Raporti Caritas: Të huajt në Itali janë më të varfrit dhe më pak të vaksinuarit

E shtunë, 27 Nëntor, 2021
E shtunë, 27 Nëntor, 2021

Raporti Caritas: Të huajt në Itali janë më të varfrit dhe më pak të vaksinuarit

Më të varfër, me më pak punë, me një shkallë të ulët vaksinimi dhe gjithashtu në rënie në numër. Kjo është tabloja e gjendjes së shtetasve të huaj në Itali sipas raportit të fundit të Imigrimit nga Caritas dhe Migrantes. Në këtë raport theksohet se popullsia emigrante është ajo më e ekspozuar ndaj varfërisë, veçanërisht me ardhjen e pandemisë: Nëse më përpara përhapjes së Covid-19, varfëria absolute e familjeve të huaja ishte 24.4% (pothuajse një në katër, sipas parametrave të Istat, nuk arriti një standard të mirë jetese), sot më shumë se një në katër familje janë të varfër (26.7 %, një rritje prej 2.3%), krahasuar me një incidencë prej 6%të regjistruar midis familjeve italiane.

Edhe për të huajt, punësimi po bie

Pandemia nuk ka prekur vetëm popullsinë italiane sa i përket punësimit. Punëtorët e huaj kanë përjetuar gjithashtu një fenomen të rëndësishëm të humbjes së punës, duke pasur parasysh që shkalla e papunësisë tani është 13.1%, shumë më e lartë se ajo e italianëve (8.7%), ndërsa ajo e punëtorëve emigrantë është 60., 6%, me një reduktim të madh, aq sa është më e ulët se ajo e vendasve (62.8%).

Ato që e paguajnë më shumë për këtë situatë, edhe në mesin e popullatës emigrante, janë gra, me një ulje të shkallës së punësimit dy herë më të lartë.

Ata që punojnë në hotele dhe restorante (25.2% e BE-së dhe 21.5% e atyre jo-BE) dhe shërbime të tjera kolektive dhe personale (27.6% e BE-së dhe 25.2% e jashtë BE-së) paguajnë më shumë. BE). Ekziston gjithashtu një pjesë e konsiderueshme e punëtorëve, të cilët në vitin 2020 tejkaluan 2 milion njerëz (+ 10.9% nga 2019), të cilët janë të pasigurt për të ardhmen e tyre deri në atë pikë sa ata besojnë se mund të humbin punën e tyre. Ndërsa për italianët kjo frikë zvogëlohet paralelisht me rritjen e nivelit të arsimimit, duke konfirmuar se zotërimi i aftësive më të larta siguron siguri më të madhe përballë shfaqjes së rreziqeve: por kjo nuk ndodh tek të huajt jashtë BE-së.

Popullsia, madje edhe të huajt po pakësohen. Edhe emigrimi në Itali është ulur

Me pandeminë, edhe popullsia e huaj ka filluar të shfaqë një tendencë të ulet siç ka qenë prej vitesh me atë italiane. Në vitin 2021, qytetarët e huaj të pranishëm në vendin fqinj u rritën nga 5,306,548 në 2020 në 5,035,643 sot.

“Edhe lëvizjet migratore – thuhet në raport- kanë pësuar një reduktim drastik (-17.4%). Në veçanti, në krahasim me 8 muajt e njëjtë të periudhës pesëvjeçare 2015-2019, pati një rënie prej 6% për lëvizjet e brendshme, midis bashkive, dhe me 42% dhe 12%, respektivisht, për ata në dhe nga jashtë “.

Për dy organet e Konferencës Episkopale Italiane, “efekti pandemik që ka ndodhur në zona të tjera shoqërore po fillon të vërehet përmes treguesve demografikë. Ky është një efekt i prodhuar nga kombinimi i shumë faktorëve, duke përfshirë, para së gjithash, vdekjet e shkaktuara nga virusi, i cili në Itali arriti një nga shifrat më të larta në Evropë dhe në botë “.

