Britani / Artisti shqiptar Kristian Zara flet për artin dhe distancimin social

E shtunë, 13 Prill, 2024
E shtunë, 13 Prill, 2024

Britani / Artisti shqiptar Kristian Zara flet për artin dhe distancimin social

Kristian Zara është një artist shqiptar i artit figurativ dhe kritik arti. Pas mbarimit të Liceut Artistik në Elbasan vendos të emigrojë në Greqi ku kreu Fakultetin e Arteve. Në vitin 2014 largohet për në Skoci, Edinburg ku pranohet në Masterin e Artit Shoqëror dhe Publik në “University of Dundee”.

Në punën e tij Kristiani nxjerr në pah ndikimin e individit në shoqëri dhe rolin e shoqërisë tek individi. Reflekton mbi situata të jashtme që ndikojnë shumë në punën e artistit. Është i angazhuar në disa projekte kulturore dhe me kthimin e tij në atdhe që prej dy vitesh kërkon të përcjellë tek shoqëria shqiptare dhe për më shumë tek të rinjtë, mentalitetin e të shikuarit dhe të preceptuarit ndryshe të jetës. Këtë përmes aktivitetit të tij në politikë dhe lëvizjeve atdhetare që lindin në mërgatë dhe kërkojnë ndryshim themelor të politikës shqiptare që në këto 30 vite kanë ndrydhur ëndrrat e të rinjve dhe artistëve.

“Nëse ndalon së ëndërruari nuk mund të jesh ai person që je dhe aq më pak një artist”, shprehet Krsitiani.

“Kjo periudhë nuk është e pazakontë për mua. Këtë që të gjithë e quajnë izolim unë e bëj shpesh por jo në të njëjtën mënyrë sepse bëj reflektim dhe meditim për kërkimin tim artistik. Për mua është normale dhe ndihem edhe më mirë sepse nuk kam ndikim nga jashtë por më vjen keq për njerëzit”, vazhdon më tej Kristiani.

Teksa vazhdon dhe tregon për jetën e tij thotë se ka marë mësime vizatime dhe pikture që në moshën 10-11 vjeç dhe më pas ka mbaruar liceun “Onufri” në Elbasan që të gjithë e njohin si shkolla e muzikës. Pas refuzimit në Akademinë e Arteve në Tiranë u detyrua të largohej për në Greqi ku kishte edhe vëllanë që mund ta ndihmonte. Edhe pse kishte shumë trysni nuk mund ta linte pasionin e tij dhe vazhdoi të punontë shumë. Mësimi dhe shkolla në Greqi ishin si një frymëzim për të. Mësimi i lirë pa u varur nga pedagogu, organizimi i klasave, larmishmëria e studentëve ishin gjëra që ai nuk i kishte parë në Shqipëri.

“Ajo që unë vazhdimisht studioj dhe hulumtoj është njeriu, jo thjesht njeriu si individ por si kolektiv. Më parë nuk e kuptoja por e kam kuptuar kohët e fundit. Arti ndikon tek shoqëria në mënyrë direkte dhe indirekte. Gjuha e artistit është arti dhe është dera e parë që hapet mes artististit dhe audiencës. Me kursin e masterit që bëra për psikofizikë pata një ndihmesë madhe për të kuptuar sa më shumë gjëra. Edinburgu kishte një kulturë tjetër ndryshe nga ajo e Mesdheut, njerëzit janë jo aq të hapur sa këtu por më të mbyllur dhe konservativ. Por ka element që janë shumë të mirë brenda siç janë rregulli, larmia e tyre në folklor, jeta që bëjnë dhe unë e kisha të nevojshme në vetvete që të shikija një art të ri dhe një kulturë tjetër. Arti dhe shoqëria janë bashkëveprim mes njëra-tjetrës dhe kush mendon se artisti ndahet nga shoqëria e ka gabim. Artisti i vërtetë duhet të punojë dhe të flasë për të vërtetën dhe kjo është vegla kryesore e një artisti dhe e njeriut”, vazhdon artisti.

