Biblioteka “Padre Leonardo De Martino”, poeti arbëresh i dramës parë në shqip

E hënë, 22 Prill, 2024
E hënë, 22 Prill, 2024

Biblioteka “Padre Leonardo De Martino”, poeti arbëresh i dramës parë në shqip

Leonardo de Martino ka qene frat françeskan dhe poet arberësh. Ka vënë në skenë të parën dramë në gjuhën shqipe, “Nata Keshnellavet” dhe ka qenë mësuesi i disa figurave të lëvizjes kombëtare shqiptare. Më 30 maj 1987 në vendlindjen e tij u krijua një bibliotekë publike me emrin e tij.

Biblioteka komunale “Padre Leonardo De Martino” ndodhet pranë Mnemoteca arbëreshe.

Ndërsa më parë më 1881 iu botua përmbledhja “LArpa dun italo-albanese”, në Venecia. Më 1897 u nderua me titullin Kont i Komendes së Kurorës së Italisë dhe Kont i Petreles dhe i Sfetigradit.

Libri “LArpa dun italo-albanese”, i De Martinos hapet me një dedikim për kushëririn e ndjerë në moshë shumë të re. “Të shtenjtit kushëririt tim të ndjerë, i cili iku para kohe…”

“Poezi dhe muzika, këto dy arte simotra, janë krijuar për t’i dhënë dorën njëra-tjetrës dhe për të krijuar një aleancë…”, shkruante De Martino.

Leonardo de Martino u lind më 5 mars 1840, i biri i Leopoldit dhe Elizabeta Robertit nga Kastelfranko i Meskanos. Urdhri Françeskan i Fretenve Minor Observante të Sant Angelo-s në Pulja e pranuan në kuvende. Ka qenë nxënës i Propagandës Fide në Romë, dhe herët i lindi dëshira për të shërbyer në viset shqiptare.

U shungurua më 25 maj 1858. Drejtoi meshën e parë më 14 maj 1865. Përfundoi studimet teologjike në Institutin e Propagandës Fide në Romë. U caktua me shërbim baritor në viset shqiptare, ku shërbeu për gati 40 vjet, nga 1865 deri më 1881. Shërbeu si famullitar në Troshan, më 1871 nxiti hapjen e shkollës femërore, më pas ishte sekretar i ipeshkvit të Sapes Imzot Pietro Severinit dhe ndoqi misionet në krahina malore. Një periudhë shërbeu edhe si sekretar i Bib Dodë Pashës, dhe mësues i të birit, Prengës. Gjithashtu i dha mësim në vogëli Filip Shirokës, Gjergj Fishtës dhe Ndre Mjedjës.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.

Leonardo de Martino ka qene frat françeskan dhe poet arberësh. Ka vënë në skenë të parën dramë në gjuhën shqipe, “Nata Keshnellavet” dhe ka qenë mësuesi i disa figurave të lëvizjes kombëtare shqiptare. Më 30 maj 1987 në vendlindjen e tij u krijua një bibliotekë publike me emrin e tij.

Biblioteka komunale “Padre Leonardo De Martino” ndodhet pranë Mnemoteca arbëreshe.

Ndërsa më parë më 1881 iu botua përmbledhja “LArpa dun italo-albanese”, në Venecia. Më 1897 u nderua me titullin Kont i Komendes së Kurorës së Italisë dhe Kont i Petreles dhe i Sfetigradit.

Libri “LArpa dun italo-albanese”, i De Martinos hapet me një dedikim për kushëririn e ndjerë në moshë shumë të re. “Të shtenjtit kushëririt tim të ndjerë, i cili iku para kohe…”

“Poezi dhe muzika, këto dy arte simotra, janë krijuar për t’i dhënë dorën njëra-tjetrës dhe për të krijuar një aleancë…”, shkruante De Martino.

Leonardo de Martino u lind më 5 mars 1840, i biri i Leopoldit dhe Elizabeta Robertit nga Kastelfranko i Meskanos. Urdhri Françeskan i Fretenve Minor Observante të Sant Angelo-s në Pulja e pranuan në kuvende. Ka qenë nxënës i Propagandës Fide në Romë, dhe herët i lindi dëshira për të shërbyer në viset shqiptare.

U shungurua më 25 maj 1858. Drejtoi meshën e parë më 14 maj 1865. Përfundoi studimet teologjike në Institutin e Propagandës Fide në Romë. U caktua me shërbim baritor në viset shqiptare, ku shërbeu për gati 40 vjet, nga 1865 deri më 1881. Shërbeu si famullitar në Troshan, më 1871 nxiti hapjen e shkollës femërore, më pas ishte sekretar i ipeshkvit të Sapes Imzot Pietro Severinit dhe ndoqi misionet në krahina malore. Një periudhë shërbeu edhe si sekretar i Bib Dodë Pashës, dhe mësues i të birit, Prengës. Gjithashtu i dha mësim në vogëli Filip Shirokës, Gjergj Fishtës dhe Ndre Mjedjës.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.

Leonardo de Martino ka qene frat françeskan dhe poet arberësh. Ka vënë në skenë të parën dramë në gjuhën shqipe, “Nata Keshnellavet” dhe ka qenë mësuesi i disa figurave të lëvizjes kombëtare shqiptare. Më 30 maj 1987 në vendlindjen e tij u krijua një bibliotekë publike me emrin e tij.

Biblioteka komunale “Padre Leonardo De Martino” ndodhet pranë Mnemoteca arbëreshe.

Ndërsa më parë më 1881 iu botua përmbledhja “LArpa dun italo-albanese”, në Venecia. Më 1897 u nderua me titullin Kont i Komendes së Kurorës së Italisë dhe Kont i Petreles dhe i Sfetigradit.

Libri “LArpa dun italo-albanese”, i De Martinos hapet me një dedikim për kushëririn e ndjerë në moshë shumë të re. “Të shtenjtit kushëririt tim të ndjerë, i cili iku para kohe…”

“Poezi dhe muzika, këto dy arte simotra, janë krijuar për t’i dhënë dorën njëra-tjetrës dhe për të krijuar një aleancë…”, shkruante De Martino.

Leonardo de Martino u lind më 5 mars 1840, i biri i Leopoldit dhe Elizabeta Robertit nga Kastelfranko i Meskanos. Urdhri Françeskan i Fretenve Minor Observante të Sant Angelo-s në Pulja e pranuan në kuvende. Ka qenë nxënës i Propagandës Fide në Romë, dhe herët i lindi dëshira për të shërbyer në viset shqiptare.

U shungurua më 25 maj 1858. Drejtoi meshën e parë më 14 maj 1865. Përfundoi studimet teologjike në Institutin e Propagandës Fide në Romë. U caktua me shërbim baritor në viset shqiptare, ku shërbeu për gati 40 vjet, nga 1865 deri më 1881. Shërbeu si famullitar në Troshan, më 1871 nxiti hapjen e shkollës femërore, më pas ishte sekretar i ipeshkvit të Sapes Imzot Pietro Severinit dhe ndoqi misionet në krahina malore. Një periudhë shërbeu edhe si sekretar i Bib Dodë Pashës, dhe mësues i të birit, Prengës. Gjithashtu i dha mësim në vogëli Filip Shirokës, Gjergj Fishtës dhe Ndre Mjedjës.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.