Shqipëri-BE, marrëveshje për kërkimin shkencor dhe inovacionin

E hënë, 15 Gusht, 2022
E hënë, 15 Gusht, 2022

Shqipëri-BE, marrëveshje për kërkimin shkencor dhe inovacionin

Ministrja e Arsimit dhe Sportit, Evis Kushi bëri të ditur se në mbledhjen e sotme të Këshillit të Ministrave miratuan marrëveshjen midis qeverisë së Shqipërisë dhe BE-së, për pjesëmarrjen e Shqipërisë në programin e “Horizon Union”, me fokus kërkimin shkencor dhe inovacionin.

Në konferencën për mediat pas mbledhjes së qeverisë Kushi theksoi se, “kërkimi shkencor dhe inovacioni janë thelbësorë  për zhvillimin e qëndrueshëm, BE synon të krijojë një zonë të përbashkët, për kërkimin shkencor dhe inovacionin duke nxitu dhe promovuar bashkëpunimin midis universiteteve, apo institucioneve të kërkimit shkencor dhe mbi të gjitha promovuar lirinë akademike dhe kërkimit shkencor”.

Kushi tha se, marrëveshja parashikon të gjitha kushtet dhe kriteret që duhet të plotësoj Shqipëria për të marrë pjesë në këtë program.

“MAS paguan një tarifë vjetore, në mënyrë që të gjitha institucionet tona të arsimit të lartë, apo ato kërkimore shkencore, të kenë mundësi që të marrin pjesë dhe të konkurrojnë me projekte të përbashkëta me institucionet e BE-së”, informoi Kushi.

Ministrja tha se, “sfida jonë është që të përthithim sa më shumë fonde, në raport me kontributin financiar që paguajmë. Kuptohet konkurrenca është e lartë pasi universitetet tona konkurrojnë drejtpërdrejtë me universitetet apo institucionet shkencore evropiane”, ndërsa vuri në dukje se, “ministria do të ofrojë të gjithë asistencën e nevojshme për universitetet me ekspertë vendas apo të huaj për të rritur kapacitet e universitet tona në hartimin e projekteve”.

Kushi u shpreh optimiste, për punën që po bëjnë universitet në ndërkombëtarizimin e tyre duke bashkëpunuar me universitet më të mira evropiane dhe botërore në drejtim të organizimit të konferencave të përbashkëta apo në punë kërkimore shkencore.

Ajo solli në vëmendje edhe vizitën në SHBA me kryeministrin Edi Rama, ku u nënshkrua një marrëveshje midis Universitetit shtetëror të Miçiganit dhe 6 universiteteve publike të Tiranës, bashkëpunim që konsiston në programe të përbashkëta kërkimore shkencore. /ATA/

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Ministrja e Arsimit dhe Sportit, Evis Kushi bëri të ditur se në mbledhjen e sotme të Këshillit të Ministrave miratuan marrëveshjen midis qeverisë së Shqipërisë dhe BE-së, për pjesëmarrjen e Shqipërisë në programin e “Horizon Union”, me fokus kërkimin shkencor dhe inovacionin.

Në konferencën për mediat pas mbledhjes së qeverisë Kushi theksoi se, “kërkimi shkencor dhe inovacioni janë thelbësorë  për zhvillimin e qëndrueshëm, BE synon të krijojë një zonë të përbashkët, për kërkimin shkencor dhe inovacionin duke nxitu dhe promovuar bashkëpunimin midis universiteteve, apo institucioneve të kërkimit shkencor dhe mbi të gjitha promovuar lirinë akademike dhe kërkimit shkencor”.

Kushi tha se, marrëveshja parashikon të gjitha kushtet dhe kriteret që duhet të plotësoj Shqipëria për të marrë pjesë në këtë program.

“MAS paguan një tarifë vjetore, në mënyrë që të gjitha institucionet tona të arsimit të lartë, apo ato kërkimore shkencore, të kenë mundësi që të marrin pjesë dhe të konkurrojnë me projekte të përbashkëta me institucionet e BE-së”, informoi Kushi.

Ministrja tha se, “sfida jonë është që të përthithim sa më shumë fonde, në raport me kontributin financiar që paguajmë. Kuptohet konkurrenca është e lartë pasi universitetet tona konkurrojnë drejtpërdrejtë me universitetet apo institucionet shkencore evropiane”, ndërsa vuri në dukje se, “ministria do të ofrojë të gjithë asistencën e nevojshme për universitetet me ekspertë vendas apo të huaj për të rritur kapacitet e universitet tona në hartimin e projekteve”.

Kushi u shpreh optimiste, për punën që po bëjnë universitet në ndërkombëtarizimin e tyre duke bashkëpunuar me universitet më të mira evropiane dhe botërore në drejtim të organizimit të konferencave të përbashkëta apo në punë kërkimore shkencore.

Ajo solli në vëmendje edhe vizitën në SHBA me kryeministrin Edi Rama, ku u nënshkrua një marrëveshje midis Universitetit shtetëror të Miçiganit dhe 6 universiteteve publike të Tiranës, bashkëpunim që konsiston në programe të përbashkëta kërkimore shkencore. /ATA/

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.