Historia/ 1761, si u vendos kolonia shqiptare në Poggio Imperiale

E martë, 22 Qershor, 2021
E martë, 22 Qershor, 2021

Historia/ 1761, si u vendos kolonia shqiptare në Poggio Imperiale

“Në janar 1761, duke ecur nëpër rrugët e Napolit, princi Perandorak takoi refugjatët shqiptarë. Kishin emigruar në Itali, duke braktisur të gjitha pronat e tyre në Shkodër.”

Një shkrim i botuar nga studiuesit italian Giovanni Saitto dhe Alfonso Chiaromonte tregon historinë se si u vendos kolonia shqiptare në Poggio Imperiale dhe favorizimet që i ofronte ky vend kolonive që vendoseshin aty dhe historia e “Princit te Iluminuar”…

Shkrimi nga Giovanni Saitto dhe Alfonso Chiaromonte

Mikro-historia është humusi që ushqen të tashmen e një komuniteti, në rrugën e tij të vazhdueshme drejt demokracisë dhe përparimit, të përbërë nga kohë të gjata. Kërkimi nuk mbaron kurrë me punën e një autori të vetëm, por kompletohet dhe përsoset me studime të reja dhe dokumente të mëtejshme. Vetëm ky kontroll i kryqëzuar gradualisht çon në njohuri historike. Historia e Poggio Imperiale, në vitet e fundit, është hulumtuar  nga studiuesit Giovanni Saitto dhe Alfonso Chiaromonte të cilët kanë plotësuar boshllëqet dhe specifikuar rrethanat dhe ngjarjet duke parë nga afër komunitetit, në mënyrën e tij të vogël, të historisë së madhe.

Chiaramonte, me “La Capitanata” midis shekujve XIX dhe XX, përfundon trilogjinë e tij të studimeve për Poggio Imperiale. Ai thellon jetën e tij politiko-administrative, duke u mbështetur në burime interesante arkivore: rezolutat dekuriale dhe komunale dhe shtetet e diskutuara, domethënë buxhetet komunale. Aktualisht, këto “letra” depozitohen në Arkivat e Shtetit të Foggia-s, në fondet “Çështjet Komunale” dhe “Çështjet e Shtetit”. Në mënyrë që të përqendrohet në momentet kryesore që karakterizuan historinë e vendbanimit të Poggio Imperiale, autori nuk lë pas dore burime të tjera të tilla si korrespondenca e Intendencës (Punëve Publike Komunale) “, të” Qeverisë dhe Prefekturës “; “Aktet e Policisë” dhe “Nënprefektura e San Severo”; gjithashtu konsultohuni “Il Giornale dell’intendenza di Capitanata” dhe botimet e kohës.

Historia e Poggio Imperiale është e vendosur në kontekstin e historisë së një krahine të tërë: Capitanata. Një tokë, e cila për shkak të pozitës së saj të favorshme mesdhetare ishte, me kalimin e kohës, një udhëkryq i civilizimeve dhe kulturave, si dhe një destinacion popullor për pushtimin ushtarak. Një tokë që karakterizohet, në zonën e Lesinës, si një zonë që gradualisht, për shkak të ngjarjeve të ndryshme, u shpopopullua, duke marrë pamjen e një toke kënetore, miazmatike, bartëse të malaries dhe vdekjes. Popullsia që banonte në ato territore u largua, në kërkim të kushteve më të mira të jetesës.

Por kishte edhe njerëz që vinin nga brigjet e kundërta të Adriatikut: një vendbanim i ri, i dëshiruar fort nga Princi Placido Imperiale për të eksperimentuar gjithashtu me teoritë e tij të ndriçuara në feudonin e Lesinës, u popullua nga koloni nga Shqipëria, si dhe nga Pulia, nga Campania, Basilicata, Kalabria.

Por le të kthehemi te origjina e komunitetit të “Terranova”, siç quhej dikur Poggio Imperiale. Fusha e Lesinës, në fillim të shekullit XV, ishte dhuruar në 1411 nga Mbretëresha Margherita e Durazzo në “Santa Casa dell’Annunziata” në Napoli, “si një votë për shëndetin e rikuperuar dhe për zbritjen e mëkateve të tyre dhe atyre të afërmve të saj në gusht”. Annunziata, e drejtuar nga një vëllazëri laike e familjes Capece, ishte bërë një hapësirë ​​fisnike në rrethin Capuana, arena e një gare prestigji midis fisnikëve të atij vendi. Trashëgimia e madhe e “Shtëpisë së Shenjtë”, e përbërë nga mallra feudale të shpërndara në të gjithë krahinat e Mbretërisë, në fillim të shekullit të shtatëmbëdhjetë siguroi të ardhura vjetore prej 5390 dukatësh, “për dorëzime, taksa” dhe për menaxhimi të punëve bamirëse (spital, jetimore, konservator). Nga viti 1580 këto pasuri menaxhoheshin nga Banco dell’AGP (Ave Grazia Plena), e përcaktuar si “shkëlqimi i mbretërisë” për pasurinë e madhe dhe për “punët e tij të mëdha të devotshmërisë”.

“Casa dell’Annunziata” mbajti feudin e Lesinës për më shumë se dy shekuj, derisa në 1702 Banco e saj, “për shkak të administrimit të keq dhe tërheqjeve të vazhdueshme të parave të bëra nga Philip IV për shpenzimet e luftës”, u shpall i falimentuar, pasi kishte kontraktuar borxhe për gjashtë milion dukate. Nga ai falimentim, filluan mosmarrëveshjet e gjata dhe kompromiset e mundimshme me shumë kreditorë.

Këshilli i Shenjtë Mbretëror e vlerësoi feudin e Lesinës nga tabulari Donato Gallerano, i cili në 1729 përpiloi një “vlerësim” të hollësishëm të tij. Në 1750, kjo grindje e A.G. P. u nxor në shitje në ankand.

Ai ankand u përshkrua në të gjitha detajet e tij nga studiuesi Giovanni Saitto, i cili specifikon se pretendentët ishin Domenico Cataneo, princi i San Nicandro dhe Placido Imperiale, princi i Sant’Angelo dei Lombardi. Besuarit e tyre morën pjesë në ankand; Notargiacomo ishte fituesi i cili, “nga personi për t’u emëruar”, fitoi “Feud of Lesina”. Placido Imperiale (i cili ishte pikërisht personi për t’u emëruar) më 8 Mars 1571 fitoi feud për 104,201 dukatë. Çmimi përfundimtar i blerjes së çifligut Lesina ishte 108,256 dukate dhe 25 grana, pasi 104,201 dukatë të mëparshëm të marrë nga Notargiacomo për të fituar ankandin, 800 dukatë u shtuan për mallrat e tjerë që Gallerano nuk i kishte llogaritur në vlerësimin e tij.

Princi i iluminuar

Më 3 Prill 1753, blerja e çifligut fitoi Assent Royal nga Mbreti i Napolit, Charles III i Bourbon. Ai, mori titullin mbret i Dy Siçilive, më 2 qershor 1735, rrethoi veten me ministra të aftë dhe inteligjentë, përfshirë Bernardo Tanucci, i cili ndërmori një rinovim të thellë të shtetit, të hapur për idetë e Iluminizmit tani të përhapura në të gjithë Evropën. Feudalët më iniciativë e ndoqën atë në këtë rrugë, siç ishte Imperiale në Lesinë.

Placido Imperiale ishte një princ i ndriçuar, “i lindur për të mirën e njerëzimit”, sipas një përkufizimi shumë të njohur në atë kohë. Ai i përkiste një familjeje të quajtur Tartaro, me origjinë tregtare. Giovanni, pasardhësi, rreth vitit 1100, ishte zhvendosur në Itali, pasi ishte pasuruar në emporiumet gjenoveze të Caffa dhe Tana, në brigjet e Detit të Zi. Në Genova, tashmë në shekullin e 12-të, familja e tij u bë “shumë e madhe dhe fisnike “, për të përdorur një terminologji të dashur për traktatet e heraldikës. Pasardhësit u thirrën të ishin pjesë e “Tetë Fisnikëve”, autoriteti më i lartë i kohës, duke marrë zyrat më të larta të Republikës dhe duke mbledhur nderime të tilla si “Qethja e Artë”. Në vitin 1528 ata u përfshinë në 28 familjet që përbënin “Hotelet e Fisnikëve” dhe që qeverisnin Republikën e Gjenovës. Ishte ndoshta në këtë datë që familja mori mbiemrin e familjes më të rëndësishme, Perandorake, siç ishte zakon brenda këtij institucioni i cili bashkonte familjet më fisnike të qytetit.

Familja Perandorake, falë pasurisë së saj të madhe, bleu feudale dhe tituj edhe në shtetet e tjera të gadishullit Italian. Në Napoli, më 4 janar 1743, ai iu dha “Librit të Artë” të Selisë së Capuana. Dega e Imperiale di Sant’Angelo, pasardhës i drejtpërdrejtë i themeluesit të Poggio Imperiale, kishte origjinën më 4 Prill 1631, kur Dr. Giuseppe Battimello, “për person që do të quhej”, bleu çifligun e Sant’Angelo dei Lombardi për 108.750 dukatë (Avellino), në Principatën Ultra të Napolit. Gian Vincenzo Imperiale bleu çifligun, duke motivuar zgjedhjen e tij me një rregull të saktë ekonomik: ai tha se “shkëmbimi i mobiljeve në ndërtesa nuk i dukej në kundërshtim me rregullin ekonomik”. Ai nuk u largua nga Genova për të lëvizur në çifligun e tij të ri, ai nuk shkoi për të jetuar atje. Ai ia besoi administratën agjentëve të tij.

Giulio Imperiale i takoi të zhvendosej përgjithmonë nga Genova në Napoli, për t’u kujdesur personalisht për administrimin e pronës, duke rritur pasuritë dhe fitimin e tij. Shembulli u pasua nga djali i tij Placido i cili, pas vdekjes së babait të tij, u kthye në Napoli, mori drejtimin e trashëgimisë së madhe të trashëguar, së cilës iu shtua “Shteti” i San Paolo di Civitate në Capitanata, trashëguar nga nëna e tij Cornelia Pallavicino. Placido u martua me Anna Teresa Michela Acquaviva d’Aragona, vajza e Giulio Antonio, Duka i Atrit dhe Kontit të Conversano dhe i Maria Spinelli i Princave të Tarsia, me origjinë Gargano.

Pas shumë sipërmarrësish që panë kthimin e të ardhurave të konsiderueshme në transformimin e tokës bujqësore, Sant ‘Angelo filloi një proces të rëndësishëm të zhvillimit dhe kolonizimit të brendshëm në zotërimet e tij që kaloi në thelb përmes mbylljes dhe kultivimit të pasurive feudale deri në atëherë përdoret kryesisht për pyje dhe kullota. Në Principato Ultra dhe në Capitanata ai ndryshoi disa prej feudomave të tij «nga aspekti i trishtuar në atë më të favorshëm që mund të imagjinohet; duke parë gjithçka të vendosur për fitim, ose për një rritje më të madhe, si një shenjë që meqenëse të ardhurat e tyre të trashëguara ishin pesëmbëdhjetë mijë dukate në vit, sot ajo arrin gjashtëdhjetë mijë dukate “. Ndërmarrja më domethënëse e përfunduar nga Placido Imperiale në Capitanata ishte padyshim themeli i Poggio Imperiale, i lidhur ngushtë me blerjen në vitin 1751 të çifligut Daunian të Lesinës. Projekti filloi konkretisht në 1759, vit në të cilin princi i dha një komplot për të kolonizuar një grup të madh kolonësh në rreth, të cilëve u siguroi shtëpi falas, kafshë dhe mallra shtëpiake.

Megjithëse shumë iluministë të kohës ishin skeptikë për realizimin real të veprës, kolonia u zhvillua dhe, në rritje, lejoi formimin e një komuniteti të ri, megjithëse modest, brenda gjysmë shekulli. Krahas kësaj ngjarjeje, megjithatë, nuk duhet të harrojmë atë që u krye nga Placido Imperiale në feudën e tij Irpinia. Këtu, në Pontelomito, me mbjelljen e pemëve të gjera të gështenjave, që synonin të zëvendësonin pyjet e vjetra në mënyrë më produktive, ai siguroi strukturën hidrogeologjike të tokës. Ai prezantoi, megjithëse në një shkallë të vogël, të mbjella me pemë intensive si pemët e manit dhe vreshtat. Ai gjithashtu shfrytëzoi burimet ujore për qëllime industriale, duke instaluar, përveç mullinjve të shumtë, një fabrikë të madhe letre dymbëdhjetë grumbujsh dhe disa mbushëse, domethënë makineri për rrezitje lëkure, forca lëvizëse e së cilës jepet nga uji. Më në fund, në pasurinë Fermentino, ai filloi një mbarështim të madh të krimbave të mëndafshit.

Blerja e çifligut të AGP nga Placido Imperiale përkoi me vitet në të cilat Iluminizmi i gjykatës Napolitane, përfshirë Ferdinando Galiani, nxiti Mbretin Charles III të Bourbon për të miratuar masa të reja për rritjen e bujqësisë në Mbretërinë e Napolit, Tavoliere daunio. Themeli i Poggio Imperiale ndodhet në këtë klimë të favorshme për rritjen e popullsisë dhe zhvillimin bujqësor në Capitanata.

