23 shkurt 1848, De Rada botonte gazetën “L’Albanese d’Italia”

E diel, 28 Shkurt, 2021
E diel, 28 Shkurt, 2021

23 shkurt 1848, De Rada botonte gazetën “L’Albanese d’Italia”

Gazeta “L’Albanese d’Italia” (Shqiptari i Italisë), e njohur dhe si gazeta e para në historinë e shtypit shqiptar, u botua më 23 shkurt të vitit 1848 në Napoli të Italisë.

Kjo gazetë, e drejtuar nga Jeronim De Rada, ishte një tribunë e mirë për të përçuar mesazhet politike, shoqërore e kulturore në gjuhën italiane dhe pjesëirisht në arbërisht.

Ajo, gjithashtu, shërbeu si gazeta e parë për të formuar opinionin publik të komunitetit Arbëresh në Itali, duke sjellë në numrat e saj edhe lajme të ndryshme nga Shqipëria apo vendet e Ballkanit.

De Rada është shkrimtar arbëresh dhe një nga publicistët më të vjetër shqiptarë. Me këtë gazetë ai hodhi gurin e parë në themelet e shtypi kombëtar, ku pas kësaj gazete u botuan dhe një sërë titujsh të tjetër të rëndësishëm për kohën.

Kjo gazetë, e drejtuar nga Jeronim de Rada, ishte një tribunë e mirë për të përçuar mesazhet politike, shoqërore e kulturore në gjuhën italiane, pjesërisht edhe në arbërisht.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Gazeta “L’Albanese d’Italia” (Shqiptari i Italisë), e njohur dhe si gazeta e para në historinë e shtypit shqiptar, u botua më 23 shkurt të vitit 1848 në Napoli të Italisë.

Kjo gazetë, e drejtuar nga Jeronim De Rada, ishte një tribunë e mirë për të përçuar mesazhet politike, shoqërore e kulturore në gjuhën italiane dhe pjesëirisht në arbërisht.

Ajo, gjithashtu, shërbeu si gazeta e parë për të formuar opinionin publik të komunitetit Arbëresh në Itali, duke sjellë në numrat e saj edhe lajme të ndryshme nga Shqipëria apo vendet e Ballkanit.

De Rada është shkrimtar arbëresh dhe një nga publicistët më të vjetër shqiptarë. Me këtë gazetë ai hodhi gurin e parë në themelet e shtypi kombëtar, ku pas kësaj gazete u botuan dhe një sërë titujsh të tjetër të rëndësishëm për kohën.

Kjo gazetë, e drejtuar nga Jeronim de Rada, ishte një tribunë e mirë për të përçuar mesazhet politike, shoqërore e kulturore në gjuhën italiane, pjesërisht edhe në arbërisht.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.