Destinacion shqiptar/ Syri i Skafkaçit në Bjeshkët e Namuna të Malit të Zi

E mërkurë, 21 Prill, 2021
E mërkurë, 21 Prill, 2021

Destinacion shqiptar/ Syri i Skafkaçit në Bjeshkët e Namuna të Malit të Zi

Syri i Skafkaçit është një nga bukuritë natyrore shqiptare. Ndodhet nën majën e Rosit dhe është pjesë e Parkut Kombëtar të Bjeshkëve të Nemuna, Alpeve Shqiptare.

Ajo ndodhet në zonën e Plavë Gucisë, në fshatin Vuthaj. Njihet dhe si syri i Kaltër i këtyre anëve falë ngjyrës së tij, ujit të pastër transparent dhe të natyrës së paprekur që e rrethon.

Nga ky burim del lumi Gërrla, i cili rrjedhë nja një kilometër mbi sipërfaqe dhe kridhet në greminë duke e krijuar Ujëvarën e Hartinit një bukuri të rrallë të fshatit Vuthaj dhe krejt kësaj ane.

Rruga për tek Syrin e Skafkaçit është shume e lehte, mund te behet ne këmbe për ato pëlqejnë ecjet në mal ose dhe me çdo makinë.

Një rruge krejtësisht e asfaltuar por shumë ngushte dhe me shume kthesa. Në të mbërritur në Vuthaj (Vusanje) mund të gjeni parking të bollshëm si dhe kampe për makinat.
Syri i Skafkaçit nuk është një burim i zakonshëm, i rrethuar nga te gjitha anët me pyje, ai buron ne një lartësi rreth 1000m mbi nivelin e detit.

Kjo trevë etnike shqiptare qysh ne lashtësi ka qene e njohur me emrin “Vuthaj” ose “Katundi Vuthaj”. Por, duke pasur parasysh shtrirjen, kompaktësinë e territorit dhe te banorëve, distancën nga njeri katund tek tjetri, themi se është një krahinë e vogël shqiptare ne zemër te alpeve, me bukuri mahnitëse, me karakteristika lokale te veçanta.

Kjo trevë etnike shqiptare qysh ne lashtësi ka qene e njohur me emrin “Vuthaj” ose “Katundi Vuthaj”. Por, duke pasur parasysh shtrirjen, kompaktësinë e territorit dhe te banorëve, distancën nga njeri katund tek tjetri, themi se është një krahinë e vogël shqiptare ne zemër te alpeve, me bukuri mahnitëse, me karakteristika lokale te veçanta.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.

Syri i Skafkaçit është një nga bukuritë natyrore shqiptare. Ndodhet nën majën e Rosit dhe është pjesë e Parkut Kombëtar të Bjeshkëve të Nemuna, Alpeve Shqiptare.

Ajo ndodhet në zonën e Plavë Gucisë, në fshatin Vuthaj. Njihet dhe si syri i Kaltër i këtyre anëve falë ngjyrës së tij, ujit të pastër transparent dhe të natyrës së paprekur që e rrethon.

Nga ky burim del lumi Gërrla, i cili rrjedhë nja një kilometër mbi sipërfaqe dhe kridhet në greminë duke e krijuar Ujëvarën e Hartinit një bukuri të rrallë të fshatit Vuthaj dhe krejt kësaj ane.

Rruga për tek Syrin e Skafkaçit është shume e lehte, mund te behet ne këmbe për ato pëlqejnë ecjet në mal ose dhe me çdo makinë.

Një rruge krejtësisht e asfaltuar por shumë ngushte dhe me shume kthesa. Në të mbërritur në Vuthaj (Vusanje) mund të gjeni parking të bollshëm si dhe kampe për makinat.
Syri i Skafkaçit nuk është një burim i zakonshëm, i rrethuar nga te gjitha anët me pyje, ai buron ne një lartësi rreth 1000m mbi nivelin e detit.

Kjo trevë etnike shqiptare qysh ne lashtësi ka qene e njohur me emrin “Vuthaj” ose “Katundi Vuthaj”. Por, duke pasur parasysh shtrirjen, kompaktësinë e territorit dhe te banorëve, distancën nga njeri katund tek tjetri, themi se është një krahinë e vogël shqiptare ne zemër te alpeve, me bukuri mahnitëse, me karakteristika lokale te veçanta.

Kjo trevë etnike shqiptare qysh ne lashtësi ka qene e njohur me emrin “Vuthaj” ose “Katundi Vuthaj”. Por, duke pasur parasysh shtrirjen, kompaktësinë e territorit dhe te banorëve, distancën nga njeri katund tek tjetri, themi se është një krahinë e vogël shqiptare ne zemër te alpeve, me bukuri mahnitëse, me karakteristika lokale te veçanta.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.