Italia miraton masat e reja anti-Covid/ Zgjatet gjendja e jashtëzakonshme

E premte, 24 Maj, 2024
E premte, 24 Maj, 2024

Italia miraton masat e reja anti-Covid/ Zgjatet gjendja e jashtëzakonshme

Me 20% të pacientëve Covid në kujdes intensiv dhe 30% në pavijonet e tjera për Rajonet, do të përcaktohet si zonë portokalli. Hyrja në zonën e kuqe do të bëhet, me departamentet e urgjencës me 30% dhe ato të zakonshme me 40% të kapacitetit.

Pasaporta e vaksinimit e detyrueshme nga 6 gushti për të hyrë në restorante të mbyllura dhe për të konsumuar në tryezë edhe në bare. Certifikim i gjelbër gjithashtu për palestrat dhe teatrot, kinematë dhe ngjarjet sportive dhe kulturore, për të marrë pjesë në gara. Kjo është ajo që parashikon dekreti i ri i ligjit Covid i miratuar nga qeveria italiane.

Gjendja e jashtëzakonshme për Covid, e vlefshme nga 31 janari 2020 dhe që skadon më 31 korrik, zgjatet deri më 31 dhjetor 2021.

Parametrat e rrezikut
Ndryshojnë parametrat për hyrjen e Rajoneve, të cilat tani janë të gjitha në fashën e bardhë, në brezat e rrezikut me më shumë kufizime. Incidenca për të lëvizur nga zona e bardhë në atë të verdhë mbetet 50 për 100 mijë banorë por nga sot treguesit e spitalit do të jenë gjithashtu vendimtar, d.m.th. okupimi i zonave të kujdesit intensiv dhe mjekësor. Ata që hyjnë në zonën e verdhë të rrezikut përcaktohen përkatësisht në 10% dhe 15% për zonat intensive dhe mjekësore; 20% dhe 30% për të hyrë në zonën portokalli dhe 30% dhe 40% për zonat e kuqe (përqindja që mbetet e pandryshuar krahasuar me parametrat e mëparshëm).

Detyrimi i Pasaportës së vaksinimit
Nga 6 gushti nis detyrimi i Pasaportës së Gjelbër për të hyrë në një seri shërbimesh dhe aktivitetesh jo-thelbësore. 15 ditët e ardhshme janë koha e nevojshme për të lejuar ata që nuk e kanë bërë ende të vaksinohen dhe për aktivitetet që përfshihen nga futja e detyrimit për t’u organizuar. Certifikata do të përdoret për pije në tryezë në ambientet e brendshme në restorante dhe bare, ku nuk do të jetë e nevojshme për shërbimin në banak.

 

 

Do të përdoret gjithashtu për shfaqje të hapura për publikun, ngjarje sportive dhe gara; muzetë, vendet e kulturës dhe ekspozitat; pishina, qendra noti, palestra, sporte ekipore, qendra mirëqenieje, madje edhe brenda ambienteve të akomodimit, vetëm të mbyllura; qendra të mbyllura kulturore, sociale dhe rekreative; festivale dhe panaire, konferenca dhe kongrese; llixhat, parqe dëfrimi; dhoma lojërash, dhoma bastesh, salla bingo dhe kazino, gara publike. Qendrat edukative për fëmijë, qendrat verore dhe aktivitetet përkatëse të ushqimit përjashtohen nga detyrimi për pasaportën e gjelbër.

Kinematë dhe teatrot

Detyrimi për pasaportën e vaksinimit hyn në fuqi dhe për kinematë dhe teatrot, por numri i spektatorëve që pranohen të marrin pjesë rritet. Në zonën e verdhë mund të hyni me një Pasaportë të gjelbër, maskë dhe distancë, por spektatorët do të jenë nga 1000 që është aktuali deri në 2500 dhe brenda nga 500 deri në 1000. Ndërsa në zonën e bardhë, ku janë vendosur tani kufijtë e kapacitetit, është vendosur një kufi prej 5,000 personash në ambiente të hapura dhe një kufi prej 2,500 njerëzish në ambientet e mbyllura.

Sport
Për ngjarjet dhe garat sportive në zonën e bardhë, kapaciteti i lejuar nuk mund të kalojë 50% të maksimumit të autorizuar në ambiente të jashtme dhe 25% brenda. Në zonën e verdhë, kapaciteti i lejuar nuk mund të kalojë 25% dhe, në çdo rast, numri maksimal i spektatorëve nuk mund të kalojë 2,500 për sistemet e jashtme dhe 1,000 për impiantet e brendshme.

Diskot mbeten të mbyllura, por arrijnë 20 milionë euro për rimbursim.

Sanksionet
Për ata që shkelin rregullat ekziston një gjobë prej 400 deri në 1.000 euro si për operatorin ashtu edhe për përdoruesin. Nëse shkeljet përsëriten në 3 ditë të ndryshme, objekti mund të mbyllet për 1 deri në 10 ditë.

Deri më 30 shtator, administrimi i testeve të shpejta të antigjenit do të sigurohet me çmime të ulëta.

Qeveria italiane nuk e ka prekur tani për tani çështjen e hipotezës së pasaportës së gjelbër për transportin në distanca të gjata dhe lokale, thelbësore me ardhjen e shtatorit, me kthimin nga pushimet dhe rihapjen e shkollave. Kapitulli i edukimit dhe kërkesa e mundshme e vaksinës për mësuesit dhe stafin, por edhe çështja e pasaportës së vaksinimit në vendin e punës do të jenë subjekt i një mbledhjeje tjetër./ BW

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Me 20% të pacientëve Covid në kujdes intensiv dhe 30% në pavijonet e tjera për Rajonet, do të përcaktohet si zonë portokalli. Hyrja në zonën e kuqe do të bëhet, me departamentet e urgjencës me 30% dhe ato të zakonshme me 40% të kapacitetit.

Pasaporta e vaksinimit e detyrueshme nga 6 gushti për të hyrë në restorante të mbyllura dhe për të konsumuar në tryezë edhe në bare. Certifikim i gjelbër gjithashtu për palestrat dhe teatrot, kinematë dhe ngjarjet sportive dhe kulturore, për të marrë pjesë në gara. Kjo është ajo që parashikon dekreti i ri i ligjit Covid i miratuar nga qeveria italiane.

Gjendja e jashtëzakonshme për Covid, e vlefshme nga 31 janari 2020 dhe që skadon më 31 korrik, zgjatet deri më 31 dhjetor 2021.

Parametrat e rrezikut
Ndryshojnë parametrat për hyrjen e Rajoneve, të cilat tani janë të gjitha në fashën e bardhë, në brezat e rrezikut me më shumë kufizime. Incidenca për të lëvizur nga zona e bardhë në atë të verdhë mbetet 50 për 100 mijë banorë por nga sot treguesit e spitalit do të jenë gjithashtu vendimtar, d.m.th. okupimi i zonave të kujdesit intensiv dhe mjekësor. Ata që hyjnë në zonën e verdhë të rrezikut përcaktohen përkatësisht në 10% dhe 15% për zonat intensive dhe mjekësore; 20% dhe 30% për të hyrë në zonën portokalli dhe 30% dhe 40% për zonat e kuqe (përqindja që mbetet e pandryshuar krahasuar me parametrat e mëparshëm).

Detyrimi i Pasaportës së vaksinimit
Nga 6 gushti nis detyrimi i Pasaportës së Gjelbër për të hyrë në një seri shërbimesh dhe aktivitetesh jo-thelbësore. 15 ditët e ardhshme janë koha e nevojshme për të lejuar ata që nuk e kanë bërë ende të vaksinohen dhe për aktivitetet që përfshihen nga futja e detyrimit për t’u organizuar. Certifikata do të përdoret për pije në tryezë në ambientet e brendshme në restorante dhe bare, ku nuk do të jetë e nevojshme për shërbimin në banak.

