Shoqata kulturore “Shkëmbi” vlerësohet me çmimin “Galarte”

E hënë, 15 Gusht, 2022
E hënë, 15 Gusht, 2022

Shoqata kulturore “Shkëmbi” vlerësohet me çmimin “Galarte”

Mbrëmjen e sotme në një ceremoni festive shoqata kulturore “Shkëmbi” do të vlerësohet me çmimin “Galarte”.  Vlerësimi jepet me motivacionin: Për ruajtjen e gjuhës, traditave,  dhe zakoneve të komunitetit arbëresh. […] për ashpërsinë etnomuzikologjike …. […] ambasadorë të trashëgimisë këngëtare arbëreshe në botë … […].

“Shkëmbi” është një shoqatë kulturore dhe kërkimore me qendër në Acquaformosa (Firmoza) në provincën e Kozencës.

Që nga krijimi në vitin 1990, Shoqata ka vendosur si synim ruajtjen e: gjuhës, traditave dhe zakoneve jo vetëm të qytetit të Acquaformosa-s por të të gjitha komuniteteve arbëreshe të Italisë, nëpërmjet kërkimeve historiografike/antropologjike në fushën e këngë, valle, teatër dhe letërsi.

Në veçanti ka rikuperuar këngë të lashta (Vjeshet) tashmë të harruara tipike të qytetit të Acquaformosa. Më tej, përmes një sërë kërkimesh antropologjike, Shoqata SHKËMBI ka arritur të sjellë në jetë vallet e lashta që u festuan në qytetin e Acquaformosa në muajin shkurt.

Sidomos pas vitesh kërkimesh intensive “Shkëmbi” ka rikuperuar airet.

Melodi të vjetra të transmetuara gojarisht, të cilave u kishin humbur të gjitha gjurmët. Shumica e këtyre melodive u kënduan gjatë punës në terren dhe për rrjedhojë ndoqën ciklin e stinëve si dhe për shembull: – airi dhomatëvet; airi ullinjëvet ;; airi kështenjavet.

Nga ana tjetër, melodi të tjera kishin të bënin me jetën e përditshme si ari Jori Jo Jo dhe Grexet.. dy melodi shumë të lashta që shumë studiues dhe studiues të orientit antropologjik dhe etniko-muzikor i kanë cilësuar si meloditë më të lashta arbëreshe të pranishme në Perëndim. .

Shoqata “Shkëmbi” e ekspozon gjithë këtë trashëgimi etniko-muzikore përmes grupit të këngëve dhe valleve popullore, të cilat pa ndihmën e asnjë instrumenti muzikor, por vetëm me zërat harmonikë të anëtarëve të saj, i japin jetë melodive të lashta arbëreshe.

Ky rigorozitet etnomuzikologjik e bën grupin “Shkëmbi” më karakteristik dhe origjinal në të gjithë Arbërinë. Në fakt, Grupi ka vite që performon në teatro dhe sheshe të njohura si në Itali ashtu edhe jashtë saj, duke gjetur gjithmonë suksese dhe komplimente për origjinalitetin e tij.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Mbrëmjen e sotme në një ceremoni festive shoqata kulturore “Shkëmbi” do të vlerësohet me çmimin “Galarte”.  Vlerësimi jepet me motivacionin: Për ruajtjen e gjuhës, traditave,  dhe zakoneve të komunitetit arbëresh. […] për ashpërsinë etnomuzikologjike …. […] ambasadorë të trashëgimisë këngëtare arbëreshe në botë … […].

“Shkëmbi” është një shoqatë kulturore dhe kërkimore me qendër në Acquaformosa (Firmoza) në provincën e Kozencës.

Që nga krijimi në vitin 1990, Shoqata ka vendosur si synim ruajtjen e: gjuhës, traditave dhe zakoneve jo vetëm të qytetit të Acquaformosa-s por të të gjitha komuniteteve arbëreshe të Italisë, nëpërmjet kërkimeve historiografike/antropologjike në fushën e këngë, valle, teatër dhe letërsi.

Në veçanti ka rikuperuar këngë të lashta (Vjeshet) tashmë të harruara tipike të qytetit të Acquaformosa. Më tej, përmes një sërë kërkimesh antropologjike, Shoqata SHKËMBI ka arritur të sjellë në jetë vallet e lashta që u festuan në qytetin e Acquaformosa në muajin shkurt.

Sidomos pas vitesh kërkimesh intensive “Shkëmbi” ka rikuperuar airet.

Melodi të vjetra të transmetuara gojarisht, të cilave u kishin humbur të gjitha gjurmët. Shumica e këtyre melodive u kënduan gjatë punës në terren dhe për rrjedhojë ndoqën ciklin e stinëve si dhe për shembull: – airi dhomatëvet; airi ullinjëvet ;; airi kështenjavet.

Nga ana tjetër, melodi të tjera kishin të bënin me jetën e përditshme si ari Jori Jo Jo dhe Grexet.. dy melodi shumë të lashta që shumë studiues dhe studiues të orientit antropologjik dhe etniko-muzikor i kanë cilësuar si meloditë më të lashta arbëreshe të pranishme në Perëndim. .

Shoqata “Shkëmbi” e ekspozon gjithë këtë trashëgimi etniko-muzikore përmes grupit të këngëve dhe valleve popullore, të cilat pa ndihmën e asnjë instrumenti muzikor, por vetëm me zërat harmonikë të anëtarëve të saj, i japin jetë melodive të lashta arbëreshe.

Ky rigorozitet etnomuzikologjik e bën grupin “Shkëmbi” më karakteristik dhe origjinal në të gjithë Arbërinë. Në fakt, Grupi ka vite që performon në teatro dhe sheshe të njohura si në Itali ashtu edhe jashtë saj, duke gjetur gjithmonë suksese dhe komplimente për origjinalitetin e tij.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.