Drini Mulla, inxhinieri shqiptar në krye të kompanisë së suksesshme australiane

E martë, 20 Tetor, 2020
E martë, 20 Tetor, 2020

Drini Mulla, inxhinieri shqiptar në krye të kompanisë së suksesshme australiane

Kur Drini Mulla filloi krijimin e një kompanie inxhinierike në Melburn në vitin 1999 së bashku me dy miq të tij, ai nuk e mendoi kurrë se kompania e tij do të rritej aq shumë sa një ditë do të shndërrohej në një kompani ndërkombëtare. Si një krijues çipesh, ai gjithmonë ka ecur me mendimin se si inxhinier dhe drejtues i një kompanie inxhinierike, nuk ishte e nevojshme të kishte një profil të njohur publik, por e kishte gabim.

DEK Technologies, kompania që Mulla dhe miqtë e tij – Eddie Yim dhe Kerim Tanovic – filluan, tani po kërkon të rrisë bazën e saj të punonjësve nga pak më shumë se 500 në 1000. Dhe ai e ka kuptuar se një nga mënyrat më të mira për të tërhequr njerëzit është për ta bërë të njohur historinë e tij.

Dhe historia e tij, është një histori emigrimi. Të parët e tij nga fshati Baban, në Devoll të Korçës i përkasin valës së parë të shqiptarëve që emigruan në Australi. Pasardhës i fisit Agastra, të cilët u vendosën fillimisht në Mareeba, Mullai me modesti tregon se prindërit e tij janë fermerë që kultivojnë avokado dhe mango. Dhe se në fermën e  tyre mësoi vlerat që sot i ka vënë në zbatim e ka arritur suksesin e tij.

“Unë jam rritur në një qytet të vogël bujqësor në Queensland të Veriut, i quajtur Mareeba,” rrëfen Mullai  “Prindërit e mi janë fermerë që kultivojnë avokado dhe mango. Si djalë në kohën e adoleshencës unë bëra atë që bënin shumica e fëmijëve të fermerëve, në moshën time, ndihmova prindërit në fermë, shoqërohesha me kushërinjtë dhe fqinjët tanë dhe ngisnim motorë. Ne nuk kishim telefona celularë ose Internet, kështu që argëtimi bëhej kryesisht përmes TV dhe radio.

“Prindërit e mi kanë qenë modelet e mia dhe kanë qenë shumë të dobishëm në formimin e atij që jam sot. Ata më mësuan vlera të tilla si rëndësia e familjes, puna e palodhur, ndershmëria, besnikëria dhe etika; vlerat që unë i dua shumë dhe sigurisht i përdor në biznesin tim.

Disa prej këtyre vlerave tingëllojnë pothuajse çuditshëm në këtë kohë dhe moshë kur njerëzit bëjnë shumë para, dhe shpejt, duket se kanë të bëjnë me qëllimin e vetëm për dikë që fillon një biznes ose përndryshe kërkon të zgjerojë një të tillë. Por atëherë siç thashë, ai është ndryshe.

Në një intervistë të gjatë për itëire (media e profilizuar për teknologjinë) Mulla ka rrëfyer rrugëtimin e tij drejt suksesit.

Ai ka pohuar se në fëmijëri hobi i tij  ishte të ndërtonte komplete elektronike Dick Smith. “Kjo është ajo që ndikoi kryesisht tek unë që të interesohem për elektronikën,” tha ai. “Kjo përfundimisht bëri që unë të bëja një kurs inxhinierie elektronike në Queensland Institute of Technology  (tani Universiteti i Teknologjisë Queensland),” tha Mulla.

“Në vitin tim të fundit, Ericsson në Melburn ishin në një përpjekje rekrutimi për të punësuar 50 të diplomuar nga e gjithë Australia dhe erdha në universitet për të kryer intervista. Unë isha me fat që u zgjodha si një i diplomuar dhe u transferova në Melburn pas përfundimit të finales time viti “.

Ericsson ka qenë një pjesë e madhe dhe e rëndësishme e jetës së tij. “Unë kam qenë duke punuar me ta si punonjës ose kontraktor për gjatë gjithë karrierës time. ” shprehet Mulla. Kompania e tij përveç Melburnit ka degë në Suedi, Itali dhe Vietnam, dhe së fundmi po hap një degë në San Jose, California.

As ai nuk ka fjalë për të përshkruar atë që bën kompania e tij. Ai nuk përdor fjalë si sinergji dhe stimulim. “Ne jemi një kompani e jashtme e teknologjisë që siguron shërbime të zhvillimit të programeve dhe pajisjeve. Ne i ndihmojmë kompanitë të zhvillojnë dhe mbajnë produktet e tyre të teknologjisë së lartë,” tha ai. “Në këtë fazë, ne nuk kemi plane për të dalë publikisht.”

Deri më tani, DEK Technologies nuk ka kërkuar të mbajë një profil të lartë pasi nuk ishte e nevojshme të ishte e njohur për të tërhequr biznes. “DEK është një kompani inxhinierike, e drejtuar nga inxhinierë për inxhinierë,” shpjegoi Mulla. “Pra, të kesh një profil të lartë publik nuk ka qenë kurrë një përparësi për ne. Ne shpesh zbulonim kur u flisnim njerëzve për DEK, ata ishin mjaft të befasuar për sa të suksesshëm jemi dhe se kemi një histori të mirë që ia vlen të ndahet.

“Deri më tani, historia jonë është botuar në një revistë të këshillit lokal duke promovuar biznese lokale dhe artikuj në lidhje me çmimet tona të ndryshme. Për shembull, ne ishim finalistë për Çmimet e Biznesit “Telstra” çdo herë që aplikuam. Ne fituam çmimin e Biznesit Verior të Vitit 2018, çmimi “Hume City Business of the Year 2017” dhe “Ericsson Global Supplier of the Year 2016”, sa për të përmendur disa “.

Kur u pyet nëse ai do të favorizonte një klient të ri që mbante premtimin e shumë parave ose një klient të vjetër me të cilin tashmë ishte marrë me sukses, Mulla nuk hezitoi të zgjidhte këtë të fundit. “Ne jemi një kompani shumë besnike dhe zgjedhim të punojmë me klientë që ndajnë vlera të ngjashme me ne,” tha ai. “Në këtë rast, ne do të qëndronim me klientin tonë ekzistues pasi tashmë kemi krijuar një marrëdhënie të ndërtuar mbi besimin, mënyrat e punës dhe vlerat thelbësore.

“Me një klient të ri ne do të rrezikonim vlera të gabuara dhe mënyra të punës që nganjëherë mund të bëhen më të kushtueshme sesa mbajtja e një klienti ekzistues. Për më tepër, ne jemi një kompani e ndërtuar kryesisht mbi marrëdhënie dhe nuk drejtohemi vetëm nga fitimet. Kjo, padyshim që do të dëshironim t’i siguronim të dy projektet “.

Mulla nuk përpiqet të jetë politikisht korrekt. I pyetur se çfarë e shtyn politikën e tij të punësimit, ai u përgjigj: “Ne punësojmë kryesisht bazuar në merita. Edhe pse inxhinieria është një industri e mbizotëruar nga burrat, sigurisht që do të dëshironim të kishim më shumë gra në kompaninë tonë.

“Sidoqoftë, kjo ka qenë e vështirë për t’u arritur për shkak të mungesës së inxhinierëve femra. Shpresojmë që shtytja e qeverisë për arsimin STEM, veçanërisht midis vajzave do të ndihmojë për ta ndryshuar këtë me kalimin e kohës. Në çdo rast, ne jemi një vend pune shumë i larmishëm pasi punësojnë njerëz pa marrë parasysh gjininë, racën, fenë dhe ata me aftësi të kufizuara “.

Një mënyrë tjetër në të cilën Mulla shquhet është se ai gjen kënaqësi të jashtëzakonshme në atë që po bën. “Unë jam jashtëzakonisht i lumtur me atë që po bëj tani. Është diçka që më pëlqen dhe gjej shumë përmbushje,” tha ai.

Ai nuk është tipi që i zgjat vendimet. “Unë prirem të shfrytëzoj mundësitë pasi ato vijnë dhe nuk jam me të vërtetë një person që planifikon jetën e tyre në një T”, ishte mënyra e tij për ta thënë atë. “Ka pasur disa faza në jetën time ku zgjedhja e një rruge mbi tjetrën ka rezultuar që unë të jem këtu ku jam sot.

“Për shembull, të vendosësh se ku të punosh pas universitetit dhe të vendosësh të jetosh në Melburn ka bërë një ndryshim të madh se ku është jeta ime tani. Unë jam i lumtur me zgjedhjet që kam bërë.”

Drejtimi i ndërmarrjes i merr pjesën më të madhe të kohës, por nuk është e gjithë jeta e tij. “Pasioni im jashtë punës është në ndërtim dhe ndërtim. Më pëlqen të bëj vetë rinovimet e shtëpisë time dhe gjithashtu kam projekte të ndryshme për zhvillimin e banesave rreth Melburnit. Kjo është diçka që unë bëj përveç DEK,” tha ai, kur u pyet.

“Më pëlqen të punoj me duar dhe të ndërtoj gjëra që ndoshta janë rezultat i edukimit tim bujqësor.”

Plus, ai gjithashtu ka një grimë humanitare në vete. “Diçka tjetër për të cilën unë jam i apasionuar është të ndihmoj njerëzit që kanë më pak fat, veçanërisht fëmijët. Kjo na çoi në krijimin e Fondacionit DEK tetë vjet më parë. Ne synojmë të kemi rreth 10 projekte të komunitetit dhe bamirësisë në vit.

“Ne punojmë me punonjësit tanë për të organizuar shpërndarje ushqimesh për të pastrehët dhe bashkëpunojmë me humanitaren australiane Moira Kelly dhe organizata të tilla si “Kind Cuts for Kids” (Profesor Paddy Deëan) për të siguruar mbështetje për trajtimin e fëmijëve të sëmurë rëndë.

“Nisma të tjera kanë përfshirë ofrimin e bursave për fëmijët Vietnamezë që jetojnë në fshatra, sigurimin e ujit të pastër në një fshat të largët në Vietnamin qendror dhe sponsorizimin e kirurgëve pediatër Australianë në vende të ndryshme të botës së tretë në botë për të mësuar mjekët vendas se si të trajtojnë më mirë fëmijët sëmundje kritike”.

“Një kompani e qëndrueshme financiarisht do të thotë se po bëjmë mirë dhe çmimet sigurojnë njohje për punën që po bëjmë,” tha ai. “Sidoqoftë, suksesi për mua ka të bëjë me etikë të mirë, punonjës të lumtur, klientë të kënaqur dhe aftësinë që biznesi të vazhdojë të funksionojë edhe në rrethanat më të vështira.”

Zgjerimi i kompanisë është shumë në mendjen e tij këto ditë. “Qëllimi ynë është që të rritemi në 1000 punonjës gjatë viteve të ardhshme. Ne jemi rritur nga tre persona në mbi 500 pa një ekip shitjesh (marketingu). Rritja e DEK është drejtuar kryesisht nga përsëritje e biznesit dhe gojë më gojë. Ne besojmë se një shitje ( ekipi i marketingut)  do të ndihmojë në përshpejtimin tonë për të arritur një objektiv të rritjes prej 1000 të punësuarve, “tha ai. “Unë kam zgjedhur personalisht këta njerëz dhe vazhdoj të ndjek progresin e këtij ekipi të përkushtuar këtu në Australi.”

Mulla thotë se ekipi i shitjeve dhe marketingut ka pasur një efekt pozitiv në kompani. “Ekipi ynë i shitjeve dhe marketingut u bashkua rreth nëntë muaj më parë dhe ne patjetër që kemi parë një rezultat pozitiv,” theksoi ai. “Ne kemi fituar disa kontrata të rëndësishme tashmë me kompaninë më të madhe të telekomunikacionit në Australi, për shkak të përpjekjeve të tyre.”

Ai ka bërë parashikime për marrjen parasysh të barrierave kulturore dhe gjuhësore gjatë punësimit. “Ne kemi ekipet lokale të dedikuara për burimet njerëzore / rekrutimet që janë përgjegjëse për punësimin e punonjësve në zyrat tona në Vietnam, Suedi dhe Itali,” tha ai.

“Në Vietnam, ne kemi një menaxher të përgjithshëm Australian i cili siguron që të mbajmë një ekuilibër të mirë të kulturave dhe përshtatjes kulturore midis faqeve tona globale. Ne gjithashtu kemi një mësues me kohë të plotë në anglisht në zyrën tonë në Vietnam për të ndihmuar në çdo pengesë të mundshme gjuhësore. Australia dhe Suedia ka një kulturë të ngjashme dhe anglishtja është gjuhë e dytë për popullin suedez kështu që ne nuk kemi ndonjë pengesë reale për të kapërcyer “.

Duke vepruar në kultura të ndryshme, Mulla thotë se identifikohet me kulturat evropiane dhe australiane për shkak të trashëgimisë dhe edukimit të tij, “pasi kishte pasur fatin të përjetonte më të mirën e të dy botëve”.

“Unë kam një trashëgimi të Evropës Jugore (shqiptare) por kam lindur në Australi,” tha ai. “Unë mendoj se kultura Australiane është mjaft e ngjashme me kulturat e Evropës Veriore që gjenden në vendet Skandinave ku të folurit mendimi juaj inkurajohet. Ne ndajmë vlera të përbashkëta dhe ekuilibri i jetës në punë është shumë i ngjashëm. Prandaj [kjo] pse zyrat tona Suedeze dhe Australiane kanë një mirëkuptim i ngjashëm kulturor.

“Pasi kam ndërtuar një zyrë në Vietnam dhe kam udhëtuar atje shumë herë në vit, kam mësuar dhe përjetuar shumë për kulturën Vietnameze dhe zbuloj se kulturat e Evropës Jugore dhe Azisë duken mjaft të ngjashme për sa i përket vlerave që ndajnë të cilat vlerësohen shumë të tilla si etikë pune dhe devotshmëri birnore “.

Në frontin e shtëpisë, Mulla është i përfshirë sa ai në punë, “Unë kam një grua dhe tre djem, të moshës 19, 17 dhe 12 vjeç. Unë dhe gruaja ime jemi të martuar për 24 vjet. Ne jemi një familje e ngushtë e kanë një lidhje të fortë familjare.

“Djali im më i madh është në universitet  ku studion inxhinieri, kështu që ai do të vijë tek unë për këshilla mbi punën e kursit. Unë jam gjithashtu i gatshëm për sa i përket mbështetjes së djemve të mi në sportet e tyre, dhe transferimin e tyre në lojërat e tyre dhe seancat praktikë. ”

Si do të donte të kujtohej?

“Si një person i ndershëm dhe i përulur që u përpoq më së miri në gjithçka që bëri, i pëlqente t’i bënte njerëzit të qeshnin, ishte vërtet i kujdesshëm dhe kishte një pasion për të ndihmuar ata që kishin nevojë përreth tij.”

Kur Drini Mulla filloi krijimin e një kompanie inxhinierike në Melburn në vitin 1999 së bashku me dy miq të tij, ai nuk e mendoi kurrë se kompania e tij do të rritej aq shumë sa një ditë do të shndërrohej në një kompani ndërkombëtare. Si një krijues çipesh, ai gjithmonë ka ecur me mendimin se si inxhinier dhe drejtues i një kompanie inxhinierike, nuk ishte e nevojshme të kishte një profil të njohur publik, por e kishte gabim.

DEK Technologies, kompania që Mulla dhe miqtë e tij – Eddie Yim dhe Kerim Tanovic – filluan, tani po kërkon të rrisë bazën e saj të punonjësve nga pak më shumë se 500 në 1000. Dhe ai e ka kuptuar se një nga mënyrat më të mira për të tërhequr njerëzit është për ta bërë të njohur historinë e tij.

Dhe historia e tij, është një histori emigrimi. Të parët e tij nga fshati Baban, në Devoll të Korçës i përkasin valës së parë të shqiptarëve që emigruan në Australi. Pasardhës i fisit Agastra, të cilët u vendosën fillimisht në Mareeba, Mullai me modesti tregon se prindërit e tij janë fermerë që kultivojnë avokado dhe mango. Dhe se në fermën e  tyre mësoi vlerat që sot i ka vënë në zbatim e ka arritur suksesin e tij.

“Unë jam rritur në një qytet të vogël bujqësor në Queensland të Veriut, i quajtur Mareeba,” rrëfen Mullai  “Prindërit e mi janë fermerë që kultivojnë avokado dhe mango. Si djalë në kohën e adoleshencës unë bëra atë që bënin shumica e fëmijëve të fermerëve, në moshën time, ndihmova prindërit në fermë, shoqërohesha me kushërinjtë dhe fqinjët tanë dhe ngisnim motorë. Ne nuk kishim telefona celularë ose Internet, kështu që argëtimi bëhej kryesisht përmes TV dhe radio.

