Garrafa, qyteti arbëresh nga mund të admironi Detin Jon dhe Tirren

E enjte, 28 Tetor, 2021
E enjte, 28 Tetor, 2021

Garrafa, qyteti arbëresh nga mund të admironi Detin Jon dhe Tirren

Garrafa është e vendosur në pikën më të ngushtë të Isthmus të Catanzaro, midis Gjirit të Sheshit dhe asaj të Santa Eufemisë, dhe është vendosur në një pllajë ku ju mund të admironi Detin Jon dhe Detin Tirren.

Si edhe në shumicën e katundeve arbëreshe edhe këtu në hyrje të Garafës të pret një tabelë me mbishkrimin edhe në shqip: “Mirë se na erdhët Garrafë, ndërsa që në sheshin Skanderbeg, si edhe në vendbanimet tjera arbëreshe na priste busti i kryetrimit tonë, Gjergj Kastrioti Skënderbeu. Po aty në afërsi edhe bashkia e qytetit si dhe katedralja por edhe dy objekte kulture, muzeu Instituti Kulturës Arbëreshe dhe që për fat gjatë vizitës sonë ishin të mbyllura.

Edhe këtu gjitonia arbëreshe e Garrafës është një vend veçanërisht i rëndësishëm për komunitetin. Ndërsa që në kafet e këtushme, ku edhe u shërbyem me pije freskuese, nuk vërehej ndonjë gjallëri e veçantë, sepse migracioni edhe ka bërë të veten, ndaj edhe më tepër mund të hasësh në të moshuar se sa në mosha të reja.

Sipas librit më të ri të autorëve Antonio Bellusci dhe Ornela Radovicka me titull: ”Rrugëtim në Ngulimet Arbëreshe” në botim të QSPA-së: “ Emri i qytetit rrjedh nga emri fisnik i familjes Carafa, Duchi di Nocera, të cilit arbëreshë, në shenjë mirënjohjeje për lëshimin e tokës, i dhanë qytetit emrin e saj”./Rexhep Rifati

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Garrafa është e vendosur në pikën më të ngushtë të Isthmus të Catanzaro, midis Gjirit të Sheshit dhe asaj të Santa Eufemisë, dhe është vendosur në një pllajë ku ju mund të admironi Detin Jon dhe Detin Tirren.

Si edhe në shumicën e katundeve arbëreshe edhe këtu në hyrje të Garafës të pret një tabelë me mbishkrimin edhe në shqip: “Mirë se na erdhët Garrafë, ndërsa që në sheshin Skanderbeg, si edhe në vendbanimet tjera arbëreshe na priste busti i kryetrimit tonë, Gjergj Kastrioti Skënderbeu. Po aty në afërsi edhe bashkia e qytetit si dhe katedralja por edhe dy objekte kulture, muzeu Instituti Kulturës Arbëreshe dhe që për fat gjatë vizitës sonë ishin të mbyllura.

Edhe këtu gjitonia arbëreshe e Garrafës është një vend veçanërisht i rëndësishëm për komunitetin. Ndërsa që në kafet e këtushme, ku edhe u shërbyem me pije freskuese, nuk vërehej ndonjë gjallëri e veçantë, sepse migracioni edhe ka bërë të veten, ndaj edhe më tepër mund të hasësh në të moshuar se sa në mosha të reja.

Sipas librit më të ri të autorëve Antonio Bellusci dhe Ornela Radovicka me titull: ”Rrugëtim në Ngulimet Arbëreshe” në botim të QSPA-së: “ Emri i qytetit rrjedh nga emri fisnik i familjes Carafa, Duchi di Nocera, të cilit arbëreshë, në shenjë mirënjohjeje për lëshimin e tokës, i dhanë qytetit emrin e saj”./Rexhep Rifati

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.