Covid, mbi 165 mijë infeksione të të huajve në vendin e punës

Dhe Covid ka regjistruar një numër të lartë të infeksioneve në vendin e punës edhe midis emigrantëve. Nga fillimi i pandemisë deri më 31 mars 2021, sipas ankesave të paraqitura në Inail, janë regjistruar 165,528 raste të koronavirusit. 69.3% e këtyre përfshinin gra, 30.7% meshkuj. Mosha mesatare që nga fillimi i epidemisë është 46 vjet për të dyja gjinitë. Sa i përket kombësive, punëtorët e infektuar vijnë kryesisht nga Rumania (21.0%), Peruja (13%), Shqipëria (8.1%), Moldavia (4.5%) dhe Ekuadori (4.2%). “Është legjitime të supozohet – lexohet në raport – se shumë situata përfshinin gra të punësuara në shërbimet e kujdesit shtëpiak dhe personal të infektuara brenda familjeve të punëdhënësve”. Ndërsa aksidentet janë ulur në përgjithësi, vdekjet në punë janë rritur: + 27.6% nga viti i kaluar (nga 1,205 në 1,538) dhe mbi një e treta e vdekjeve të lartpërmendura janë shkaktuar nga Covid. Nga 1,538 rezultate fatale, 224 kishin të bënin me shtetas të huaj (14.6%) dhe, në veçanti (70% të rasteve), shtetas jo-BE.

Shkalla më e ulët e vaksinimit në mesin e popullatës së huaj që nuk ndoqi të njëjtën kohë si ajo për italianët gjithashtu ndikoi në numrin e infektimit dhe vdekjeve. Në planifikimin e administratave, thuhet, emigrantët, në veçanti ata që ishin të pranishëm në mjediset e pritjes kolektive, “nuk ishin parashikuar, nëse jo teorikisht ata të prekshëm në shëndet”. Mungesa e një karte shëndetësore ka përjashtuar gjithashtu grupe të tëra të popullsisë nga mundësia e rezervimit të tyre në portalet rajonale edhe kur do të ishte e mundur sipas moshës. Në mungesë të indikacioneve specifike, Rajonet dhe Provincat Autonome nuk kanë vepruar në mënyrë homogjene dhe të koordinuar dhe kjo ka prodhuar “një vonesë strukturore në dëm të popullsisë emigrante, edhe në rastin konkret në mbulimin e vaksinimit”.

Mbulimi më i ulët i vaksinimit midis njerëzve të lindur jashtë në krahasim me ata të lindur në Itali është 50% kundrejt 60% të vendasve. Kjo pabarazi është edhe më e theksuar tek adoleshentët dhe të rriturit e rinj (12-29 vjeç), mes të cilëve mbulimi është 15% në të lindurit e huaj dhe 28% në italianët, dhe mbetet në grupmoshën 30-49 vjeç ( 41% kundrejt 49%). / DiasporaShqiptare.al

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

 

Më të varfër, me më pak punë, me një shkallë të ulët vaksinimi dhe gjithashtu në rënie në numër. Kjo është tabloja e gjendjes së shtetasve të huaj në Itali sipas raportit të fundit të Imigrimit nga Caritas dhe Migrantes. Në këtë raport theksohet se popullsia emigrante është ajo më e ekspozuar ndaj varfërisë, veçanërisht me ardhjen e pandemisë: Nëse më përpara përhapjes së Covid-19, varfëria absolute e familjeve të huaja ishte 24.4% (pothuajse një në katër, sipas parametrave të Istat, nuk arriti një standard të mirë jetese), sot më shumë se një në katër familje janë të varfër (26.7 %, një rritje prej 2.3%), krahasuar me një incidencë prej 6%të regjistruar midis familjeve italiane.

Edhe për të huajt, punësimi po bie

Pandemia nuk ka prekur vetëm popullsinë italiane sa i përket punësimit. Punëtorët e huaj kanë përjetuar gjithashtu një fenomen të rëndësishëm të humbjes së punës, duke pasur parasysh që shkalla e papunësisë tani është 13.1%, shumë më e lartë se ajo e italianëve (8.7%), ndërsa ajo e punëtorëve emigrantë është 60., 6%, me një reduktim të madh, aq sa është më e ulët se ajo e vendasve (62.8%).

Ato që e paguajnë më shumë për këtë situatë, edhe në mesin e popullatës emigrante, janë gra, me një ulje të shkallës së punësimit dy herë më të lartë.

Ata që punojnë në hotele dhe restorante (25.2% e BE-së dhe 21.5% e atyre jo-BE) dhe shërbime të tjera kolektive dhe personale (27.6% e BE-së dhe 25.2% e jashtë BE-së) paguajnë më shumë. BE). Ekziston gjithashtu një pjesë e konsiderueshme e punëtorëve, të cilët në vitin 2020 tejkaluan 2 milion njerëz (+ 10.9% nga 2019), të cilët janë të pasigurt për të ardhmen e tyre deri në atë pikë sa ata besojnë se mund të humbin punën e tyre. Ndërsa për italianët kjo frikë zvogëlohet paralelisht me rritjen e nivelit të arsimimit, duke konfirmuar se zotërimi i aftësive më të larta siguron siguri më të madhe përballë shfaqjes së rreziqeve: por kjo nuk ndodh tek të huajt jashtë BE-së.

Popullsia, madje edhe të huajt po pakësohen. Edhe emigrimi në Itali është ulur

Me pandeminë, edhe popullsia e huaj ka filluar të shfaqë një tendencë të ulet siç ka qenë prej vitesh me atë italiane. Në vitin 2021, qytetarët e huaj të pranishëm në vendin fqinj u rritën nga 5,306,548 në 2020 në 5,035,643 sot.

“Edhe lëvizjet migratore – thuhet në raport- kanë pësuar një reduktim drastik (-17.4%). Në veçanti, në krahasim me 8 muajt e njëjtë të periudhës pesëvjeçare 2015-2019, pati një rënie prej 6% për lëvizjet e brendshme, midis bashkive, dhe me 42% dhe 12%, respektivisht, për ata në dhe nga jashtë “.

Për dy organet e Konferencës Episkopale Italiane, “efekti pandemik që ka ndodhur në zona të tjera shoqërore po fillon të vërehet përmes treguesve demografikë. Ky është një efekt i prodhuar nga kombinimi i shumë faktorëve, duke përfshirë, para së gjithash, vdekjet e shkaktuara nga virusi, i cili në Itali arriti një nga shifrat më të larta në Evropë dhe në botë “.

Covid, mbi 165 mijë infeksione të të huajve në vendin e punës

Dhe Covid ka regjistruar një numër të lartë të infeksioneve në vendin e punës edhe midis emigrantëve. Nga fillimi i pandemisë deri më 31 mars 2021, sipas ankesave të paraqitura në Inail, janë regjistruar 165,528 raste të koronavirusit. 69.3% e këtyre përfshinin gra, 30.7% meshkuj. Mosha mesatare që nga fillimi i epidemisë është 46 vjet për të dyja gjinitë. Sa i përket kombësive, punëtorët e infektuar vijnë kryesisht nga Rumania (21.0%), Peruja (13%), Shqipëria (8.1%), Moldavia (4.5%) dhe Ekuadori (4.2%). “Është legjitime të supozohet – lexohet në raport – se shumë situata përfshinin gra të punësuara në shërbimet e kujdesit shtëpiak dhe personal të infektuara brenda familjeve të punëdhënësve”. Ndërsa aksidentet janë ulur në përgjithësi, vdekjet në punë janë rritur: + 27.6% nga viti i kaluar (nga 1,205 në 1,538) dhe mbi një e treta e vdekjeve të lartpërmendura janë shkaktuar nga Covid. Nga 1,538 rezultate fatale, 224 kishin të bënin me shtetas të huaj (14.6%) dhe, në veçanti (70% të rasteve), shtetas jo-BE.

Shkalla më e ulët e vaksinimit në mesin e popullatës së huaj që nuk ndoqi të njëjtën kohë si ajo për italianët gjithashtu ndikoi në numrin e infektimit dhe vdekjeve. Në planifikimin e administratave, thuhet, emigrantët, në veçanti ata që ishin të pranishëm në mjediset e pritjes kolektive, “nuk ishin parashikuar, nëse jo teorikisht ata të prekshëm në shëndet”. Mungesa e një karte shëndetësore ka përjashtuar gjithashtu grupe të tëra të popullsisë nga mundësia e rezervimit të tyre në portalet rajonale edhe kur do të ishte e mundur sipas moshës. Në mungesë të indikacioneve specifike, Rajonet dhe Provincat Autonome nuk kanë vepruar në mënyrë homogjene dhe të koordinuar dhe kjo ka prodhuar “një vonesë strukturore në dëm të popullsisë emigrante, edhe në rastin konkret në mbulimin e vaksinimit”.

Mbulimi më i ulët i vaksinimit midis njerëzve të lindur jashtë në krahasim me ata të lindur në Itali është 50% kundrejt 60% të vendasve. Kjo pabarazi është edhe më e theksuar tek adoleshentët dhe të rriturit e rinj (12-29 vjeç), mes të cilëve mbulimi është 15% në të lindurit e huaj dhe 28% në italianët, dhe mbetet në grupmoshën 30-49 vjeç ( 41% kundrejt 49%). / DiasporaShqiptare.al

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.