Super kompjuteri i krijuar nga biologët

E hënë, 22 Prill, 2024
E hënë, 22 Prill, 2024

Super kompjuteri i krijuar nga biologët

Një projekt i udhëhequr nga biologët e kompjuterave të cilët kanë lidhur mijëra pajisje së bashku për të krijuar një super kompjuter virtual. Supozohet të jetë kompiuteri më i fuqishëm në botë, i aftë të kryejë triliona llogaritje çdo sekondë, gjë që duhet të na lejojë të kuptojmë strukturën e virusit.

Dhjetëra mijëra lojtarë, “minatorë të bitcoin” dhe biznese po marrin pjesë në një përpjekje për të grumbulluar burime kompjuteri për të shpejtuar kërkimin e trajtimeve për koronavirusin e ri.

“Ky është një ilaç fantastik për ndjenjën e pafuqisë që kemi për momentin,” është shprehur Pedro Valadas, një avokat në Portugali që koordinon një nga kontribuesit më të mëdhenj në projekt.

Më shumë se 400,000 njerëz tashmë kanë shkarkuar ndarjen e të dhënave dhe aplikimin e burimeve IT gjatë javëve të fundit, sipas Greg Bowman, profesor i biokimisë dhe biofizikës molekulare në Universitetin e Uashingtonit në Saint Louis, ku projekti është i centralizuar.

“Shumë prej nesh kanë vuajtur ose parë se të dashurit  e tyre vuajnë. Fakti që dikush nga shtëpia, me kompjuterin e tij, mund të luajë një rol në ndihmën për të luftuar sëmundjen, për të mirën e përbashkët, është me të vërtetë motivuese”, është shprehur Pedro Valadas.

Greg Bowman është i bindur në këtë metodë të hartimit të ilaçeve përmes kompjuterave, sepse ajo tashmë ka ndihmuar për të gjetur një objektiv në virusin Ebola, dhe për shkak se Covid-19 ka një strukturë të ngjashme me virusin SARS, i cili shkaktoi temën e studimeve të shumta.

“Nëse zbulojmë se një molekulë tashmë ekzistuese mund të futet në njërën nga këto” xhepa“, ne mund ta përdorim menjëherë atë” për të hartuar një trajtim, shpjegon ai.  Veçanti e këtij projekti është se kushdo mund të ndihmojë duke lidhur pajisjen e tij elektronike me programin dhe të nisë hulumtimin në çështjen që duan të mbështesin. 

Burimi origjinal, këtu:

Një projekt i udhëhequr nga biologët e kompjuterave të cilët kanë lidhur mijëra pajisje së bashku për të krijuar një super kompjuter virtual. Supozohet të jetë kompiuteri më i fuqishëm në botë, i aftë të kryejë triliona llogaritje çdo sekondë, gjë që duhet të na lejojë të kuptojmë strukturën e virusit.

Dhjetëra mijëra lojtarë, “minatorë të bitcoin” dhe biznese po marrin pjesë në një përpjekje për të grumbulluar burime kompjuteri për të shpejtuar kërkimin e trajtimeve për koronavirusin e ri.

“Ky është një ilaç fantastik për ndjenjën e pafuqisë që kemi për momentin,” është shprehur Pedro Valadas, një avokat në Portugali që koordinon një nga kontribuesit më të mëdhenj në projekt.

Më shumë se 400,000 njerëz tashmë kanë shkarkuar ndarjen e të dhënave dhe aplikimin e burimeve IT gjatë javëve të fundit, sipas Greg Bowman, profesor i biokimisë dhe biofizikës molekulare në Universitetin e Uashingtonit në Saint Louis, ku projekti është i centralizuar.

“Shumë prej nesh kanë vuajtur ose parë se të dashurit  e tyre vuajnë. Fakti që dikush nga shtëpia, me kompjuterin e tij, mund të luajë një rol në ndihmën për të luftuar sëmundjen, për të mirën e përbashkët, është me të vërtetë motivuese”, është shprehur Pedro Valadas.

Greg Bowman është i bindur në këtë metodë të hartimit të ilaçeve përmes kompjuterave, sepse ajo tashmë ka ndihmuar për të gjetur një objektiv në virusin Ebola, dhe për shkak se Covid-19 ka një strukturë të ngjashme me virusin SARS, i cili shkaktoi temën e studimeve të shumta.

“Nëse zbulojmë se një molekulë tashmë ekzistuese mund të futet në njërën nga këto” xhepa“, ne mund ta përdorim menjëherë atë” për të hartuar një trajtim, shpjegon ai.  Veçanti e këtij projekti është se kushdo mund të ndihmojë duke lidhur pajisjen e tij elektronike me programin dhe të nisë hulumtimin në çështjen që duan të mbështesin. 

Burimi origjinal, këtu:

Një projekt i udhëhequr nga biologët e kompjuterave të cilët kanë lidhur mijëra pajisje së bashku për të krijuar një super kompjuter virtual. Supozohet të jetë kompiuteri më i fuqishëm në botë, i aftë të kryejë triliona llogaritje çdo sekondë, gjë që duhet të na lejojë të kuptojmë strukturën e virusit.

Dhjetëra mijëra lojtarë, “minatorë të bitcoin” dhe biznese po marrin pjesë në një përpjekje për të grumbulluar burime kompjuteri për të shpejtuar kërkimin e trajtimeve për koronavirusin e ri.

“Ky është një ilaç fantastik për ndjenjën e pafuqisë që kemi për momentin,” është shprehur Pedro Valadas, një avokat në Portugali që koordinon një nga kontribuesit më të mëdhenj në projekt.

Më shumë se 400,000 njerëz tashmë kanë shkarkuar ndarjen e të dhënave dhe aplikimin e burimeve IT gjatë javëve të fundit, sipas Greg Bowman, profesor i biokimisë dhe biofizikës molekulare në Universitetin e Uashingtonit në Saint Louis, ku projekti është i centralizuar.

“Shumë prej nesh kanë vuajtur ose parë se të dashurit  e tyre vuajnë. Fakti që dikush nga shtëpia, me kompjuterin e tij, mund të luajë një rol në ndihmën për të luftuar sëmundjen, për të mirën e përbashkët, është me të vërtetë motivuese”, është shprehur Pedro Valadas.

Greg Bowman është i bindur në këtë metodë të hartimit të ilaçeve përmes kompjuterave, sepse ajo tashmë ka ndihmuar për të gjetur një objektiv në virusin Ebola, dhe për shkak se Covid-19 ka një strukturë të ngjashme me virusin SARS, i cili shkaktoi temën e studimeve të shumta.

“Nëse zbulojmë se një molekulë tashmë ekzistuese mund të futet në njërën nga këto” xhepa“, ne mund ta përdorim menjëherë atë” për të hartuar një trajtim, shpjegon ai.  Veçanti e këtij projekti është se kushdo mund të ndihmojë duke lidhur pajisjen e tij elektronike me programin dhe të nisë hulumtimin në çështjen që duan të mbështesin. 

Burimi origjinal, këtu: