Historia po rishkruhet, jo më historia e Shqipërisë, por ajo e shqiptarëve

E mërkurë, 12 Maj, 2021
E mërkurë, 12 Maj, 2021

Historia po rishkruhet, jo më historia e Shqipërisë, por ajo e shqiptarëve

Ilirët, arbrit, historia e shqiptarëve, atyre të Shqipërisë, Kosovës, Maqedonisë e Malit të Zi do të rishkruhet. Rishikimet e tezave që kanë lidhje me Çamërinë apo ngjarje të tjera të integruara në histori edhe nga shqiptarët e diasporës do të jenë pjesë e këtij rishkrimi nga historianë si Neritan Ceka, Pëllumb Xhufi apo Beqir Meta.

“Do të jetë i një niveli krejt tjetër, do jetë ndryshe në pikëpamje të organizimit të teksitit, do ketë pjesë nga dokumenta të pashfaqur më parë dhe fakte. Do të jetë një histori e shqiptarëve që do të përfshijë të gjitha trevat dhe të gjitha periudhat historike”, shprehet Pëllumb Xhufi.

Historianët në këtë prezantim u treguan të rezervuar të na jepnin histori të reja që do të dalin në dritë. I vetmi akademik që na prezantoi fakte të reja ishte historian Paskal Milo që theksoi se shumë dokumente të tjera pritet të ngjallin debat.

“Po e nisim me një fakt, për shembull Mithat Frashërin, më 3 maj të vitit 1944 ka takuar Napoleon Zervas në një fshat të Korçës”, tregon Milo.

Historia e shqiptarëve do të nisë që nga antikiteti dhe do të përmbajë gjithë zbulimet arkeologjike që janë zbuluar e studiuar së fundmi. Dhe këtu përvoja e bashkëpunimit me akademikët e Kosovës duket e mirë.

Deri më tani, akademikët kanë punuar për dy vëllimet e para të historisë së shqiptarëve.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.  

Ilirët, arbrit, historia e shqiptarëve, atyre të Shqipërisë, Kosovës, Maqedonisë e Malit të Zi do të rishkruhet. Rishikimet e tezave që kanë lidhje me Çamërinë apo ngjarje të tjera të integruara në histori edhe nga shqiptarët e diasporës do të jenë pjesë e këtij rishkrimi nga historianë si Neritan Ceka, Pëllumb Xhufi apo Beqir Meta.

“Do të jetë i një niveli krejt tjetër, do jetë ndryshe në pikëpamje të organizimit të teksitit, do ketë pjesë nga dokumenta të pashfaqur më parë dhe fakte. Do të jetë një histori e shqiptarëve që do të përfshijë të gjitha trevat dhe të gjitha periudhat historike”, shprehet Pëllumb Xhufi.

Historianët në këtë prezantim u treguan të rezervuar të na jepnin histori të reja që do të dalin në dritë. I vetmi akademik që na prezantoi fakte të reja ishte historian Paskal Milo që theksoi se shumë dokumente të tjera pritet të ngjallin debat.

“Po e nisim me një fakt, për shembull Mithat Frashërin, më 3 maj të vitit 1944 ka takuar Napoleon Zervas në një fshat të Korçës”, tregon Milo.

Historia e shqiptarëve do të nisë që nga antikiteti dhe do të përmbajë gjithë zbulimet arkeologjike që janë zbuluar e studiuar së fundmi. Dhe këtu përvoja e bashkëpunimit me akademikët e Kosovës duket e mirë.

Deri më tani, akademikët kanë punuar për dy vëllimet e para të historisë së shqiptarëve.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.