Kolonia shqiptare

Disa vjet pasi përcaktoi blerjen e feudomës Lesina, Placido Imperiale vizitoi pronat e reja dhe, i motivuar nga rezultatet pozitive të transformimeve të tokës të kryera në çifligun e tij Irpinia, ai vendosi të provonte një eksperiment bonifikimi gjithashtu në Capitanata. Për të zbatuar projektin, ai zgjodhi një kodër pyjore të quajtur “Coppa di Montorio”, rreth dy milje nga Lesina dhe katër nga Apricena. Pasi e pastroi, ai e bëri atë të punueshme. Pastaj, në pikën më të lartë të tij, ai ndërtoi një “Casale” të përbërë nga një ndërtesë baroniale me gjashtëmbëdhjetë dhoma në katin e parë, ku gjendeshin zyrat e kontabilitetit, depot, stallat, shtëpitë e vogla për fermerët, një stallë për strehim të kafshë dhe një depo për mjete bujqësore dhe gjashtëmbëdhjetë dhoma në katin e parë.

Placido Imperiale, pas vizitës së tij në 1760, për të populluar Casale, lëshoi ​​një shpallje dhe njoftime të postuara për Mbretërinë dhe më gjerë, duke premtuar këdo që dëshiron të vendoset në tokën e re, privilegjet e mëposhtme:

hyrje dhe akomodim falas;

një sasi e caktuar gruri për ushqim dhe mbjellje;

një shtrirje e tokës për mbjellje, për perime dhe vreshta pa pagesë;

kafshë të ndryshme për punë në terren dhe industri;

e drejta për dru dhe kullota në tokat e princit;

e drejta për të mbajtur armë dhe imunitet, dhe të tjerët;

një mjek dhe infermier, për të ruajtur shëndetin fizik dhe shpirtëror të kolonëve.

Pesëmbëdhjetë familje kolonësh nga vende të ndryshme në Pulia dhe nga Roccella Ionica, një lokalitet në Locride në provincën e Reggio Calabria, iu përgjigjën thirrjes. Këtyre pionierëve u takon merita e pastrimit të parë të tokave të papunuara dhe, për këtë arsye, e fillimit të procesit të kolonizimit të kërkuar nga princi Perandorak. Ishte muaji maj i vitit 1759. Lindi Poggio Imperiale. Shtëpi të tjera u ndërtuan dhe shumë stalla u shndërruan në banesa, të gatshme për të mirëpritur ardhjen e banorëve të rinj.

Në janar 1761, duke ecur nëpër rrugët e Napolit, princi Perandorak takoi refugjatët shqiptarë. Këta të mërguar kishin emigruar në Itali, duke braktisur të gjitha zotërimet e tyre në Scutari (Shkodër): në njëqind e shtatëdhjetë, një natë në Janar 1757 ata kishin hipur në një “Marsiliana” në portin e Aravia, një fshat i vogël jo larg Barit, dhe duke u ngjitur në veri, pas disa ditësh lundrimi të vështirë, ata kishin arritur në portin e Ankonës. Në qytetin Marche ata ishin mbajtur në karantinë në spital. Pas peripecive të ndryshme në Shtetin Papnor, ata ishin zhvendosur në Mbretërinë e Napolit. Dhe është këtu që ata përcaktuan me noterin Martucci një specifikim me Placido Imperiale, në të cilin ishin vendosur ekskluzivitetet e premtuara në njoftim.

Specifikimet parashikonin detyra specifike ndaj zotit feudal: nëse familjet shqiptare do të kishin vendosur të braktisnin fermën, atyre u duhej t’i ktheheshin princit “kafshë, shtesa për qira shtëpie, qira territoresh, kullotje dhe gjithçka tjetër”. Deri në qindarkën e fundit.

Në 1761 tetëmbëdhjetë familje shqiptare u zhvendosën në Poggio Imperiale, të ndjekura nga shtatëmbëdhjetë të tjera, krejt 35 familje, për gjithsej 174 persona. Shqiptarë të tjerë u vendosën midis 1762 dhe 1769, duke marrë me vete dy priftërinj të ritit grek. Por fati nuk i takoi pionierët. Në 1762 kishte një acar, në 1764 një uri të tmerrshme. Ky vit u quajt “viti i urisë”. Pothuajse të gjithë shqiptarët u larguan, duke marrë rrugën për në Romë. Vetëm tre familje mbetën në fshatin e ri, gjithsej 17 shqiptarë. Familjet e tjera mbërritën atje në periudhën 1762/1764, nga Capitanata, por edhe nga Barletta, nga Avellino, nga Catanzaro dhe Cosenza dhe mbi të gjitha nga provinca e Benevento, pikërisht nga Reino dhe San Marco dei Cavoti. Në vitin 1786 popullsia numëronte 444 banorë, në 1815 numëronte 778.

Lindja e komunës së Poggio Imperiale

Më 21 maj 1806, mbreti Giuseppe Bonaparte shfuqizoi të gjitha detyrat dhe privilegjet e Shtetit në Tavoliere, duke u dhënë tokat “pronarëve aktualë”. Nuk kishte dallime midis klasave të ndryshme, të paktën nga pikëpamja legjislative, dhe të gjithë qytetarët mund të aspironin për punësim publik. “Komisioneri i Shpërndarjes”, i ngarkuar me rregullimin e pasurive për Komunat e Capitanata dhe Molise, ishte Biase Zurlo (1775-1835), i cili mori parasysh nevojën për t’i dhënë jetë fshatit të sapolindur të Poggio Imperiale, për e cila, duke filluar nga supozimi se banorët e saj, pak inferiorë ndaj atyre të Lesinës, duhej të konsideroheshin në të gjitha aspektet qytetarë të qendrës së lagunës, bënë një ndarje të drejtë të tokës.

Në 1811, data në të cilën ndodhi nënndarja e tokës, zonat e mëposhtme u caktuan Poggio Imperiale: La Comune (i quajtur lokalisht Mezzanella); Fara; Kupa Montorio; Vallone dell’Elice; Feudal Mezzana; San Nazario; Fryma e Shenjtë; Cimaglia; për një total prej përafërsisht 5,237 hektarë. Këto toka u dhanë për shitje por “jo pak fermerë u përmbajtën nga pjesëmarrja në kuotime, duke pasur parasysh tarifat e tepruara të vendosura nga bashkitë”. Përfituesi i “vlerësimeve” të pronës shtetërore ishte mbi të gjitha të ashtuquajturit “zotërinj”. Kështu u formua një klasë e re e pronarëve të tokave e cila për vite mbante pushtet ekonomik dhe politik.

Ndarja e Poggio Imperiale nga Komuna e Lesinës u “pilotua” nga Intendants of Capitanata, nxitur nga Ministri i Brendshëm i cili ndërrohej në ato vite. Por ishte me kthimin e Bourbons në pushtet që u bë një komunë autonome. Më 18 janar 1816, pesëdhjetë e pesë vjet pasi princi Perandorak përcaktoi marrëveshjen me shqiptarët, i pari Decurionate u takua në ndërtesën baroniale. Nga procesverbali i inaugurimit, i transkriptuar nga Giovanni Saitto, ne citojmë deklaratën e administratorëve të rinj drejtuar Nëntendentit: “Të zgjedhur për të përfaqësuar organin komunal, ne do të bëjmë gjithçka për t’iu përgjigjur me xhelozi besimit që na është dhënë. Por, cilët fëmijë të papërvojë që, duke filluar me një hap të pasigurt dhe të pasigurt për të shënuar tokën, kanë nevojë për dorën e dobishme që i drejton që të mos pengohen, kështu që ne, pa përvojë dhe dritë të mjaftueshme në karrierën e ndërmarrë të funksioneve të vendosura mbi ne , sigurisht që do të jetë në rrezik, nëse autoriteti juaj nuk na udhëheq me mençurinë e këshillës suaj, qëndrueshmëria juaj nuk na mbron dhe na garanton në zotërimin e të drejtave tona nga syri i keq i fqinjëve. Këtë hir, ne lutemi dhe dëshirojmë ta meritojmë. Ne jemi të lumtur nëse dimë si ta marrim atë, ju paguajmë nderimet më të larta dhe ju përshëndesim me një nderim shumë të veçantë “.

Pas seancës inauguruese, në të cilën dekurionet shprehën “falenderimet e duhura për Madhërinë e Tij për shpalljen e popullsisë së tyre të pavarur nga ajo e Lesinës, si dhe për thirrjen e Poggio Imperiale për të qenë pjesë e Komunave të Mbretërisë”, administratorët e rinj dhe i deleguari i Intentant, i ndjekur nga i gjithë komuniteti, ata shkuan në kishën e San Placido dhe, duke ngritur lutje të zjarrta te Më të Lartit për shëndetin e Mbretit dhe për prosperitetin e Komunës së re, ata përfunduan festimet me intonacion i një Deum falënderimi.

Ditën tjetër, 19 Janar, ishte zgjedhja e Kryetarit të Bashkisë dhe pozicionet e ndryshme institucionale. The Decurionate of Poggio Imperiale hyri në ushtrimin e plotë të funksioneve të tij në 10 Prill 1816. Kjo datë tregohet nga Matteo Fraccacreta si “memorandume të komunës së parë të këtij Universiteti të ri”.

Por “treshja” e të zgjedhurve të parë, siç mund të shihet nga dokumentet “konfidenciale” të botuara nga Chiaromonte, gjithmonë i nënshtrohen diskrecionit të Nëntendentëve, të cilët zgjedhin burra që u pëlqen, duke zgjuar shpesh protesta për shkak të papajtueshmërisë së politikanëve të caktuar . Poggio Imperiale kalon me buxhete të dobëta të “shteteve të diskutueshme” në prag të jetesës, të cilat kryetarët e ndryshëm të bashkive përpiqen t’i respektojnë, jo gjithmonë të kuptuara nga qytetarët dhe kundërshtarët e tyre politikë, gjithmonë të gatshëm për të dërguar ankesa anonime, por edhe të firmosur siç duhet ” kush duhet “. Organet superiore, pas hetimeve të kujdesshme për të konstatuar vërtetësinë e kundërshtimeve, shpesh kryejnë punën e paqebërësit, duke kërcënuar pretenduesit për të marrë masa disiplinore, që synojnë të zbehin shpirtrat e nxehtë të fillestarëve kryengritës.

Poggio Imperiale doli në pah në lajmet kombëtare në 1860, gjatë ditëve të Plebishitit që sanksionoi aneksimin e Mbretërisë së Dy Siçiljeve në Mbretërinë e sapolindur të Italisë. Nga 272 votues, vetëm 72 votuan pro Unitetit: 206 qytetarë votuan kundër. Qyteti i vetëm në rrethin e San Severo, Poggio Imperiale nuk e pranoi Plebishitin. Më vonë, ai do të pranojë qeverinë e re, por nuk do të harrojë Bourbons. Ai nuk do të harrojë ata që në 1816, duke e ndarë atë nga Lesina, e bënë atë të pavarur, duke e ngritur atë në një komunë autonome.

Pjesa e fundit e shekullit të nëntëmbëdhjetë, megjithë grindjet politike dhe vdekshmërinë e lartë nga malaria, paraqet një tablo pozitive ekonomike. Industria e mermerit, nevoja për punë në bujqësi dhe aktivitetet e shumta artizanale, ishin faktorë që, përveç rritjes së numrit të banorëve, përfituan mirëqenien e Terranovesi në fund të shekullit XIX. Aktiviteti i gjallë bujqësor i territorit të bashkisë së re dëshmohet nga prania e 37 gropave të grurit, disa i përkasin Placido Imperiale dhe trashëgimtarëve të tij, të tjerë qytetarëve të pasur, e ashtuquajtura “massari di campo” .

Në shekullin e njëzetë jeta politike-administrative e Poggio Imperiale u bë gjithnjë e më e gjallë. Në vitin 1906 pati një luftë të hidhur për postin e Kryetarit të Bashkisë. U ngritën dy fraksione: Bianchi dhe Rossi, secili në krye me një familje të pasur, Chirò për të parën, Nista për të dytën.

Sipas De Palmës, “lufta u shpall e hapur, me vendin e ndarë në dy kampe, guerilët erdhën në prishjen e farefisnisë dhe miqësive; ankesat në gjyqësor; luftime dhe dëmtime në pretekste që mbyten në tallje. Famullitari punoi në stafin e kampit të kuq, i cili kurrë nuk humbi një mundësi për të theksuar rolin e tij; i diskriminuar sipas talentit të tij; shpesh ai përzihej fenë e Krishtit në rezolutat e tij jo-kristiane dhe shpesh përhapet nga minberi për të përkeqësuar mosmarrëveshjen. Ai erdhi të shkaktojë konfuzion edhe në dy kongregacionet fetare që ekzistonin atëherë dhe, për më tepër, për të konfirmuar besimin e tij politik, ai kishte fasadën e jashtme të Kishës Nënë dhe atë të këmbanës të pikturuar me të kuqe”.