“Prindërit e mi kanë qenë modelet e mia dhe kanë qenë shumë të dobishëm në formimin e atij që jam sot. Ata më mësuan vlera të tilla si rëndësia e familjes, puna e palodhur, ndershmëria, besnikëria dhe etika; vlerat që unë i dua shumë dhe sigurisht i përdor në biznesin tim.

Disa prej këtyre vlerave tingëllojnë pothuajse çuditshëm në këtë kohë dhe moshë kur njerëzit bëjnë shumë para, dhe shpejt, duket se kanë të bëjnë me qëllimin e vetëm për dikë që fillon një biznes ose përndryshe kërkon të zgjerojë një të tillë. Por atëherë siç thashë, ai është ndryshe.

Në një intervistë të gjatë për itëire (media e profilizuar për teknologjinë) Mulla ka rrëfyer rrugëtimin e tij drejt suksesit.

Ai ka pohuar se në fëmijëri hobi i tij  ishte të ndërtonte komplete elektronike Dick Smith. “Kjo është ajo që ndikoi kryesisht tek unë që të interesohem për elektronikën,” tha ai. “Kjo përfundimisht bëri që unë të bëja një kurs inxhinierie elektronike në Queensland Institute of Technology  (tani Universiteti i Teknologjisë Queensland),” tha Mulla.

“Në vitin tim të fundit, Ericsson në Melburn ishin në një përpjekje rekrutimi për të punësuar 50 të diplomuar nga e gjithë Australia dhe erdha në universitet për të kryer intervista. Unë isha me fat që u zgjodha si një i diplomuar dhe u transferova në Melburn pas përfundimit të finales time viti “.

Ericsson ka qenë një pjesë e madhe dhe e rëndësishme e jetës së tij. “Unë kam qenë duke punuar me ta si punonjës ose kontraktor për gjatë gjithë karrierës time. ” shprehet Mulla. Kompania e tij përveç Melburnit ka degë në Suedi, Itali dhe Vietnam, dhe së fundmi po hap një degë në San Jose, California.

As ai nuk ka fjalë për të përshkruar atë që bën kompania e tij. Ai nuk përdor fjalë si sinergji dhe stimulim. “Ne jemi një kompani e jashtme e teknologjisë që siguron shërbime të zhvillimit të programeve dhe pajisjeve. Ne i ndihmojmë kompanitë të zhvillojnë dhe mbajnë produktet e tyre të teknologjisë së lartë,” tha ai. “Në këtë fazë, ne nuk kemi plane për të dalë publikisht.”

Deri më tani, DEK Technologies nuk ka kërkuar të mbajë një profil të lartë pasi nuk ishte e nevojshme të ishte e njohur për të tërhequr biznes. “DEK është një kompani inxhinierike, e drejtuar nga inxhinierë për inxhinierë,” shpjegoi Mulla. “Pra, të kesh një profil të lartë publik nuk ka qenë kurrë një përparësi për ne. Ne shpesh zbulonim kur u flisnim njerëzve për DEK, ata ishin mjaft të befasuar për sa të suksesshëm jemi dhe se kemi një histori të mirë që ia vlen të ndahet.

“Deri më tani, historia jonë është botuar në një revistë të këshillit lokal duke promovuar biznese lokale dhe artikuj në lidhje me çmimet tona të ndryshme. Për shembull, ne ishim finalistë për Çmimet e Biznesit “Telstra” çdo herë që aplikuam. Ne fituam çmimin e Biznesit Verior të Vitit 2018, çmimi “Hume City Business of the Year 2017” dhe “Ericsson Global Supplier of the Year 2016”, sa për të përmendur disa “.

Kur u pyet nëse ai do të favorizonte një klient të ri që mbante premtimin e shumë parave ose një klient të vjetër me të cilin tashmë ishte marrë me sukses, Mulla nuk hezitoi të zgjidhte këtë të fundit. “Ne jemi një kompani shumë besnike dhe zgjedhim të punojmë me klientë që ndajnë vlera të ngjashme me ne,” tha ai. “Në këtë rast, ne do të qëndronim me klientin tonë ekzistues pasi tashmë kemi krijuar një marrëdhënie të ndërtuar mbi besimin, mënyrat e punës dhe vlerat thelbësore.

“Me një klient të ri ne do të rrezikonim vlera të gabuara dhe mënyra të punës që nganjëherë mund të bëhen më të kushtueshme sesa mbajtja e një klienti ekzistues. Për më tepër, ne jemi një kompani e ndërtuar kryesisht mbi marrëdhënie dhe nuk drejtohemi vetëm nga fitimet. Kjo, padyshim që do të dëshironim t’i siguronim të dy projektet “.

Mulla nuk përpiqet të jetë politikisht korrekt. I pyetur se çfarë e shtyn politikën e tij të punësimit, ai u përgjigj: “Ne punësojmë kryesisht bazuar në merita. Edhe pse inxhinieria është një industri e mbizotëruar nga burrat, sigurisht që do të dëshironim të kishim më shumë gra në kompaninë tonë.

“Sidoqoftë, kjo ka qenë e vështirë për t’u arritur për shkak të mungesës së inxhinierëve femra. Shpresojmë që shtytja e qeverisë për arsimin STEM, veçanërisht midis vajzave do të ndihmojë për ta ndryshuar këtë me kalimin e kohës. Në çdo rast, ne jemi një vend pune shumë i larmishëm pasi punësojnë njerëz pa marrë parasysh gjininë, racën, fenë dhe ata me aftësi të kufizuara “.

Një mënyrë tjetër në të cilën Mulla shquhet është se ai gjen kënaqësi të jashtëzakonshme në atë që po bën. “Unë jam jashtëzakonisht i lumtur me atë që po bëj tani. Është diçka që më pëlqen dhe gjej shumë përmbushje,” tha ai.

Ai nuk është tipi që i zgjat vendimet. “Unë prirem të shfrytëzoj mundësitë pasi ato vijnë dhe nuk jam me të vërtetë një person që planifikon jetën e tyre në një T”, ishte mënyra e tij për ta thënë atë. “Ka pasur disa faza në jetën time ku zgjedhja e një rruge mbi tjetrën ka rezultuar që unë të jem këtu ku jam sot.

“Për shembull, të vendosësh se ku të punosh pas universitetit dhe të vendosësh të jetosh në Melburn ka bërë një ndryshim të madh se ku është jeta ime tani. Unë jam i lumtur me zgjedhjet që kam bërë.”

Drejtimi i ndërmarrjes i merr pjesën më të madhe të kohës, por nuk është e gjithë jeta e tij. “Pasioni im jashtë punës është në ndërtim dhe ndërtim. Më pëlqen të bëj vetë rinovimet e shtëpisë time dhe gjithashtu kam projekte të ndryshme për zhvillimin e banesave rreth Melburnit. Kjo është diçka që unë bëj përveç DEK,” tha ai, kur u pyet.

“Më pëlqen të punoj me duar dhe të ndërtoj gjëra që ndoshta janë rezultat i edukimit tim bujqësor.”

Plus, ai gjithashtu ka një grimë humanitare në vete. “Diçka tjetër për të cilën unë jam i apasionuar është të ndihmoj njerëzit që kanë më pak fat, veçanërisht fëmijët. Kjo na çoi në krijimin e Fondacionit DEK tetë vjet më parë. Ne synojmë të kemi rreth 10 projekte të komunitetit dhe bamirësisë në vit.

“Ne punojmë me punonjësit tanë për të organizuar shpërndarje ushqimesh për të pastrehët dhe bashkëpunojmë me humanitaren australiane Moira Kelly dhe organizata të tilla si “Kind Cuts for Kids” (Profesor Paddy Deëan) për të siguruar mbështetje për trajtimin e fëmijëve të sëmurë rëndë.

“Nisma të tjera kanë përfshirë ofrimin e bursave për fëmijët Vietnamezë që jetojnë në fshatra, sigurimin e ujit të pastër në një fshat të largët në Vietnamin qendror dhe sponsorizimin e kirurgëve pediatër Australianë në vende të ndryshme të botës së tretë në botë për të mësuar mjekët vendas se si të trajtojnë më mirë fëmijët sëmundje kritike”.

“Një kompani e qëndrueshme financiarisht do të thotë se po bëjmë mirë dhe çmimet sigurojnë njohje për punën që po bëjmë,” tha ai. “Sidoqoftë, suksesi për mua ka të bëjë me etikë të mirë, punonjës të lumtur, klientë të kënaqur dhe aftësinë që biznesi të vazhdojë të funksionojë edhe në rrethanat më të vështira.”

