SHBA / Studentët që mund të ndjekin shkollën online, duhet të largohen nga vendi

E hënë, 15 Gusht, 2022
E hënë, 15 Gusht, 2022

SHBA / Studentët që mund të ndjekin shkollën online, duhet të largohen nga vendi

Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë vendi më i prekur nga CoVid-19 me mbi 3 milion të infektuar dhe mbi 133 mijë të vdekur.

Momentalisht në vend janë rreth 1.6 milion raste aktive si dhe 1.3 milionë janë shëruar.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës së fundim kanë dalë në vendimin që studentët e huaj do të duhet të largohen nga vendi, nëse mësimi i tyre në vjeshtë vijon online, për shkak të koronavirusit.

Urdhri është lëshuar nga Agjencia e Imigracionit dhe Doganave dhe prek mbajtësit e vizave F-1 dhe M-1.

“Departamenti Amerikan i Shtetit nuk do të lëshojë viza për studentët e regjistruar në shkolla dhe / ose programe që janë plotësisht në internet për semestrin e vjeshtës”, theksoi Agjencia e Imigracionit dhe Doganave. Një vendim ky që prek edhe studentet shqiptarë që aktualisht studiojnë në universitetet amerikane.

“Studentët aktualisht aktivë në Shtetet e Bashkuara, të regjistruar në programe të tilla, duhet të largohen nga vendi ose të marrin masa të tjera, siç është transferimi në një shkollë me udhëzime për status të ligjshëm. Nëse jo, ata mund të përballen me pasoja të imigracionit, përfshirë nisjen e procedurave të largimit”

Departamenti i Shtetit lëshoi 388839 viza F-1 dhe 9518 viza M-1 në vitin fiskal 2019, sipas të dhënave të agjencisë, shkruan VOA.

Në muajin maj, në një raport të Institutit Ndërkombëtar mbi Arsimin (IIE) thuhej se 88 për qind e afro 600 institucioneve të anketuara parashikojnë që regjistrimi ndërkombëtar i studentëve të ulet në vitin akademik 2020-2021 për shkak të pandemisë COVID-19. Shtatëdhjetë për qind e atyre institucioneve thanë se parashikojnë që disa studentë ndërkombëtarë nuk do të kthehen në kampuset e tyre në vjeshtën e 2020-s.

Tre të katërtat kolegjeve u kanë dhënë studentëve mundësinë për të shtyrë për më vonë regjistrimin fizikisht, për në vjeshtë ose pranverën e vitit 2021. Dhe ndërsa shumë kolegje dhe universitete po përpiqen të hartojnë një strategji që do t’i sillte studentët sërish në shkollë duke garantuar njëkohësisht siguri për shëndetin e tyre, gjysma bëri të ditur se kanë në plan t’u ofrojnë studentëve regjistrimin nëpërmjet internetit gjatë vjeshtës. Nëse Agjencia e Emigracionit dhe Doganave (ICE) zbaton vendimin, studentë do të duhet ta anulojnë regjistrimin.

 

Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë vendi më i prekur nga CoVid-19 me mbi 3 milion të infektuar dhe mbi 133 mijë të vdekur.

Momentalisht në vend janë rreth 1.6 milion raste aktive si dhe 1.3 milionë janë shëruar.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës së fundim kanë dalë në vendimin që studentët e huaj do të duhet të largohen nga vendi, nëse mësimi i tyre në vjeshtë vijon online, për shkak të koronavirusit.

Urdhri është lëshuar nga Agjencia e Imigracionit dhe Doganave dhe prek mbajtësit e vizave F-1 dhe M-1.

“Departamenti Amerikan i Shtetit nuk do të lëshojë viza për studentët e regjistruar në shkolla dhe / ose programe që janë plotësisht në internet për semestrin e vjeshtës”, theksoi Agjencia e Imigracionit dhe Doganave. Një vendim ky që prek edhe studentet shqiptarë që aktualisht studiojnë në universitetet amerikane.

“Studentët aktualisht aktivë në Shtetet e Bashkuara, të regjistruar në programe të tilla, duhet të largohen nga vendi ose të marrin masa të tjera, siç është transferimi në një shkollë me udhëzime për status të ligjshëm. Nëse jo, ata mund të përballen me pasoja të imigracionit, përfshirë nisjen e procedurave të largimit”

Departamenti i Shtetit lëshoi 388839 viza F-1 dhe 9518 viza M-1 në vitin fiskal 2019, sipas të dhënave të agjencisë, shkruan VOA.

Në muajin maj, në një raport të Institutit Ndërkombëtar mbi Arsimin (IIE) thuhej se 88 për qind e afro 600 institucioneve të anketuara parashikojnë që regjistrimi ndërkombëtar i studentëve të ulet në vitin akademik 2020-2021 për shkak të pandemisë COVID-19. Shtatëdhjetë për qind e atyre institucioneve thanë se parashikojnë që disa studentë ndërkombëtarë nuk do të kthehen në kampuset e tyre në vjeshtën e 2020-s.

Tre të katërtat kolegjeve u kanë dhënë studentëve mundësinë për të shtyrë për më vonë regjistrimin fizikisht, për në vjeshtë ose pranverën e vitit 2021. Dhe ndërsa shumë kolegje dhe universitete po përpiqen të hartojnë një strategji që do t’i sillte studentët sërish në shkollë duke garantuar njëkohësisht siguri për shëndetin e tyre, gjysma bëri të ditur se kanë në plan t’u ofrojnë studentëve regjistrimin nëpërmjet internetit gjatë vjeshtës. Nëse Agjencia e Emigracionit dhe Doganave (ICE) zbaton vendimin, studentë do të duhet ta anulojnë regjistrimin.