Bizneset shqiptare në SHBA: Po mbijetojmë falë paketës së ndihmës

E enjte, 13 Qershor, 2024
E enjte, 13 Qershor, 2024

Bizneset shqiptare në SHBA: Po mbijetojmë falë paketës së ndihmës

Disa shqiptarë që kanë bizneset e tyre në Philadelphia mendojnë se ditët e tyre janë të numëruara sepse nuk kanë para për të qëndruar hapur ose nuk kanë mundësi për t’u rihapur. Ndihma për këto biznese në këtë kohë pandemie ka ardhur vetëm nga Fondi i Ndihmës nga shteti i Philadelphias. Një pronar i një biznesi thotë se këto para po i mbajnë tani për tani.

Familja Karaj, e cila zotëron një restorant sigurohet të tregojë disa nga specialitetet e njohura shqiptare.

Gjithashtu edhe “Two Eagles Cafe” shërben disa gatime tipike.

“Ne kemi qoften tonë, gjellët tona të stilit shqiptar. Ne jemi një biznes në pronësi të emigrantëve”, u shpreh Neta Karaj.


“Ky biznes u hap dy vjet më parë dhe në dy muajt e fundit, 20 karrigett brenda u grumbulluan dhe të gjitha shërbimet ndodhin në një distancë të sigurt nga një dritare ku mund të marrësh porosinë. Ata nuk lënë asnjë njeri brenda për sigurinë e të dyja palëve”,  thotë ajo.
Por edhe me ndryshimet në mënyrën e funksionimit të tyre, vajza e pronarit, thotë se në shumë biznese të vogla, shitjet janë zvogëluar.

“Gjatë tre muajve të fundit, unë mendoj se kemi humbur 50% në 60%,” tha Karaj.

Për fat të mirë 2.082 biznese të vogla, morën fonde nga “PHL COVID-19 Relief Fund”. Kishte më shumë se 7,000 aplikantë me një buxhet të përgjithshëm prej 12.2 milion dollarë.

Pronarët mund të merrnin tre lloje të parave të fondit: kredi deri në 100,000 dollarë; grante të biznesit të vogël deri në 25,000 dollarë; ose grante të ndërmarrjeve mikro të kapitalit në 5,000 dollarë.


Two Eagles Cafe morën 5,000 dollarë.

“Pa të, kafja me siguri do të ishte mbyllur”, thotë Karaj.

Tani, ajo vlerëson se biznesi i familjes së saj mund të qëndrojë i hapur deri në korrik. Deri në atë moment, ajo shpreson që të ketë një rikthim në normalitet në qytet dhe ndoshta disa fytyra të njohura të maskuara brenda kafenesë.

“Ne jemi pothuajse një biznes lagjeje. Shumë nga klientët tanë jetojnë poshtë bllokut ose me të vërtetë afër”, thekson Neta Karaj.

Zyrtarët e qytetit thonë se fondi ka ende rreth 3.7 milion dollarë për t’u shpërndarë. Pas kësaj, nuk do të ofrohen fonde shtesë të ofruara.

 

Disa shqiptarë që kanë bizneset e tyre në Philadelphia mendojnë se ditët e tyre janë të numëruara sepse nuk kanë para për të qëndruar hapur ose nuk kanë mundësi për t’u rihapur. Ndihma për këto biznese në këtë kohë pandemie ka ardhur vetëm nga Fondi i Ndihmës nga shteti i Philadelphias. Një pronar i një biznesi thotë se këto para po i mbajnë tani për tani.

Familja Karaj, e cila zotëron një restorant sigurohet të tregojë disa nga specialitetet e njohura shqiptare.

Gjithashtu edhe “Two Eagles Cafe” shërben disa gatime tipike.

“Ne kemi qoften tonë, gjellët tona të stilit shqiptar. Ne jemi një biznes në pronësi të emigrantëve”, u shpreh Neta Karaj.


“Ky biznes u hap dy vjet më parë dhe në dy muajt e fundit, 20 karrigett brenda u grumbulluan dhe të gjitha shërbimet ndodhin në një distancë të sigurt nga një dritare ku mund të marrësh porosinë. Ata nuk lënë asnjë njeri brenda për sigurinë e të dyja palëve”,  thotë ajo.
Por edhe me ndryshimet në mënyrën e funksionimit të tyre, vajza e pronarit, thotë se në shumë biznese të vogla, shitjet janë zvogëluar.

