Qershor 1946, zgjedhjet në Itali/ Arbëreshët votuan për republikë

E mërkurë, 22 Maj, 2024
E mërkurë, 22 Maj, 2024

Qershor 1946, zgjedhjet në Itali/ Arbëreshët votuan për republikë

Më 2 dhe 3 qershor 1946, italianët u thirrën të votojnë për të zgjedhur midis Republikës dhe Monarkisë, si dhe përfaqësuesve të tyre në Asamblenë Kushtetuese që duhej të shkruante Kushtetutën e re Italiane.

Vota kalabreze shprehu një vullnet të ndryshëm nga vota kombëtare. Monarkia, e mundur kombëtarisht (46,70% kundrejt 54,30) fitoi në rajonin tonë me 60,30% kundrejt 39,70% të Republikës.

E njëjta gjë ndodhi në provincat e Catanzaro dhe Cosenza, ku komunitetet Arbëreshe ranë. 56% e votuesve të Cosenza morën anën e Monarkisë dhe po kështu 60% të votuesve të Catanzaro.

Lexo edhe: Kontributi arbëresh në lëvizjet nacionale për pavarësinë dhe bashkimin e Italisë

Krejtësisht e kundërt ishte vota në dy provincat e Cosenza dhe Catanzaro. Ato zgjodhën Monarkinë në një të katërtën e votuesve (24,40%), ndërsa të katërtat e votave të vlefshme (75,60%) të votuesve Arbëreshë votuan në favor të Republikës.

Komunat në të cilat fitoi monarkia ishin Castroregio, Cervicati, Signo, Mongrassano, Plataci, San Basile, San Martino Di Finita, Santa Caterina Albanese, Spezzano Albanese, të gjitha të rikthyera nga provinca e Cosenza. Republika fitoi në Acquaformosa, Cerzeto, Civita, Falconara A., Frascineto, Lungro, San Benedict Ullano, San Cosmo Albanese, San Demetrio Corone, San Giorgio Albanese, Santa Sophia d ‘Epiro dhe Vaccarizzo Albanese, në Cosenza, në Carfizzi, CZ’s Jug, Pallagory dhe Shën Nikolla i Alto-s në Catanzaro.

Përqindjet më të larta ishin pikërisht ato të komuniteteve të Catanzaro, ku u shfaq shifra prej 86,00%.

Shumë e lartë ishte edhe pjesëmarrja në votim që arriti 88%, shumë më shumë se tre pikë nga mesatarja kombëtare dhe rajonale.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Më 2 dhe 3 qershor 1946, italianët u thirrën të votojnë për të zgjedhur midis Republikës dhe Monarkisë, si dhe përfaqësuesve të tyre në Asamblenë Kushtetuese që duhej të shkruante Kushtetutën e re Italiane.

Vota kalabreze shprehu një vullnet të ndryshëm nga vota kombëtare. Monarkia, e mundur kombëtarisht (46,70% kundrejt 54,30) fitoi në rajonin tonë me 60,30% kundrejt 39,70% të Republikës.

E njëjta gjë ndodhi në provincat e Catanzaro dhe Cosenza, ku komunitetet Arbëreshe ranë. 56% e votuesve të Cosenza morën anën e Monarkisë dhe po kështu 60% të votuesve të Catanzaro.

Lexo edhe: Kontributi arbëresh në lëvizjet nacionale për pavarësinë dhe bashkimin e Italisë

Krejtësisht e kundërt ishte vota në dy provincat e Cosenza dhe Catanzaro. Ato zgjodhën Monarkinë në një të katërtën e votuesve (24,40%), ndërsa të katërtat e votave të vlefshme (75,60%) të votuesve Arbëreshë votuan në favor të Republikës.

Komunat në të cilat fitoi monarkia ishin Castroregio, Cervicati, Signo, Mongrassano, Plataci, San Basile, San Martino Di Finita, Santa Caterina Albanese, Spezzano Albanese, të gjitha të rikthyera nga provinca e Cosenza. Republika fitoi në Acquaformosa, Cerzeto, Civita, Falconara A., Frascineto, Lungro, San Benedict Ullano, San Cosmo Albanese, San Demetrio Corone, San Giorgio Albanese, Santa Sophia d ‘Epiro dhe Vaccarizzo Albanese, në Cosenza, në Carfizzi, CZ’s Jug, Pallagory dhe Shën Nikolla i Alto-s në Catanzaro.

Përqindjet më të larta ishin pikërisht ato të komuniteteve të Catanzaro, ku u shfaq shifra prej 86,00%.

Shumë e lartë ishte edhe pjesëmarrja në votim që arriti 88%, shumë më shumë se tre pikë nga mesatarja kombëtare dhe rajonale.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Më 2 dhe 3 qershor 1946, italianët u thirrën të votojnë për të zgjedhur midis Republikës dhe Monarkisë, si dhe përfaqësuesve të tyre në Asamblenë Kushtetuese që duhej të shkruante Kushtetutën e re Italiane.

Vota kalabreze shprehu një vullnet të ndryshëm nga vota kombëtare. Monarkia, e mundur kombëtarisht (46,70% kundrejt 54,30) fitoi në rajonin tonë me 60,30% kundrejt 39,70% të Republikës.

E njëjta gjë ndodhi në provincat e Catanzaro dhe Cosenza, ku komunitetet Arbëreshe ranë. 56% e votuesve të Cosenza morën anën e Monarkisë dhe po kështu 60% të votuesve të Catanzaro.

Lexo edhe: Kontributi arbëresh në lëvizjet nacionale për pavarësinë dhe bashkimin e Italisë

Krejtësisht e kundërt ishte vota në dy provincat e Cosenza dhe Catanzaro. Ato zgjodhën Monarkinë në një të katërtën e votuesve (24,40%), ndërsa të katërtat e votave të vlefshme (75,60%) të votuesve Arbëreshë votuan në favor të Republikës.

Komunat në të cilat fitoi monarkia ishin Castroregio, Cervicati, Signo, Mongrassano, Plataci, San Basile, San Martino Di Finita, Santa Caterina Albanese, Spezzano Albanese, të gjitha të rikthyera nga provinca e Cosenza. Republika fitoi në Acquaformosa, Cerzeto, Civita, Falconara A., Frascineto, Lungro, San Benedict Ullano, San Cosmo Albanese, San Demetrio Corone, San Giorgio Albanese, Santa Sophia d ‘Epiro dhe Vaccarizzo Albanese, në Cosenza, në Carfizzi, CZ’s Jug, Pallagory dhe Shën Nikolla i Alto-s në Catanzaro.

Përqindjet më të larta ishin pikërisht ato të komuniteteve të Catanzaro, ku u shfaq shifra prej 86,00%.

Shumë e lartë ishte edhe pjesëmarrja në votim që arriti 88%, shumë më shumë se tre pikë nga mesatarja kombëtare dhe rajonale.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.