Sipas tij të gjithë frymëzohen nga dikush në faza të ndryshme të jetës. Ai vetë tregon se fillimisht frymësohej nga arti gjerman kurse 5 vitet e fundit merret më shumë me filozofi, me psikoanalizë. Për të art figurativ do të thotë një objekt që e shikon dhe e përjeton me sy, pra që kanë një botë të brendshme siç mund të jenë pikturat.

“Arti është një shëmbëlltyrë e pjesëve të njeriut që unë jam dhe nëpërmjet punës ne artistët flasim për gëzime, vuajtjet apo hidhërimet tona. Kudo që unë iki e ndjej më shumë veten me atë epitetin i huaj. Tani afër jam kthyer nga Skocia dhe shumica më thonë emigrant. Kur erdha në vendlindje isha i gëzuar sepse ajri i vendit tënd është ndryshe. Kur erdha miqtë e mi më thonin ti ke kulturë tjetër sepse je mësuar jashtë por kanë kaluar 2 vjet dhe unë jam akoma njësoj. Ndoshta nga fakti sepse jam artist”, thekson Kristiani.

Mesazhi i tij për të rinjtë shqiptarë është që të lexojnë sa më shumë dhe të afrohen më shumë me gjërat e vogla të jetës së përditshme sepse aty do e gjejnë të vërtetën e jetës.

Burimi origjinal, këtu:

Kristian Zara është një artist shqiptar i artit figurativ dhe kritik arti. Pas mbarimit të Liceut Artistik në Elbasan vendos të emigrojë në Greqi ku kreu Fakultetin e Arteve. Në vitin 2014 largohet për në Skoci, Edinburg ku pranohet në Masterin e Artit Shoqëror dhe Publik në “University of Dundee”.

Në punën e tij Kristiani nxjerr në pah ndikimin e individit në shoqëri dhe rolin e shoqërisë tek individi. Reflekton mbi situata të jashtme që ndikojnë shumë në punën e artistit. Është i angazhuar në disa projekte kulturore dhe me kthimin e tij në atdhe që prej dy vitesh kërkon të përcjellë tek shoqëria shqiptare dhe për më shumë tek të rinjtë, mentalitetin e të shikuarit dhe të preceptuarit ndryshe të jetës. Këtë përmes aktivitetit të tij në politikë dhe lëvizjeve atdhetare që lindin në mërgatë dhe kërkojnë ndryshim themelor të politikës shqiptare që në këto 30 vite kanë ndrydhur ëndrrat e të rinjve dhe artistëve.

“Nëse ndalon së ëndërruari nuk mund të jesh ai person që je dhe aq më pak një artist”, shprehet Krsitiani.

“Kjo periudhë nuk është e pazakontë për mua. Këtë që të gjithë e quajnë izolim unë e bëj shpesh por jo në të njëjtën mënyrë sepse bëj reflektim dhe meditim për kërkimin tim artistik. Për mua është normale dhe ndihem edhe më mirë sepse nuk kam ndikim nga jashtë por më vjen keq për njerëzit”, vazhdon më tej Kristiani.

Teksa vazhdon dhe tregon për jetën e tij thotë se ka marë mësime vizatime dhe pikture që në moshën 10-11 vjeç dhe më pas ka mbaruar liceun “Onufri” në Elbasan që të gjithë e njohin si shkolla e muzikës. Pas refuzimit në Akademinë e Arteve në Tiranë u detyrua të largohej për në Greqi ku kishte edhe vëllanë që mund ta ndihmonte. Edhe pse kishte shumë trysni nuk mund ta linte pasionin e tij dhe vazhdoi të punontë shumë. Mësimi dhe shkolla në Greqi ishin si një frymëzim për të. Mësimi i lirë pa u varur nga pedagogu, organizimi i klasave, larmishmëria e studentëve ishin gjëra që ai nuk i kishte parë në Shqipëri.

