SHBA / Oficerja shqiptare nderohet me çmimin “American Heritage Award”

E enjte, 28 Tetor, 2021
E enjte, 28 Tetor, 2021

SHBA / Oficerja shqiptare nderohet me çmimin “American Heritage Award”

Oficerja shqiptare në Ushtrinë Amerikane, Valdeta Mehanja, nderohet nga Këshilli Amerikan i Emigracionit me çmimin e Trashëgimisë Amerikane (“American Heritage Award”), i cili vlerëson kontributet dhe arritjet e imigrantëve në SHBA.

“Valdeta Mehanja i ka kushtuar jetën e saj kontributit në Shtetet e Bashkuara. Sepse ajo nuk u dorëzua kurrë dhe për shkak se njerëzit nuk hoqën dorë prej saj, Valdeta Mehanja realizoi ëndrrën e saj për t’u bërë një qytetare e Shteteve të Bashkuara, një oficer i lartë i porositur dhe tani po stërvitet për tu bërë pilote e helikopterit Black Hawk, “tha Beth Werlin, drejtor ekzekutiv i Këshillit Amerikan të Emigracionit.

“Historia e saj është një dëshmi për fuqinë e qëndrueshme të historisë së emigrantëve të vendit tonë dhe kontributet e emigrantëve. Këtë vit ne jemi të entuziazmuar për të përkujtuar dhe përshëndetur Valdeta Mehanja për angazhimin e saj në Amerikë dhe shërbimin e saj për kombin tonë.

“Mehanja, e lindur në Kosovë u largua nga vendlindja në moshë të vogël pas shpërthimit të luftës civile në 1991. Familja e saj u detyrua të jetojë si refugjatë në Gjermani. Mehanja u kthye në Kosovë më vonë si pjesë e misionit të NATO-s të udhëhequr nga Shtetet e Bashkuara për çlirimin e Kosovës. Ajo vazhdoi të punojë si kontraktuese për Qeverinë e SHBA në Irak dhe Afganistan.

Në vitin 2010, Mehanja siguroi një vizë studentore për të përfunduar studimet universitare, e ndjekur nga një vizë pune për të përfunduar studimet e saj pasuniversitare në Shtetet e Bashkuara në Universitetin Aeronautik “Embry-Riddle” në Daytona Beach, Florida. Ajo më vonë iu bashkua Ushtrisë së ShBA nën programin e Ushtrimeve Ushtarake Vital për Kombëtare të Interesit (MAVNI) dhe ka vazhduar të avokojë për emigrantët gjatë gjithë karrierës së saj.

“Si miliona njerëz në botë që jetojnë në zona të luftës ose zona të konfliktit, vëllezërit e motrat dhe unë do të ëndërronim të jetonim dhe të punonim në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Sigurisht, ishte një ëndërr e madhe, ne ishim ende refugjatë në një kamp, por gjithmonë e kemi ditur se i përkisnim Shteteve të Bashkuara të Amerikës, ” tha Zyrtarja e Komisionit të Ushtrisë Amerikane Valdeta Mehanja. “Arritjet dhe kontributet e mia për Amerikën nuk do të ishin bërë të mundshme nëse nuk do të kisha njerëz që më ndihmuan gjatë rrugës. Nuk ishte e lehtë për të arritur këtu; ishte një udhëtim shumë i gjatë, por ata njerëz panë diçka në mua dhe luftuan për mua”, tha ajo.

Këshilli ka njohur arritjet e shumë emigrantëve të shquar dhe avokatëve të tyre. Nderimet e së kaluarës përfshijnë gjeneralin Colin Powell, senatorin amerikan Daniel Inouye, dhe shkrimtarin dhe aktivistin e të drejtave të njeriut Gerda Weissman Klein.

*Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i intervistës pa cituar burimin “Diaspora Shqiptare”.  

Oficerja shqiptare në Ushtrinë Amerikane, Valdeta Mehanja, nderohet nga Këshilli Amerikan i Emigracionit me çmimin e Trashëgimisë Amerikane (“American Heritage Award”), i cili vlerëson kontributet dhe arritjet e imigrantëve në SHBA.

“Valdeta Mehanja i ka kushtuar jetën e saj kontributit në Shtetet e Bashkuara. Sepse ajo nuk u dorëzua kurrë dhe për shkak se njerëzit nuk hoqën dorë prej saj, Valdeta Mehanja realizoi ëndrrën e saj për t’u bërë një qytetare e Shteteve të Bashkuara, një oficer i lartë i porositur dhe tani po stërvitet për tu bërë pilote e helikopterit Black Hawk, “tha Beth Werlin, drejtor ekzekutiv i Këshillit Amerikan të Emigracionit.

“Historia e saj është një dëshmi për fuqinë e qëndrueshme të historisë së emigrantëve të vendit tonë dhe kontributet e emigrantëve. Këtë vit ne jemi të entuziazmuar për të përkujtuar dhe përshëndetur Valdeta Mehanja për angazhimin e saj në Amerikë dhe shërbimin e saj për kombin tonë.

“Mehanja, e lindur në Kosovë u largua nga vendlindja në moshë të vogël pas shpërthimit të luftës civile në 1991. Familja e saj u detyrua të jetojë si refugjatë në Gjermani. Mehanja u kthye në Kosovë më vonë si pjesë e misionit të NATO-s të udhëhequr nga Shtetet e Bashkuara për çlirimin e Kosovës. Ajo vazhdoi të punojë si kontraktuese për Qeverinë e SHBA në Irak dhe Afganistan.

Në vitin 2010, Mehanja siguroi një vizë studentore për të përfunduar studimet universitare, e ndjekur nga një vizë pune për të përfunduar studimet e saj pasuniversitare në Shtetet e Bashkuara në Universitetin Aeronautik “Embry-Riddle” në Daytona Beach, Florida. Ajo më vonë iu bashkua Ushtrisë së ShBA nën programin e Ushtrimeve Ushtarake Vital për Kombëtare të Interesit (MAVNI) dhe ka vazhduar të avokojë për emigrantët gjatë gjithë karrierës së saj.

“Si miliona njerëz në botë që jetojnë në zona të luftës ose zona të konfliktit, vëllezërit e motrat dhe unë do të ëndërronim të jetonim dhe të punonim në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Sigurisht, ishte një ëndërr e madhe, ne ishim ende refugjatë në një kamp, por gjithmonë e kemi ditur se i përkisnim Shteteve të Bashkuara të Amerikës, ” tha Zyrtarja e Komisionit të Ushtrisë Amerikane Valdeta Mehanja. “Arritjet dhe kontributet e mia për Amerikën nuk do të ishin bërë të mundshme nëse nuk do të kisha njerëz që më ndihmuan gjatë rrugës. Nuk ishte e lehtë për të arritur këtu; ishte një udhëtim shumë i gjatë, por ata njerëz panë diçka në mua dhe luftuan për mua”, tha ajo.

Këshilli ka njohur arritjet e shumë emigrantëve të shquar dhe avokatëve të tyre. Nderimet e së kaluarës përfshijnë gjeneralin Colin Powell, senatorin amerikan Daniel Inouye, dhe shkrimtarin dhe aktivistin e të drejtave të njeriut Gerda Weissman Klein.

*Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i intervistës pa cituar burimin “Diaspora Shqiptare”.