Itali/ Mbi një mijë sipërmarrje shqiptare në Puglia

E enjte, 5 Gusht, 2021
E enjte, 5 Gusht, 2021

Itali/ Mbi një mijë sipërmarrje shqiptare në Puglia

Shqiptarët e emigruar dhe të mbetur në Puglia të Italisë pas eksodit të 30 viteve më parë sot janë sipërmarrës dhe kanë kompani të vogla në fusha të ndryshme, si ndërtim, hotelieri, bujqësi, tregti e shërbime.

Të dhënat e Dhomës së Biznesit në Puglia tregojnë se pas 30 vjetësh ata nuk janë thjesht punëtorë e të punësuar por kanë krijuar biznesin e tyre ku gjatë vitit 2020 janë regjistruar 1269 kompani të shqiptarëve.

Sipas këtyre të dhënave, pothuajse 40% e totalit është në ndërtim, kryesisht ata specializohen në rinovimin e mureve(314) dhe rinovimin e ndërtesave (109). Në tregti janë rreht 130, pothuajse 100 ndërmarrje bujqësore dhe më pas shërbime të bashkëpronësisë (45) dhe për personin (34). Nuk mungojnë edhe studime të inxhinierisë civile dhe arkitekturës (4 gjithsej) ose prodhim softuerësh (2).

Shqiptarët që mbetën në Pulia, të cilët nuk vazhduan udhëtimin e tyre në veri të Italisë- ashtu si shumica – janë integruar, dhe kanë gjetur një terren të përshtatshëm, të favorizuar nga marrëdhëniet tregtare shekullore me Shqipërinë, partneri i parë i tregtisë apuliane. Në fakt, në tremujorin e katërt të vitit 2020, importet arritën në 211.6 milion (242.5 në 2019) dhe eksportet arritën në 199.2, kundrejt 229 në 2019 (2.2 miliard në vitin 2020 tregtia midis Italisë dhe Shqipërisë).

Në fakt emigrimi masiv i viteve ’90 të shqiptarëve në Itali nuk ishte i pari, por i teti. E para daton në 1440 pas heroit kombëtar Gjergj Kastrioti Skënderbeu i cili për shkak të aleancës së tij kundër turqve kishte një qytet të tërë si dhuratë nga Orsini, San Marzano.

“Integrimi drejt roleve të rëndësishme socio-ekonomike është një objektiv i arritur nga të rinjtë shqiptarë që përqëndrojnë gjithçka në studim dhe trajnim”, thotë Luigi Triggiani, kreu i Dhomës së Biznesit të Puglias.

“E gjithë kjo nuk do të ishte e arritshme nëse komuniteti ynë nuk do të kishte qenë në gjendje të integrohej në shoqërinë italiane”, thotë diplomatja shqiptare Genta Mburimi.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.  

Shqiptarët e emigruar dhe të mbetur në Puglia të Italisë pas eksodit të 30 viteve më parë sot janë sipërmarrës dhe kanë kompani të vogla në fusha të ndryshme, si ndërtim, hotelieri, bujqësi, tregti e shërbime.

Të dhënat e Dhomës së Biznesit në Puglia tregojnë se pas 30 vjetësh ata nuk janë thjesht punëtorë e të punësuar por kanë krijuar biznesin e tyre ku gjatë vitit 2020 janë regjistruar 1269 kompani të shqiptarëve.

Sipas këtyre të dhënave, pothuajse 40% e totalit është në ndërtim, kryesisht ata specializohen në rinovimin e mureve(314) dhe rinovimin e ndërtesave (109). Në tregti janë rreht 130, pothuajse 100 ndërmarrje bujqësore dhe më pas shërbime të bashkëpronësisë (45) dhe për personin (34). Nuk mungojnë edhe studime të inxhinierisë civile dhe arkitekturës (4 gjithsej) ose prodhim softuerësh (2).

Shqiptarët që mbetën në Pulia, të cilët nuk vazhduan udhëtimin e tyre në veri të Italisë- ashtu si shumica – janë integruar, dhe kanë gjetur një terren të përshtatshëm, të favorizuar nga marrëdhëniet tregtare shekullore me Shqipërinë, partneri i parë i tregtisë apuliane. Në fakt, në tremujorin e katërt të vitit 2020, importet arritën në 211.6 milion (242.5 në 2019) dhe eksportet arritën në 199.2, kundrejt 229 në 2019 (2.2 miliard në vitin 2020 tregtia midis Italisë dhe Shqipërisë).

Në fakt emigrimi masiv i viteve ’90 të shqiptarëve në Itali nuk ishte i pari, por i teti. E para daton në 1440 pas heroit kombëtar Gjergj Kastrioti Skënderbeu i cili për shkak të aleancës së tij kundër turqve kishte një qytet të tërë si dhuratë nga Orsini, San Marzano.

“Integrimi drejt roleve të rëndësishme socio-ekonomike është një objektiv i arritur nga të rinjtë shqiptarë që përqëndrojnë gjithçka në studim dhe trajnim”, thotë Luigi Triggiani, kreu i Dhomës së Biznesit të Puglias.

“E gjithë kjo nuk do të ishte e arritshme nëse komuniteti ynë nuk do të kishte qenë në gjendje të integrohej në shoqërinë italiane”, thotë diplomatja shqiptare Genta Mburimi.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.