Zgjerimi i kompanisë është shumë në mendjen e tij këto ditë. “Qëllimi ynë është që të rritemi në 1000 punonjës gjatë viteve të ardhshme. Ne jemi rritur nga tre persona në mbi 500 pa një ekip shitjesh (marketingu). Rritja e DEK është drejtuar kryesisht nga përsëritje e biznesit dhe gojë më gojë. Ne besojmë se një shitje ( ekipi i marketingut)  do të ndihmojë në përshpejtimin tonë për të arritur një objektiv të rritjes prej 1000 të punësuarve, “tha ai. “Unë kam zgjedhur personalisht këta njerëz dhe vazhdoj të ndjek progresin e këtij ekipi të përkushtuar këtu në Australi.”

Mulla thotë se ekipi i shitjeve dhe marketingut ka pasur një efekt pozitiv në kompani. “Ekipi ynë i shitjeve dhe marketingut u bashkua rreth nëntë muaj më parë dhe ne patjetër që kemi parë një rezultat pozitiv,” theksoi ai. “Ne kemi fituar disa kontrata të rëndësishme tashmë me kompaninë më të madhe të telekomunikacionit në Australi, për shkak të përpjekjeve të tyre.”

Ai ka bërë parashikime për marrjen parasysh të barrierave kulturore dhe gjuhësore gjatë punësimit. “Ne kemi ekipet lokale të dedikuara për burimet njerëzore / rekrutimet që janë përgjegjëse për punësimin e punonjësve në zyrat tona në Vietnam, Suedi dhe Itali,” tha ai.

“Në Vietnam, ne kemi një menaxher të përgjithshëm Australian i cili siguron që të mbajmë një ekuilibër të mirë të kulturave dhe përshtatjes kulturore midis faqeve tona globale. Ne gjithashtu kemi një mësues me kohë të plotë në anglisht në zyrën tonë në Vietnam për të ndihmuar në çdo pengesë të mundshme gjuhësore. Australia dhe Suedia ka një kulturë të ngjashme dhe anglishtja është gjuhë e dytë për popullin suedez kështu që ne nuk kemi ndonjë pengesë reale për të kapërcyer “.

Duke vepruar në kultura të ndryshme, Mulla thotë se identifikohet me kulturat evropiane dhe australiane për shkak të trashëgimisë dhe edukimit të tij, “pasi kishte pasur fatin të përjetonte më të mirën e të dy botëve”.

“Unë kam një trashëgimi të Evropës Jugore (shqiptare) por kam lindur në Australi,” tha ai. “Unë mendoj se kultura Australiane është mjaft e ngjashme me kulturat e Evropës Veriore që gjenden në vendet Skandinave ku të folurit mendimi juaj inkurajohet. Ne ndajmë vlera të përbashkëta dhe ekuilibri i jetës në punë është shumë i ngjashëm. Prandaj [kjo] pse zyrat tona Suedeze dhe Australiane kanë një mirëkuptim i ngjashëm kulturor.

“Pasi kam ndërtuar një zyrë në Vietnam dhe kam udhëtuar atje shumë herë në vit, kam mësuar dhe përjetuar shumë për kulturën Vietnameze dhe zbuloj se kulturat e Evropës Jugore dhe Azisë duken mjaft të ngjashme për sa i përket vlerave që ndajnë të cilat vlerësohen shumë të tilla si etikë pune dhe devotshmëri birnore “.

Në frontin e shtëpisë, Mulla është i përfshirë sa ai në punë, “Unë kam një grua dhe tre djem, të moshës 19, 17 dhe 12 vjeç. Unë dhe gruaja ime jemi të martuar për 24 vjet. Ne jemi një familje e ngushtë e kanë një lidhje të fortë familjare.

“Djali im më i madh është në universitet  ku studion inxhinieri, kështu që ai do të vijë tek unë për këshilla mbi punën e kursit. Unë jam gjithashtu i gatshëm për sa i përket mbështetjes së djemve të mi në sportet e tyre, dhe transferimin e tyre në lojërat e tyre dhe seancat praktikë. ”

Si do të donte të kujtohej?

“Si një person i ndershëm dhe i përulur që u përpoq më së miri në gjithçka që bëri, i pëlqente t’i bënte njerëzit të qeshnin, ishte vërtet i kujdesshëm dhe kishte një pasion për të ndihmuar ata që kishin nevojë përreth tij.”