Gurët kilometrik të Diasporës

E enjte, 25 Korrik, 2024
E enjte, 25 Korrik, 2024

Gurët kilometrik të Diasporës

Pak orë më parë Kryeministri bëri publik emrat e qeverisë “Rama 3”. Pak emra të rinj e ndryshime të mëdha. Megjithatë një ndryshim rrënjësor. Shkrirjen e Ministrisë së Diasporës. I vetmi institucion, në këto 30 vite qeverisje demokratike që u ngrit me një qellim të qartë: Fokus për Diasporën. Katër vite janë pak për të rregulluar dhe ekuilibruar problemet dhe çështje të mbartura jo vetëm në këto tre dekadat e fundit, por në qindra vite histori të emigracionit shqiptar, duke filluar me arbëreshët për të ardhur në migrimin e bluzave të bardha (dhe jo vetëm) ditëve të sotme.

Por le të shohim historikun e marrëdhënieve të shtetit tonë me 1.64 milionë shqiptarët e Diasporës së Re të tij, një nga më të mëdhatë në botë, në raport me popullsinë.  Në krahasim me periudhën çerekshekulli 1992-2017, kur doktrina shtetërore për Diasporën mungonte, të katër vitet 2018-2021 kanë njohur një zhvillim të pashoq, edhe duke u krahasuar me vendet e tjera të Ballkanit, përsa i përket strukturave në ndihmë të Diasporës. Dinamika e ngritjes së këtyre institucioneve shtetërore i ngjan gurëve kilometrikë të Doktrinës shtetërore shqiptare për Diasporën.

Guri kilometrik Nr. 1

Në dhjetor 2017, Ministri i Shtetit për Diasporën themelon Agjencinë Kombëtare të Diasporës, një organ shtetëror brenda qeverisë shqiptare, përgjegjës për marrëdhëniet me Diasporën. Kjo agjenci ka një Këshill Koordinues të Diasporës, të përbërë nga personalitete të njohura të Diasporës shqiptare në shumë vende të botës. Ky Këshill këshillon realisht qeverinë shqiptare.

Guri kilometrik Nr. 2

Në korrik 2018, Ministri i Shtetit per Diasporën ngre Qendrën e Botimeve të Diasporës, me një staf prej 15 punonjësish. Kjo qendër në këta tre vite, ka botuar me dhjetra tituj librash dhe ka nxjerre me mijera libra me tekste dygjuhëshe dhe shumëgjuhëshe për mësimdhënien e shqipes për fëmijët e 1.6 milionë emigrantëve në shkollat  shqipe në Diasporë në Itali, Greqi, Gjermani, Suedi, Svicër, SHBA, Kanada, Australi, etj. Qendra po ashtu ka sjellë botime të kulturës, arteve dhe historisë shqiptare po për shkollat shqipe jashtë vendit. Me mijëra libra nga kjo qendër dy muaj më parë u nisën për në burgjet italiane, me kërkesë të të burgosurve të Diasporës atje, për të lexuar në shqip. Vetëm një ditë më parë ka nizur shpërndarja e teksteve të mësimit plotësues të gjuhës shqipe në Diasporë. Për të tretin vit radhazi. Por për tu theksuar mbetet ngritja e Komisioni i Përbashkët i Shqipërisë dhe i Kosovës për Miratimin e Teksteve Mësimore për Diasporën i cili miratoi kurikulën e përbashkët të teksteve të mësimn e gjuhës shqipe. HISTORIKE.

Guri kilometrik Nr. 3

Në shtator 2018, u ngrit nga hiçi Qendra për Studime dhe Publikime Arbëreshe,  me një staf prej 12 punonjësish, përfshirë 7 studiues të njohur në vend. Qendra ofron studime të specializuara mbi historinë, letërsinë dhe kulturën e komunitetit arbëresh, duke promovuar bashkëpunimin midis studiuesve në terren, në Diasporë dhe më gjerë. Asnjëherë në median shqiptare dhe në ndërgjegjen kolektive të shqiptarëve të Shqipërisë dhe në Diasporë, komuniteti arbëresh nuk pati zënë një vend të rëndësishëm dhe me një profil në rritje, sa në tre vitet e fundit, pas krijimit të kësaj Qendre.

Guri kilometrik Nr. 5

Në tetor 2018 u themelua Fondi i Zhvillimit të Diasporës, edhe ky një organ shtetëror brenda qeverisë shqiptare, me një staf prej 22 punonjësish, përfshirë stafin e gazetës “Diaspora Shqiptare” dhe Dhomës së Biznesit të Diasporës. Të gjitha këto struktura shtetërore janë krijuar nga një ministër pa portofol, mbi bazën kryesisht të projekteve me donatorë, ku duhen dalluar Cooperazione Italiana, Bashkëpunimi Zviceran, Organizata Ndërkombëtare për Migrimin IOM dhe Banka Botërore me dy projekte të saj që synojnë Diasporën.

Stafi i Ministrit të Shtetit për Diasporën, edhe pse ministër pa portofol, sot përbëhet nga një komunitet prej 71 punonjësish të aftë me kohë të plotë, të zgjedhur me kujdes për vendin e punës dhe duke punuar në struktura dhe ekipe të koordinuara dhe me sinergji. E gjitha kjo trashëgimi për punën e mëtejshme me Diasporën tonë, është vepër e vizionit të kryeministrit të sotëm dhe e përkushtimit të përditshëm të ministrit Pandeli Majko.

Në bashkëpunim me organizatat ndërkombëtare, qeveria e Shqipërisë ka qenë në gjendje të nisë projekte efektive të angazhimit të Diasporës, të cilat shtrihen përtej iniciativave kulturore dhe gjuhësore, për shkak të hartimit të një plani strategjik dhe plani veprimi, edhe pse si qeveri ka pak përvojë në ndërtimin e institucioneve në këtë fushë. Ajo ka punuar në mënyrë aktive për të inkurajuar Diasporën e saj të re të mbetet e lidhur përmes programeve kulturore dhe gjuhësore, si dhe për të dërguar remitanca dhe investime të tjera financiare. Përveç strukturave të posaçme të Ministrit të Shtetit për Diasporën, në të gjithë institucionet qeveritare, ekziston përgjegjësia për angazhimin e Diasporës në shërbimet konsullore, programet brenda Ministrisë së Arsimit dhe iniciativat e zhvillimit ekonomik përmes Ministrisë së Financave, të cilat kanë nevojë për një koordinim më të mirë. Gjithnjë e më shumë, organet qendrore të institucionalizuara dhe bashkitë janë mandatuar nga legjislacioni i fundit të zbatojnë dhe qeverisin angazhimin me Diasporën në nivele të shumëfishta.

Si pjesë e kësaj përpjekjeje, Qeveria e Shqipërisë ka prodhuar plane kombëtare për angazhimin afatgjatë të Diasporës, duke arritur të përfshijë masivisht komunitetet e Diasporës jashtë vendit.

Qeveria e mandatit të tretë të socialistëve, e cila do të nisë punën këtë shtator, mbi gjithë këtë trashëgimi të fituar në katër vitet e fundit të punës me Diasporën, mbetet për tu parë nëse do të punojë për të inkurajuar dhe vazhduar me gurë të tjerë kilometrikë në udhën e përbashkët të Diasporës me vendin amë.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Pak orë më parë Kryeministri bëri publik emrat e qeverisë “Rama 3”. Pak emra të rinj e ndryshime të mëdha. Megjithatë një ndryshim rrënjësor. Shkrirjen e Ministrisë së Diasporës. I vetmi institucion, në këto 30 vite qeverisje demokratike që u ngrit me një qellim të qartë: Fokus për Diasporën. Katër vite janë pak për të rregulluar dhe ekuilibruar problemet dhe çështje të mbartura jo vetëm në këto tre dekadat e fundit, por në qindra vite histori të emigracionit shqiptar, duke filluar me arbëreshët për të ardhur në migrimin e bluzave të bardha (dhe jo vetëm) ditëve të sotme.

Por le të shohim historikun e marrëdhënieve të shtetit tonë me 1.64 milionë shqiptarët e Diasporës së Re të tij, një nga më të mëdhatë në botë, në raport me popullsinë.  Në krahasim me periudhën çerekshekulli 1992-2017, kur doktrina shtetërore për Diasporën mungonte, të katër vitet 2018-2021 kanë njohur një zhvillim të pashoq, edhe duke u krahasuar me vendet e tjera të Ballkanit, përsa i përket strukturave në ndihmë të Diasporës. Dinamika e ngritjes së këtyre institucioneve shtetërore i ngjan gurëve kilometrikë të Doktrinës shtetërore shqiptare për Diasporën.

Guri kilometrik Nr. 1

Në dhjetor 2017, Ministri i Shtetit për Diasporën themelon Agjencinë Kombëtare të Diasporës, një organ shtetëror brenda qeverisë shqiptare, përgjegjës për marrëdhëniet me Diasporën. Kjo agjenci ka një Këshill Koordinues të Diasporës, të përbërë nga personalitete të njohura të Diasporës shqiptare në shumë vende të botës. Ky Këshill këshillon realisht qeverinë shqiptare.

Guri kilometrik Nr. 2

Në korrik 2018, Ministri i Shtetit per Diasporën ngre Qendrën e Botimeve të Diasporës, me një staf prej 15 punonjësish. Kjo qendër në këta tre vite, ka botuar me dhjetra tituj librash dhe ka nxjerre me mijera libra me tekste dygjuhëshe dhe shumëgjuhëshe për mësimdhënien e shqipes për fëmijët e 1.6 milionë emigrantëve në shkollat  shqipe në Diasporë në Itali, Greqi, Gjermani, Suedi, Svicër, SHBA, Kanada, Australi, etj. Qendra po ashtu ka sjellë botime të kulturës, arteve dhe historisë shqiptare po për shkollat shqipe jashtë vendit. Me mijëra libra nga kjo qendër dy muaj më parë u nisën për në burgjet italiane, me kërkesë të të burgosurve të Diasporës atje, për të lexuar në shqip. Vetëm një ditë më parë ka nizur shpërndarja e teksteve të mësimit plotësues të gjuhës shqipe në Diasporë. Për të tretin vit radhazi. Por për tu theksuar mbetet ngritja e Komisioni i Përbashkët i Shqipërisë dhe i Kosovës për Miratimin e Teksteve Mësimore për Diasporën i cili miratoi kurikulën e përbashkët të teksteve të mësimn e gjuhës shqipe. HISTORIKE.

Guri kilometrik Nr. 3

Në shtator 2018, u ngrit nga hiçi Qendra për Studime dhe Publikime Arbëreshe,  me një staf prej 12 punonjësish, përfshirë 7 studiues të njohur në vend. Qendra ofron studime të specializuara mbi historinë, letërsinë dhe kulturën e komunitetit arbëresh, duke promovuar bashkëpunimin midis studiuesve në terren, në Diasporë dhe më gjerë. Asnjëherë në median shqiptare dhe në ndërgjegjen kolektive të shqiptarëve të Shqipërisë dhe në Diasporë, komuniteti arbëresh nuk pati zënë një vend të rëndësishëm dhe me një profil në rritje, sa në tre vitet e fundit, pas krijimit të kësaj Qendre.

Guri kilometrik Nr. 5

Në tetor 2018 u themelua Fondi i Zhvillimit të Diasporës, edhe ky një organ shtetëror brenda qeverisë shqiptare, me një staf prej 22 punonjësish, përfshirë stafin e gazetës “Diaspora Shqiptare” dhe Dhomës së Biznesit të Diasporës. Të gjitha këto struktura shtetërore janë krijuar nga një ministër pa portofol, mbi bazën kryesisht të projekteve me donatorë, ku duhen dalluar Cooperazione Italiana, Bashkëpunimi Zviceran, Organizata Ndërkombëtare për Migrimin IOM dhe Banka Botërore me dy projekte të saj që synojnë Diasporën.

Stafi i Ministrit të Shtetit për Diasporën, edhe pse ministër pa portofol, sot përbëhet nga një komunitet prej 71 punonjësish të aftë me kohë të plotë, të zgjedhur me kujdes për vendin e punës dhe duke punuar në struktura dhe ekipe të koordinuara dhe me sinergji. E gjitha kjo trashëgimi për punën e mëtejshme me Diasporën tonë, është vepër e vizionit të kryeministrit të sotëm dhe e përkushtimit të përditshëm të ministrit Pandeli Majko.

Në bashkëpunim me organizatat ndërkombëtare, qeveria e Shqipërisë ka qenë në gjendje të nisë projekte efektive të angazhimit të Diasporës, të cilat shtrihen përtej iniciativave kulturore dhe gjuhësore, për shkak të hartimit të një plani strategjik dhe plani veprimi, edhe pse si qeveri ka pak përvojë në ndërtimin e institucioneve në këtë fushë. Ajo ka punuar në mënyrë aktive për të inkurajuar Diasporën e saj të re të mbetet e lidhur përmes programeve kulturore dhe gjuhësore, si dhe për të dërguar remitanca dhe investime të tjera financiare. Përveç strukturave të posaçme të Ministrit të Shtetit për Diasporën, në të gjithë institucionet qeveritare, ekziston përgjegjësia për angazhimin e Diasporës në shërbimet konsullore, programet brenda Ministrisë së Arsimit dhe iniciativat e zhvillimit ekonomik përmes Ministrisë së Financave, të cilat kanë nevojë për një koordinim më të mirë. Gjithnjë e më shumë, organet qendrore të institucionalizuara dhe bashkitë janë mandatuar nga legjislacioni i fundit të zbatojnë dhe qeverisin angazhimin me Diasporën në nivele të shumëfishta.

Si pjesë e kësaj përpjekjeje, Qeveria e Shqipërisë ka prodhuar plane kombëtare për angazhimin afatgjatë të Diasporës, duke arritur të përfshijë masivisht komunitetet e Diasporës jashtë vendit.

Qeveria e mandatit të tretë të socialistëve, e cila do të nisë punën këtë shtator, mbi gjithë këtë trashëgimi të fituar në katër vitet e fundit të punës me Diasporën, mbetet për tu parë nëse do të punojë për të inkurajuar dhe vazhduar me gurë të tjerë kilometrikë në udhën e përbashkët të Diasporës me vendin amë.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Pak orë më parë Kryeministri bëri publik emrat e qeverisë “Rama 3”. Pak emra të rinj e ndryshime të mëdha. Megjithatë një ndryshim rrënjësor. Shkrirjen e Ministrisë së Diasporës. I vetmi institucion, në këto 30 vite qeverisje demokratike që u ngrit me një qellim të qartë: Fokus për Diasporën. Katër vite janë pak për të rregulluar dhe ekuilibruar problemet dhe çështje të mbartura jo vetëm në këto tre dekadat e fundit, por në qindra vite histori të emigracionit shqiptar, duke filluar me arbëreshët për të ardhur në migrimin e bluzave të bardha (dhe jo vetëm) ditëve të sotme.

Por le të shohim historikun e marrëdhënieve të shtetit tonë me 1.64 milionë shqiptarët e Diasporës së Re të tij, një nga më të mëdhatë në botë, në raport me popullsinë.  Në krahasim me periudhën çerekshekulli 1992-2017, kur doktrina shtetërore për Diasporën mungonte, të katër vitet 2018-2021 kanë njohur një zhvillim të pashoq, edhe duke u krahasuar me vendet e tjera të Ballkanit, përsa i përket strukturave në ndihmë të Diasporës. Dinamika e ngritjes së këtyre institucioneve shtetërore i ngjan gurëve kilometrikë të Doktrinës shtetërore shqiptare për Diasporën.

Guri kilometrik Nr. 1

Në dhjetor 2017, Ministri i Shtetit për Diasporën themelon Agjencinë Kombëtare të Diasporës, një organ shtetëror brenda qeverisë shqiptare, përgjegjës për marrëdhëniet me Diasporën. Kjo agjenci ka një Këshill Koordinues të Diasporës, të përbërë nga personalitete të njohura të Diasporës shqiptare në shumë vende të botës. Ky Këshill këshillon realisht qeverinë shqiptare.

Guri kilometrik Nr. 2

Në korrik 2018, Ministri i Shtetit per Diasporën ngre Qendrën e Botimeve të Diasporës, me një staf prej 15 punonjësish. Kjo qendër në këta tre vite, ka botuar me dhjetra tituj librash dhe ka nxjerre me mijera libra me tekste dygjuhëshe dhe shumëgjuhëshe për mësimdhënien e shqipes për fëmijët e 1.6 milionë emigrantëve në shkollat  shqipe në Diasporë në Itali, Greqi, Gjermani, Suedi, Svicër, SHBA, Kanada, Australi, etj. Qendra po ashtu ka sjellë botime të kulturës, arteve dhe historisë shqiptare po për shkollat shqipe jashtë vendit. Me mijëra libra nga kjo qendër dy muaj më parë u nisën për në burgjet italiane, me kërkesë të të burgosurve të Diasporës atje, për të lexuar në shqip. Vetëm një ditë më parë ka nizur shpërndarja e teksteve të mësimit plotësues të gjuhës shqipe në Diasporë. Për të tretin vit radhazi. Por për tu theksuar mbetet ngritja e Komisioni i Përbashkët i Shqipërisë dhe i Kosovës për Miratimin e Teksteve Mësimore për Diasporën i cili miratoi kurikulën e përbashkët të teksteve të mësimn e gjuhës shqipe. HISTORIKE.

Guri kilometrik Nr. 3

Në shtator 2018, u ngrit nga hiçi Qendra për Studime dhe Publikime Arbëreshe,  me një staf prej 12 punonjësish, përfshirë 7 studiues të njohur në vend. Qendra ofron studime të specializuara mbi historinë, letërsinë dhe kulturën e komunitetit arbëresh, duke promovuar bashkëpunimin midis studiuesve në terren, në Diasporë dhe më gjerë. Asnjëherë në median shqiptare dhe në ndërgjegjen kolektive të shqiptarëve të Shqipërisë dhe në Diasporë, komuniteti arbëresh nuk pati zënë një vend të rëndësishëm dhe me një profil në rritje, sa në tre vitet e fundit, pas krijimit të kësaj Qendre.

Guri kilometrik Nr. 5

Në tetor 2018 u themelua Fondi i Zhvillimit të Diasporës, edhe ky një organ shtetëror brenda qeverisë shqiptare, me një staf prej 22 punonjësish, përfshirë stafin e gazetës “Diaspora Shqiptare” dhe Dhomës së Biznesit të Diasporës. Të gjitha këto struktura shtetërore janë krijuar nga një ministër pa portofol, mbi bazën kryesisht të projekteve me donatorë, ku duhen dalluar Cooperazione Italiana, Bashkëpunimi Zviceran, Organizata Ndërkombëtare për Migrimin IOM dhe Banka Botërore me dy projekte të saj që synojnë Diasporën.

Stafi i Ministrit të Shtetit për Diasporën, edhe pse ministër pa portofol, sot përbëhet nga një komunitet prej 71 punonjësish të aftë me kohë të plotë, të zgjedhur me kujdes për vendin e punës dhe duke punuar në struktura dhe ekipe të koordinuara dhe me sinergji. E gjitha kjo trashëgimi për punën e mëtejshme me Diasporën tonë, është vepër e vizionit të kryeministrit të sotëm dhe e përkushtimit të përditshëm të ministrit Pandeli Majko.

Në bashkëpunim me organizatat ndërkombëtare, qeveria e Shqipërisë ka qenë në gjendje të nisë projekte efektive të angazhimit të Diasporës, të cilat shtrihen përtej iniciativave kulturore dhe gjuhësore, për shkak të hartimit të një plani strategjik dhe plani veprimi, edhe pse si qeveri ka pak përvojë në ndërtimin e institucioneve në këtë fushë. Ajo ka punuar në mënyrë aktive për të inkurajuar Diasporën e saj të re të mbetet e lidhur përmes programeve kulturore dhe gjuhësore, si dhe për të dërguar remitanca dhe investime të tjera financiare. Përveç strukturave të posaçme të Ministrit të Shtetit për Diasporën, në të gjithë institucionet qeveritare, ekziston përgjegjësia për angazhimin e Diasporës në shërbimet konsullore, programet brenda Ministrisë së Arsimit dhe iniciativat e zhvillimit ekonomik përmes Ministrisë së Financave, të cilat kanë nevojë për një koordinim më të mirë. Gjithnjë e më shumë, organet qendrore të institucionalizuara dhe bashkitë janë mandatuar nga legjislacioni i fundit të zbatojnë dhe qeverisin angazhimin me Diasporën në nivele të shumëfishta.

Si pjesë e kësaj përpjekjeje, Qeveria e Shqipërisë ka prodhuar plane kombëtare për angazhimin afatgjatë të Diasporës, duke arritur të përfshijë masivisht komunitetet e Diasporës jashtë vendit.

Qeveria e mandatit të tretë të socialistëve, e cila do të nisë punën këtë shtator, mbi gjithë këtë trashëgimi të fituar në katër vitet e fundit të punës me Diasporën, mbetet për tu parë nëse do të punojë për të inkurajuar dhe vazhduar me gurë të tjerë kilometrikë në udhën e përbashkët të Diasporës me vendin amë.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.