Itali/Arkivi Qendror Shtetëror organizon leximin skenik të “Xhaxhai im italian”

E diel, 25 Shkurt, 2024
E diel, 25 Shkurt, 2024

Itali/Arkivi Qendror Shtetëror organizon leximin skenik të “Xhaxhai im italian”

Arkivi Qendror Shtetëror Italian organizon të premten më 18 shkurt në ora 16.45 leximin teknik të pjesës “Xhaxhain tim italian”, një histori nga Eliza Çoba, interpretuar nga aktorja Anita Pagano, me pjesëmarrjen e sopranos Ana Lushi dhe regji të Ottavio Costa.

Shfaqja mundësohet nga Ambasada e Republikës së Shqipërisë në Itali, nga Arkivi Qendror Shtetëror i Filmit Shqiptar, nga Bashkia Shkodër dhe nga institucione të tjera italiane dhe shqiptare.

Leximi teatror, ​​bazuar në historinë familjare të autores do të ndahet midis leximit dhe projeksionit të filmave të pa publikuar dhe fotografive të kohës të marra nga arkivat private. Shumë interesante do të jetë muzika e mjeshtrit Zef Çoba dhe ajo tradicionale shkodrane (jare), që do të interpretohet nga sopranoja shqiptare.

Subjekti i veprës

Një histori private, me një fund tragjik, e cila përfshin një ushtar italian dhe një vajzë nga Shkodra në Shqipëri nga fundi i Luftës së Dytë Botërore dhe fillimi i viteve 1950. Historia, e cila shpaloset në vitet e blinduara të regjimit ende për t’u studiuar, është një paralajmërim kundër çdo forme diktature dhe, si e tillë, është veçanërisht shembullore për brezat e rinj.

 

Të mos harrojmë, sepse “kushdo që harron të shkuarën është i destinuar ta përsërisë atë” dhe, njëkohësisht, të pohojë me forcën e emocioneve rëndësinë themelore të së drejtës së shenjtë dhe të pacenueshme të lirisë.

Për të ndjekur shfaqen live mund të rezervoni deri të enjten 17 shkurt në adresën: [email protected]

Ose mund të ndiqni transmetimin e drejtpërdrejtë në faqen  YouTube, në seksionin e emisioneve live, në linkun: https://www.youtube.com/c/canaleACS

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Arkivi Qendror Shtetëror Italian organizon të premten më 18 shkurt në ora 16.45 leximin teknik të pjesës “Xhaxhain tim italian”, një histori nga Eliza Çoba, interpretuar nga aktorja Anita Pagano, me pjesëmarrjen e sopranos Ana Lushi dhe regji të Ottavio Costa.

Shfaqja mundësohet nga Ambasada e Republikës së Shqipërisë në Itali, nga Arkivi Qendror Shtetëror i Filmit Shqiptar, nga Bashkia Shkodër dhe nga institucione të tjera italiane dhe shqiptare.

Leximi teatror, ​​bazuar në historinë familjare të autores do të ndahet midis leximit dhe projeksionit të filmave të pa publikuar dhe fotografive të kohës të marra nga arkivat private. Shumë interesante do të jetë muzika e mjeshtrit Zef Çoba dhe ajo tradicionale shkodrane (jare), që do të interpretohet nga sopranoja shqiptare.

Subjekti i veprës

Një histori private, me një fund tragjik, e cila përfshin një ushtar italian dhe një vajzë nga Shkodra në Shqipëri nga fundi i Luftës së Dytë Botërore dhe fillimi i viteve 1950. Historia, e cila shpaloset në vitet e blinduara të regjimit ende për t’u studiuar, është një paralajmërim kundër çdo forme diktature dhe, si e tillë, është veçanërisht shembullore për brezat e rinj.

 

Të mos harrojmë, sepse “kushdo që harron të shkuarën është i destinuar ta përsërisë atë” dhe, njëkohësisht, të pohojë me forcën e emocioneve rëndësinë themelore të së drejtës së shenjtë dhe të pacenueshme të lirisë.

Për të ndjekur shfaqen live mund të rezervoni deri të enjten 17 shkurt në adresën: [email protected]

Ose mund të ndiqni transmetimin e drejtpërdrejtë në faqen  YouTube, në seksionin e emisioneve live, në linkun: https://www.youtube.com/c/canaleACS

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Arkivi Qendror Shtetëror Italian organizon të premten më 18 shkurt në ora 16.45 leximin teknik të pjesës “Xhaxhain tim italian”, një histori nga Eliza Çoba, interpretuar nga aktorja Anita Pagano, me pjesëmarrjen e sopranos Ana Lushi dhe regji të Ottavio Costa.

Shfaqja mundësohet nga Ambasada e Republikës së Shqipërisë në Itali, nga Arkivi Qendror Shtetëror i Filmit Shqiptar, nga Bashkia Shkodër dhe nga institucione të tjera italiane dhe shqiptare.

Leximi teatror, ​​bazuar në historinë familjare të autores do të ndahet midis leximit dhe projeksionit të filmave të pa publikuar dhe fotografive të kohës të marra nga arkivat private. Shumë interesante do të jetë muzika e mjeshtrit Zef Çoba dhe ajo tradicionale shkodrane (jare), që do të interpretohet nga sopranoja shqiptare.

Subjekti i veprës

Një histori private, me një fund tragjik, e cila përfshin një ushtar italian dhe një vajzë nga Shkodra në Shqipëri nga fundi i Luftës së Dytë Botërore dhe fillimi i viteve 1950. Historia, e cila shpaloset në vitet e blinduara të regjimit ende për t’u studiuar, është një paralajmërim kundër çdo forme diktature dhe, si e tillë, është veçanërisht shembullore për brezat e rinj.

 

Të mos harrojmë, sepse “kushdo që harron të shkuarën është i destinuar ta përsërisë atë” dhe, njëkohësisht, të pohojë me forcën e emocioneve rëndësinë themelore të së drejtës së shenjtë dhe të pacenueshme të lirisë.

Për të ndjekur shfaqen live mund të rezervoni deri të enjten 17 shkurt në adresën: [email protected]

Ose mund të ndiqni transmetimin e drejtpërdrejtë në faqen  YouTube, në seksionin e emisioneve live, në linkun: https://www.youtube.com/c/canaleACS

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.