Histori letrare e një populli në emigrim: Rasti Santori

E martë, 18 Qershor, 2024
E martë, 18 Qershor, 2024

Histori letrare e një populli në emigrim: Rasti Santori

Historia letrare e arbëreshëve në emigrim ka kaluar dukshëm në dy faza: atë të ruajtjes e përcjelljes ndër breza të një krijimtarie gojore nëpërmjet këngëve popullore, përallave e legjendave e më pas në letërsinë e kultivuar. Të gjendur në një mjedis italian, arbëreshë të arsimuar e kultivuar shkruan në gjuhën e vendit pritës. Ngritja e kolegjeve në Kalabri e Palermo, fryma romantike e kohës si dhe rritja e lëvizjeve kombëtare në Europë, përforcoi dëshirën e tyre për t’u identifikuar si një kombësi e ndryshme nga ata që i rrethonin. Lëvrimi i gjuhës dhe i letërsisë edhe në arbërishte, shoqëruar me përkthimin përbri, u bë rruga kryesore për këtë ndërgjegjësim dhe afirmim si pjesë e një kombi të lashtë e me tradita, tanimë në emigrim.
Me romanin “Ushtari shqiptar për Perandorinë Osmane të 1420” (Il soldato albanese per l’Impero Ottomano), Santori harmonizon trashëgiminë gojore (mbështetet mbi një rapsodi) duke e zgjeruar me personazhe, vende e ngjarje për ta ngritur atë në nivelin e një romani. Ky roman, i botuar në Romë nga ARACNE në qershor 2021, nën përkujdesjen e Merita Sauku-Brucit dhe Oreste Parizes, u bë shtysa për një diskutim të hapur me temë “Histori letrare e një populli në emigrim: rasti Santori”, i cili do të mbahet nesër online, në platformën Zoom, në orën 11.30. Aktiviteti organizohet nga Departamenti i Studimeve Letrare (Instituti i Gjuhësisë dhe i Letërsisë, Akademia e Studimeve Albanologjike). Në pjesën e parë të veprimtarisë referojnë:
Prof.Dr.Artur Lamaj, drejtor i Institutit të Gjuhësisë dhe Letërsisë; Oreste Parise, Rende, Calabria (bashkëpërgatitës i botimit); Prof.as.dr.Merita Bruci (ASA); Prof.as.dr.Alma Hafizi, Universiteti i Shkodrës “Luigj Gurakuqi”; Prof.dr.Klara Kodra (ASA); Dr.Virion Graçi (ASA); Prof.as.dr.Evalda Paci (ASA).
Pjesa e dytë e veprimtarisë u kushtohet pyetjeve ose opinioneve mbi temën në fjalë nga pjesëmarrësit.
E ndiqni në linkun:
Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 
Historia letrare e arbëreshëve në emigrim ka kaluar dukshëm në dy faza: atë të ruajtjes e përcjelljes ndër breza të një krijimtarie gojore nëpërmjet këngëve popullore, përallave e legjendave e më pas në letërsinë e kultivuar. Të gjendur në një mjedis italian, arbëreshë të arsimuar e kultivuar shkruan në gjuhën e vendit pritës. Ngritja e kolegjeve në Kalabri e Palermo, fryma romantike e kohës si dhe rritja e lëvizjeve kombëtare në Europë, përforcoi dëshirën e tyre për t’u identifikuar si një kombësi e ndryshme nga ata që i rrethonin. Lëvrimi i gjuhës dhe i letërsisë edhe në arbërishte, shoqëruar me përkthimin përbri, u bë rruga kryesore për këtë ndërgjegjësim dhe afirmim si pjesë e një kombi të lashtë e me tradita, tanimë në emigrim.
Me romanin “Ushtari shqiptar për Perandorinë Osmane të 1420” (Il soldato albanese per l’Impero Ottomano), Santori harmonizon trashëgiminë gojore (mbështetet mbi një rapsodi) duke e zgjeruar me personazhe, vende e ngjarje për ta ngritur atë në nivelin e një romani. Ky roman, i botuar në Romë nga ARACNE në qershor 2021, nën përkujdesjen e Merita Sauku-Brucit dhe Oreste Parizes, u bë shtysa për një diskutim të hapur me temë “Histori letrare e një populli në emigrim: rasti Santori”, i cili do të mbahet nesër online, në platformën Zoom, në orën 11.30. Aktiviteti organizohet nga Departamenti i Studimeve Letrare (Instituti i Gjuhësisë dhe i Letërsisë, Akademia e Studimeve Albanologjike). Në pjesën e parë të veprimtarisë referojnë:
Prof.Dr.Artur Lamaj, drejtor i Institutit të Gjuhësisë dhe Letërsisë; Oreste Parise, Rende, Calabria (bashkëpërgatitës i botimit); Prof.as.dr.Merita Bruci (ASA); Prof.as.dr.Alma Hafizi, Universiteti i Shkodrës “Luigj Gurakuqi”; Prof.dr.Klara Kodra (ASA); Dr.Virion Graçi (ASA); Prof.as.dr.Evalda Paci (ASA).
Pjesa e dytë e veprimtarisë u kushtohet pyetjeve ose opinioneve mbi temën në fjalë nga pjesëmarrësit.
E ndiqni në linkun:
Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 
Historia letrare e arbëreshëve në emigrim ka kaluar dukshëm në dy faza: atë të ruajtjes e përcjelljes ndër breza të një krijimtarie gojore nëpërmjet këngëve popullore, përallave e legjendave e më pas në letërsinë e kultivuar. Të gjendur në një mjedis italian, arbëreshë të arsimuar e kultivuar shkruan në gjuhën e vendit pritës. Ngritja e kolegjeve në Kalabri e Palermo, fryma romantike e kohës si dhe rritja e lëvizjeve kombëtare në Europë, përforcoi dëshirën e tyre për t’u identifikuar si një kombësi e ndryshme nga ata që i rrethonin. Lëvrimi i gjuhës dhe i letërsisë edhe në arbërishte, shoqëruar me përkthimin përbri, u bë rruga kryesore për këtë ndërgjegjësim dhe afirmim si pjesë e një kombi të lashtë e me tradita, tanimë në emigrim.
Me romanin “Ushtari shqiptar për Perandorinë Osmane të 1420” (Il soldato albanese per l’Impero Ottomano), Santori harmonizon trashëgiminë gojore (mbështetet mbi një rapsodi) duke e zgjeruar me personazhe, vende e ngjarje për ta ngritur atë në nivelin e një romani. Ky roman, i botuar në Romë nga ARACNE në qershor 2021, nën përkujdesjen e Merita Sauku-Brucit dhe Oreste Parizes, u bë shtysa për një diskutim të hapur me temë “Histori letrare e një populli në emigrim: rasti Santori”, i cili do të mbahet nesër online, në platformën Zoom, në orën 11.30. Aktiviteti organizohet nga Departamenti i Studimeve Letrare (Instituti i Gjuhësisë dhe i Letërsisë, Akademia e Studimeve Albanologjike). Në pjesën e parë të veprimtarisë referojnë:
Prof.Dr.Artur Lamaj, drejtor i Institutit të Gjuhësisë dhe Letërsisë; Oreste Parise, Rende, Calabria (bashkëpërgatitës i botimit); Prof.as.dr.Merita Bruci (ASA); Prof.as.dr.Alma Hafizi, Universiteti i Shkodrës “Luigj Gurakuqi”; Prof.dr.Klara Kodra (ASA); Dr.Virion Graçi (ASA); Prof.as.dr.Evalda Paci (ASA).
Pjesa e dytë e veprimtarisë u kushtohet pyetjeve ose opinioneve mbi temën në fjalë nga pjesëmarrësit.
E ndiqni në linkun:
Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.