“Ajo që unë vazhdimisht studioj dhe hulumtoj është njeriu, jo thjesht njeriu si individ por si kolektiv. Më parë nuk e kuptoja por e kam kuptuar kohët e fundit. Arti ndikon tek shoqëria në mënyrë direkte dhe indirekte. Gjuha e artistit është arti dhe është dera e parë që hapet mes artististit dhe audiencës. Me kursin e masterit që bëra për psikofizikë pata një ndihmesë madhe për të kuptuar sa më shumë gjëra. Edinburgu kishte një kulturë tjetër ndryshe nga ajo e Mesdheut, njerëzit janë jo aq të hapur sa këtu por më të mbyllur dhe konservativ. Por ka element që janë shumë të mirë brenda siç janë rregulli, larmia e tyre në folklor, jeta që bëjnë dhe unë e kisha të nevojshme në vetvete që të shikija një art të ri dhe një kulturë tjetër. Arti dhe shoqëria janë bashkëveprim mes njëra-tjetrës dhe kush mendon se artisti ndahet nga shoqëria e ka gabim. Artisti i vërtetë duhet të punojë dhe të flasë për të vërtetën dhe kjo është vegla kryesore e një artisti dhe e njeriut”, vazhdon artisti.

Sipas tij të gjithë frymëzohen nga dikush në faza të ndryshme të jetës. Ai vetë tregon se fillimisht frymësohej nga arti gjerman kurse 5 vitet e fundit merret më shumë me filozofi, me psikoanalizë. Për të art figurativ do të thotë një objekt që e shikon dhe e përjeton me sy, pra që kanë një botë të brendshme siç mund të jenë pikturat.

“Arti është një shëmbëlltyrë e pjesëve të njeriut që unë jam dhe nëpërmjet punës ne artistët flasim për gëzime, vuajtjet apo hidhërimet tona. Kudo që unë iki e ndjej më shumë veten me atë epitetin i huaj. Tani afër jam kthyer nga Skocia dhe shumica më thonë emigrant. Kur erdha në vendlindje isha i gëzuar sepse ajri i vendit tënd është ndryshe. Kur erdha miqtë e mi më thonin ti ke kulturë tjetër sepse je mësuar jashtë por kanë kaluar 2 vjet dhe unë jam akoma njësoj. Ndoshta nga fakti sepse jam artist”, thekson Kristiani.

Mesazhi i tij për të rinjtë shqiptarë është që të lexojnë sa më shumë dhe të afrohen më shumë me gjërat e vogla të jetës së përditshme sepse aty do e gjejnë të vërtetën e jetës.

Burimi origjinal, këtu:

Kristian Zara është një artist shqiptar i artit figurativ dhe kritik arti. Pas mbarimit të Liceut Artistik në Elbasan vendos të emigrojë në Greqi ku kreu Fakultetin e Arteve. Në vitin 2014 largohet për në Skoci, Edinburg ku pranohet në Masterin e Artit Shoqëror dhe Publik në “University of Dundee”.

Në punën e tij Kristiani nxjerr në pah ndikimin e individit në shoqëri dhe rolin e shoqërisë tek individi. Reflekton mbi situata të jashtme që ndikojnë shumë në punën e artistit. Është i angazhuar në disa projekte kulturore dhe me kthimin e tij në atdhe që prej dy vitesh kërkon të përcjellë tek shoqëria shqiptare dhe për më shumë tek të rinjtë, mentalitetin e të shikuarit dhe të preceptuarit ndryshe të jetës. Këtë përmes aktivitetit të tij në politikë dhe lëvizjeve atdhetare që lindin në mërgatë dhe kërkojnë ndryshim themelor të politikës shqiptare që në këto 30 vite kanë ndrydhur ëndrrat e të rinjve dhe artistëve.