Më 2 qershor 1946 qytetarët e Poggio Imperiale u thirrën gjithashtu në qendrat e votimit për të shprehur votën e tyre mbi formën institucionale që do t’i jepej shtetit italian. Edhe një herë, të dhënat elektorale të komunitetit devijuan nga trendi kombëtar: monarkia fitoi, me 1062 vota kundër 632 të Republikës.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

“Në janar 1761, duke ecur nëpër rrugët e Napolit, princi Perandorak takoi refugjatët shqiptarë. Kishin emigruar në Itali, duke braktisur të gjitha pronat e tyre në Shkodër.”

Një shkrim i botuar nga studiuesit italian Giovanni Saitto dhe Alfonso Chiaromonte tregon historinë se si u vendos kolonia shqiptare në Poggio Imperiale dhe favorizimet që i ofronte ky vend kolonive që vendoseshin aty dhe historia e “Princit te Iluminuar”…

Shkrimi nga Giovanni Saitto dhe Alfonso Chiaromonte

Mikro-historia është humusi që ushqen të tashmen e një komuniteti, në rrugën e tij të vazhdueshme drejt demokracisë dhe përparimit, të përbërë nga kohë të gjata. Kërkimi nuk mbaron kurrë me punën e një autori të vetëm, por kompletohet dhe përsoset me studime të reja dhe dokumente të mëtejshme. Vetëm ky kontroll i kryqëzuar gradualisht çon në njohuri historike. Historia e Poggio Imperiale, në vitet e fundit, është hulumtuar  nga studiuesit Giovanni Saitto dhe Alfonso Chiaromonte të cilët kanë plotësuar boshllëqet dhe specifikuar rrethanat dhe ngjarjet duke parë nga afër komunitetit, në mënyrën e tij të vogël, të historisë së madhe.

Chiaramonte, me “La Capitanata” midis shekujve XIX dhe XX, përfundon trilogjinë e tij të studimeve për Poggio Imperiale. Ai thellon jetën e tij politiko-administrative, duke u mbështetur në burime interesante arkivore: rezolutat dekuriale dhe komunale dhe shtetet e diskutuara, domethënë buxhetet komunale. Aktualisht, këto “letra” depozitohen në Arkivat e Shtetit të Foggia-s, në fondet “Çështjet Komunale” dhe “Çështjet e Shtetit”. Në mënyrë që të përqendrohet në momentet kryesore që karakterizuan historinë e vendbanimit të Poggio Imperiale, autori nuk lë pas dore burime të tjera të tilla si korrespondenca e Intendencës (Punëve Publike Komunale) “, të” Qeverisë dhe Prefekturës “; “Aktet e Policisë” dhe “Nënprefektura e San Severo”; gjithashtu konsultohuni “Il Giornale dell’intendenza di Capitanata” dhe botimet e kohës.

Historia e Poggio Imperiale është e vendosur në kontekstin e historisë së një krahine të tërë: Capitanata. Një tokë, e cila për shkak të pozitës së saj të favorshme mesdhetare ishte, me kalimin e kohës, një udhëkryq i civilizimeve dhe kulturave, si dhe një destinacion popullor për pushtimin ushtarak. Një tokë që karakterizohet, në zonën e Lesinës, si një zonë që gradualisht, për shkak të ngjarjeve të ndryshme, u shpopopullua, duke marrë pamjen e një toke kënetore, miazmatike, bartëse të malaries dhe vdekjes. Popullsia që banonte në ato territore u largua, në kërkim të kushteve më të mira të jetesës.

Por kishte edhe njerëz që vinin nga brigjet e kundërta të Adriatikut: një vendbanim i ri, i dëshiruar fort nga Princi Placido Imperiale për të eksperimentuar gjithashtu me teoritë e tij të ndriçuara në feudonin e Lesinës, u popullua nga koloni nga Shqipëria, si dhe nga Pulia, nga Campania, Basilicata, Kalabria.

Por le të kthehemi te origjina e komunitetit të “Terranova”, siç quhej dikur Poggio Imperiale. Fusha e Lesinës, në fillim të shekullit XV, ishte dhuruar në 1411 nga Mbretëresha Margherita e Durazzo në “Santa Casa dell’Annunziata” në Napoli, “si një votë për shëndetin e rikuperuar dhe për zbritjen e mëkateve të tyre dhe atyre të afërmve të saj në gusht”. Annunziata, e drejtuar nga një vëllazëri laike e familjes Capece, ishte bërë një hapësirë ​​fisnike në rrethin Capuana, arena e një gare prestigji midis fisnikëve të atij vendi. Trashëgimia e madhe e “Shtëpisë së Shenjtë”, e përbërë nga mallra feudale të shpërndara në të gjithë krahinat e Mbretërisë, në fillim të shekullit të shtatëmbëdhjetë siguroi të ardhura vjetore prej 5390 dukatësh, “për dorëzime, taksa” dhe për menaxhimi të punëve bamirëse (spital, jetimore, konservator). Nga viti 1580 këto pasuri menaxhoheshin nga Banco dell’AGP (Ave Grazia Plena), e përcaktuar si “shkëlqimi i mbretërisë” për pasurinë e madhe dhe për “punët e tij të mëdha të devotshmërisë”.

“Casa dell’Annunziata” mbajti feudin e Lesinës për më shumë se dy shekuj, derisa në 1702 Banco e saj, “për shkak të administrimit të keq dhe tërheqjeve të vazhdueshme të parave të bëra nga Philip IV për shpenzimet e luftës”, u shpall i falimentuar, pasi kishte kontraktuar borxhe për gjashtë milion dukate. Nga ai falimentim, filluan mosmarrëveshjet e gjata dhe kompromiset e mundimshme me shumë kreditorë.

Këshilli i Shenjtë Mbretëror e vlerësoi feudin e Lesinës nga tabulari Donato Gallerano, i cili në 1729 përpiloi një “vlerësim” të hollësishëm të tij. Në 1750, kjo grindje e A.G. P. u nxor në shitje në ankand.

Ai ankand u përshkrua në të gjitha detajet e tij nga studiuesi Giovanni Saitto, i cili specifikon se pretendentët ishin Domenico Cataneo, princi i San Nicandro dhe Placido Imperiale, princi i Sant’Angelo dei Lombardi. Besuarit e tyre morën pjesë në ankand; Notargiacomo ishte fituesi i cili, “nga personi për t’u emëruar”, fitoi “Feud of Lesina”. Placido Imperiale (i cili ishte pikërisht personi për t’u emëruar) më 8 Mars 1571 fitoi feud për 104,201 dukatë. Çmimi përfundimtar i blerjes së çifligut Lesina ishte 108,256 dukate dhe 25 grana, pasi 104,201 dukatë të mëparshëm të marrë nga Notargiacomo për të fituar ankandin, 800 dukatë u shtuan për mallrat e tjerë që Gallerano nuk i kishte llogaritur në vlerësimin e tij.

