SHBA / Programi “Code for Albania” nga Silicon Valley në Shqipëri

E premte, 31 Korrik, 2020
E premte, 31 Korrik, 2020

SHBA / Programi “Code for Albania” nga Silicon Valley në Shqipëri

Programi “Code for Albania”, një nga nismat ambicioze në mbështetje të rinisë shqiptare hapi edhe këtë vit aplikimet për nxënësit e shkollave 9-vjeçare në të gjithë Shqipërinë.

Programi i krijuar nga Diaspora shqiptare në Silicon Valley, vjen në bashkëpunim me organizatën amerikane Code.X.

Në të mësohet kodim dhe mendim kritik me instruktorë amerikanë dhe shqiptarë.

Organizatorët e programit “Code for Albania” dhe Alfa Plan i gjetëm në një orë leksioni të kodimit me profesoren Erisa Terolli, e cila jepte një leksion online Instituti Max Plan në Sarbruken të Gjermanisë për afro 70 nxënës dhe studentë, që e ndiqnin atë drejtpërdrejt përmes kompjuterit, shkruan Zëri i Amerikës.

Ajo po u shpjegonte nxënësve të ardhshëm të Programit “Code for Albania”, bazat e programimit.

Sivjet programi mori formatin e një kampi veror online.

“Projekti për orën e kodimit Code for Albania e nisi më 10 dhjetor dhe u zhvillua në 10 shkolla 9-vjecare në Tiranë, deri sa pandemia i mbylli shkollat dhe gjithë program kaloi online. Kampi veror i një viti më parë me profesorë amerikanë për dy javë, sivjet ia ka lënë vendin një kampi veror online dhe regjistrimet për këtë nismë sfiduese sapo filluan” – thotë profesori i inxhinierisë kompjuterike, Enea Mançellari.

Rrjeti koduesve në Shqipëri ëshë zgjeruar me të rinj të kthyer nga Bashkimi Europian dhe nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Një nga to është edhe ekspertja e zhvillimit ekonomik Zerina Bruci. Ajo u kthye në Shqipëri pas një punësimi në Sillicon Valley në fushën e zhvillimit kompjuterik.

“Rrjeti i diasporës që na mbështet, tashmë po përhapet nga SilIcon Valley drejt Europës. Code for Albania u ka bërë thirrje diasporës shqiptare, bizneseve, shoqatave, institucioneve publike e shkollave që t’i bashkohen kësaj nisme, sepse ky është casti i duhur për të investuar tek tek aftësimi i të rinjve, që do ta zhvillojnë Shqipërinë në të ardhmen” – u shpreh ekspertja Bruci.

“Code for Albania” ka për qëllim që pas 10 vjetësh Shqipëria të ketë mbi 100 mijë kodues, duke u pozicionuar në hartën e revolucionit të katërt teknologjik.

Programi “Code for Albania” është një nga nismat më ambicioze në mbështetje të rinisë shqiptare.

Programi “Code for Albania”, një nga nismat ambicioze në mbështetje të rinisë shqiptare hapi edhe këtë vit aplikimet për nxënësit e shkollave 9-vjeçare në të gjithë Shqipërinë.

Programi i krijuar nga Diaspora shqiptare në Silicon Valley, vjen në bashkëpunim me organizatën amerikane Code.X.

Në të mësohet kodim dhe mendim kritik me instruktorë amerikanë dhe shqiptarë.

Organizatorët e programit “Code for Albania” dhe Alfa Plan i gjetëm në një orë leksioni të kodimit me profesoren Erisa Terolli, e cila jepte një leksion online Instituti Max Plan në Sarbruken të Gjermanisë për afro 70 nxënës dhe studentë, që e ndiqnin atë drejtpërdrejt përmes kompjuterit, shkruan Zëri i Amerikës.

Ajo po u shpjegonte nxënësve të ardhshëm të Programit “Code for Albania”, bazat e programimit.

Sivjet programi mori formatin e një kampi veror online.

“Projekti për orën e kodimit Code for Albania e nisi më 10 dhjetor dhe u zhvillua në 10 shkolla 9-vjecare në Tiranë, deri sa pandemia i mbylli shkollat dhe gjithë program kaloi online. Kampi veror i një viti më parë me profesorë amerikanë për dy javë, sivjet ia ka lënë vendin një kampi veror online dhe regjistrimet për këtë nismë sfiduese sapo filluan” – thotë profesori i inxhinierisë kompjuterike, Enea Mançellari.

Rrjeti koduesve në Shqipëri ëshë zgjeruar me të rinj të kthyer nga Bashkimi Europian dhe nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Një nga to është edhe ekspertja e zhvillimit ekonomik Zerina Bruci. Ajo u kthye në Shqipëri pas një punësimi në Sillicon Valley në fushën e zhvillimit kompjuterik.

“Rrjeti i diasporës që na mbështet, tashmë po përhapet nga SilIcon Valley drejt Europës. Code for Albania u ka bërë thirrje diasporës shqiptare, bizneseve, shoqatave, institucioneve publike e shkollave që t’i bashkohen kësaj nisme, sepse ky është casti i duhur për të investuar tek tek aftësimi i të rinjve, që do ta zhvillojnë Shqipërinë në të ardhmen” – u shpreh ekspertja Bruci.

“Code for Albania” ka për qëllim që pas 10 vjetësh Shqipëria të ketë mbi 100 mijë kodues, duke u pozicionuar në hartën e revolucionit të katërt teknologjik.

Programi “Code for Albania” është një nga nismat më ambicioze në mbështetje të rinisë shqiptare.