Japoni / Profesori shqiptar flet për situatën e shkaktuar nga COVID-19

E diel, 14 Prill, 2024
E diel, 14 Prill, 2024

Japoni / Profesori shqiptar flet për situatën e shkaktuar nga COVID-19

Profesori shqiptar Medlir Mema, nga “Tokyo International University”, flet për mënyrën si japonezët po e trajtojnë situatën e Covid-19 dhe se si familja e tij po e përjeton këtë kohë pandemie.

Ai përmendi faktin se edhe pse situata në Japoni nuk paraqitet aq e rëndë sa në Europë shteti ka kaluar në gjëndje e emergjence. Edhe pse shifrat tregojnë se situata është nën kontroll doktori thotë të kundërtën.

“Japonia ka kaluar gjithashtu në gjëndje emergjence. Para dy javësh mendonim se situata po kontrollohej shumë mirë por pati një valë të re infektimesh. Tani kemi një paradoks në shoqërinë japoneze dhe kjo vjen nga roli i kulturës. Japonezët vendosin shpesh herë maska, nuk para japin shpesh duart dhe lajnë duart gjithmonë. Pra kanë një lloj ritmi jete që parandalojnë këto gjëra. Japonia është kritikuar shumë për numrin e vogël të testimeve. Një ndryshim tjetër që ka Japonia nga Europa dhe Amerika është gjëndja e emergjenës është aplikuar vetëm në gjysmën e vendit, dmth vetëm 45% e popullsisë janë nën këto masa. Por edhe pse është kjo gjëndje askush nuk penalizohet as individët dhe as bizneset thjesht ata mundohen vetë ti kufizojnë lëvizjet e tyre. Nuk janë mbyllur as bare dhe as restorante dhe ka pasur një debat për këtë” theksoi profesori.

Z. Mema gjithashtu informon se Tokio pritet të marrë këtë javë disa masa të jashtëzakonshme por qytetarët janë shprehur se nuk duan t’ju kufizohet lëvizja. Ndër këto masa vihet re se dyqanet dhe bizneset e vogla do të vazhdojnë të qëndrojnë hapur për të siguruar vazhdimësi.

Burimi origjinal, këtu:

Profesori shqiptar Medlir Mema, nga “Tokyo International University”, flet për mënyrën si japonezët po e trajtojnë situatën e Covid-19 dhe se si familja e tij po e përjeton këtë kohë pandemie.

Ai përmendi faktin se edhe pse situata në Japoni nuk paraqitet aq e rëndë sa në Europë shteti ka kaluar në gjëndje e emergjence. Edhe pse shifrat tregojnë se situata është nën kontroll doktori thotë të kundërtën.

“Japonia ka kaluar gjithashtu në gjëndje emergjence. Para dy javësh mendonim se situata po kontrollohej shumë mirë por pati një valë të re infektimesh. Tani kemi një paradoks në shoqërinë japoneze dhe kjo vjen nga roli i kulturës. Japonezët vendosin shpesh herë maska, nuk para japin shpesh duart dhe lajnë duart gjithmonë. Pra kanë një lloj ritmi jete që parandalojnë këto gjëra. Japonia është kritikuar shumë për numrin e vogël të testimeve. Një ndryshim tjetër që ka Japonia nga Europa dhe Amerika është gjëndja e emergjenës është aplikuar vetëm në gjysmën e vendit, dmth vetëm 45% e popullsisë janë nën këto masa. Por edhe pse është kjo gjëndje askush nuk penalizohet as individët dhe as bizneset thjesht ata mundohen vetë ti kufizojnë lëvizjet e tyre. Nuk janë mbyllur as bare dhe as restorante dhe ka pasur një debat për këtë” theksoi profesori.

Z. Mema gjithashtu informon se Tokio pritet të marrë këtë javë disa masa të jashtëzakonshme por qytetarët janë shprehur se nuk duan t’ju kufizohet lëvizja. Ndër këto masa vihet re se dyqanet dhe bizneset e vogla do të vazhdojnë të qëndrojnë hapur për të siguruar vazhdimësi.

Burimi origjinal, këtu:

Profesori shqiptar Medlir Mema, nga “Tokyo International University”, flet për mënyrën si japonezët po e trajtojnë situatën e Covid-19 dhe se si familja e tij po e përjeton këtë kohë pandemie.

Ai përmendi faktin se edhe pse situata në Japoni nuk paraqitet aq e rëndë sa në Europë shteti ka kaluar në gjëndje e emergjence. Edhe pse shifrat tregojnë se situata është nën kontroll doktori thotë të kundërtën.

“Japonia ka kaluar gjithashtu në gjëndje emergjence. Para dy javësh mendonim se situata po kontrollohej shumë mirë por pati një valë të re infektimesh. Tani kemi një paradoks në shoqërinë japoneze dhe kjo vjen nga roli i kulturës. Japonezët vendosin shpesh herë maska, nuk para japin shpesh duart dhe lajnë duart gjithmonë. Pra kanë një lloj ritmi jete që parandalojnë këto gjëra. Japonia është kritikuar shumë për numrin e vogël të testimeve. Një ndryshim tjetër që ka Japonia nga Europa dhe Amerika është gjëndja e emergjenës është aplikuar vetëm në gjysmën e vendit, dmth vetëm 45% e popullsisë janë nën këto masa. Por edhe pse është kjo gjëndje askush nuk penalizohet as individët dhe as bizneset thjesht ata mundohen vetë ti kufizojnë lëvizjet e tyre. Nuk janë mbyllur as bare dhe as restorante dhe ka pasur një debat për këtë” theksoi profesori.

Z. Mema gjithashtu informon se Tokio pritet të marrë këtë javë disa masa të jashtëzakonshme por qytetarët janë shprehur se nuk duan t’ju kufizohet lëvizja. Ndër këto masa vihet re se dyqanet dhe bizneset e vogla do të vazhdojnë të qëndrojnë hapur për të siguruar vazhdimësi.

Burimi origjinal, këtu: