Destinacione shqiptare/ Kalaja e Paleokastrës afër Gjirokastrës

E enjte, 28 Tetor, 2021
E enjte, 28 Tetor, 2021

Destinacione shqiptare/ Kalaja e Paleokastrës afër Gjirokastrës

Paleokastra është një kështjellë që ndodhet pak kilometra në veri të Qytetit të Gjirokastrës. Emri i saj përkthehet: Kala e vjetër. Paleokastra është një ato nga pak instalacione ushtarake romake në Ballkan. Mendohet se është ndërtuar në shek e 4 të erës tonë, në kohën e perandorit Konstandin i Madh (272-337AD) si një strehë për ushtrinë kalorësiake të tij.

Muret janë shembur, por forma drejtkëndore e një fortese tipike romake është ende e dukshme, me kullat këndore në qoshe, dhe një portë të vetme në perëndim.

Gërmimet kanë treguar se ajo është përdorur deri në shekullin e 6 të erës tonë, dhe më pas u shtuan dhe dy kisha të vogla brenda mureve. Kështjella u ngrit këtu për të mbikëqyrur lumin dhe hyrjen në Luginën e Kardhiqit që konsiderohej rruga kryesore romake nga Saranda për në bregdet.

Paleokastra është 30 minuta nga Gjirokastra me makinë. Nga rruga nacionale nga Gjirokastra drejt Tepelenës. Pas 20 minutash arrihet në një kryqëzim dhe nw krah të djathtë të çon në Paleokastër ndërsa i majti në Kardhiq. Pamja gjatw rrugws nga aty është e mrekullueshme, dhe ju mund të shijoni këtë udhëtim duke imagjinuar një kthim në kohë kur kalaja shërbente si një instalacion romak ushtarak./prointegra.ch/

Paleokastra është një kështjellë që ndodhet pak kilometra në veri të Qytetit të Gjirokastrës. Emri i saj përkthehet: Kala e vjetër. Paleokastra është një ato nga pak instalacione ushtarake romake në Ballkan. Mendohet se është ndërtuar në shek e 4 të erës tonë, në kohën e perandorit Konstandin i Madh (272-337AD) si një strehë për ushtrinë kalorësiake të tij.

Muret janë shembur, por forma drejtkëndore e një fortese tipike romake është ende e dukshme, me kullat këndore në qoshe, dhe një portë të vetme në perëndim.

Gërmimet kanë treguar se ajo është përdorur deri në shekullin e 6 të erës tonë, dhe më pas u shtuan dhe dy kisha të vogla brenda mureve. Kështjella u ngrit këtu për të mbikëqyrur lumin dhe hyrjen në Luginën e Kardhiqit që konsiderohej rruga kryesore romake nga Saranda për në bregdet.

Paleokastra është 30 minuta nga Gjirokastra me makinë. Nga rruga nacionale nga Gjirokastra drejt Tepelenës. Pas 20 minutash arrihet në një kryqëzim dhe nw krah të djathtë të çon në Paleokastër ndërsa i majti në Kardhiq. Pamja gjatw rrugws nga aty është e mrekullueshme, dhe ju mund të shijoni këtë udhëtim duke imagjinuar një kthim në kohë kur kalaja shërbente si një instalacion romak ushtarak./prointegra.ch/