Koronavirusi / BE miraton fondin prej 180 milionë euro për të ndihmuar Ballkanin

E shtunë, 13 Prill, 2024
E shtunë, 13 Prill, 2024

Koronavirusi / BE miraton fondin prej 180 milionë euro për të ndihmuar Ballkanin

BE njoftoi se kishte një fond prej 40 milion euro për të ndihmuar vendet e Ballkanit Perëndimor që të merreshin me koronavirusin, pas kritikave se Brukseli nuk ka bërë mjaftueshëm për fqinjët e tij. Gati 140 milion euro të tjera u njoftuan për vendet “partnere lindore” të Bashkimit Europian – Armenia, Azerbajxhani, Bjellorusia, Gjeorgjia, Moldavia dhe Ukraina.

Lëvizjet vijnë pasi BE kërkon të luftojë në një betejë publicitare me Kinën dhe Rusinë, të cilët kanë bërë një shfaqje të shkëlqyeshme të gjesteve të tyre të mbështetjes për vendet që luftojnë me krizën COVID-19.

Në Ballkanin Perëndimor, 38 milion euro do të shkojnë për qeveritë për të mbuluar nevojat e menjëhershme të kujdesit shëndetësor: katër milion secila për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, shtatë milion për Bosnje dhe Hercegovinën, tre milion për Malin e Zi dhe pesë milion për Kosovën.

Pjesa më e madhe, 15 milion euro, do të shkojë në Serbi, vendi më i prekur nga rajoni, ndërsa rreth 374 milion në paketat ekzistuese të financimit do të rialokohen për të ndihmuar në zbutjen e ndikimit ekonomik të epidemisë.

“Këto janë periudha shumë të vështira jo vetëm për BE-në, por edhe për vendet tona partnere. Ne po bëjmë gjithçka mundemi për të zbutur ndikimin e shpërthimit të koronavirusit në jetën e njerëzve dhe jetesën e tij”, tha komisioneri i zgjerimit i BE Oliver Varhelyi në një deklaratë.

Vendet e Ballkanit Perëndimor tani do të lejohen të marrin pjesë në një program të përbashkët të prokurimit të BE për të blerë pajisje mjekësore mbrojtëse siç janë maskat për fytyrën për punonjësit e spitalit.Masa pason zemërimin për vendimin e mëparshëm të BE për të kufizuar eksportet e mjeteve mbrojtëse në vendet jashtë bllokut.

Vendet e varfëra të Ballkanit, shumica e të cilëve janë në bisedime për t’u anëtarësuar në BE, janë të shqetësuara për braktisjen.

Burimi origjinal, këtu:

BE njoftoi se kishte një fond prej 40 milion euro për të ndihmuar vendet e Ballkanit Perëndimor që të merreshin me koronavirusin, pas kritikave se Brukseli nuk ka bërë mjaftueshëm për fqinjët e tij. Gati 140 milion euro të tjera u njoftuan për vendet “partnere lindore” të Bashkimit Europian – Armenia, Azerbajxhani, Bjellorusia, Gjeorgjia, Moldavia dhe Ukraina.

Lëvizjet vijnë pasi BE kërkon të luftojë në një betejë publicitare me Kinën dhe Rusinë, të cilët kanë bërë një shfaqje të shkëlqyeshme të gjesteve të tyre të mbështetjes për vendet që luftojnë me krizën COVID-19.

Në Ballkanin Perëndimor, 38 milion euro do të shkojnë për qeveritë për të mbuluar nevojat e menjëhershme të kujdesit shëndetësor: katër milion secila për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, shtatë milion për Bosnje dhe Hercegovinën, tre milion për Malin e Zi dhe pesë milion për Kosovën.

Pjesa më e madhe, 15 milion euro, do të shkojë në Serbi, vendi më i prekur nga rajoni, ndërsa rreth 374 milion në paketat ekzistuese të financimit do të rialokohen për të ndihmuar në zbutjen e ndikimit ekonomik të epidemisë.

“Këto janë periudha shumë të vështira jo vetëm për BE-në, por edhe për vendet tona partnere. Ne po bëjmë gjithçka mundemi për të zbutur ndikimin e shpërthimit të koronavirusit në jetën e njerëzve dhe jetesën e tij”, tha komisioneri i zgjerimit i BE Oliver Varhelyi në një deklaratë.

Vendet e Ballkanit Perëndimor tani do të lejohen të marrin pjesë në një program të përbashkët të prokurimit të BE për të blerë pajisje mjekësore mbrojtëse siç janë maskat për fytyrën për punonjësit e spitalit.Masa pason zemërimin për vendimin e mëparshëm të BE për të kufizuar eksportet e mjeteve mbrojtëse në vendet jashtë bllokut.

Vendet e varfëra të Ballkanit, shumica e të cilëve janë në bisedime për t’u anëtarësuar në BE, janë të shqetësuara për braktisjen.

Burimi origjinal, këtu:

BE njoftoi se kishte një fond prej 40 milion euro për të ndihmuar vendet e Ballkanit Perëndimor që të merreshin me koronavirusin, pas kritikave se Brukseli nuk ka bërë mjaftueshëm për fqinjët e tij. Gati 140 milion euro të tjera u njoftuan për vendet “partnere lindore” të Bashkimit Europian – Armenia, Azerbajxhani, Bjellorusia, Gjeorgjia, Moldavia dhe Ukraina.

Lëvizjet vijnë pasi BE kërkon të luftojë në një betejë publicitare me Kinën dhe Rusinë, të cilët kanë bërë një shfaqje të shkëlqyeshme të gjesteve të tyre të mbështetjes për vendet që luftojnë me krizën COVID-19.

Në Ballkanin Perëndimor, 38 milion euro do të shkojnë për qeveritë për të mbuluar nevojat e menjëhershme të kujdesit shëndetësor: katër milion secila për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, shtatë milion për Bosnje dhe Hercegovinën, tre milion për Malin e Zi dhe pesë milion për Kosovën.

Pjesa më e madhe, 15 milion euro, do të shkojë në Serbi, vendi më i prekur nga rajoni, ndërsa rreth 374 milion në paketat ekzistuese të financimit do të rialokohen për të ndihmuar në zbutjen e ndikimit ekonomik të epidemisë.

“Këto janë periudha shumë të vështira jo vetëm për BE-në, por edhe për vendet tona partnere. Ne po bëjmë gjithçka mundemi për të zbutur ndikimin e shpërthimit të koronavirusit në jetën e njerëzve dhe jetesën e tij”, tha komisioneri i zgjerimit i BE Oliver Varhelyi në një deklaratë.

Vendet e Ballkanit Perëndimor tani do të lejohen të marrin pjesë në një program të përbashkët të prokurimit të BE për të blerë pajisje mjekësore mbrojtëse siç janë maskat për fytyrën për punonjësit e spitalit.Masa pason zemërimin për vendimin e mëparshëm të BE për të kufizuar eksportet e mjeteve mbrojtëse në vendet jashtë bllokut.

Vendet e varfëra të Ballkanit, shumica e të cilëve janë në bisedime për t’u anëtarësuar në BE, janë të shqetësuara për braktisjen.

Burimi origjinal, këtu: