Konsullja në Stamboll, Kadzadej: Turizmi shqiptar dhe ngjashmëritë me Turqinë

E enjte, 18 Prill, 2024
E enjte, 18 Prill, 2024

Konsullja në Stamboll, Kadzadej: Turizmi shqiptar dhe ngjashmëritë me Turqinë

Shqipëria dhe Turqia kanë mjaft të përbashkëta për shkak dhe të historisë së hershme mes tyre. Bashkëpunimi në fusha si turizmi apo ndihma e pakursyer e Turqisë në përballimin e pasojave të tërmetit të 26 nëntorit 2019 dhe në pandemi është për tu vlerësuar.

Blerta Kadzadej, konsulle e Shqipërisë në Stamboll në një intervistë për “Besiktas Plus” flet mes të tjerash dhe për shqiptarët në Stamboll, e veçanërisht në lagjen Besiktas.

“Popujt tanë kanë një histori të përbashkët 500-vjeçare dhe gjithashtu ka pasur një rritje të vizitave dhe martesave të ndërsjella. Disa nga shqiptarët në Stamboll kanë jetuar këtu për tre apo edhe katër breza. Kur i pyes se cilën skuadër futbolli duhet të mbështes, ata thonë “Beşiktaş”. Sidoqoftë, Ali Sami Yen, themeluesi i Galatasaray, ishte gjithashtu shqiptar. Ai ishte djali i një familjeje të njohur në Shqipëri. Por shumica prej nesh jemi tifozë të Beşiktaş sepse jetojmë në Beşiktaş. Kur njerëzit pyesin se nga jam, unë marr përgjigje si “Gjyshi im është gjithashtu shqiptar”. Këto përgjigje më bëjnë të ndihem shumë mirë. Ka shumë shqiptarë të lindur dhe rritur në Turqi dhe ata nuk harrojnë nga kanë ardhur. Është shumë e rëndësishme që njerëzit të mos harrojnë origjinën e tyre dhe nga vijnë. Ne gjithashtu kemi një komunitet me shqiptarët që jetojnë këtu”, është shprehur znj. Kadzadej.

E pyetur nga revista Besiktas Plus për ngjashmëritë e traditave konsullja shqiptare në Stamboll thotë se ka shumë gatime shqiptare që i ka dhe Turqia, por vetëm se ndryshon emërtimi.

“Ne e quajmë “byrek” ndërsa ju e quani “börek”. Të dy i referohen të njëjtës gjë. Pastiçeria shqiptare u bë e njohur për shkak të mënyrës se si bëhet. Kemi shumë gjëra të përbashkëta edhe për sa i përket ushqimit. Përveç kësaj, di që ju ende përdorni termin “Arnavut kaldırımı” (trotuare / kalldrëm të stilit shqiptar). Kjo mund të jetë për shkak të faktit se shqiptarët janë gurëgdhendës shumë të mirë. Ka akoma qytete në Shqipëri me trotuare guri, të cilat janë kalldrëm të vjetër. Ju përmendët edhe mëlçinë shqiptare. Po, ne gatuajmë mëlçi, por nuk kemi një pjatë të veçantë të quajtur “mëlçia shqiptare”. Unë e dua mëlçinë shqiptare të gatuar në Turqi”, shprehet ajo.

Teksa gazetarja e pyet nëse janë vërtetë kokëfortë shqiptarët ashtu siç ekziston thënia turqe ‘kokëfort si shqiptar’, znj. Kadzadej thotë se shqiptarët janë shumë besnikë e trima. “Shumë komandantë osmanë ishin shqiptarë, dhe ata njiheshin për trimërinë dhe besnikërinë e tyre. Këto cilësi priren të referohen si kokëfortësi me kalimin e kohës. Gjatë gjithë periudhës osmane, 36 vezirë të mëdhenj ishin me origjinë shqiptare. Kjo situatë u shoqërua me kokëfortësi në rrjedhën e kohës. Kur njerëzit më pyesin nëse jemi kokëfortë apo jo, unë them se do të ishte më mirë nëse na quani “besnikë”, thotë ajo.

Duke folur për turizmin shqiptar znj. Blerta thotë se ky sektor ka ecur më ngadalë në Shqipëri për shkak të regjimit komunist dhe se u dheshën kohë të kuptohej se turizmi është një sektor i rëndësishëm stratgjik. “Shqipëria është një vend i vogël, por shumë i bukur. Kemi Alpet, malet dhe detin. Ju mund të shkoni në det për më pak se gjysmë ore me makinë. Numri i turistëve nga Shqipëria në Turqi është më i lartë se numri i turistëve nga Turqia në Shqipëri. Ne duhet të punojmë për këtë. Kemi shumë të përbashkëta siç thatë ju. Ka shumë gjëra për të parë në Shqipëri për turistët turq. Për shembull, vendet arkeologjike dhe vendet nën mbrojtjen e UNESCO-s. Këto vende quhen “qytete të gurta”, ku mund të shihni edhe ndërtesa osmane. Ju mund të bëni ski në male, që me të vërtetë të lënë pa frymë. Shqipëria ofron ushqim të shkëlqyeshëm. Shpresoj se do të jemi në gjendje të organizojmë festivale pas pandemisë. Përveç kësaj, shqiptarët janë të famshëm për mikpritjen e tyre. Muzika jonë në Shqipëri është shumë afër muzikës turke. Mendoj se turqit do ta pëlqejnë shumë Shqipërinë kur ta vizitojnë”, shprehet znj. Kadzadej.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.

Shqipëria dhe Turqia kanë mjaft të përbashkëta për shkak dhe të historisë së hershme mes tyre. Bashkëpunimi në fusha si turizmi apo ndihma e pakursyer e Turqisë në përballimin e pasojave të tërmetit të 26 nëntorit 2019 dhe në pandemi është për tu vlerësuar.

Blerta Kadzadej, konsulle e Shqipërisë në Stamboll në një intervistë për “Besiktas Plus” flet mes të tjerash dhe për shqiptarët në Stamboll, e veçanërisht në lagjen Besiktas.

“Popujt tanë kanë një histori të përbashkët 500-vjeçare dhe gjithashtu ka pasur një rritje të vizitave dhe martesave të ndërsjella. Disa nga shqiptarët në Stamboll kanë jetuar këtu për tre apo edhe katër breza. Kur i pyes se cilën skuadër futbolli duhet të mbështes, ata thonë “Beşiktaş”. Sidoqoftë, Ali Sami Yen, themeluesi i Galatasaray, ishte gjithashtu shqiptar. Ai ishte djali i një familjeje të njohur në Shqipëri. Por shumica prej nesh jemi tifozë të Beşiktaş sepse jetojmë në Beşiktaş. Kur njerëzit pyesin se nga jam, unë marr përgjigje si “Gjyshi im është gjithashtu shqiptar”. Këto përgjigje më bëjnë të ndihem shumë mirë. Ka shumë shqiptarë të lindur dhe rritur në Turqi dhe ata nuk harrojnë nga kanë ardhur. Është shumë e rëndësishme që njerëzit të mos harrojnë origjinën e tyre dhe nga vijnë. Ne gjithashtu kemi një komunitet me shqiptarët që jetojnë këtu”, është shprehur znj. Kadzadej.

E pyetur nga revista Besiktas Plus për ngjashmëritë e traditave konsullja shqiptare në Stamboll thotë se ka shumë gatime shqiptare që i ka dhe Turqia, por vetëm se ndryshon emërtimi.

“Ne e quajmë “byrek” ndërsa ju e quani “börek”. Të dy i referohen të njëjtës gjë. Pastiçeria shqiptare u bë e njohur për shkak të mënyrës se si bëhet. Kemi shumë gjëra të përbashkëta edhe për sa i përket ushqimit. Përveç kësaj, di që ju ende përdorni termin “Arnavut kaldırımı” (trotuare / kalldrëm të stilit shqiptar). Kjo mund të jetë për shkak të faktit se shqiptarët janë gurëgdhendës shumë të mirë. Ka akoma qytete në Shqipëri me trotuare guri, të cilat janë kalldrëm të vjetër. Ju përmendët edhe mëlçinë shqiptare. Po, ne gatuajmë mëlçi, por nuk kemi një pjatë të veçantë të quajtur “mëlçia shqiptare”. Unë e dua mëlçinë shqiptare të gatuar në Turqi”, shprehet ajo.

Teksa gazetarja e pyet nëse janë vërtetë kokëfortë shqiptarët ashtu siç ekziston thënia turqe ‘kokëfort si shqiptar’, znj. Kadzadej thotë se shqiptarët janë shumë besnikë e trima. “Shumë komandantë osmanë ishin shqiptarë, dhe ata njiheshin për trimërinë dhe besnikërinë e tyre. Këto cilësi priren të referohen si kokëfortësi me kalimin e kohës. Gjatë gjithë periudhës osmane, 36 vezirë të mëdhenj ishin me origjinë shqiptare. Kjo situatë u shoqërua me kokëfortësi në rrjedhën e kohës. Kur njerëzit më pyesin nëse jemi kokëfortë apo jo, unë them se do të ishte më mirë nëse na quani “besnikë”, thotë ajo.

Duke folur për turizmin shqiptar znj. Blerta thotë se ky sektor ka ecur më ngadalë në Shqipëri për shkak të regjimit komunist dhe se u dheshën kohë të kuptohej se turizmi është një sektor i rëndësishëm stratgjik. “Shqipëria është një vend i vogël, por shumë i bukur. Kemi Alpet, malet dhe detin. Ju mund të shkoni në det për më pak se gjysmë ore me makinë. Numri i turistëve nga Shqipëria në Turqi është më i lartë se numri i turistëve nga Turqia në Shqipëri. Ne duhet të punojmë për këtë. Kemi shumë të përbashkëta siç thatë ju. Ka shumë gjëra për të parë në Shqipëri për turistët turq. Për shembull, vendet arkeologjike dhe vendet nën mbrojtjen e UNESCO-s. Këto vende quhen “qytete të gurta”, ku mund të shihni edhe ndërtesa osmane. Ju mund të bëni ski në male, që me të vërtetë të lënë pa frymë. Shqipëria ofron ushqim të shkëlqyeshëm. Shpresoj se do të jemi në gjendje të organizojmë festivale pas pandemisë. Përveç kësaj, shqiptarët janë të famshëm për mikpritjen e tyre. Muzika jonë në Shqipëri është shumë afër muzikës turke. Mendoj se turqit do ta pëlqejnë shumë Shqipërinë kur ta vizitojnë”, shprehet znj. Kadzadej.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.

Shqipëria dhe Turqia kanë mjaft të përbashkëta për shkak dhe të historisë së hershme mes tyre. Bashkëpunimi në fusha si turizmi apo ndihma e pakursyer e Turqisë në përballimin e pasojave të tërmetit të 26 nëntorit 2019 dhe në pandemi është për tu vlerësuar.

Blerta Kadzadej, konsulle e Shqipërisë në Stamboll në një intervistë për “Besiktas Plus” flet mes të tjerash dhe për shqiptarët në Stamboll, e veçanërisht në lagjen Besiktas.

“Popujt tanë kanë një histori të përbashkët 500-vjeçare dhe gjithashtu ka pasur një rritje të vizitave dhe martesave të ndërsjella. Disa nga shqiptarët në Stamboll kanë jetuar këtu për tre apo edhe katër breza. Kur i pyes se cilën skuadër futbolli duhet të mbështes, ata thonë “Beşiktaş”. Sidoqoftë, Ali Sami Yen, themeluesi i Galatasaray, ishte gjithashtu shqiptar. Ai ishte djali i një familjeje të njohur në Shqipëri. Por shumica prej nesh jemi tifozë të Beşiktaş sepse jetojmë në Beşiktaş. Kur njerëzit pyesin se nga jam, unë marr përgjigje si “Gjyshi im është gjithashtu shqiptar”. Këto përgjigje më bëjnë të ndihem shumë mirë. Ka shumë shqiptarë të lindur dhe rritur në Turqi dhe ata nuk harrojnë nga kanë ardhur. Është shumë e rëndësishme që njerëzit të mos harrojnë origjinën e tyre dhe nga vijnë. Ne gjithashtu kemi një komunitet me shqiptarët që jetojnë këtu”, është shprehur znj. Kadzadej.

E pyetur nga revista Besiktas Plus për ngjashmëritë e traditave konsullja shqiptare në Stamboll thotë se ka shumë gatime shqiptare që i ka dhe Turqia, por vetëm se ndryshon emërtimi.

“Ne e quajmë “byrek” ndërsa ju e quani “börek”. Të dy i referohen të njëjtës gjë. Pastiçeria shqiptare u bë e njohur për shkak të mënyrës se si bëhet. Kemi shumë gjëra të përbashkëta edhe për sa i përket ushqimit. Përveç kësaj, di që ju ende përdorni termin “Arnavut kaldırımı” (trotuare / kalldrëm të stilit shqiptar). Kjo mund të jetë për shkak të faktit se shqiptarët janë gurëgdhendës shumë të mirë. Ka akoma qytete në Shqipëri me trotuare guri, të cilat janë kalldrëm të vjetër. Ju përmendët edhe mëlçinë shqiptare. Po, ne gatuajmë mëlçi, por nuk kemi një pjatë të veçantë të quajtur “mëlçia shqiptare”. Unë e dua mëlçinë shqiptare të gatuar në Turqi”, shprehet ajo.

Teksa gazetarja e pyet nëse janë vërtetë kokëfortë shqiptarët ashtu siç ekziston thënia turqe ‘kokëfort si shqiptar’, znj. Kadzadej thotë se shqiptarët janë shumë besnikë e trima. “Shumë komandantë osmanë ishin shqiptarë, dhe ata njiheshin për trimërinë dhe besnikërinë e tyre. Këto cilësi priren të referohen si kokëfortësi me kalimin e kohës. Gjatë gjithë periudhës osmane, 36 vezirë të mëdhenj ishin me origjinë shqiptare. Kjo situatë u shoqërua me kokëfortësi në rrjedhën e kohës. Kur njerëzit më pyesin nëse jemi kokëfortë apo jo, unë them se do të ishte më mirë nëse na quani “besnikë”, thotë ajo.

Duke folur për turizmin shqiptar znj. Blerta thotë se ky sektor ka ecur më ngadalë në Shqipëri për shkak të regjimit komunist dhe se u dheshën kohë të kuptohej se turizmi është një sektor i rëndësishëm stratgjik. “Shqipëria është një vend i vogël, por shumë i bukur. Kemi Alpet, malet dhe detin. Ju mund të shkoni në det për më pak se gjysmë ore me makinë. Numri i turistëve nga Shqipëria në Turqi është më i lartë se numri i turistëve nga Turqia në Shqipëri. Ne duhet të punojmë për këtë. Kemi shumë të përbashkëta siç thatë ju. Ka shumë gjëra për të parë në Shqipëri për turistët turq. Për shembull, vendet arkeologjike dhe vendet nën mbrojtjen e UNESCO-s. Këto vende quhen “qytete të gurta”, ku mund të shihni edhe ndërtesa osmane. Ju mund të bëni ski në male, që me të vërtetë të lënë pa frymë. Shqipëria ofron ushqim të shkëlqyeshëm. Shpresoj se do të jemi në gjendje të organizojmë festivale pas pandemisë. Përveç kësaj, shqiptarët janë të famshëm për mikpritjen e tyre. Muzika jonë në Shqipëri është shumë afër muzikës turke. Mendoj se turqit do ta pëlqejnë shumë Shqipërinë kur ta vizitojnë”, shprehet znj. Kadzadej.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.