“Nëse ndalon së ëndërruari nuk mund të jesh ai person që je dhe aq më pak një artist”, shprehet Krsitiani.

“Kjo periudhë nuk është e pazakontë për mua. Këtë që të gjithë e quajnë izolim unë e bëj shpesh por jo në të njëjtën mënyrë sepse bëj reflektim dhe meditim për kërkimin tim artistik. Për mua është normale dhe ndihem edhe më mirë sepse nuk kam ndikim nga jashtë por më vjen keq për njerëzit”, vazhdon më tej Kristiani.

Teksa vazhdon dhe tregon për jetën e tij thotë se ka marë mësime vizatime dhe pikture që në moshën 10-11 vjeç dhe më pas ka mbaruar liceun “Onufri” në Elbasan që të gjithë e njohin si shkolla e muzikës. Pas refuzimit në Akademinë e Arteve në Tiranë u detyrua të largohej për në Greqi ku kishte edhe vëllanë që mund ta ndihmonte. Edhe pse kishte shumë trysni nuk mund ta linte pasionin e tij dhe vazhdoi të punontë shumë. Mësimi dhe shkolla në Greqi ishin si një frymëzim për të. Mësimi i lirë pa u varur nga pedagogu, organizimi i klasave, larmishmëria e studentëve ishin gjëra që ai nuk i kishte parë në Shqipëri.

“Ajo që unë vazhdimisht studioj dhe hulumtoj është njeriu, jo thjesht njeriu si individ por si kolektiv. Më parë nuk e kuptoja por e kam kuptuar kohët e fundit. Arti ndikon tek shoqëria në mënyrë direkte dhe indirekte. Gjuha e artistit është arti dhe është dera e parë që hapet mes artististit dhe audiencës. Me kursin e masterit që bëra për psikofizikë pata një ndihmesë madhe për të kuptuar sa më shumë gjëra. Edinburgu kishte një kulturë tjetër ndryshe nga ajo e Mesdheut, njerëzit janë jo aq të hapur sa këtu por më të mbyllur dhe konservativ. Por ka element që janë shumë të mirë brenda siç janë rregulli, larmia e tyre në folklor, jeta që bëjnë dhe unë e kisha të nevojshme në vetvete që të shikija një art të ri dhe një kulturë tjetër. Arti dhe shoqëria janë bashkëveprim mes njëra-tjetrës dhe kush mendon se artisti ndahet nga shoqëria e ka gabim. Artisti i vërtetë duhet të punojë dhe të flasë për të vërtetën dhe kjo është vegla kryesore e një artisti dhe e njeriut”, vazhdon artisti.

Sipas tij të gjithë frymëzohen nga dikush në faza të ndryshme të jetës. Ai vetë tregon se fillimisht frymësohej nga arti gjerman kurse 5 vitet e fundit merret më shumë me filozofi, me psikoanalizë. Për të art figurativ do të thotë një objekt që e shikon dhe e përjeton me sy, pra që kanë një botë të brendshme siç mund të jenë pikturat.

“Arti është një shëmbëlltyrë e pjesëve të njeriut që unë jam dhe nëpërmjet punës ne artistët flasim për gëzime, vuajtjet apo hidhërimet tona. Kudo që unë iki e ndjej më shumë veten me atë epitetin i huaj. Tani afër jam kthyer nga Skocia dhe shumica më thonë emigrant. Kur erdha në vendlindje isha i gëzuar sepse ajri i vendit tënd është ndryshe. Kur erdha miqtë e mi më thonin ti ke kulturë tjetër sepse je mësuar jashtë por kanë kaluar 2 vjet dhe unë jam akoma njësoj. Ndoshta nga fakti sepse jam artist”, thekson Kristiani.

Mesazhi i tij për të rinjtë shqiptarë është që të lexojnë sa më shumë dhe të afrohen më shumë me gjërat e vogla të jetës së përditshme sepse aty do e gjejnë të vërtetën e jetës.

Burimi origjinal, këtu: