SHBA/ Av. Klodiana Hysenlika: Prioritet komuniteti, pavarësisht kombësisë

E shtunë, 27 Nëntor, 2021
E shtunë, 27 Nëntor, 2021

SHBA/ Av. Klodiana Hysenlika: Prioritet komuniteti, pavarësisht kombësisë

Klodiana Hysenlika ushtron profesionin e avokates në Shtetet e Bashkuara prej 12 vitesh, dhe së fundmi ka hapur firmën e saj ligjore “Hysenlika” në Tampa të SHBA-ve.

Zyra e saj përqendrohet kryesisht në çështjet e dëmtimeve personale, emigracionin dhe sigurimin e pasurisë. Znj. Hysenlika rrëfen për “Diaspora Shqiptare” historinë e saj të suksesit dhe vështirësitë e hasura. Ajo thotë se përpiqet të ndihmojë sa më shumë njerëz edhe atje ku nuk ka përfitim financiar dhe ajo synon ta bëjë këtë sa herë ka mundësi.

“Shqiptarët që vijnë në Amerikë punojnë shumë për të arritur gjithçka që synojnë. Mendimi im është se nëse një person ka një synim të përcaktuar, sado i vështirë të jetë, me punë dhe përkushtim, arrihet”, thotë ajo.

Znj. Hysenlika arritja e një suksesi është kënaqësia që ndjen në arritjen e objektivave të jetës, por kjo është dyfish kur ky sukses vjen jashtë vendit duke bërë krenarë dhe bashkëkombësit. Fillimisht, do të donim të dinim se kush është Klodiana dhe historia e saj e emigrimit në SHBA? 

Historia ime është shumë e gjatë dhe do të kërkonte shumë faqe për tu treguar, por si çdo emigrant tjetër, fillimi në Amerikë ishte i vështirë, sidomos për faktin se isha në një moshë të re dhe nuk isha në gjendje të konceptoja rëndësinë që kishte emigrimi. Sapo kam arritur në Amerike kam filluar punë dhe shkollë. Puna dhe shkolla në të njëjtën kohë të japin më pak oportunitet të përkushtohesh por në të vërtetë nuk do të ndryshoja asgjë nga e kaluara.
Cdo gjë e vështire me të cilën jam përballur më ka bërë më të thjeshtë dhe më të qartë për synimin që kisha.
Pas universitetit kam mbaruar shkollën e magjistraturës prej tre vitesh dhe pastaj kam bërë provimin për licencën. Kam punuar si avokate për një kohë të gjatë në një studio tjetër ku kam punuar me klientë nga e gjithë bota, duke përfshirë shqiptaret këtu në Florida. Fakti që flisja 4 gjuhë të huaja (Spanjisht, Italisht, Shqip dhe Anglisht) më ka dhënë mundësinë që të prezantoj klientë me prejardhje të ndryshme.
Çdo eksperiencë më ka ndihmuar të çmoj çdo moment dhe të jem shumë e përkushtuar ndaj profesionit dhe dëshirës për të ndihmuar të tjerët.
Jam krenare dhe shumë mirënjohëse ndaj familjes për suportin e tyre që kam arritur këtu, por puna vazhdon dhe kam shumë më shumë për të bërë për mua, për të tjeret dhe për synimet e mia.
Pas një eksperience të gjatë në fushën e drejtësisë hapës studion tuaj “Hysenlika Law Firm”. Cili është misioni i zyrës suaj?

Misioni është të krijoj një zyre me kualitetin e duhur për komunitetin në Florida. Ky mision është gjithmonë i lidhur me dëshirën për të ndihmuar sa më shumë njerëz që kanë nevojë për ndihmë ligjore.

Ushtroni aktivitetin tuaj si avokate në SHBA prej 12 vitesh. Më vjen në mendje një shprehje e George Savile se nëse ligjet mund të flasin vetë, ata do të ankoheshin tek avokatët. Thënë këtë do të doja një mendim tuajin lidhur me trajtimin e emigrantëve në SHBA dhe vështirësitë që ata hasin atje.

Shumë shprehje interesante. Si çdo profesion tjetër, opinionet për to janë pozitive dhe negative. Unë mundohem me të gjitha forcat e mia që të ndihmoj sa më shumë njerëz edhe aty ku përfitimi financiar nuk ekziston. Kjo është diçka të cilën synoj ta bëj çdo herë që kam mundësi. Kjo jo vetëm për komunitetin shqiptar por edhe atë Amerikan dhe Spanjoll.
Përsa i përket vështirësive që emigrantët hasin në Amerikë, janë të shumta. Duke filluar nga gjuha, financat e pakta, dhe vështirësia për t’u bërë pjesë e popullsisë amerikane. Por në përgjithësi, shqiptarët që vijnë në Amerikë punojnë shumë për të arritur gjithçka që synojnë. Mendimi im është se nëse një person ka një synim të përcaktuar, sado i vështirë të jetë, me punë dhe përkushtim, arrihet.

E gjithë bota po tashmë po kalon pandeminë e COVID-19. Në këndvështrimin tuaj si mendoni se do të ndryshojë emigracioni pas kësaj pandemia?

Ka ndryshuar dhe do të vazhdojë të ndryshojë, jo vetëm për shkak të pandemisë por ndoshta më shumë për shkak të politikës kudo në botë. COVID-19 do ta bëjë më të vështirë dhe më të gjatë procesin a emigracionit sepse normalisht do të kërkohet më shumë nga çdo person që ka dëshire të lëvizë në një vend tjetër. Specifikishit, mendoj se do të kërkohet më shumë kohë dhe më shumë dokumenta rreth shëndetit mjekësor të një personi.

Cilat do të jenë qasjet e SHBA ndaj emigracionit?

Nuk mendoj se do të ketë ndryshime të mëdha në emigracion, ajo që mendoj se do të ndryshoje është zgjatja e procesit.

A keni klientë shqiptarë në studion tuaj? A keni pasur ndonjë rast të vështirë për ta zgjidhur?

Po, punoj me shqiptar rregullisht. Përsa i përket rasteve të vështira, nuk mund të flas specifikisht për shkak të rregullave të licencës, megjithatë, do të thoja se çdo rast ka vështirësitë dhe meritat e saj. Synimi që kemi është ta përfundojmë çdo çështje që vjen në zyrën tonë me arritjet më të mira për klientin.

Aktualisht jetoni dhe punoni në Tampa të Floridas. Sa i lidhur është komuniteti shqiptar atje?

Po, jemi shumë të lidhur me komunitetin shqiptar, bëhemi pjesë e çdo organizimi të rëndësishëm, qoftë për festa të veçanta si përshembull ditën e grave dhe festat e fundvitit.
Shqiptarët janë shumë të lidhur me njëri tjetrin dhe komuniteti shqiptar në Florida bën çmos për të ndihmuar njëri tjetrin./ Diaspora Shqiptare

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Klodiana Hysenlika ushtron profesionin e avokates në Shtetet e Bashkuara prej 12 vitesh, dhe së fundmi ka hapur firmën e saj ligjore “Hysenlika” në Tampa të SHBA-ve.

Zyra e saj përqendrohet kryesisht në çështjet e dëmtimeve personale, emigracionin dhe sigurimin e pasurisë. Znj. Hysenlika rrëfen për “Diaspora Shqiptare” historinë e saj të suksesit dhe vështirësitë e hasura. Ajo thotë se përpiqet të ndihmojë sa më shumë njerëz edhe atje ku nuk ka përfitim financiar dhe ajo synon ta bëjë këtë sa herë ka mundësi.

“Shqiptarët që vijnë në Amerikë punojnë shumë për të arritur gjithçka që synojnë. Mendimi im është se nëse një person ka një synim të përcaktuar, sado i vështirë të jetë, me punë dhe përkushtim, arrihet”, thotë ajo.

Znj. Hysenlika arritja e një suksesi është kënaqësia që ndjen në arritjen e objektivave të jetës, por kjo është dyfish kur ky sukses vjen jashtë vendit duke bërë krenarë dhe bashkëkombësit. Fillimisht, do të donim të dinim se kush është Klodiana dhe historia e saj e emigrimit në SHBA? 

Historia ime është shumë e gjatë dhe do të kërkonte shumë faqe për tu treguar, por si çdo emigrant tjetër, fillimi në Amerikë ishte i vështirë, sidomos për faktin se isha në një moshë të re dhe nuk isha në gjendje të konceptoja rëndësinë që kishte emigrimi. Sapo kam arritur në Amerike kam filluar punë dhe shkollë. Puna dhe shkolla në të njëjtën kohë të japin më pak oportunitet të përkushtohesh por në të vërtetë nuk do të ndryshoja asgjë nga e kaluara.
Cdo gjë e vështire me të cilën jam përballur më ka bërë më të thjeshtë dhe më të qartë për synimin që kisha.
Pas universitetit kam mbaruar shkollën e magjistraturës prej tre vitesh dhe pastaj kam bërë provimin për licencën. Kam punuar si avokate për një kohë të gjatë në një studio tjetër ku kam punuar me klientë nga e gjithë bota, duke përfshirë shqiptaret këtu në Florida. Fakti që flisja 4 gjuhë të huaja (Spanjisht, Italisht, Shqip dhe Anglisht) më ka dhënë mundësinë që të prezantoj klientë me prejardhje të ndryshme.
Çdo eksperiencë më ka ndihmuar të çmoj çdo moment dhe të jem shumë e përkushtuar ndaj profesionit dhe dëshirës për të ndihmuar të tjerët.
Jam krenare dhe shumë mirënjohëse ndaj familjes për suportin e tyre që kam arritur këtu, por puna vazhdon dhe kam shumë më shumë për të bërë për mua, për të tjeret dhe për synimet e mia.
Pas një eksperience të gjatë në fushën e drejtësisë hapës studion tuaj “Hysenlika Law Firm”. Cili është misioni i zyrës suaj?

Misioni është të krijoj një zyre me kualitetin e duhur për komunitetin në Florida. Ky mision është gjithmonë i lidhur me dëshirën për të ndihmuar sa më shumë njerëz që kanë nevojë për ndihmë ligjore.

Ushtroni aktivitetin tuaj si avokate në SHBA prej 12 vitesh. Më vjen në mendje një shprehje e George Savile se nëse ligjet mund të flasin vetë, ata do të ankoheshin tek avokatët. Thënë këtë do të doja një mendim tuajin lidhur me trajtimin e emigrantëve në SHBA dhe vështirësitë që ata hasin atje.

Shumë shprehje interesante. Si çdo profesion tjetër, opinionet për to janë pozitive dhe negative. Unë mundohem me të gjitha forcat e mia që të ndihmoj sa më shumë njerëz edhe aty ku përfitimi financiar nuk ekziston. Kjo është diçka të cilën synoj ta bëj çdo herë që kam mundësi. Kjo jo vetëm për komunitetin shqiptar por edhe atë Amerikan dhe Spanjoll.
Përsa i përket vështirësive që emigrantët hasin në Amerikë, janë të shumta. Duke filluar nga gjuha, financat e pakta, dhe vështirësia për t’u bërë pjesë e popullsisë amerikane. Por në përgjithësi, shqiptarët që vijnë në Amerikë punojnë shumë për të arritur gjithçka që synojnë. Mendimi im është se nëse një person ka një synim të përcaktuar, sado i vështirë të jetë, me punë dhe përkushtim, arrihet.

E gjithë bota po tashmë po kalon pandeminë e COVID-19. Në këndvështrimin tuaj si mendoni se do të ndryshojë emigracioni pas kësaj pandemia?

Ka ndryshuar dhe do të vazhdojë të ndryshojë, jo vetëm për shkak të pandemisë por ndoshta më shumë për shkak të politikës kudo në botë. COVID-19 do ta bëjë më të vështirë dhe më të gjatë procesin a emigracionit sepse normalisht do të kërkohet më shumë nga çdo person që ka dëshire të lëvizë në një vend tjetër. Specifikishit, mendoj se do të kërkohet më shumë kohë dhe më shumë dokumenta rreth shëndetit mjekësor të një personi.

Cilat do të jenë qasjet e SHBA ndaj emigracionit?

Nuk mendoj se do të ketë ndryshime të mëdha në emigracion, ajo që mendoj se do të ndryshoje është zgjatja e procesit.

A keni klientë shqiptarë në studion tuaj? A keni pasur ndonjë rast të vështirë për ta zgjidhur?

Po, punoj me shqiptar rregullisht. Përsa i përket rasteve të vështira, nuk mund të flas specifikisht për shkak të rregullave të licencës, megjithatë, do të thoja se çdo rast ka vështirësitë dhe meritat e saj. Synimi që kemi është ta përfundojmë çdo çështje që vjen në zyrën tonë me arritjet më të mira për klientin.

Aktualisht jetoni dhe punoni në Tampa të Floridas. Sa i lidhur është komuniteti shqiptar atje?

Po, jemi shumë të lidhur me komunitetin shqiptar, bëhemi pjesë e çdo organizimi të rëndësishëm, qoftë për festa të veçanta si përshembull ditën e grave dhe festat e fundvitit.
Shqiptarët janë shumë të lidhur me njëri tjetrin dhe komuniteti shqiptar në Florida bën çmos për të ndihmuar njëri tjetrin./ Diaspora Shqiptare

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.