 

 

Do të përdoret gjithashtu për shfaqje të hapura për publikun, ngjarje sportive dhe gara; muzetë, vendet e kulturës dhe ekspozitat; pishina, qendra noti, palestra, sporte ekipore, qendra mirëqenieje, madje edhe brenda ambienteve të akomodimit, vetëm të mbyllura; qendra të mbyllura kulturore, sociale dhe rekreative; festivale dhe panaire, konferenca dhe kongrese; llixhat, parqe dëfrimi; dhoma lojërash, dhoma bastesh, salla bingo dhe kazino, gara publike. Qendrat edukative për fëmijë, qendrat verore dhe aktivitetet përkatëse të ushqimit përjashtohen nga detyrimi për pasaportën e gjelbër.

Kinematë dhe teatrot

Detyrimi për pasaportën e vaksinimit hyn në fuqi dhe për kinematë dhe teatrot, por numri i spektatorëve që pranohen të marrin pjesë rritet. Në zonën e verdhë mund të hyni me një Pasaportë të gjelbër, maskë dhe distancë, por spektatorët do të jenë nga 1000 që është aktuali deri në 2500 dhe brenda nga 500 deri në 1000. Ndërsa në zonën e bardhë, ku janë vendosur tani kufijtë e kapacitetit, është vendosur një kufi prej 5,000 personash në ambiente të hapura dhe një kufi prej 2,500 njerëzish në ambientet e mbyllura.

Sport
Për ngjarjet dhe garat sportive në zonën e bardhë, kapaciteti i lejuar nuk mund të kalojë 50% të maksimumit të autorizuar në ambiente të jashtme dhe 25% brenda. Në zonën e verdhë, kapaciteti i lejuar nuk mund të kalojë 25% dhe, në çdo rast, numri maksimal i spektatorëve nuk mund të kalojë 2,500 për sistemet e jashtme dhe 1,000 për impiantet e brendshme.

Diskot mbeten të mbyllura, por arrijnë 20 milionë euro për rimbursim.

Sanksionet
Për ata që shkelin rregullat ekziston një gjobë prej 400 deri në 1.000 euro si për operatorin ashtu edhe për përdoruesin. Nëse shkeljet përsëriten në 3 ditë të ndryshme, objekti mund të mbyllet për 1 deri në 10 ditë.

Deri më 30 shtator, administrimi i testeve të shpejta të antigjenit do të sigurohet me çmime të ulëta.

Qeveria italiane nuk e ka prekur tani për tani çështjen e hipotezës së pasaportës së gjelbër për transportin në distanca të gjata dhe lokale, thelbësore me ardhjen e shtatorit, me kthimin nga pushimet dhe rihapjen e shkollave. Kapitulli i edukimit dhe kërkesa e mundshme e vaksinës për mësuesit dhe stafin, por edhe çështja e pasaportës së vaksinimit në vendin e punës do të jenë subjekt i një mbledhjeje tjetër./ BW

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Me 20% të pacientëve Covid në kujdes intensiv dhe 30% në pavijonet e tjera për Rajonet, do të përcaktohet si zonë portokalli. Hyrja në zonën e kuqe do të bëhet, me departamentet e urgjencës me 30% dhe ato të zakonshme me 40% të kapacitetit.

Pasaporta e vaksinimit e detyrueshme nga 6 gushti për të hyrë në restorante të mbyllura dhe për të konsumuar në tryezë edhe në bare. Certifikim i gjelbër gjithashtu për palestrat dhe teatrot, kinematë dhe ngjarjet sportive dhe kulturore, për të marrë pjesë në gara. Kjo është ajo që parashikon dekreti i ri i ligjit Covid i miratuar nga qeveria italiane.

Gjendja e jashtëzakonshme për Covid, e vlefshme nga 31 janari 2020 dhe që skadon më 31 korrik, zgjatet deri më 31 dhjetor 2021.

