Cannoli, ëmbëlsira tradicionale e Arbëreshëve që i reziston kohës

E premte, 19 Prill, 2024
E premte, 19 Prill, 2024

Cannoli, ëmbëlsira tradicionale e Arbëreshëve që i reziston kohës

Gatimet janë pjesë e traditës së çdo vendi. Ato ndryshojnë, nga vendi në vend, nga krahina në krahinë e nga koha në kohë dhe mënyra të reja gatimi përqafohen nga vendet përtej detit, por e rëndësishme është të mos harrohen ato tradicionale, të gatuara ndër vite.

Në një emision në televizionin rajonal italian TeleColor, u fol mbrëmjen e djeshme për historinë mijëravjeçare të ëmbëlsirave dhe ushqimeve siciliane, ku sigurisht vëmendjen e duhur mori edhe embëlsira e famshme të Horës së Arbëreshëve, Cannoli (Kanojët).

Cannoli është lloj brumi i mbushur brenda, një ëmbëlsirë e famshme në Horën e Arbëreshëve. Sekreti i kësaj recete është brumi në formë pite, dhe përzierja e kripës me të ëmblën. Mbushet brenda me riçota (gjizë e ëmbël) dhe çokollatë.

Në Siçili kjo ëmbëlsirë shërbehet në çdo bar e restorant, e veçanërisht mes Horës së Arbëreshëve është më e preferuara. Eshtë simboli i tradites arbereshe.

Gatimet janë pjesë e traditës së çdo vendi. Ato ndryshojnë, nga vendi në vend, nga krahina në krahinë e nga koha në kohë dhe mënyra të reja gatimi përqafohen nga vendet përtej detit, por e rëndësishme është të mos harrohen ato tradicionale, të gatuara ndër vite.

Në një emision në televizionin rajonal italian TeleColor, u fol mbrëmjen e djeshme për historinë mijëravjeçare të ëmbëlsirave dhe ushqimeve siciliane, ku sigurisht vëmendjen e duhur mori edhe embëlsira e famshme të Horës së Arbëreshëve, Cannoli (Kanojët).

Cannoli është lloj brumi i mbushur brenda, një ëmbëlsirë e famshme në Horën e Arbëreshëve. Sekreti i kësaj recete është brumi në formë pite, dhe përzierja e kripës me të ëmblën. Mbushet brenda me riçota (gjizë e ëmbël) dhe çokollatë.

Në Siçili kjo ëmbëlsirë shërbehet në çdo bar e restorant, e veçanërisht mes Horës së Arbëreshëve është më e preferuara. Eshtë simboli i tradites arbereshe.

Gatimet janë pjesë e traditës së çdo vendi. Ato ndryshojnë, nga vendi në vend, nga krahina në krahinë e nga koha në kohë dhe mënyra të reja gatimi përqafohen nga vendet përtej detit, por e rëndësishme është të mos harrohen ato tradicionale, të gatuara ndër vite.

Në një emision në televizionin rajonal italian TeleColor, u fol mbrëmjen e djeshme për historinë mijëravjeçare të ëmbëlsirave dhe ushqimeve siciliane, ku sigurisht vëmendjen e duhur mori edhe embëlsira e famshme të Horës së Arbëreshëve, Cannoli (Kanojët).

Cannoli është lloj brumi i mbushur brenda, një ëmbëlsirë e famshme në Horën e Arbëreshëve. Sekreti i kësaj recete është brumi në formë pite, dhe përzierja e kripës me të ëmblën. Mbushet brenda me riçota (gjizë e ëmbël) dhe çokollatë.

Në Siçili kjo ëmbëlsirë shërbehet në çdo bar e restorant, e veçanërisht mes Horës së Arbëreshëve është më e preferuara. Eshtë simboli i tradites arbereshe.