Dita e Kujtesës / SHBA, homazhe shqiptarëve që luftuan në Luftë e Dytë Botërore

E diel, 1 Tetor, 2023
E diel, 1 Tetor, 2023

Dita e Kujtesës / SHBA, homazhe shqiptarëve që luftuan në Luftë e Dytë Botërore

Përgjatë historisë shqiptarët kanë ditur të tregojnë vlerat e tyre në çdo vend ku kanë punuar dhe jetuar. Një nga rastet më të njohura është kontributi që ata kanë dhënë gjatë dy luftrave të mëdha botërore, duke qenë pjesë e ushtrisë amerikane.

Kontributi i tyre është i pasqyruar në mjaft dokumente që gjenden në institucionet e shtetit amerikan, organizmat e shumta të emigrantëve si shoqatat, sindikatat, shoqëritë e biznesit, të kujtimeve dhe ditarëve të mjaft pjesëmarrësve aktivë.

Ky kontribut është kujtuar dje në Ditën e të Rënëve, në shenjë nderimi të të gjithë atyre veteranëve shqiptarë të vdekur gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Në librin e studiuesit Viron Prodani, “Kontributi i Emigrantëve Shqiptarë në SHBA, në Luftën e Parë dhe të Dytë Botërore”, rreshtohen emrat e plot 3441 shqiptarëve që luftuan me ushtrinë amerikane.

Komuniteti Shqiptar i Worcester ka publikuar në faqen e saj zyrtare në Facebook, foto të një memoriali të qytetit, ku shihen të shkruara disa nga emrat e ushtarëve shqiptarë të rënë në luftë, si Peter Nanof, Victor L.Peristere, Angel G. Peters dhe Henry Proko.

 

Përgjatë historisë shqiptarët kanë ditur të tregojnë vlerat e tyre në çdo vend ku kanë punuar dhe jetuar. Një nga rastet më të njohura është kontributi që ata kanë dhënë gjatë dy luftrave të mëdha botërore, duke qenë pjesë e ushtrisë amerikane.

Kontributi i tyre është i pasqyruar në mjaft dokumente që gjenden në institucionet e shtetit amerikan, organizmat e shumta të emigrantëve si shoqatat, sindikatat, shoqëritë e biznesit, të kujtimeve dhe ditarëve të mjaft pjesëmarrësve aktivë.

Ky kontribut është kujtuar dje në Ditën e të Rënëve, në shenjë nderimi të të gjithë atyre veteranëve shqiptarë të vdekur gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Në librin e studiuesit Viron Prodani, “Kontributi i Emigrantëve Shqiptarë në SHBA, në Luftën e Parë dhe të Dytë Botërore”, rreshtohen emrat e plot 3441 shqiptarëve që luftuan me ushtrinë amerikane.

Komuniteti Shqiptar i Worcester ka publikuar në faqen e saj zyrtare në Facebook, foto të një memoriali të qytetit, ku shihen të shkruara disa nga emrat e ushtarëve shqiptarë të rënë në luftë, si Peter Nanof, Victor L.Peristere, Angel G. Peters dhe Henry Proko.

 

Përgjatë historisë shqiptarët kanë ditur të tregojnë vlerat e tyre në çdo vend ku kanë punuar dhe jetuar. Një nga rastet më të njohura është kontributi që ata kanë dhënë gjatë dy luftrave të mëdha botërore, duke qenë pjesë e ushtrisë amerikane.

Kontributi i tyre është i pasqyruar në mjaft dokumente që gjenden në institucionet e shtetit amerikan, organizmat e shumta të emigrantëve si shoqatat, sindikatat, shoqëritë e biznesit, të kujtimeve dhe ditarëve të mjaft pjesëmarrësve aktivë.

Ky kontribut është kujtuar dje në Ditën e të Rënëve, në shenjë nderimi të të gjithë atyre veteranëve shqiptarë të vdekur gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Në librin e studiuesit Viron Prodani, “Kontributi i Emigrantëve Shqiptarë në SHBA, në Luftën e Parë dhe të Dytë Botërore”, rreshtohen emrat e plot 3441 shqiptarëve që luftuan me ushtrinë amerikane.

Komuniteti Shqiptar i Worcester ka publikuar në faqen e saj zyrtare në Facebook, foto të një memoriali të qytetit, ku shihen të shkruara disa nga emrat e ushtarëve shqiptarë të rënë në luftë, si Peter Nanof, Victor L.Peristere, Angel G. Peters dhe Henry Proko.