Greqi/ Etmond Guri: Ja çfarë kërkojmë me protestën e sotme paqësore

E martë, 22 Qershor, 2021
E martë, 22 Qershor, 2021

Greqi/ Etmond Guri: Ja çfarë kërkojmë me protestën e sotme paqësore

Rreth situatës së zgjatur në kufirin greko-shqiptar si dhe protestës së sotme flet Etmond Guri, iniciatori i protestës paqësore në një prononcim, ekskluzivisht për gazetën “DiasporaShqiptare”.

Ja çfarë thotë Guri: “Fillimisht më duhet të sqaroj për mbarë opinion publik se ideja e kësaj proteste paqësore ishte e z. Artur Shehu, i cili prej shumë kohësh më kërkonte të bashkëpunonim dhe të organizonim së bashku një protestë paqësore që të dëgjohej zëri ynë.

“Nuk e di Mondi, por unë nuk e duroj dot më këtë situatë. Duhet të organizojmë një protestë, të dëgjohet zëri ynë”, më tha Arturi. Kjo më tingëlloi shumë fuqishëm dhe më preku dhe ndjeva se po, duhet të bëjmë diçka dhe kështu filluam menjëherë të organizojmë këtë protestë e cila nuk ka asnjë lidhje as me shoqata apo grupime të tjera, por veçse drejtpërdrejtë me qytetarët shqiptarë në Greqi.”

Kërkesat e emigrantëve shqiptarë në Greqi në protestën e sotme

Kërkesat tona janë të lidhura drejtpërdrejtë me interesat e bashkatdhetarëve tanë, qytetarëve të këtij vendi, pasi ata janë qytetarë të padiskutueshëm të Greqisë, qofshin apo jo shtetas grek.

– Hapja e menjëhershme e kufirit pa kushtëzime, siç Greqia vepron me çdo vend tjetër, gjithmonë duke respektuar rregullat e Covidit. Pra, mos të ketë kufizime në hyrje dalje, e aq më tepër me Shqipërinë ku mesatarisht në kushte normale kemi mijëra hyrje e dalje çdo ditë, me shifrat të arrijnë në 20-25 mijë në periudha të pikut të cilat lidhen me festat kombëtare apo, gjatë pashkëve dhe muajin gusht.

Këtu lind pyetja, pse Greqia nuk vepron njësoj edhe me vende e tjera, si p.sh Maqedonia e Veriut, Bullgarinë, Rumaninë, Serbinë etj, ku shifrat e të infektuarve me Covid janë disa herë më të larta në krahasim me ato të Shqipërisë dhe vet Greqisë. Le të mendojmë pak më ftohtë, pa emocione, pse duhet të penalizohet një shtetas shqiptar, një minoritar, një shtetas grek, që jeton rregullisht në Greqi prej dekadash, kur vet Greqia aktualisht shifrat e të infektuarve me Covid për 100.000 banorë i ka më të larta se Shqipëria? Pse duhet ti privohet e drejta të shkoj të hedhë një grusht dhe t’i japi lamtumirën e fundit babait, nënës, njeriut të tij të afërt.

Pra, cilat janë ato arsye që shkaktojnë kaq shumë shqetësim tek  Komuniteti i Ekspertëve Grek, apo tek vet qeveria greke dhe duhet të penalizohen me mijëra njerëz?

– Të fillojnë menjëherë nga puna linjat e transportit të urbanëve, pasi me këtë situatë ata pak qytetarë të cilët udhëtojnë drejtë Shqipërisë dhe anasjelltas, le që rropaten duke hipur nga një autobus në tjetrin, nga një linjë në tjetrën, paguajnë trefishin më shtrenjtë biletën nga se e paguanin para pandemisë dhe sigurisht që ka mungesë konkurrence apo favorizime të disa linjave në dëm të linjave të tjera.

– Lehtësim i proceduarve për punëtorët sezonalë.

– Hapja e Ambasadës së Greqisë në Tiranë dhe shqyrtimi i sa më shpejtë i mijëra kërkesave për bashkimet familjare, sepse shumë familje janë ndarë duke mbetur një pjesë në Shqipëri dhe pjesa tjetër në Greqi, ku shumë fëmijë kanë humbur vitin shkollën.

Pra, të filloj puna normalisht në Ambasadën e Greqisë në Tiranë, konsullatat në Gjirokastër dhe Korçë, t’u shërbehet qytetarët.

Masat tona për pjesëmarrje të gjerë, por edhe impakt në qeverinë dhe skenën politike greke

Masat që kemi marrë janë në përputhje të plotë me rregullat dhe ligjet në fuqi, ku fillimisht është mare leje nga autoritet policore për zhvillimin normal të protestës paqësore e cila do të zhvillohet në sheshin “Syntagma”, përpara Parlamentit të Greqisë në orën 18:00. Pjesëmarrja është e kufizuar për të mos shkaktuar problem si në qarkullim etj, dhe sigurisht maska është e detyrueshme për pjesëmarrësit.

