Platz der Alten Synagoge), në 0231/50 27 222 dhe në web.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.