RAI rikthehet në Shqipëri, firmoset memorandumi me RTSH

E enjte, 28 Tetor, 2021
E enjte, 28 Tetor, 2021

RAI rikthehet në Shqipëri, firmoset memorandumi me RTSH

Radiotelevizioni italian RAI dhe Radio Televizioni Shqiptar, RTSH kanë rinovuar Memorandumin e Mirëkuptimit të vlefshme për tre vjet.

Gjatë videokonferencës online nga pjesëmarrësit kjo u konsiderua si një hap i rëndësishëm për vazhdimin e një aktiviteti dhe një lidhjeje mes institucioneve që është konsoliduar tashmë.

Në këtë takim virtual morën pjesë ministrja e Kulturës Elva Margariti, dhe ambasdori italian në Tiranë, Fabrizio Bucci, si dhe nga RTSH drejtori i përgjithshëm Thoma Gëllçi dhe Kleart Duraj, drejtor i marrëdhënieve ndërkombëtare. Nga RAI të pranishëm ishin presidenti i televizionit, Marcello Foa dhe drejtoresha e marrëdhënieve ndërkombëtare dhe çështjeve evropiane, Simona Martorelli.

Prania e vetë presidentit të RAI në këtë takim virtual dëshmon pikërisht vëmendjen e rritur të RAI ndaj Shqipërisë. Ai quajti kremtimet për 30-vjetorin e eksodit të shqiptarëve në brigjet italiane si një moment të përbashkët historik që televizioni publik italian dhe shqiptare mundën ta transmetojnë dhe dokumentojnë së bashku.

Ky memorandum përfshin bashkëpunim në fushën e medias, blerjen dhe shkëmbimin e programeve radio dhe TV, filma e dokumentarë etj. Gjithashtu përfshin bashkëpunim në trajnim të profesionistëve si dhe shkëmbim të njohurive teknike dhe profesionale në sektorin e komunikimit, pjesëmarrje në festivale radio dhe televizione dhe ngjarje kulturore, shkëmbi përvojash përmes vizitash të planifikuara.

Ky memorandum u hartua në bazë të konsultimit me institucionet shqiptare, ka si prioritet të përforcojë shpërndarjen e materialeve kulturore mbi bukuritë historike-artistike italiane, me përmbajtje për fëmijë dhe adoleshentë.

Formimi i gazetarëve dhe teknikëve televizivë shqiptarë në Itali, përfshi dhe shkollën e Gazetarisë në Perugia.

Pas përkujtimit të anijeve të para të eksodit në Brindisi u ra dakord që bashkëpunimi të vijojë dhe më 8 gusht, në përkujtim të anijes Vlora në Bari. Kjo iniciativë do të përfshijë raportime të thelluara gazetareske, shkëmbim materialesh etj. Në mënyrë të veçantë, RAI do të mund të propozojë programe, të marra nga arkivat e tij, të cilat tregojnë këtë moment historik.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Radiotelevizioni italian RAI dhe Radio Televizioni Shqiptar, RTSH kanë rinovuar Memorandumin e Mirëkuptimit të vlefshme për tre vjet.

Gjatë videokonferencës online nga pjesëmarrësit kjo u konsiderua si një hap i rëndësishëm për vazhdimin e një aktiviteti dhe një lidhjeje mes institucioneve që është konsoliduar tashmë.

Në këtë takim virtual morën pjesë ministrja e Kulturës Elva Margariti, dhe ambasdori italian në Tiranë, Fabrizio Bucci, si dhe nga RTSH drejtori i përgjithshëm Thoma Gëllçi dhe Kleart Duraj, drejtor i marrëdhënieve ndërkombëtare. Nga RAI të pranishëm ishin presidenti i televizionit, Marcello Foa dhe drejtoresha e marrëdhënieve ndërkombëtare dhe çështjeve evropiane, Simona Martorelli.

Prania e vetë presidentit të RAI në këtë takim virtual dëshmon pikërisht vëmendjen e rritur të RAI ndaj Shqipërisë. Ai quajti kremtimet për 30-vjetorin e eksodit të shqiptarëve në brigjet italiane si një moment të përbashkët historik që televizioni publik italian dhe shqiptare mundën ta transmetojnë dhe dokumentojnë së bashku.

Ky memorandum përfshin bashkëpunim në fushën e medias, blerjen dhe shkëmbimin e programeve radio dhe TV, filma e dokumentarë etj. Gjithashtu përfshin bashkëpunim në trajnim të profesionistëve si dhe shkëmbim të njohurive teknike dhe profesionale në sektorin e komunikimit, pjesëmarrje në festivale radio dhe televizione dhe ngjarje kulturore, shkëmbi përvojash përmes vizitash të planifikuara.

Ky memorandum u hartua në bazë të konsultimit me institucionet shqiptare, ka si prioritet të përforcojë shpërndarjen e materialeve kulturore mbi bukuritë historike-artistike italiane, me përmbajtje për fëmijë dhe adoleshentë.

Formimi i gazetarëve dhe teknikëve televizivë shqiptarë në Itali, përfshi dhe shkollën e Gazetarisë në Perugia.

Pas përkujtimit të anijeve të para të eksodit në Brindisi u ra dakord që bashkëpunimi të vijojë dhe më 8 gusht, në përkujtim të anijes Vlora në Bari. Kjo iniciativë do të përfshijë raportime të thelluara gazetareske, shkëmbim materialesh etj. Në mënyrë të veçantë, RAI do të mund të propozojë programe, të marra nga arkivat e tij, të cilat tregojnë këtë moment historik.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.