Princi i iluminuar

Më 3 Prill 1753, blerja e çifligut fitoi Assent Royal nga Mbreti i Napolit, Charles III i Bourbon. Ai, mori titullin mbret i Dy Siçilive, më 2 qershor 1735, rrethoi veten me ministra të aftë dhe inteligjentë, përfshirë Bernardo Tanucci, i cili ndërmori një rinovim të thellë të shtetit, të hapur për idetë e Iluminizmit tani të përhapura në të gjithë Evropën. Feudalët më iniciativë e ndoqën atë në këtë rrugë, siç ishte Imperiale në Lesinë.

Placido Imperiale ishte një princ i ndriçuar, “i lindur për të mirën e njerëzimit”, sipas një përkufizimi shumë të njohur në atë kohë. Ai i përkiste një familjeje të quajtur Tartaro, me origjinë tregtare. Giovanni, pasardhësi, rreth vitit 1100, ishte zhvendosur në Itali, pasi ishte pasuruar në emporiumet gjenoveze të Caffa dhe Tana, në brigjet e Detit të Zi. Në Genova, tashmë në shekullin e 12-të, familja e tij u bë “shumë e madhe dhe fisnike “, për të përdorur një terminologji të dashur për traktatet e heraldikës. Pasardhësit u thirrën të ishin pjesë e “Tetë Fisnikëve”, autoriteti më i lartë i kohës, duke marrë zyrat më të larta të Republikës dhe duke mbledhur nderime të tilla si “Qethja e Artë”. Në vitin 1528 ata u përfshinë në 28 familjet që përbënin “Hotelet e Fisnikëve” dhe që qeverisnin Republikën e Gjenovës. Ishte ndoshta në këtë datë që familja mori mbiemrin e familjes më të rëndësishme, Perandorake, siç ishte zakon brenda këtij institucioni i cili bashkonte familjet më fisnike të qytetit.

Familja Perandorake, falë pasurisë së saj të madhe, bleu feudale dhe tituj edhe në shtetet e tjera të gadishullit Italian. Në Napoli, më 4 janar 1743, ai iu dha “Librit të Artë” të Selisë së Capuana. Dega e Imperiale di Sant’Angelo, pasardhës i drejtpërdrejtë i themeluesit të Poggio Imperiale, kishte origjinën më 4 Prill 1631, kur Dr. Giuseppe Battimello, “për person që do të quhej”, bleu çifligun e Sant’Angelo dei Lombardi për 108.750 dukatë (Avellino), në Principatën Ultra të Napolit. Gian Vincenzo Imperiale bleu çifligun, duke motivuar zgjedhjen e tij me një rregull të saktë ekonomik: ai tha se “shkëmbimi i mobiljeve në ndërtesa nuk i dukej në kundërshtim me rregullin ekonomik”. Ai nuk u largua nga Genova për të lëvizur në çifligun e tij të ri, ai nuk shkoi për të jetuar atje. Ai ia besoi administratën agjentëve të tij.

Giulio Imperiale i takoi të zhvendosej përgjithmonë nga Genova në Napoli, për t’u kujdesur personalisht për administrimin e pronës, duke rritur pasuritë dhe fitimin e tij. Shembulli u pasua nga djali i tij Placido i cili, pas vdekjes së babait të tij, u kthye në Napoli, mori drejtimin e trashëgimisë së madhe të trashëguar, së cilës iu shtua “Shteti” i San Paolo di Civitate në Capitanata, trashëguar nga nëna e tij Cornelia Pallavicino. Placido u martua me Anna Teresa Michela Acquaviva d’Aragona, vajza e Giulio Antonio, Duka i Atrit dhe Kontit të Conversano dhe i Maria Spinelli i Princave të Tarsia, me origjinë Gargano.

Pas shumë sipërmarrësish që panë kthimin e të ardhurave të konsiderueshme në transformimin e tokës bujqësore, Sant ‘Angelo filloi një proces të rëndësishëm të zhvillimit dhe kolonizimit të brendshëm në zotërimet e tij që kaloi në thelb përmes mbylljes dhe kultivimit të pasurive feudale deri në atëherë përdoret kryesisht për pyje dhe kullota. Në Principato Ultra dhe në Capitanata ai ndryshoi disa prej feudomave të tij «nga aspekti i trishtuar në atë më të favorshëm që mund të imagjinohet; duke parë gjithçka të vendosur për fitim, ose për një rritje më të madhe, si një shenjë që meqenëse të ardhurat e tyre të trashëguara ishin pesëmbëdhjetë mijë dukate në vit, sot ajo arrin gjashtëdhjetë mijë dukate “. Ndërmarrja më domethënëse e përfunduar nga Placido Imperiale në Capitanata ishte padyshim themeli i Poggio Imperiale, i lidhur ngushtë me blerjen në vitin 1751 të çifligut Daunian të Lesinës. Projekti filloi konkretisht në 1759, vit në të cilin princi i dha një komplot për të kolonizuar një grup të madh kolonësh në rreth, të cilëve u siguroi shtëpi falas, kafshë dhe mallra shtëpiake.

Megjithëse shumë iluministë të kohës ishin skeptikë për realizimin real të veprës, kolonia u zhvillua dhe, në rritje, lejoi formimin e një komuniteti të ri, megjithëse modest, brenda gjysmë shekulli. Krahas kësaj ngjarjeje, megjithatë, nuk duhet të harrojmë atë që u krye nga Placido Imperiale në feudën e tij Irpinia. Këtu, në Pontelomito, me mbjelljen e pemëve të gjera të gështenjave, që synonin të zëvendësonin pyjet e vjetra në mënyrë më produktive, ai siguroi strukturën hidrogeologjike të tokës. Ai prezantoi, megjithëse në një shkallë të vogël, të mbjella me pemë intensive si pemët e manit dhe vreshtat. Ai gjithashtu shfrytëzoi burimet ujore për qëllime industriale, duke instaluar, përveç mullinjve të shumtë, një fabrikë të madhe letre dymbëdhjetë grumbujsh dhe disa mbushëse, domethënë makineri për rrezitje lëkure, forca lëvizëse e së cilës jepet nga uji. Më në fund, në pasurinë Fermentino, ai filloi një mbarështim të madh të krimbave të mëndafshit.

Blerja e çifligut të AGP nga Placido Imperiale përkoi me vitet në të cilat Iluminizmi i gjykatës Napolitane, përfshirë Ferdinando Galiani, nxiti Mbretin Charles III të Bourbon për të miratuar masa të reja për rritjen e bujqësisë në Mbretërinë e Napolit, Tavoliere daunio. Themeli i Poggio Imperiale ndodhet në këtë klimë të favorshme për rritjen e popullsisë dhe zhvillimin bujqësor në Capitanata.

Kolonia shqiptare

Disa vjet pasi përcaktoi blerjen e feudomës Lesina, Placido Imperiale vizitoi pronat e reja dhe, i motivuar nga rezultatet pozitive të transformimeve të tokës të kryera në çifligun e tij Irpinia, ai vendosi të provonte një eksperiment bonifikimi gjithashtu në Capitanata. Për të zbatuar projektin, ai zgjodhi një kodër pyjore të quajtur “Coppa di Montorio”, rreth dy milje nga Lesina dhe katër nga Apricena. Pasi e pastroi, ai e bëri atë të punueshme. Pastaj, në pikën më të lartë të tij, ai ndërtoi një “Casale” të përbërë nga një ndërtesë baroniale me gjashtëmbëdhjetë dhoma në katin e parë, ku gjendeshin zyrat e kontabilitetit, depot, stallat, shtëpitë e vogla për fermerët, një stallë për strehim të kafshë dhe një depo për mjete bujqësore dhe gjashtëmbëdhjetë dhoma në katin e parë.

Placido Imperiale, pas vizitës së tij në 1760, për të populluar Casale, lëshoi ​​një shpallje dhe njoftime të postuara për Mbretërinë dhe më gjerë, duke premtuar këdo që dëshiron të vendoset në tokën e re, privilegjet e mëposhtme:

hyrje dhe akomodim falas;

një sasi e caktuar gruri për ushqim dhe mbjellje;

një shtrirje e tokës për mbjellje, për perime dhe vreshta pa pagesë;

kafshë të ndryshme për punë në terren dhe industri;

e drejta për dru dhe kullota në tokat e princit;

e drejta për të mbajtur armë dhe imunitet, dhe të tjerët;

një mjek dhe infermier, për të ruajtur shëndetin fizik dhe shpirtëror të kolonëve.

Pesëmbëdhjetë familje kolonësh nga vende të ndryshme në Pulia dhe nga Roccella Ionica, një lokalitet në Locride në provincën e Reggio Calabria, iu përgjigjën thirrjes. Këtyre pionierëve u takon merita e pastrimit të parë të tokave të papunuara dhe, për këtë arsye, e fillimit të procesit të kolonizimit të kërkuar nga princi Perandorak. Ishte muaji maj i vitit 1759. Lindi Poggio Imperiale. Shtëpi të tjera u ndërtuan dhe shumë stalla u shndërruan në banesa, të gatshme për të mirëpritur ardhjen e banorëve të rinj.

Në janar 1761, duke ecur nëpër rrugët e Napolit, princi Perandorak takoi refugjatët shqiptarë. Këta të mërguar kishin emigruar në Itali, duke braktisur të gjitha zotërimet e tyre në Scutari (Shkodër): në njëqind e shtatëdhjetë, një natë në Janar 1757 ata kishin hipur në një “Marsiliana” në portin e Aravia, një fshat i vogël jo larg Barit, dhe duke u ngjitur në veri, pas disa ditësh lundrimi të vështirë, ata kishin arritur në portin e Ankonës. Në qytetin Marche ata ishin mbajtur në karantinë në spital. Pas peripecive të ndryshme në Shtetin Papnor, ata ishin zhvendosur në Mbretërinë e Napolit. Dhe është këtu që ata përcaktuan me noterin Martucci një specifikim me Placido Imperiale, në të cilin ishin vendosur ekskluzivitetet e premtuara në njoftim.

Specifikimet parashikonin detyra specifike ndaj zotit feudal: nëse familjet shqiptare do të kishin vendosur të braktisnin fermën, atyre u duhej t’i ktheheshin princit “kafshë, shtesa për qira shtëpie, qira territoresh, kullotje dhe gjithçka tjetër”. Deri në qindarkën e fundit.

Në 1761 tetëmbëdhjetë familje shqiptare u zhvendosën në Poggio Imperiale, të ndjekura nga shtatëmbëdhjetë të tjera, krejt 35 familje, për gjithsej 174 persona. Shqiptarë të tjerë u vendosën midis 1762 dhe 1769, duke marrë me vete dy priftërinj të ritit grek. Por fati nuk i takoi pionierët. Në 1762 kishte një acar, në 1764 një uri të tmerrshme. Ky vit u quajt “viti i urisë”. Pothuajse të gjithë shqiptarët u larguan, duke marrë rrugën për në Romë. Vetëm tre familje mbetën në fshatin e ri, gjithsej 17 shqiptarë. Familjet e tjera mbërritën atje në periudhën 1762/1764, nga Capitanata, por edhe nga Barletta, nga Avellino, nga Catanzaro dhe Cosenza dhe mbi të gjitha nga provinca e Benevento, pikërisht nga Reino dhe San Marco dei Cavoti. Në vitin 1786 popullsia numëronte 444 banorë, në 1815 numëronte 778.

Lindja e komunës së Poggio Imperiale

Më 21 maj 1806, mbreti Giuseppe Bonaparte shfuqizoi të gjitha detyrat dhe privilegjet e Shtetit në Tavoliere, duke u dhënë tokat “pronarëve aktualë”. Nuk kishte dallime midis klasave të ndryshme, të paktën nga pikëpamja legjislative, dhe të gjithë qytetarët mund të aspironin për punësim publik. “Komisioneri i Shpërndarjes”, i ngarkuar me rregullimin e pasurive për Komunat e Capitanata dhe Molise, ishte Biase Zurlo (1775-1835), i cili mori parasysh nevojën për t’i dhënë jetë fshatit të sapolindur të Poggio Imperiale, për e cila, duke filluar nga supozimi se banorët e saj, pak inferiorë ndaj atyre të Lesinës, duhej të konsideroheshin në të gjitha aspektet qytetarë të qendrës së lagunës, bënë një ndarje të drejtë të tokës.

Në 1811, data në të cilën ndodhi nënndarja e tokës, zonat e mëposhtme u caktuan Poggio Imperiale: La Comune (i quajtur lokalisht Mezzanella); Fara; Kupa Montorio; Vallone dell’Elice; Feudal Mezzana; San Nazario; Fryma e Shenjtë; Cimaglia; për një total prej përafërsisht 5,237 hektarë. Këto toka u dhanë për shitje por “jo pak fermerë u përmbajtën nga pjesëmarrja në kuotime, duke pasur parasysh tarifat e tepruara të vendosura nga bashkitë”. Përfituesi i “vlerësimeve” të pronës shtetërore ishte mbi të gjitha të ashtuquajturit “zotërinj”. Kështu u formua një klasë e re e pronarëve të tokave e cila për vite mbante pushtet ekonomik dhe politik.

Ndarja e Poggio Imperiale nga Komuna e Lesinës u “pilotua” nga Intendants of Capitanata, nxitur nga Ministri i Brendshëm i cili ndërrohej në ato vite. Por ishte me kthimin e Bourbons në pushtet që u bë një komunë autonome. Më 18 janar 1816, pesëdhjetë e pesë vjet pasi princi Perandorak përcaktoi marrëveshjen me shqiptarët, i pari Decurionate u takua në ndërtesën baroniale. Nga procesverbali i inaugurimit, i transkriptuar nga Giovanni Saitto, ne citojmë deklaratën e administratorëve të rinj drejtuar Nëntendentit: “Të zgjedhur për të përfaqësuar organin komunal, ne do të bëjmë gjithçka për t’iu përgjigjur me xhelozi besimit që na është dhënë. Por, cilët fëmijë të papërvojë që, duke filluar me një hap të pasigurt dhe të pasigurt për të shënuar tokën, kanë nevojë për dorën e dobishme që i drejton që të mos pengohen, kështu që ne, pa përvojë dhe dritë të mjaftueshme në karrierën e ndërmarrë të funksioneve të vendosura mbi ne , sigurisht që do të jetë në rrezik, nëse autoriteti juaj nuk na udhëheq me mençurinë e këshillës suaj, qëndrueshmëria juaj nuk na mbron dhe na garanton në zotërimin e të drejtave tona nga syri i keq i fqinjëve. Këtë hir, ne lutemi dhe dëshirojmë ta meritojmë. Ne jemi të lumtur nëse dimë si ta marrim atë, ju paguajmë nderimet më të larta dhe ju përshëndesim me një nderim shumë të veçantë “.

Pas seancës inauguruese, në të cilën dekurionet shprehën “falenderimet e duhura për Madhërinë e Tij për shpalljen e popullsisë së tyre të pavarur nga ajo e Lesinës, si dhe për thirrjen e Poggio Imperiale për të qenë pjesë e Komunave të Mbretërisë”, administratorët e rinj dhe i deleguari i Intentant, i ndjekur nga i gjithë komuniteti, ata shkuan në kishën e San Placido dhe, duke ngritur lutje të zjarrta te Më të Lartit për shëndetin e Mbretit dhe për prosperitetin e Komunës së re, ata përfunduan festimet me intonacion i një Deum falënderimi.

Ditën tjetër, 19 Janar, ishte zgjedhja e Kryetarit të Bashkisë dhe pozicionet e ndryshme institucionale. The Decurionate of Poggio Imperiale hyri në ushtrimin e plotë të funksioneve të tij në 10 Prill 1816. Kjo datë tregohet nga Matteo Fraccacreta si “memorandume të komunës së parë të këtij Universiteti të ri”.

Por “treshja” e të zgjedhurve të parë, siç mund të shihet nga dokumentet “konfidenciale” të botuara nga Chiaromonte, gjithmonë i nënshtrohen diskrecionit të Nëntendentëve, të cilët zgjedhin burra që u pëlqen, duke zgjuar shpesh protesta për shkak të papajtueshmërisë së politikanëve të caktuar . Poggio Imperiale kalon me buxhete të dobëta të “shteteve të diskutueshme” në prag të jetesës, të cilat kryetarët e ndryshëm të bashkive përpiqen t’i respektojnë, jo gjithmonë të kuptuara nga qytetarët dhe kundërshtarët e tyre politikë, gjithmonë të gatshëm për të dërguar ankesa anonime, por edhe të firmosur siç duhet ” kush duhet “. Organet superiore, pas hetimeve të kujdesshme për të konstatuar vërtetësinë e kundërshtimeve, shpesh kryejnë punën e paqebërësit, duke kërcënuar pretenduesit për të marrë masa disiplinore, që synojnë të zbehin shpirtrat e nxehtë të fillestarëve kryengritës.

Poggio Imperiale doli në pah në lajmet kombëtare në 1860, gjatë ditëve të Plebishitit që sanksionoi aneksimin e Mbretërisë së Dy Siçiljeve në Mbretërinë e sapolindur të Italisë. Nga 272 votues, vetëm 72 votuan pro Unitetit: 206 qytetarë votuan kundër. Qyteti i vetëm në rrethin e San Severo, Poggio Imperiale nuk e pranoi Plebishitin. Më vonë, ai do të pranojë qeverinë e re, por nuk do të harrojë Bourbons. Ai nuk do të harrojë ata që në 1816, duke e ndarë atë nga Lesina, e bënë atë të pavarur, duke e ngritur atë në një komunë autonome.

Pjesa e fundit e shekullit të nëntëmbëdhjetë, megjithë grindjet politike dhe vdekshmërinë e lartë nga malaria, paraqet një tablo pozitive ekonomike. Industria e mermerit, nevoja për punë në bujqësi dhe aktivitetet e shumta artizanale, ishin faktorë që, përveç rritjes së numrit të banorëve, përfituan mirëqenien e Terranovesi në fund të shekullit XIX. Aktiviteti i gjallë bujqësor i territorit të bashkisë së re dëshmohet nga prania e 37 gropave të grurit, disa i përkasin Placido Imperiale dhe trashëgimtarëve të tij, të tjerë qytetarëve të pasur, e ashtuquajtura “massari di campo” .

Në shekullin e njëzetë jeta politike-administrative e Poggio Imperiale u bë gjithnjë e më e gjallë. Në vitin 1906 pati një luftë të hidhur për postin e Kryetarit të Bashkisë. U ngritën dy fraksione: Bianchi dhe Rossi, secili në krye me një familje të pasur, Chirò për të parën, Nista për të dytën.

Sipas De Palmës, “lufta u shpall e hapur, me vendin e ndarë në dy kampe, guerilët erdhën në prishjen e farefisnisë dhe miqësive; ankesat në gjyqësor; luftime dhe dëmtime në pretekste që mbyten në tallje. Famullitari punoi në stafin e kampit të kuq, i cili kurrë nuk humbi një mundësi për të theksuar rolin e tij; i diskriminuar sipas talentit të tij; shpesh ai përzihej fenë e Krishtit në rezolutat e tij jo-kristiane dhe shpesh përhapet nga minberi për të përkeqësuar mosmarrëveshjen. Ai erdhi të shkaktojë konfuzion edhe në dy kongregacionet fetare që ekzistonin atëherë dhe, për më tepër, për të konfirmuar besimin e tij politik, ai kishte fasadën e jashtme të Kishës Nënë dhe atë të këmbanës të pikturuar me të kuqe”.

Më 2 qershor 1946 qytetarët e Poggio Imperiale u thirrën gjithashtu në qendrat e votimit për të shprehur votën e tyre mbi formën institucionale që do t’i jepej shtetit italian. Edhe një herë, të dhënat elektorale të komunitetit devijuan nga trendi kombëtar: monarkia fitoi, me 1062 vota kundër 632 të Republikës.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.