Kemi bërë publikime në media dhe në rrjetet sociale. Ne në këtë protestë përcjellim zërin qindra dhe mijëra qytetarëve të cilët në pamundësi të marrë pjesë janë solidarizuar me kërkesat tona.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.

 

Rreth situatës së zgjatur në kufirin greko-shqiptar si dhe protestës së sotme flet Etmond Guri, iniciatori i protestës paqësore në një prononcim, ekskluzivisht për gazetën “DiasporaShqiptare”.

Ja çfarë thotë Guri: “Fillimisht më duhet të sqaroj për mbarë opinion publik se ideja e kësaj proteste paqësore ishte e z. Artur Shehu, i cili prej shumë kohësh më kërkonte të bashkëpunonim dhe të organizonim së bashku një protestë paqësore që të dëgjohej zëri ynë.

“Nuk e di Mondi, por unë nuk e duroj dot më këtë situatë. Duhet të organizojmë një protestë, të dëgjohet zëri ynë”, më tha Arturi. Kjo më tingëlloi shumë fuqishëm dhe më preku dhe ndjeva se po, duhet të bëjmë diçka dhe kështu filluam menjëherë të organizojmë këtë protestë e cila nuk ka asnjë lidhje as me shoqata apo grupime të tjera, por veçse drejtpërdrejtë me qytetarët shqiptarë në Greqi.”

Kërkesat e emigrantëve shqiptarë në Greqi në protestën e sotme

Kërkesat tona janë të lidhura drejtpërdrejtë me interesat e bashkatdhetarëve tanë, qytetarëve të këtij vendi, pasi ata janë qytetarë të padiskutueshëm të Greqisë, qofshin apo jo shtetas grek.

– Hapja e menjëhershme e kufirit pa kushtëzime, siç Greqia vepron me çdo vend tjetër, gjithmonë duke respektuar rregullat e Covidit. Pra, mos të ketë kufizime në hyrje dalje, e aq më tepër me Shqipërinë ku mesatarisht në kushte normale kemi mijëra hyrje e dalje çdo ditë, me shifrat të arrijnë në 20-25 mijë në periudha të pikut të cilat lidhen me festat kombëtare apo, gjatë pashkëve dhe muajin gusht.

Këtu lind pyetja, pse Greqia nuk vepron njësoj edhe me vende e tjera, si p.sh Maqedonia e Veriut, Bullgarinë, Rumaninë, Serbinë etj, ku shifrat e të infektuarve me Covid janë disa herë më të larta në krahasim me ato të Shqipërisë dhe vet Greqisë. Le të mendojmë pak më ftohtë, pa emocione, pse duhet të penalizohet një shtetas shqiptar, një minoritar, një shtetas grek, që jeton rregullisht në Greqi prej dekadash, kur vet Greqia aktualisht shifrat e të infektuarve me Covid për 100.000 banorë i ka më të larta se Shqipëria? Pse duhet ti privohet e drejta të shkoj të hedhë një grusht dhe t’i japi lamtumirën e fundit babait, nënës, njeriut të tij të afërt.

Pra, cilat janë ato arsye që shkaktojnë kaq shumë shqetësim tek  Komuniteti i Ekspertëve Grek, apo tek vet qeveria greke dhe duhet të penalizohen me mijëra njerëz?

– Të fillojnë menjëherë nga puna linjat e transportit të urbanëve, pasi me këtë situatë ata pak qytetarë të cilët udhëtojnë drejtë Shqipërisë dhe anasjelltas, le që rropaten duke hipur nga një autobus në tjetrin, nga një linjë në tjetrën, paguajnë trefishin më shtrenjtë biletën nga se e paguanin para pandemisë dhe sigurisht që ka mungesë konkurrence apo favorizime të disa linjave në dëm të linjave të tjera.

– Lehtësim i proceduarve për punëtorët sezonalë.

– Hapja e Ambasadës së Greqisë në Tiranë dhe shqyrtimi i sa më shpejtë i mijëra kërkesave për bashkimet familjare, sepse shumë familje janë ndarë duke mbetur një pjesë në Shqipëri dhe pjesa tjetër në Greqi, ku shumë fëmijë kanë humbur vitin shkollën.

Pra, të filloj puna normalisht në Ambasadën e Greqisë në Tiranë, konsullatat në Gjirokastër dhe Korçë, t’u shërbehet qytetarët.

Masat tona për pjesëmarrje të gjerë, por edhe impakt në qeverinë dhe skenën politike greke

Masat që kemi marrë janë në përputhje të plotë me rregullat dhe ligjet në fuqi, ku fillimisht është mare leje nga autoritet policore për zhvillimin normal të protestës paqësore e cila do të zhvillohet në sheshin “Syntagma”, përpara Parlamentit të Greqisë në orën 18:00. Pjesëmarrja është e kufizuar për të mos shkaktuar problem si në qarkullim etj, dhe sigurisht maska është e detyrueshme për pjesëmarrësit.

Kemi bërë publikime në media dhe në rrjetet sociale. Ne në këtë protestë përcjellim zërin qindra dhe mijëra qytetarëve të cilët në pamundësi të marrë pjesë janë solidarizuar me kërkesat tona.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.