Merkel: Kur një vend plotëson kushtet, anëtarët e BE s’duhet të nxjerrin pengesa

E premte, 17 Shtator, 2021
E premte, 17 Shtator, 2021

Merkel: Kur një vend plotëson kushtet, anëtarët e BE s’duhet të nxjerrin pengesa

Në një konferencë të përbashkët për shtyp me kryeministrin Edi Rama, kancelarja gjermane Angela Merkel tha se BE duhet të mbajë fjalën kur një vend plotëson kushtet për t’u anëtarësuar në BE. Në të kundërt sipas saj do të sillte zhgënjim.

Merkel u shpreh se ku shtetet anëtare të BE-së vërejnë që një vend kandidat ka plotësuar kushtet për integrim, atëherë nuk duhet të bëhen pengesë për të hapur procesin e integrimit në BE.

Merkel: BE në fakt shtetet anëtare do të duhej që nga njëra të thonë cilat janë kriteret për t’’u bërë pjesë e BE, apo për të nisur procesin e anëtarësimit. Në rastin e Shqipërisë kemi thënë qartësisht që do duhet të ndryshojë në sistemin e drejtësisë apo pika të tjera. Në momentin që këto kushte plotësohen, BE do të duhet të mbajë fjalën e vet dhe jo të nxjerrë kushte të tjera se për shkak të politikës së brendshme në vende të caktuara, kjo nuk është e mundur. Kjo sjell pastaj zhgënjim dhe unë kam mirëkuptim për zhgënjimin që rezulton së këtejmi. Edhe ne në Gjermani kemi nevojë për miratimin e parlamentit dhe ky lexon të gjitha raporet e BE lidhur me përmbushjen e kushteve, ata vetë shkojnë në rajon, shikojnë vendin. Në momentin që konstatohet se kushtet janë plotësuar, atëhere duhet që BE të mbajë fjalën.  

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Në një konferencë të përbashkët për shtyp me kryeministrin Edi Rama, kancelarja gjermane Angela Merkel tha se BE duhet të mbajë fjalën kur një vend plotëson kushtet për t’u anëtarësuar në BE. Në të kundërt sipas saj do të sillte zhgënjim.

Merkel u shpreh se ku shtetet anëtare të BE-së vërejnë që një vend kandidat ka plotësuar kushtet për integrim, atëherë nuk duhet të bëhen pengesë për të hapur procesin e integrimit në BE.

Merkel: BE në fakt shtetet anëtare do të duhej që nga njëra të thonë cilat janë kriteret për t’’u bërë pjesë e BE, apo për të nisur procesin e anëtarësimit. Në rastin e Shqipërisë kemi thënë qartësisht që do duhet të ndryshojë në sistemin e drejtësisë apo pika të tjera. Në momentin që këto kushte plotësohen, BE do të duhet të mbajë fjalën e vet dhe jo të nxjerrë kushte të tjera se për shkak të politikës së brendshme në vende të caktuara, kjo nuk është e mundur. Kjo sjell pastaj zhgënjim dhe unë kam mirëkuptim për zhgënjimin që rezulton së këtejmi. Edhe ne në Gjermani kemi nevojë për miratimin e parlamentit dhe ky lexon të gjitha raporet e BE lidhur me përmbushjen e kushteve, ata vetë shkojnë në rajon, shikojnë vendin. Në momentin që konstatohet se kushtet janë plotësuar, atëhere duhet që BE të mbajë fjalën.  

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.