FMN: Ekonomia botërore do të ulet me 3%, shpresa për rimëkëmbje fillon në 2021

E premte, 24 Maj, 2024
E premte, 24 Maj, 2024

FMN: Ekonomia botërore do të ulet me 3%, shpresa për rimëkëmbje fillon në 2021

Në perspektivën ekonomike botërore të Fondit Monetar Ndërkombëtar, ekonomistja Gita Gopinath, parashikoi një ulje të ekonomisë globale me 3% për vitin 2020, e ndjekur nga një “rimëkëmbje e pjesshme” me 5.8% në vitin 2021, pasi vendet të rifunksionojnë normalisht pas pandemisë COVID-19.

Këto numra – një largim i konsiderueshëm nga parashikimi i rritjes ekonomike të janarit prej 3.3% – supozojnë një “skenar bazë” nëse vendet rifillojnë aktivitetin normal ekonomik, dhe llojet financiare në shkallë të gjerë, si falimentimet e firmave, mund të kufizohen.

Evropa dhe Shtetet e Bashkuara mund të presin të jenë veçanërisht të goditura këtë vit me norma negative rritjeje përkatësisht prej 5.8% dhe 9.1%.

“Ka shumë të ngjarë që këtë vit ekonomia globale të përjetojë recesionin e saj më të keq që nga Depresioni i Madh, duke e tejkaluar atë të krizës financiare globale një dekadë më parë,” tha Gopinath.

Burimi origjinal, këtu:

Në perspektivën ekonomike botërore të Fondit Monetar Ndërkombëtar, ekonomistja Gita Gopinath, parashikoi një ulje të ekonomisë globale me 3% për vitin 2020, e ndjekur nga një “rimëkëmbje e pjesshme” me 5.8% në vitin 2021, pasi vendet të rifunksionojnë normalisht pas pandemisë COVID-19.

Këto numra – një largim i konsiderueshëm nga parashikimi i rritjes ekonomike të janarit prej 3.3% – supozojnë një “skenar bazë” nëse vendet rifillojnë aktivitetin normal ekonomik, dhe llojet financiare në shkallë të gjerë, si falimentimet e firmave, mund të kufizohen.

Evropa dhe Shtetet e Bashkuara mund të presin të jenë veçanërisht të goditura këtë vit me norma negative rritjeje përkatësisht prej 5.8% dhe 9.1%.

“Ka shumë të ngjarë që këtë vit ekonomia globale të përjetojë recesionin e saj më të keq që nga Depresioni i Madh, duke e tejkaluar atë të krizës financiare globale një dekadë më parë,” tha Gopinath.

Burimi origjinal, këtu:

Në perspektivën ekonomike botërore të Fondit Monetar Ndërkombëtar, ekonomistja Gita Gopinath, parashikoi një ulje të ekonomisë globale me 3% për vitin 2020, e ndjekur nga një “rimëkëmbje e pjesshme” me 5.8% në vitin 2021, pasi vendet të rifunksionojnë normalisht pas pandemisë COVID-19.

Këto numra – një largim i konsiderueshëm nga parashikimi i rritjes ekonomike të janarit prej 3.3% – supozojnë një “skenar bazë” nëse vendet rifillojnë aktivitetin normal ekonomik, dhe llojet financiare në shkallë të gjerë, si falimentimet e firmave, mund të kufizohen.

Evropa dhe Shtetet e Bashkuara mund të presin të jenë veçanërisht të goditura këtë vit me norma negative rritjeje përkatësisht prej 5.8% dhe 9.1%.

“Ka shumë të ngjarë që këtë vit ekonomia globale të përjetojë recesionin e saj më të keq që nga Depresioni i Madh, duke e tejkaluar atë të krizës financiare globale një dekadë më parë,” tha Gopinath.

Burimi origjinal, këtu: