“Alexa” edhe në shqip/ Programi kompjuterik do të njohë të gjitha dialektet

E diel, 25 Tetor, 2020
E diel, 25 Tetor, 2020

“Alexa” edhe në shqip/ Programi kompjuterik do të njohë të gjitha dialektet

Botës digjitale shumë shpejt pritet t’i shtohet një program i ri, i cili kthen gjuhën e folur shqipe në atë të shkruar.

Ky është programi i cili po krijohet nga programuesi Betim Drenica dhe ekipi i tij.

Betimi i cili për një kohë punoi si sipërmarrës në Amerikë, e shikon këtë si një mundësi të mirë për hapjen e gjuhës standarde shqipe ndaj botës.

Betimi: Për gjuhën shqipe deri më tani nuk ka ekzistuar një projekt i tillë, ne jemi duke punuar në këtë projekt prej një viti dhe kemi arritur deri tek një njohje shumë e madhe e gjuhës.

Synimi jonë është që të kemi gjuhë standarte.

Duke e ditur se transkriptimi i bashkëbisedimit mund të bëhet pa e prekur fare tastierën, atëherë ky program mund të jetë i aplikueshëm jo vetëm për nevoja të individëve por edhe institucionale, si për procesverbalet e seancave të kuvendeve komunale, parlamentare, seanca gjyqësore, e bisedat telefonike të hetuesisë.

Përveç gjuhës standarde, ekipi në një të ardhme planifikon që programi të njohë të gjitha dialektet dhe zhargonet e shqipes.

Megjithëkëtë, ky nuk është programi i vetëm digjital për shqipen.

Ata janë në realizim të një programi tjetër, që për detyrë do të ketë korrigjimin gramatikor të teksteve./TCH/

Botës digjitale shumë shpejt pritet t’i shtohet një program i ri, i cili kthen gjuhën e folur shqipe në atë të shkruar.

Ky është programi i cili po krijohet nga programuesi Betim Drenica dhe ekipi i tij.

Betimi i cili për një kohë punoi si sipërmarrës në Amerikë, e shikon këtë si një mundësi të mirë për hapjen e gjuhës standarde shqipe ndaj botës.

Betimi: Për gjuhën shqipe deri më tani nuk ka ekzistuar një projekt i tillë, ne jemi duke punuar në këtë projekt prej një viti dhe kemi arritur deri tek një njohje shumë e madhe e gjuhës.

Synimi jonë është që të kemi gjuhë standarte.

Duke e ditur se transkriptimi i bashkëbisedimit mund të bëhet pa e prekur fare tastierën, atëherë ky program mund të jetë i aplikueshëm jo vetëm për nevoja të individëve por edhe institucionale, si për procesverbalet e seancave të kuvendeve komunale, parlamentare, seanca gjyqësore, e bisedat telefonike të hetuesisë.

Përveç gjuhës standarde, ekipi në një të ardhme planifikon që programi të njohë të gjitha dialektet dhe zhargonet e shqipes.

Megjithëkëtë, ky nuk është programi i vetëm digjital për shqipen.

Ata janë në realizim të një programi tjetër, që për detyrë do të ketë korrigjimin gramatikor të teksteve./TCH/