Italianët refuzojnë Green pass-in, dështon plani për nxitjen e vaskinimeve

E mërkurë, 8 Dhjetor, 2021
E mërkurë, 8 Dhjetor, 2021

Italianët refuzojnë Green pass-in, dështon plani për nxitjen e vaskinimeve

Përdorimi i “Green Pass” me detyrim nga data 15 tetor 2021 për lëvizjen e lirë të shtetasve italiane në institucione të ndryshme të vendit, nuk dha rezultatin e pritur në rritjen e numrit të vaksinimeve.

Nga sot, italianët duhet të dëshmojnë vaksinimin, test negativ, apo shërim nga sëmundja për të hyrë në vendet e punës, si në sektorin publik ashtu edhe privat. Për ata që prezantohen në punë pa certifikatën shëndetësore, parashikohen gjoba nga 400 deri në 1 mijë euro. Shkarkimi nuk do të jetë i mundur, por do ketë pezullime dhe ngrirje të pagës.

Pavarësisht masave të ndërmarra shtetasit italin nuk u ndikuan për të kryer vaksinën.

“Zbatimi i Green Pass nuk pati efektin e rritjes së vaksinimeve siç shpresonim, ndërsa përdorimi i testeve është rritur në mënyrë eksponenciale”, kështu është shprehur presidenti i Fondacionit Gimbe, Nino Cartabellotta, dy ditë pas hyrjes në fuqi të detyrimit të paraqitjes së Green Pass për punonjësit publikë dhe privat.

“Ne kemi llogaritur se 6.2 milion të pavaksinuar mbi 12 vjeç janë në moshë pune, nga këta 4 milion janë të punësuar, edhe nëse do të vaksinoheshin tani duhen dy javë nga doza e parë për të marrë kartën e gjelbër. Kjo do të thotë që nga 15 tetori do të duhet të jemi në gjendje të bëjmë 8 milionë tampona në javë, ndërsa tani bëjmë 1.2 milionë. Është e pamundur që të gjithë të kenë një Grren Pass më 15 tetor”, shprehet Cartabellotta, i cili shton se është e pamundur që sistemi Kombëtar i Shëndetit të përballojë shpenzime për të kryer teste për 4 milion njerëz, pasi duhen 180 milion tampon në javë.

Një valë protestash kanë shpërthyer në Itali ditën e sotme kundër vaksinimit të detyruar që ka ccuar në pranimin në venset e punëes vetëm me pasaportë vaksinimi.

“Jo pasaportë e gjelbër”, është një nga frazat që dëgjohet, teksa ditën e sotme hyjnë në fuqi rregullat e reja që lejojnë të shkojnë në punë vetëm të vaksinuarit.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Përdorimi i “Green Pass” me detyrim nga data 15 tetor 2021 për lëvizjen e lirë të shtetasve italiane në institucione të ndryshme të vendit, nuk dha rezultatin e pritur në rritjen e numrit të vaksinimeve.

Nga sot, italianët duhet të dëshmojnë vaksinimin, test negativ, apo shërim nga sëmundja për të hyrë në vendet e punës, si në sektorin publik ashtu edhe privat. Për ata që prezantohen në punë pa certifikatën shëndetësore, parashikohen gjoba nga 400 deri në 1 mijë euro. Shkarkimi nuk do të jetë i mundur, por do ketë pezullime dhe ngrirje të pagës.

Pavarësisht masave të ndërmarra shtetasit italin nuk u ndikuan për të kryer vaksinën.

“Zbatimi i Green Pass nuk pati efektin e rritjes së vaksinimeve siç shpresonim, ndërsa përdorimi i testeve është rritur në mënyrë eksponenciale”, kështu është shprehur presidenti i Fondacionit Gimbe, Nino Cartabellotta, dy ditë pas hyrjes në fuqi të detyrimit të paraqitjes së Green Pass për punonjësit publikë dhe privat.

“Ne kemi llogaritur se 6.2 milion të pavaksinuar mbi 12 vjeç janë në moshë pune, nga këta 4 milion janë të punësuar, edhe nëse do të vaksinoheshin tani duhen dy javë nga doza e parë për të marrë kartën e gjelbër. Kjo do të thotë që nga 15 tetori do të duhet të jemi në gjendje të bëjmë 8 milionë tampona në javë, ndërsa tani bëjmë 1.2 milionë. Është e pamundur që të gjithë të kenë një Grren Pass më 15 tetor”, shprehet Cartabellotta, i cili shton se është e pamundur që sistemi Kombëtar i Shëndetit të përballojë shpenzime për të kryer teste për 4 milion njerëz, pasi duhen 180 milion tampon në javë.

Një valë protestash kanë shpërthyer në Itali ditën e sotme kundër vaksinimit të detyruar që ka ccuar në pranimin në venset e punëes vetëm me pasaportë vaksinimi.

“Jo pasaportë e gjelbër”, është një nga frazat që dëgjohet, teksa ditën e sotme hyjnë në fuqi rregullat e reja që lejojnë të shkojnë në punë vetëm të vaksinuarit.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.