Maqedonia e Veriut, nis procesi i vetëregjistrimit i Diasporës

E mërkurë, 12 Maj, 2021
E mërkurë, 12 Maj, 2021

Maqedonia e Veriut, nis procesi i vetëregjistrimit i Diasporës

Maqedonia e Veriut ka nisur projektin e vetëregjistrimit të diasporës me nënshtetësi të saj.

Regjistrimi i diasporës nis më 1 mars dhe përfundon më 21 prill 2021.

Më 21 janar të këtij viti parlamenti miratoi ligjin e shumë diskutueshëm për regjistrimin e popullsisë.

Dy çështje social-politike janë të lidhura me censusin e planifikuar – emigrimi masiv jashtë vendit në njëzet vitet e fundit, kryesisht drejt vendeve të Europës Perëndimore, dhe fakti që Kushtetuta maqedonase parashikon disa të drejta kolektive civile për komunitetet etnike, kur ato përfaqësojnë mbi 20% të popullsisë në një komunë të caktuar ose në të gjithë vendin.

Sipas dispozitave ligjore për regjistrimin – për shtetasit e Republikës së Maqedonisë së Veriut, të cilët përkohësisht punojnë ose qëndrojnë jashtë vendit – vetëregjistrimi do të mundësohet në mars nëpërmjet një aplikacioni të veçantë që do të jetë në dispozicion në faqen e internetit të Zyrës Kombëtare të Statistikave. Aplikacioni do të jetë në dispozicion të qytetarëve në shtatë gjuhë: maqedonase, shqipe, turke, rome, vllahe, serbe dhe boshnjake.

Sipas të dhënave të regjistrimit të vitit 2002 – i fundit në dispozicion deri më sot – vendi ka 2,022,547 banorë, përfshirë 1,297,981 maqedonas (64%) dhe 509,083 shqiptarë (25,17%).

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Maqedonia e Veriut ka nisur projektin e vetëregjistrimit të diasporës me nënshtetësi të saj.

Regjistrimi i diasporës nis më 1 mars dhe përfundon më 21 prill 2021.

Më 21 janar të këtij viti parlamenti miratoi ligjin e shumë diskutueshëm për regjistrimin e popullsisë.

Dy çështje social-politike janë të lidhura me censusin e planifikuar – emigrimi masiv jashtë vendit në njëzet vitet e fundit, kryesisht drejt vendeve të Europës Perëndimore, dhe fakti që Kushtetuta maqedonase parashikon disa të drejta kolektive civile për komunitetet etnike, kur ato përfaqësojnë mbi 20% të popullsisë në një komunë të caktuar ose në të gjithë vendin.

Sipas dispozitave ligjore për regjistrimin – për shtetasit e Republikës së Maqedonisë së Veriut, të cilët përkohësisht punojnë ose qëndrojnë jashtë vendit – vetëregjistrimi do të mundësohet në mars nëpërmjet një aplikacioni të veçantë që do të jetë në dispozicion në faqen e internetit të Zyrës Kombëtare të Statistikave. Aplikacioni do të jetë në dispozicion të qytetarëve në shtatë gjuhë: maqedonase, shqipe, turke, rome, vllahe, serbe dhe boshnjake.

Sipas të dhënave të regjistrimit të vitit 2002 – i fundit në dispozicion deri më sot – vendi ka 2,022,547 banorë, përfshirë 1,297,981 maqedonas (64%) dhe 509,083 shqiptarë (25,17%).

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.