Foto dite / Paja e nuses arbëresh si thesar

E premte, 3 Dhjetor, 2021
E premte, 3 Dhjetor, 2021

Foto dite / Paja e nuses arbëresh si thesar

Është vështirë të ruash traditën shekullore në epokën e teknologjisë dhe rrjeteve sociale, por arbëreshet me sa duket zotërojnë atë aftësi të përjetshme që tregon se ata munden.

Studiuesi Italo Elmo ka rikrijuar për aparatin fotografik një realitet të vogël, një mikro univers që ndodh në personalen e çdo gruaje arbëresh që martohet, Pajën e nuses arbëresh. Në fotografinë e ndare prej tij në rrjetet sociale që mban diçiturën “Rituali di nozze nella societa’ tradizionale” (Rituale dasme në shoqërinë tradicionale) paraqet pikërisht këtë moment të veçantë.

“Në një mjedis evokues ku një pjesë e kulturës materiale arbëreshe ende reziston, ne bëmë fotografi të kostumit tradicional të dasmës dhe inskenuam dhurata e dasmës që do të botohen në veprën “Rituale dasme në shoqërinë tradicionale”: Kostum, zbukurim dhe bukuri në stuhia e grave arbëreshe ”, shpjegon Elmo në postimin e tij.

Protagoniste janë vajzat nga Cervicati dhe mikeshat e tyre nga vendet fqinje, të cilat rikrijuan ritin e dhuratave të dasmës nuses, të veshura me format dhe aksesorët gala të veshjes tradicionale të dasmës.

Duke falenderuar , Francesca Maria D’Ambrosio ai shton se ky foto reportazh u realizua pak ditë më parë kokëfortësisë dhe aftësisë së saj si këshilltare për pakicat gjuhësore dhe mbrojtjes së traditave historiko-kulturore.

“Dëshiroj fuqimisht të falënderoj kryebashkiakun e Cervicati, Gioberto Filice, i cili e vuri veten në dispozicion për të gjithë rrjedhën e punimeve. Një falënderim i veçantë për modelet fantastike dhe të mrekullueshme, protagoniste të skenave të ndryshme: Martina Coppolillo, Irma Aceto, Marta Aceto, Elvira Cipolla Maria Francesca D’Ambrosio nga Cervicati dhe miqtë e nuses nga vendet fqinje, Jessica Novello, Illary Licursi, Alessandra Roberto me që vijnë nga San Martino di Finita dhe Cerzeto. Por përtej rrobave, ne kemi gjetur një mjedis mikpritës me vlera autentike. Falënderime të veçanta për Ivan Lecce, bashkëshortin e Këshilltares që ka kontribuar në mënyrë aktive në suksesin e raportit. Gjithashtu falënderoj prindërit e Maria Francesca, Mario D’Ambrosio dhe Annina Coscarelli të cilët kanë ringjallur momente të së shkuarës në një mjedis të veçantë të jetës në fshat, duke nxjerrë në dritë historitë dhe faktet që kanë karakterizuar territorin” shkruan Elmo.DiasporaShqiptare.al

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Është vështirë të ruash traditën shekullore në epokën e teknologjisë dhe rrjeteve sociale, por arbëreshet me sa duket zotërojnë atë aftësi të përjetshme që tregon se ata munden.

Studiuesi Italo Elmo ka rikrijuar për aparatin fotografik një realitet të vogël, një mikro univers që ndodh në personalen e çdo gruaje arbëresh që martohet, Pajën e nuses arbëresh. Në fotografinë e ndare prej tij në rrjetet sociale që mban diçiturën “Rituali di nozze nella societa’ tradizionale” (Rituale dasme në shoqërinë tradicionale) paraqet pikërisht këtë moment të veçantë.

“Në një mjedis evokues ku një pjesë e kulturës materiale arbëreshe ende reziston, ne bëmë fotografi të kostumit tradicional të dasmës dhe inskenuam dhurata e dasmës që do të botohen në veprën “Rituale dasme në shoqërinë tradicionale”: Kostum, zbukurim dhe bukuri në stuhia e grave arbëreshe ”, shpjegon Elmo në postimin e tij.

Protagoniste janë vajzat nga Cervicati dhe mikeshat e tyre nga vendet fqinje, të cilat rikrijuan ritin e dhuratave të dasmës nuses, të veshura me format dhe aksesorët gala të veshjes tradicionale të dasmës.

Duke falenderuar , Francesca Maria D’Ambrosio ai shton se ky foto reportazh u realizua pak ditë më parë kokëfortësisë dhe aftësisë së saj si këshilltare për pakicat gjuhësore dhe mbrojtjes së traditave historiko-kulturore.

“Dëshiroj fuqimisht të falënderoj kryebashkiakun e Cervicati, Gioberto Filice, i cili e vuri veten në dispozicion për të gjithë rrjedhën e punimeve. Një falënderim i veçantë për modelet fantastike dhe të mrekullueshme, protagoniste të skenave të ndryshme: Martina Coppolillo, Irma Aceto, Marta Aceto, Elvira Cipolla Maria Francesca D’Ambrosio nga Cervicati dhe miqtë e nuses nga vendet fqinje, Jessica Novello, Illary Licursi, Alessandra Roberto me që vijnë nga San Martino di Finita dhe Cerzeto. Por përtej rrobave, ne kemi gjetur një mjedis mikpritës me vlera autentike. Falënderime të veçanta për Ivan Lecce, bashkëshortin e Këshilltares që ka kontribuar në mënyrë aktive në suksesin e raportit. Gjithashtu falënderoj prindërit e Maria Francesca, Mario D’Ambrosio dhe Annina Coscarelli të cilët kanë ringjallur momente të së shkuarës në një mjedis të veçantë të jetës në fshat, duke nxjerrë në dritë historitë dhe faktet që kanë karakterizuar territorin” shkruan Elmo.DiasporaShqiptare.al

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.