Parametrat e rrezikut
Ndryshojnë parametrat për hyrjen e Rajoneve, të cilat tani janë të gjitha në fashën e bardhë, në brezat e rrezikut me më shumë kufizime. Incidenca për të lëvizur nga zona e bardhë në atë të verdhë mbetet 50 për 100 mijë banorë por nga sot treguesit e spitalit do të jenë gjithashtu vendimtar, d.m.th. okupimi i zonave të kujdesit intensiv dhe mjekësor. Ata që hyjnë në zonën e verdhë të rrezikut përcaktohen përkatësisht në 10% dhe 15% për zonat intensive dhe mjekësore; 20% dhe 30% për të hyrë në zonën portokalli dhe 30% dhe 40% për zonat e kuqe (përqindja që mbetet e pandryshuar krahasuar me parametrat e mëparshëm).

Detyrimi i Pasaportës së vaksinimit
Nga 6 gushti nis detyrimi i Pasaportës së Gjelbër për të hyrë në një seri shërbimesh dhe aktivitetesh jo-thelbësore. 15 ditët e ardhshme janë koha e nevojshme për të lejuar ata që nuk e kanë bërë ende të vaksinohen dhe për aktivitetet që përfshihen nga futja e detyrimit për t’u organizuar. Certifikata do të përdoret për pije në tryezë në ambientet e brendshme në restorante dhe bare, ku nuk do të jetë e nevojshme për shërbimin në banak.

 

 

Do të përdoret gjithashtu për shfaqje të hapura për publikun, ngjarje sportive dhe gara; muzetë, vendet e kulturës dhe ekspozitat; pishina, qendra noti, palestra, sporte ekipore, qendra mirëqenieje, madje edhe brenda ambienteve të akomodimit, vetëm të mbyllura; qendra të mbyllura kulturore, sociale dhe rekreative; festivale dhe panaire, konferenca dhe kongrese; llixhat, parqe dëfrimi; dhoma lojërash, dhoma bastesh, salla bingo dhe kazino, gara publike. Qendrat edukative për fëmijë, qendrat verore dhe aktivitetet përkatëse të ushqimit përjashtohen nga detyrimi për pasaportën e gjelbër.

Kinematë dhe teatrot

Detyrimi për pasaportën e vaksinimit hyn në fuqi dhe për kinematë dhe teatrot, por numri i spektatorëve që pranohen të marrin pjesë rritet. Në zonën e verdhë mund të hyni me një Pasaportë të gjelbër, maskë dhe distancë, por spektatorët do të jenë nga 1000 që është aktuali deri në 2500 dhe brenda nga 500 deri në 1000. Ndërsa në zonën e bardhë, ku janë vendosur tani kufijtë e kapacitetit, është vendosur një kufi prej 5,000 personash në ambiente të hapura dhe një kufi prej 2,500 njerëzish në ambientet e mbyllura.

Sport
Për ngjarjet dhe garat sportive në zonën e bardhë, kapaciteti i lejuar nuk mund të kalojë 50% të maksimumit të autorizuar në ambiente të jashtme dhe 25% brenda. Në zonën e verdhë, kapaciteti i lejuar nuk mund të kalojë 25% dhe, në çdo rast, numri maksimal i spektatorëve nuk mund të kalojë 2,500 për sistemet e jashtme dhe 1,000 për impiantet e brendshme.

Diskot mbeten të mbyllura, por arrijnë 20 milionë euro për rimbursim.

Sanksionet
Për ata që shkelin rregullat ekziston një gjobë prej 400 deri në 1.000 euro si për operatorin ashtu edhe për përdoruesin. Nëse shkeljet përsëriten në 3 ditë të ndryshme, objekti mund të mbyllet për 1 deri në 10 ditë.

Deri më 30 shtator, administrimi i testeve të shpejta të antigjenit do të sigurohet me çmime të ulëta.

Qeveria italiane nuk e ka prekur tani për tani çështjen e hipotezës së pasaportës së gjelbër për transportin në distanca të gjata dhe lokale, thelbësore me ardhjen e shtatorit, me kthimin nga pushimet dhe rihapjen e shkollave. Kapitulli i edukimit dhe kërkesa e mundshme e vaksinës për mësuesit dhe stafin, por edhe çështja e pasaportës së vaksinimit në vendin e punës do të jenë subjekt i një mbledhjeje tjetër./ BW

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.