“Gjatë tre muajve të fundit, unë mendoj se kemi humbur 50% në 60%,” tha Karaj.

Për fat të mirë 2.082 biznese të vogla, morën fonde nga “PHL COVID-19 Relief Fund”. Kishte më shumë se 7,000 aplikantë me një buxhet të përgjithshëm prej 12.2 milion dollarë.

Pronarët mund të merrnin tre lloje të parave të fondit: kredi deri në 100,000 dollarë; grante të biznesit të vogël deri në 25,000 dollarë; ose grante të ndërmarrjeve mikro të kapitalit në 5,000 dollarë.


Two Eagles Cafe morën 5,000 dollarë.

“Pa të, kafja me siguri do të ishte mbyllur”, thotë Karaj.

Tani, ajo vlerëson se biznesi i familjes së saj mund të qëndrojë i hapur deri në korrik. Deri në atë moment, ajo shpreson që të ketë një rikthim në normalitet në qytet dhe ndoshta disa fytyra të njohura të maskuara brenda kafenesë.

“Ne jemi pothuajse një biznes lagjeje. Shumë nga klientët tanë jetojnë poshtë bllokut ose me të vërtetë afër”, thekson Neta Karaj.

Zyrtarët e qytetit thonë se fondi ka ende rreth 3.7 milion dollarë për t’u shpërndarë. Pas kësaj, nuk do të ofrohen fonde shtesë të ofruara.

 

Disa shqiptarë që kanë bizneset e tyre në Philadelphia mendojnë se ditët e tyre janë të numëruara sepse nuk kanë para për të qëndruar hapur ose nuk kanë mundësi për t’u rihapur. Ndihma për këto biznese në këtë kohë pandemie ka ardhur vetëm nga Fondi i Ndihmës nga shteti i Philadelphias. Një pronar i një biznesi thotë se këto para po i mbajnë tani për tani.

Familja Karaj, e cila zotëron një restorant sigurohet të tregojë disa nga specialitetet e njohura shqiptare.

Gjithashtu edhe “Two Eagles Cafe” shërben disa gatime tipike.

“Ne kemi qoften tonë, gjellët tona të stilit shqiptar. Ne jemi një biznes në pronësi të emigrantëve”, u shpreh Neta Karaj.


“Ky biznes u hap dy vjet më parë dhe në dy muajt e fundit, 20 karrigett brenda u grumbulluan dhe të gjitha shërbimet ndodhin në një distancë të sigurt nga një dritare ku mund të marrësh porosinë. Ata nuk lënë asnjë njeri brenda për sigurinë e të dyja palëve”,  thotë ajo.
Por edhe me ndryshimet në mënyrën e funksionimit të tyre, vajza e pronarit, thotë se në shumë biznese të vogla, shitjet janë zvogëluar.

“Gjatë tre muajve të fundit, unë mendoj se kemi humbur 50% në 60%,” tha Karaj.

Për fat të mirë 2.082 biznese të vogla, morën fonde nga “PHL COVID-19 Relief Fund”. Kishte më shumë se 7,000 aplikantë me një buxhet të përgjithshëm prej 12.2 milion dollarë.

Pronarët mund të merrnin tre lloje të parave të fondit: kredi deri në 100,000 dollarë; grante të biznesit të vogël deri në 25,000 dollarë; ose grante të ndërmarrjeve mikro të kapitalit në 5,000 dollarë.


Two Eagles Cafe morën 5,000 dollarë.

“Pa të, kafja me siguri do të ishte mbyllur”, thotë Karaj.

Tani, ajo vlerëson se biznesi i familjes së saj mund të qëndrojë i hapur deri në korrik. Deri në atë moment, ajo shpreson që të ketë një rikthim në normalitet në qytet dhe ndoshta disa fytyra të njohura të maskuara brenda kafenesë.

“Ne jemi pothuajse një biznes lagjeje. Shumë nga klientët tanë jetojnë poshtë bllokut ose me të vërtetë afër”, thekson Neta Karaj.

Zyrtarët e qytetit thonë se fondi ka ende rreth 3.7 milion dollarë për t’u shpërndarë. Pas kësaj, nuk do të ofrohen fonde shtesë të ofruara.