Intervista / Aleks Çapaliku, trajneri më i mirë i shahut në Itali për 2019-ën

E premte, 31 Korrik, 2020
E premte, 31 Korrik, 2020

Intervista / Aleks Çapaliku, trajneri më i mirë i shahut në Itali për 2019-ën

Aleks Çapaliku, nga Shkodra, ka hyrë në “Albo d’Oro della Federazione Italiana Scachi (Regjistri i Artë i Federatës Italiane të Shahut).

Ai është shpallur nga Federata Italiane e Shahut si trajneri më i mirë i Italisë së Veriut për vitin 2019. Z. Çapaliku prej shumë vitesh shërben pranë institutit edukativ “Istituto Comprensivo di Tarcento”, në Udine të Italisë si mësues shahu për fëmijët e klasave të katërta, pesta por edhe disa studentësh të shkollës së mesme.

Z. Çapaliku si lindi interesi juaj për shahun? 

Lojën e shahut e kam mësuar që në moshën 6 vjeç. Shikoja vëllain tim më të madh se unë, kur luante me shokët e tij dhe pastaj kam filluar të luaj edhe vetë.

Kam luajtur në fëmijëri në shtëpinë e pionerit Shkodër.

Një ndër rezultatet më të mira të miat në rini ka qenë në Kampionatin Kombëtarë të të Rinjve për moshat deri në 18 vjeç, ku jam renditur në vendin e parë.

Me vonë jam aktivizuar me ekipin e të rriturve të Vllaznisë së Shkodrës.

Kur jeni zhvendosur në Itali?

Në vitin 1993 shkova në Itali. Edhe këtu kam vazhduar të luaj shah. Kam dalë  disa herë kampion rajonal në Friuli. Kam më se 20 vjet që luaj në Udine në një skuadër të serisë A-1.

Shahu është një pasion i veçantë, është si muzika që nuk mund të rrish pa të. Kur luan shah nuk është shumë e rëndësishme se fiton apo jo.

E rëndësishme është se ndjen kënaqësi për atë që ti krijon gjatë lojës.

I jeni dedikuar vetëm shahut apo merreni edhe me aktivitet tjetër?

Ka mbi tetë vite qe une i jam dedikuar plotesisht shahut.

Kam kryer kurset e nevojshme për Fide Istructor, e Istruttore Nazionale di scachi, si dhe kurse për arbitër.

Së bashku me një kolegen time kemi hapur një shkollë shahu në një provincë të Udines, që quhet Palmanova.

Një eksperiment që ka funksionuar mjaft mirë.

Duke parë se loja e shahut është e mira që të mësohet që në fëmijëri, kemi filluar të japim mësime shahu që në klasat e treta, të katërta dhe të pesta fillore (elementare) e kemi parë që fëmijët sa më të vegjël që të jenë aq më shpejt arrijnë ta asimilojnë e ta kuptojnë këtë lojë.

Rezultatet kanë filluar të shihen pas tre vitesh ku numri i fëmijëve është shtuar mjaft dhe niveli i lojës rritej gjithnjë e më shumë.

Kemi marrë pjesë me fëmijët në garat provinciale, rajonale e kombëtare, me rezultate mjaft të mira.

Rezultati më i mirë ka qenë ai i vitit të kaluar 2019 ku me skuadrën e fëmijëve jemi shpallur Kampionë Italie.

Mbas këtij sporti vërejmë se po apasionohen edhe prindërit e fëmijëve të cilët vijnë në kurset e shahut dhe frekuentojnë klubet e shahut.

Pas Palmanovës këtë sport kemi filluar ta  përhapim edhe në shkollat e dy provincave të tjera siç janë Tarcento e Remanzacco.

Në klubin e shahut  bëjmë mësime të grupeve e niveleve të ndryshme.

Momentalisht për çdo vit ne japim mësime shahut rreth 500 fëmijëve nga këto 250 janë rregullisht të regjistruar me F.S.I dhe bëjmë rreth 800 orë mësim shahu në vit.

A e kanë trashëguar dy fëmijët tuaj pasionin për shahun?

Sigurisht që jam perpjekur qe këtë sport ta transmeto  edhe tek fëmijët e mi si dhe tek shokët e shoqet e tyre.

Vajza ime është apasionuar shumë pas këtij sporti, ku ka marr pjesë në mjaft aktivitete kombetare dhe ka dhënë rezultate tepër të mira.

Lidhjet me Shqipërinë i ruani, vini shpesh per vizite?

Në Shqipëri vijmë çdo vit për pushime dhe kam kënaqësinë të takoj një djalë të ri nga Shkodra, mjeshtrin ndërkombëtar të shahut dhe kampionin e Shqipërisë z. Franc Ashiku.

Ne mbyllje dua te kujtoj se: kur luan shah nuk humbet kurrë. “O fiton, o mëson”.

Aleks Çapaliku, nga Shkodra, ka hyrë në “Albo d’Oro della Federazione Italiana Scachi (Regjistri i Artë i Federatës Italiane të Shahut).

Ai është shpallur nga Federata Italiane e Shahut si trajneri më i mirë i Italisë së Veriut për vitin 2019. Z. Çapaliku prej shumë vitesh shërben pranë institutit edukativ “Istituto Comprensivo di Tarcento”, në Udine të Italisë si mësues shahu për fëmijët e klasave të katërta, pesta por edhe disa studentësh të shkollës së mesme.

Z. Çapaliku si lindi interesi juaj për shahun? 

Lojën e shahut e kam mësuar që në moshën 6 vjeç. Shikoja vëllain tim më të madh se unë, kur luante me shokët e tij dhe pastaj kam filluar të luaj edhe vetë.

Kam luajtur në fëmijëri në shtëpinë e pionerit Shkodër.

Një ndër rezultatet më të mira të miat në rini ka qenë në Kampionatin Kombëtarë të të Rinjve për moshat deri në 18 vjeç, ku jam renditur në vendin e parë.

Me vonë jam aktivizuar me ekipin e të rriturve të Vllaznisë së Shkodrës.

Kur jeni zhvendosur në Itali?

Në vitin 1993 shkova në Itali. Edhe këtu kam vazhduar të luaj shah. Kam dalë  disa herë kampion rajonal në Friuli. Kam më se 20 vjet që luaj në Udine në një skuadër të serisë A-1.

Shahu është një pasion i veçantë, është si muzika që nuk mund të rrish pa të. Kur luan shah nuk është shumë e rëndësishme se fiton apo jo.

E rëndësishme është se ndjen kënaqësi për atë që ti krijon gjatë lojës.

I jeni dedikuar vetëm shahut apo merreni edhe me aktivitet tjetër?

Ka mbi tetë vite qe une i jam dedikuar plotesisht shahut.

Kam kryer kurset e nevojshme për Fide Istructor, e Istruttore Nazionale di scachi, si dhe kurse për arbitër.

Së bashku me një kolegen time kemi hapur një shkollë shahu në një provincë të Udines, që quhet Palmanova.

Një eksperiment që ka funksionuar mjaft mirë.

Duke parë se loja e shahut është e mira që të mësohet që në fëmijëri, kemi filluar të japim mësime shahu që në klasat e treta, të katërta dhe të pesta fillore (elementare) e kemi parë që fëmijët sa më të vegjël që të jenë aq më shpejt arrijnë ta asimilojnë e ta kuptojnë këtë lojë.

Rezultatet kanë filluar të shihen pas tre vitesh ku numri i fëmijëve është shtuar mjaft dhe niveli i lojës rritej gjithnjë e më shumë.

Kemi marrë pjesë me fëmijët në garat provinciale, rajonale e kombëtare, me rezultate mjaft të mira.

Rezultati më i mirë ka qenë ai i vitit të kaluar 2019 ku me skuadrën e fëmijëve jemi shpallur Kampionë Italie.

Mbas këtij sporti vërejmë se po apasionohen edhe prindërit e fëmijëve të cilët vijnë në kurset e shahut dhe frekuentojnë klubet e shahut.

Pas Palmanovës këtë sport kemi filluar ta  përhapim edhe në shkollat e dy provincave të tjera siç janë Tarcento e Remanzacco.

Në klubin e shahut  bëjmë mësime të grupeve e niveleve të ndryshme.

Momentalisht për çdo vit ne japim mësime shahut rreth 500 fëmijëve nga këto 250 janë rregullisht të regjistruar me F.S.I dhe bëjmë rreth 800 orë mësim shahu në vit.

A e kanë trashëguar dy fëmijët tuaj pasionin për shahun?

Sigurisht që jam perpjekur qe këtë sport ta transmeto  edhe tek fëmijët e mi si dhe tek shokët e shoqet e tyre.

Vajza ime është apasionuar shumë pas këtij sporti, ku ka marr pjesë në mjaft aktivitete kombetare dhe ka dhënë rezultate tepër të mira.

Lidhjet me Shqipërinë i ruani, vini shpesh per vizite?

Në Shqipëri vijmë çdo vit për pushime dhe kam kënaqësinë të takoj një djalë të ri nga Shkodra, mjeshtrin ndërkombëtar të shahut dhe kampionin e Shqipërisë z. Franc Ashiku.

Ne mbyllje dua te kujtoj se: kur luan shah nuk humbet kurrë. “O fiton, o mëson”.